Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie kan op 2 manieren geplaatst worden: via de kruipruimte in de kelder of zoals bijvoorbeeld in het geval van een houten vloer op de verdieping zelf, net onder het vloeroppervlak.

Indien je dus over voldoende kruipruimte of een kelder beschikt, kan je opteren voor bodemisolatie. Dan hoef je jouw bestaande vloer alvast niet uit te breken. Wat je tijd in breekwerken en kosten voor een nieuwe vloerbekleding bespaart. De kruipruimte wordt in dat geval gedeeltelijk met isolatiemateriaal gevuld. In een standaardkelder wordt het plafond voorzien van een sluitende isolatielaag.

Indien er geen kelder aanwezig is of onvoldoende kruipruimte voor een volwassen man rest bovenvloerse isolatie als enige optie. In die situatie moet wel eerst jouw huidige vloer uitbreken.

Het doel van je vloer isoleren is telkens om de thermische isolatie te bevorderen en het warmteverlies via de vloer te beperken. Ook zal je door het isoleren minder snel last hebben van koude voeten of andere ongemakken.

Hoeveel bespaar ik met een geïsoleerde vloer?

besparingen vloerisolatie

Vloerisolatie prijs

Er is veel keuze aan isolatiematerialen. De prijzen voor vloerisolatie zijn bijgevolg heel uiteenlopend. Ze worden onder meer bepaald door de te isoleren oppervlakte. Maar ook je keuze voor een bepaalde vakman en de methode om de nieuwe vloerisolatie te plaatsen (bijvoorbeeld gespoten PUR, vloerisolatie platen of isolerende chape), weerspiegelen zich in het prijskaartje.

In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor enkele materialen waaruit je kan kiezen qua vloerisolatie (inclusief btw, exclusief plaatsing).

Isolatiemateriaal Prijs per m²
PUR/PIR isolatieplaten € 15 – 25 per m²
XPS isolatieplaten € 10 – 15 per m²
EPS isolatieplaten € 7 – 10 per m²
PUR isolatieschuim € 25 – 30 per m²

Verder in dit artikel gaan we dieper in op het premie-aanbod en de criteria om op een premie of subsidie van netbeheerder Fluvius of van de Vlaamse overheid aanspraak te kunnen maken. Richtinggevend daarbij is onder meer de warmtegeleidbaarheid (uitgedrukt in Lambda- of Rd-waarde), die best zo laag mogelijk is.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis meerdere offertes op maat

Premies voor isolatiewerken

Vloerisolatie of thermische isolatie aanbrengen is een goede zaak voor het milieu. Naast een verlaging van je energiefactuur, kan je ook rekenen op financiële ondersteuning van de overheid in de vorm van een premie.

Via je netbeheerder heb je recht op 6 euro per vierkante meter. Jouw vloerisolatie moet over een minimum Rd-waarde van 2 m²K/W beschikken om in aanmerking te komen voor een premie. Hou er rekening mee dat je jouw premie-aanvraag voor vloerisolatie tot maximaal één jaar na de eindfactuurdatum mag indienen.

Als de vloerisolatie door een vakman wordt geplaatst en je woning 10 jaar of ouder is, mag je bovendien rekenen op een verlaagd btw-tarief op arbeidsuren: 6 procent in plaats van 21 procent.

vloerisolatie

Welke soorten vloerisolatie vind ik op de markt vandaag? [Overzicht]

Op het vlak van isolatiemateriaal heb je keuze tussen diverse soorten vloerisolatie. De keuze van het soort materiaal wordt mee bepaald door de methode waarop de isolatie wordt aangebracht.

Zo kan je kiezen om isolatieplaten (15 tot 40 euro per vierkante meter) onder de vloer of op het plafond van jouw kelder te plaatsen. PUR-, PIR-, XPS- of EPS-isolatieplaten, maar ook PUR/PIR-isolatieschuim en isolatiechape (25 tot 35 euro per vierkante meter) behoren tot de mogelijkheden.

Isolatieplaten zijn een betrouwbare vorm van isolatie en heel handig bij nieuwbouw of renovatiewerken aan jouw vloer. Isolatieschuim is een handige vorm van na-isolatie, waardoor je jouw vloer niet hoeft op te breken. Ook een perfect egale vloer is niet nodig voor isolatieschuim, wel voor isolatieplaten.

