Betekenis: Wat is het medisch onderzoek op het werk?

Als werkgever moet u voor bepaalde werknemers gezondheidstoezicht organiseren. Het medisch onderzoek is daarin een belangrijk instrument.

Preventieadviseur-arbeidsarts

Hoe werkt het medisch onderzoek?

Tijdens het medisch onderzoek bekijkt de preventieadviseur-arbeidsarts de gezondheidstoestand van de werknemers. Hij of zij werkt daarbij uitsluitend in functie van de arbeidsgeschiktheid. De gezondheid van de werknemers wordt dus enkel bekeken op die vlakken die relevant zijn voor de activiteiten de werknemer uitvoert

Tijdens het medisch onderzoek bekijkt de arbeidsarts de fysieke en/of mentale gezondheid van de werknemer. De arbeidsarts bepaalt welke onderzoeken daarvoor relevant zijn.

Hoe lang duurt het?

Een medisch onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten. Hoe lang het onderzoek precies duurt, is afhankelijk van de risico’s verbonden aan de uitgevoerde activiteiten.

Voor welke werknemers is deelname aan het medisch onderzoek door de arbeidsgeneesheer verplicht?

Niet elke werknemer moet onderworpen worden aan een medisch onderzoek. Gezondheidstoezicht is van toepassing op medewerkers die…

  • Een veiligheidsfunctie uitoefenen. Denk daarbij aan het bedienen van zware machines of dienstwapens waarmee ze de veiligheid en gezondheid van hun collega’s en anderen op de werkvloer in gevaar kunnen brengen. 
  • Een functie met verhoogde waakzaamheid uitoefenen. Voorbeelden zijn werknemers die toezicht houden op installaties. Bij een gebrek aan alertheid bij die medewerkers kan de gezondheid en veiligheid van anderen in gevaar komen.
  • Een functie met een welbepaald risico uitoefenen. Alle werknemers wiens gezondheid en veiligheid die op de een of andere manier in het gedrang kan komen, bijvoorbeeld door fysische, chemische psychosociale of biologische dreigingen. Denk maar aan de blootstelling aan schadelijke stoffen, omgevingslawaai, of agressie en stress.
Een efficiënt gezondheidsbeleid?
Schakel een preventieadviseur in!

Overzicht: Wat zijn de soorten medische onderzoeken?

Gezondheidstoezicht kan allerlei vormen aannemen. Enkele voorbeelden.

Medisch onderzoek bij aanwerving van veiligheidsfuncties en meer

Als een nieuwe medewerker een van de hierboven beschreven functies gaat uitvoeren, moet die voor het aanvatten van de activiteiten een medisch onderzoek ondergaan. Dat onderzoek vindt plaats aan het einde van het wervingstraject.

Periodiek, jaarlijks of algemeen medisch onderzoek

In bepaalde functies is het nodig om de werknemer om de zoveel tijd aan een medisch onderzoek te onderwerpen. De arbeidsarts kan dan bekijken of het takenpakket invloed heeft op diens fysieke of mentale gezondheid. Indien nodig kunnen bepaalde aspecten van het takenpakket of de werkomgeving aangepast worden om de gezondheid en veiligheid van de werknemer te bevorderen of beschermen.

Onderzoek bij werkhervatting of re-integratie

Is een werknemer langdurig afwezig geweest omwille van gezondheidsproblemen? Dan kan die het werk via een re-integratietraject geleidelijk aan weer aanvatten. Een onderdeel van het re-integratietraject is het medisch onderzoek. De arbeidsarts bekijkt dan in welke mate de werknemer arbeidsgeschikt is, en welke aanpassingen nodig zijn.

Een werknemer die verplicht onderworpen is aan medisch onderzoek moet eveneens opnieuw onderzocht worden na een afwezigheid van minstens 4 weken

Spontane raadpleging

Elke werknemer kan een spontane raadpleging aanvragen bij de arbeidsarts. Dat kan bijvoorbeeld als de huisarts van de werknemer of de werknemer zelf vermoedt dat bepaalde gezondheidsklachten gelinkt zijn aan het werk.

Waarom zijn periodiek en gericht medisch onderzoek belangrijk?

Met medisch onderzoek waakt u over de gezondheid en veiligheid van alle werknemers in uw organisatie. Daarmee voldoet u aan uw verplichtingen in het kader van welzijn op het werk, waakt u over de globale gezondheid, en beperkt u het ziekteverzuim.

Daarnaast geven de resultaten uit medische onderzoeken u een concreet beeld van de gezondheid van uw onderneming. De interne (en externe) preventiediensten kunnen de globale resultaten verwerken in een risicoanalyse. Aan de hand daarvan kunt u het gezondheidsbeleid uitwerken en aanpassen waar nodig.

Dokters

Wat kunt u doen om de gezondheid van uw werknemers te beschermen? Ga preventief te werk!

Een preventieadviseur kan u bijstaan in het organiseren van het gezondheidstoezicht in uw onderneming. Bent u op zoek naar een preventieadviseur of heeft u vragen over het medisch onderzoek? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.