Wat is het werkhervattingsonderzoek na ziekte, (arbeids)ongeval of andere afwezigheid?

Als een werknemer die onderworpen is aan periodiek gezondheidstoezicht terugkeert na het werk na een afwezigheid van minstens 4 weken moet die een werkhervattingsonderzoek ondergaan. De afwezigheid kan het gevolg zijn van een ongeval, ziekte of zwangerschap. 

Werkhervattingsonderzoek

Welke werknemers zijn onderworpen aan periodiek medisch onderzoek?

Enkel werknemers die een risicofunctie uitoefenen, moeten periodiek onderworpen worden aan medische onderzoeken. Het gaat om werknemers die…

  • Een veiligheidsfunctie uitoefenen. Bijvoorbeeld het bedienen van installaties die bij onveilig gebruik een gevaar vormen voor mensen op de werkvloer.
  • Een functie met verhoogde waakzaamheid uitoefenen. Bijvoorbeeld werknemers die permanent toezicht houden op een installatie. Een gebrek aan waakzaamheid vormt een gevaar voor anderen op de werkvloer.
  • Een activiteit met welbepaalde risico’s uitvoeren. Bijvoorbeeld werknemers wiens gezondheid bedreigd wordt door grote ergonomische belasting, of blootstelling aan schadelijke stoffen of werkomstandigheden.

Valt een werknemer onder een van bovenstaande categorieën? Dan moet die om de zoveel tijd een medisch onderzoek ondergaan. Na een afwezigheid van minstens 4 weken ondergaan die werknemers een werkhervattingsonderzoek.

Wanneer gaat de werknemer verplicht langs bij de arbeidsarts?

Na een afwezigheid van minstens 28 kalenderdagen moet de werknemer binnen de 10 dagen na diens terugkeer onderzocht worden. Het onderzoek vindt ten vroegste plaats op de dag van de werkhervatting. 

In bepaalde gevallen kan de werkgever of de arbeidsarts signaleren dat het onderzoek ook na een kortere afwezigheid nodig is. In dat geval vindt het onderzoek ten vroegste plaats op de dag waarop de werknemer het werk hervat, en ten laatste 10 dagen na de werkhervatting.

Meer weten over gezondheidstoezicht?
Contacteer gratis en vrijblijvend een preventieadviseur.

Wie doet wat?

Er zijn 3 partijen betrokken bij het werkhervattingsonderzoek.

Wat doet u als werkgever?

De werkgever dient het formulier gezondheidstoezicht in te vullen en een werkhervattingsonderzoek aan te vragen bij de arbeidsgeneesheer. U informeert de werknemer over het verplichte onderzoek.

Als werkgever bent u ook verantwoordelijk voor het zoeken naar aangepast of ander werk indien nodig.

Wat is de taak van de arbeidsgeneesheer?

De preventieadviseur-arbeidsarts of arbeidsgeneesheer (dat kan een interne of externe partij zijn) onderzoekt de werknemer. Hij of zij bepaalt of de werknemer arbeidsgeschikt is en het werk op een veilige manier kan hervatten.

Als de werknemer het werk (nog) niet kan hervatten, wordt er gezocht naar beschermende en/of preventieve maatregelen. Mogelijks moet de werknemer tijdelijk of definitief ander of aangepast werk uitvoeren.

Wat mag de arbeidsgeneesheer onderzoeken?

De arbeidsgeneesheer mag de fysieke of mentale gezondheid van de werknemer enkel onderzoeken om te beoordelen of die zijn of haar activiteit veilig kan uitoefenen. De arts stelt geen diagnoses en stelt ook geen behandelingsplan op. Hij of zij kan de werknemer wel doorverwijzen voor verdere behandelingen, maar gaat niet op zoek naar een behandelend arts.

Wat doet de werknemer?

De werknemer moet het onderzoek ondergaan. Zonder een positief resultaat uit het werkhervattingsonderzoek kan de werknemer de risicofunctie niet blijven uitoefenen. 

Wat na het medisch onderzoek bij hervatting van het werk?

De arbeidsarts kan na het werkhervattingsonderzoek 1 van volgende 3 beslissingen nemen.

De werknemer is arbeidsgeschikt. Hij of zij kan de activiteit hervatten zonder risico’s voor de eigen veiligheid of gezondheid, en zonder risico’s voor de veiligheid of gezondheid van anderen op de werkvloer.

De werknemer is niet volledig arbeidsgeschikt. De werknemer kan zijn of haar functie nog niet volledig hervatten. Waar mogelijk gaat de arbeidsarts samen met de werkgever op zoek naar preventieve maatregelen om de werknemer en diens collega’s te beschermen. De werknemer kan tijdelijk ander of aangepast werk uitvoeren.

De werknemer is niet in staat om de functie te hervatten. Als werkgever moet u een re-integratietraject opstarten. Op basis van de resultaten uit het onderzoek van de arbeidsarts bekijkt u op welke manier de werknemer het werk geleidelijk aan kan hervatten zonder daarbij zichzelf of de gezondheid van andere medewerkers in gevaar te brengen.

Medisch onderzoek

Meer weten over arbeidsgeneeskunde? Contacteer een preventieadviseur voor informatie op maat

De medische onderzoeken bieden u en de interne (en externe) preventiediensten zicht op hoe het staat met de gezondheid van uw werknemers. De resultaten uit die onderzoeken kunnen zeer waardevol zijn bij het uitwerken van een goed gezondheidsbeleid.

Wilt u meer weten over het werkhervattingsonderzoek of gezondheidstoezicht in het algemeen? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes van preventieadviseurs. Zo vindt u snel en eenvoudig een antwoord op uw vragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.