Betekenis: Wat is mediation? 

Een plek waar personen met verschillende visies en achtergronden samenkomen, kan vatbaar zijn voor conflicten. Mediation, ook wel conflictbemiddeling, is een methode om te voorkomen dat een conflict verder escaleert. U kunt een bemiddelaar inschakelen als…

  • De emoties bij een of beide partijen het moeilijk maken om een rationeel gesprek te voeren.
  • Er een gebrek aan vertrouwen is tussen de betrokken partijen.
  • De communicatie op een andere manier verstoord is.
  • Een conflict dreigt te escaleren.

Wat is het doel?

Via mediation brengt de bemiddelaar de betrokken werknemers terug naar een rationele staat. Vanuit die staat kan een constructief gesprek gevoerd worden. De werknemers gaan samen met de mediator op zoek naar een duurzame, gezamenlijke oplossing.

Idealiter leidt de conflictbemiddeling ook tot verbeterde werkrelaties. Dat is op zich niet het hoofddoel van de mediation, maar kan een fijne bijwerking zijn.

Bemiddelaar

Waarom is het belangrijk om arbeidsconflicten op te lossen?

Een geschil op de werkvloer kan heel wat kwalijke gevolgen hebben. Ernstige conflicten hebben een negatieve impact op de sfeer op het werk. De productiviteit daalt, werknemers kunnen zich ziek melden om het conflict te vermijden, en zelfs het imago van de onderneming kan aangetast worden.

Via bemiddeling kunt u tijdig ingrijpen en vermijden dat een conflict uit de hand loopt.

Meer weten over mediation bij arbeidsconflicten?
Vraag een preventieadviseur om advies en vergelijk offertes!
arrow Ontvang offertes

Hoe werkt mediation bij een arbeidsconflict?

De bemiddelaar begeleidt de betrokken partijen door verschillende bemiddelingsfasen. Die kunnen er bij elk conflict wat anders uitzien. Ook kunnen verschillende bemiddelaars een conflict op een andere manier benaderen.

Eerst en vooral moeten de betrokken partijen bereid zijn om een gesprek aan te knopen. Als dat het geval is, kan de bemiddelaar het gesprek opstarten. De mediator voorziet een duidelijk, onpartijdig kader waarbinnen het gesprek kan verlopen. Alle partijen krijgen de kans om het probleem vanuit hun perspectief te omschrijven.

Via mediation laat de bemiddelaar de betrokkenen uiteindelijk zelf naar een oplossing zoeken. Een oplossing waar de ruziënde partijen zelf toe komen, is doorgaans een stuk duurzamer dan een opgelegde oplossing.

De mediator zorgt dat het gesprek eindigt met duidelijke afspraken. Hij of zij geeft ook aan waar de betrokken partijen terecht kunnen als zij het gevoel hebben dat niet iedereen die gezamenlijke oplossing respecteert. In dergelijk geval kan een vervolggesprek nodig zijn.

Wie kan het gesprek leiden? 

Het is aan te raden om een professionele mediator in te schakelen. U kunt een externe bemiddelaar inschakelen via de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Ook een werknemer uit de HR-afdeling, een leidinggevende, of een van de preventieadviseur kan de rol van mediator op zich nemen.

Opleiding bemiddelaar

Verschillende externe diensten voor preventie en bescherming op het werk bieden een opleiding tot bemiddelaar aan. Daarmee stoomt u uw werknemers (bijvoorbeeld een leidinggevende) klaar voor de rol van mediator.

Hoe lang duurt bemiddeling bij een arbeidsconflict?

Hoe lang de bemiddelingsgesprekken duren, is volledig afhankelijk van de aard van het conflict. Het ene geschil zal na een tweetal uur opgelost zijn. De aanpak van een ander conflict kan gespreid worden over meerdere weken.

Hoe conflicten op het werk vermijden?

Conflictbemiddeling kost tijd en geld. Het is dan ook beter om ernstige conflicten op de werkvloer zoveel mogelijk te vermijden. Een conflict zal minder snel escaleren in een onderneming met een positieve sfeer waar open en constructief gecommuniceerd kan worden.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: een open, positieve sfeer creëren vergt best wat inspanningen. Een preventieadviseur is daarin een waardevolle partner. 

Mediator

Conflicten op een constructieve manier aanpakken? Win advies in bij een preventieadviseur!

Arbeidsconflicten pakt u best zo snel mogelijk aan – nog voor ze verder dreigen te escaleren. Wenst u meer informatie over mediation, of bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vindt u heel eenvoudig een oplossing voor uw bedrijf!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.