Waarom een griepvaccin aanbieden aan uw werknemers?

De griepepidemie is een jaarlijks fenomeen. Werknemers die de griep krijgen, zijn gemiddeld 3 tot 6 dagen afwezig. Ermee rekening houdend dat toch 5 tot 15 procent van de werknemers jaarlijks thuisblijft omwille van de ziekte, kan dat uw onderneming heel wat kosten. Ook kan de efficiëntie van uw onderneming lijden onder het grote aantal afwezigen.

Met een jaarlijkse griepprik of griepvaccinatie daalt het risico op de griep met wel 80 procent. Bovendien herstellen gevaccineerde werknemers die uitzonderlijk toch ziek worden een stuk sneller. Ook is het risico op complicaties aanzienlijk kleiner.

Een griepvaccinatiecampagne organiseren, beschermt de gezondheid van uw werknemers én beperkt het ziekteverzuim.

Griepvaccin

Wie komt in aanmerking en wat zijn de risicogroepen?

In theorie komt iedereen in aanmerking voor het griepvaccin. Er zijn echter enkele risicogroepen die bijzonder veel baat hebben bij de griepprik. Het gaat onder meer om volgende groepen:

  • Werknemers uit de zorg- en gezondheidssector.
  • Mensen met een verminderde weerstand.
  • Chronisch zieken (denk maar aan mensen met longziektes, diabetes, hartziektes of leveraandoeningen).
  • Zwangere vrouwen.
  • 50-plussers.
  • Iedereen die samenwoont met mensen uit een risicogroep.
  • Ouders van kinderen jonger dan 6 maanden.

Wat zijn de bijwerkingen van het griepvaccin? 

De griepprik is een veilig vaccin dat al tientallen jaren gebruikt wordt bij miljoenen mensen. Van het vaccin zelf kunt u niet ziek worden.

Het vaccin kan echter wel enkele milde bijwerkingen hebben. Veelvoorkomend zijn pijn, lichte zwelling of roodheid op de plek waar het vaccin werd toegediend. Wat spierpijn, hoofdpijn of een algemeen gevoel van ongemak kunnen ook voorkomen.

Opgelet: Het griepvaccin bevat bepaalde stoffen (die u terugvindt in de bijsluiter) waar heel uitzonderlijk iemands allergisch aan kan zijn. Die werknemers kunnen hun allergie en de mogelijkheid tot vaccinatie bespreken met hun huisarts.

Wanneer griepvaccinatie organiseren?

U organiseert een vaccinatiecampagne best tussen midden oktober en midden december. Een eenmalig vaccin biedt geen levenslange bescherming. Het griepvirus evolueert razendsnel, waardoor eenzelfde vaccin het volgende jaar niet langer beschermt. Jaarlijks vaccineren is dus de boodschap.

Tip: Het boostervaccin voor COVID-19 heeft geen effect op de griepprik. Waar de overheid vroeger adviseerde om 2 weken wachttijd in te lassen tussen beide vaccins, is dat niet langer het geval.

Een doeltreffende vaccinatiecampagne?
Schakel een preventieadviseur in!

Welke maand is het meest effectief?

De griep duikt doorgaans in de herfst op, maar kan tot in de vroege lente blijven nazinderen. Het duurt een tweetal weken voor het vaccin bescherming biedt. Het is dus aan te raden om uw werknemers in de vroege herfst een vaccin aan te bieden.

Kan een werkgever vaccinatie tegen het griepvirus verplichten?

U kunt uw werknemers niet verplichten zich te laten vaccineren. In bepaalde functies is het evenwel noodzakelijk dat werknemers zich laten vaccineren. Doen ze dat niet? Dan kunnen ze die functie niet langer uitvoeren.

Natuurlijk kunt u de vaccinatie wel stimuleren, bijvoorbeeld door het griepvaccin gratis aan te bieden op het werk. Ook het sensibiliseren over de gevolgen en risico’s van de griep kan een positief effect hebben.

Hoeveel kost de griepprik voor uw werknemers?

Als werkgever staat u zelf in voor de kosten van het vaccin. U betaalt gemiddeld 24 euro per vaccin. De kosten voor het toedienen van het vaccin zit in die richtprijs inbegrepen.

U kunt het griepvaccin bestellen via een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Hoeveel de vaccinatiecampagne precies kost, is afhankelijk van de dienst waarbij uw onderneming is aangesloten en het aantal te vaccineren werknemers. 

Hoe griepvaccinatiecampagne organiseren?

Een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk kan een griepvaccinatiecampagne organiseren op de werkplaats. U kunt de werknemers enkele weken tot maanden op voorhand op de hoogte brengen van de mogelijkheid tot vaccinatie op het werk.

Het is aan te raden om op voorhand naar interesse te polsen. Aan de hand van het aantal werknemers dat gevaccineerd wenst te worden, kunt u een juist aantal griepvaccins bestellen.

Griepprik

Uw werknemers beschermen met de griepprik? Doe beroep op een preventieadviseur

Een doeltreffende griepvaccinatiecampagne bereikt zoveel mogelijk werknemers. Om een zo groot mogelijk deel van uw personeel te beschermen tegen het griepvirus, kunt u de hulp inschakelen van een preventieadviseur. Heeft u vragen over vaccinatiecampagnes of bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw onderneming? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.