Definitie: Wat valt onder pesten op het werk?

Op het werk kan niet iedereen het goed met elkaar vinden. Dat is ook normaal. Leiden onenigheden tot pestgedrag? Dan moet u als werkgever ingrijpen. Pesten op het werk kan leiden tot ziekteverzuim, verloop, psychische en fysieke schade, depressies, burn-out en het verslechteren van de sfeer op het werk

Maar wanneer spreekt men over pesten op het werk? Er zijn 2 zaken die pestgedrag kenmerken:

  • Herhaald. Pesterijen beperken zich niet tot een enkele uitspraak of daad. Het gaat om herhaald storend gedrag dat een tijd blijft aanslepen.
  • Onredelijk. Bij een gewoon conflict op het werk spreekt men niet meteen van pestgedrag. Een conflict wordt als pestgedrag beschouwd als een werknemer vernederd of bedreigd wordt.

Het pestgedrag viseert steeds dezelfde persoon of personen. Daarnaast komt, in veel gevallen, ook machtsmisbruik kijken bij de pesterijen. Het slachtoffer kan zich niet (voldoende) verdedigen tegen de pesterijen.

Vertrouwenspersoon inschakelen

Kenmerken: Hoe herkent u pesten op het werk?

Pesten kan allerlei vormen aannemen. In de meeste gevallen gaat het om verbale pesterijen, maar het pestgedrag kan ook fysieke vormen aannemen. 

Zo kan een werknemer geïsoleerd worden. Collega’s creëren opzettelijk conflicten, of laten het slachtoffer niet uitspreken tijdens meetings. Pesters kunnen de werknemer bespotten of op een andere manier vernederen. Ook roddelen en het achterhouden van informatie die belangrijk is voor het uitvoeren van het werk valt onder pestgedrag.

Het is niet altijd mogelijk om een oogje in het zeil te houden op de werkvloer. Ook veranderingen in het gedrag van het slachtoffer kunnen wijzen op pestgedrag op het werk. Vaak is het slachtoffer minder gemotiveerd, minder betrokken, angstig en onzeker. Het slachtoffer kan zichzelf afzonderen en emotioneel of prikkelbaar reageren.

Een effectief preventiebeleid op maat van uw onderneming?
Laat u bijstaan door een preventieadviseur die past bij uw onderneming.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Wet: Welke vormen van pesterijen op het werk zijn strafbaar?

Een slachtoffer van pesterijen kan, bij ernstig pestgedrag, een procedure instellen bij de arbeidsrechtbank. Bij pesterijen waar geweld, belaging of andere strafbare feiten komen kijken, kan de zaak doorgegeven aan een correctionele rechtbank. Het is de rechter die beslist of de pesterijen daadwerkelijk strafbaar zijn.

Melding: Waar kan een werknemer een klacht indienen?

In eerste instantie kan het slachtoffer terecht bij de preventieadviseur of vertrouwenspersoon op het werk. Voelt het slachtoffer zich niet gehoord of gesteund, of helpt de interventie van de preventieadviseur of vertrouwenspersoon niet (voldoende)? Dan kan de werknemer een klacht indienen bij het toezicht op het welzijn op het werk. Een procedure bij de (arbeids)rechtbank is doorgaans een laatste stap.

Hoe u als werkgever om kunt gaan met pesten op het werk

Als werkgever moet u een preventiebeleid voor psychosociale aspecten uitwerken en voeren. Dat beleid omvat concrete maatregelen gericht op het voorkomen en aanpakken van zowel pestgedrag als geweld en ongewenst seksueel gedrag.

Met het beleid oogt u voornamelijk op het voorkomen van pesterijen. Er moet echter ook een duidelijke interne procedure zijn waarmee pesterijen op het werk intern behandeld worden. U moet daarnaast een preventieadviseur psychosociale aspecten aanduiden

Een goed preventiebeleid is het meest doeltreffend in een organisatie waar open gecommuniceerd kan worden. Moedig werknemers aan om problemen en conflicten op de werkvloer aan te kaarten en te bespreken.

Gelukkige collega's

Pestgedrag op het werk bestrijden? Schakel een preventieadviseur in!

Als werkgever hebt u er alle baat bij om pesten op de werkvloer concreet en doeltreffend aan te pakken. Een preventieadviseur is daarin een onmisbare partner. Bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw onderneming, of heeft u vragen over pesten op het werk? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo komt u in enkele klikken een stap dichter bij een duurzame oplossing!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.