Wat is het rijgeschiktheidsattest?

Werknemers die voor het werk een rijbewijs uit categorie C of D nodig hebben, moeten ook over een rijgeschiktheidsattest (RGA) beschikken. Ook wie voor het werk instaat voor het vervoer van personen heeft een rijgeschiktheidsattest nodig. 

Om dat attest te behalen, ondergaan die werknemers een medisch onderzoek. Tijdens dat onderzoek stelt de arts vast of zij fysiek en mentaal in staat zijn om op een veilige manier een gemotoriseerd voertuig te besturen.

Wat is groep 1? Bezoldigd vervoer

Tot groep 1 behoren alle werknemers die instaan voor specifieke transportdiensten. Ze besturen motoren en personenwagens, en hebben een rijbewijs uit categorie A, A3; B, B+E of G.

Het kan gaan om leerlingenvervoer, taxi- en andere chauffeursdiensten, rijinstructeurs en ambulancediensten. 

Wat is groep 2? Rijbewijs C of D

Werknemers die vrachtwagens, grote motorhomes en bussen besturen, behoren tot groep 2. Ze beschikken over een rijbewijs uit categorie C of D (meer bepaald C, C+, C1+E, D, D1, D+E of D1+E).

Medisch controle

Waar kunt u een RGA aanvragen en halen?

Het medisch onderzoek bestaat uit een controle door een oogarts naar keuze en een medisch onderzoek door een erkende medische dienst

Het medisch onderzoek kan doorgaan bij een erkende arbeidskundige dienst (vaak de preventieadviseur-arbeidsarts), of in het medisch centrum van de FOD Volksgezondheid. Soms kan het oogonderzoek doorgaan bij de erkende arbeidskundige dienst.

In bepaalde sectoren kunnen de werknemers terecht bij een centrum voor leerlingenbegeleiding, de politie, Defensie, VDAB, Actiris of Ie Forem.

In uitzonderlijke gevallen kan de arts de werknemer doorverwijzen naar het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing. Na het onderzoek ontvangt de werknemer een attest.

Preventieadviseur inschakelen?
Vergelijk offertes en vraag advies.

Wat kost het attest?

Heeft een werknemer een rijgeschiktheidsattest nodig voor het werk? Dan staat u als werkgever in voor de kosten. Een onderzoek bij een erkende arbeidskundige dienst kost gemiddeld 200 euro.

Tip: Rijdt uw werknemer met een bedrijfswagen (waarvoor een rijbewijs uit categorie B nodig is)? Dan heeft die geen rijgeschiktheidsattest nodig, tenzij de werknemer niet voldoet aan de medische criteria.

Geldigheidsduur: Wanneer verlengen?

Het attest is in principe 5 jaar geldig. Om medische redenen kan die veiligheidsduur ingekort worden.

Wat na het onderzoek?

Na het medisch onderzoek volgt 1 van de volgende 3 verdicten:

  1. De werknemer is rijgeschikt. Hij of zij gaat met het attest naar de gemeente en vraagt een nieuw rijbewijs aan.
  2. De werknemer is rijgeschikt met voorwaarden en/of beperkingen. Hij of zij neemt het attest mee naar de gemeente en ontvangt een ‘medisch rijbewijs’, ook wel het rijbewijs met beperkende codes genoemd.
  3. De werknemer is tijdelijk of definitief niet rijgeschikt. Hij of zij dient het rijbewijs in bij de gemeente. Pas na het voorleggen van een positief rijgeschiktheidsattest ontvangt de werknemer een nieuw rijbewijs. 

Als werkgever dient u na het onderzoek uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen.

Preventieadviseur-arbeidsarts

Meer weten over rijgeschiktheid? Vraag een preventieadviseur om advies

Met een preventieadviseur-arbeidsarts in dienst kunt u zelf het medisch onderzoek van uw werknemers organiseren. Heeft u vragen over het rijgeschiktheidsattest of bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing voor uw onderneming!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.