1. EPS isolatieschuim of -platen

EPS-vloerisolatie, beter gekend als piepschuim of geëxpandeerd polystyreen, is vaak bewerkt met een brandvertragende stof. Omdat dit materiaal op zichzelf brandbaar is. Het is een voordelig en heel licht isolatiemateriaal. Het is bestand tegen optrekkend vocht en isoleert goed.

Je kan het zowel in plaatvorm laten plaatsen als laten spuiten in de vorm van parels.

2. XPS isolatieplaten

XPS-vloerisolatie is geëxtrudeerd polystyreen, en is simpel gezegd een hardere versie van EPS. Daardoor isoleert het ook beter, maar is het ook iets duurder. Dit soort isolatiemateriaal kan vanwege zijn hardheid niet gespoten worden, en gebruik je best in de vorm van isolatieplaten.

3. PUR of PIR isolatieschuim of -platen

PUR-vloerisolatie staat voor polyurethaan en is hardschuim dat tegen een te isoleren wand wordt gespoten en vervolgens sterk uitzet. Het hecht zicht zo vast aan de ondergrond en is ideaal materiaal om bijvoorbeeld op de bodem of het plafond van de kruipruimte te spuiten.

Daarnaast kan je dit isolatiemateriaal in de vorm van platen verkrijgen, ideaal voor bovenvloerse isolatie.

Tegenwoordig gebruik je in plaats van PUR beter PIR (polyisocyanuraat) schuim of platen. Het is een verbeterde versie van PUR met dezelfde eigenschappen, maar een betere brandveiligheid en uitstekende isolatiewaarde.

PIR-vloerisolatie heeft de beste isolerende eigenschappen en is dus een ideale keuze voor vloerisolatie.

4. Isolatiechape

Heb je een scheve vloer? Giet dan eerst een isolerende uitvulchape om alles mooi egaal en vlak te maken. Een betonnen vloer is de ideale ondergrond om er vervolgens isolatieplaten aan toe te voegen en de beste vloerisolatie te bekomen.

Dergelijke isolatiechape, ook wel isolatiebeton genoemd, bestaat uit cement gemengd met isolatiemateriaal. Hoewel het geluidsdempend werkt, is isolatiechape op zich onvoldoende om jouw vloer degelijk te isoleren.

Op zoek naar een specialist?
Meer weten over materialen voor vloerisolatie?

Vloerisolatie plaatsen

plaatsen vloerisolatie

Pluspunten

Goede vloerisolatie biedt tal van voordelen waar je nog lang van kan genieten.

  • Niets comfortabeler dan een goed geïsoleerde vloer. Waarom? Geen bevroren voeten wanneer je zonder sokken over je vloer loopt. Jouw vloer behoudt dezelfde temperatuur doorheen het hele jaar.

    Ook je binnenhuistemperatuur blijft makkelijker onder controle, of het nu koud of warm is buiten. Heel aangenaam leven in jouw woning zo!
  • Ten tweede is het energiebesparend. Je doet je duit in het zakje voor het milieu en je bespaart tegelijkertijd op energiekosten. Door de afname van warmteverlies tijdens de koele wintermaanden alsook door frisse lucht die minder snel ontsnapt tijdens de hete zomermaanden zal je aanzienlijk minder energie verbruiken.

    Die besparing is zelfs zo groot dat je na ongeveer 7 à 8 jaar jouw investering volledig hebt terugverdiend!
  • Goede vloerisolatie is ook geluidsdempend. Zo dringen geluiden van buitenaf niet binnen en blijft jouw lawaai binnenshuis.
  • Daarnaast is vloerisolatie vochtwerend, waardoor je van gezondere lucht geniet en de levensduur van de vloer aanzienlijk verhoogt.

Dankzij diverse financiële voordelen (zoals premies) kan je van vloerisolatie genieten aan een voordelige prijs. De kosten voor het plaatsen van vloerisolatie vallen dus zeker mee.

Minpunten

Tegenover de pluspunten staan ook minpunten. Waaronder het feit dat het een relatief dure investering is.

Wat is de ideale dikte?

Elk materiaal heeft een andere isolatiewaarde, en de dikte van het isolatiemateriaal moet voldoende zijn zodat jouw vloer over een minimum Rd-waarde van 2 m²K/W beschikt. Die thermische isolatiewaarde van jouw vloer hangt onder andere af van de warmtegeleidbaarheid (uitgedrukt in Lambda-waarde) van het isolatiemateriaal.

Hieronder vindt je de benodigde dikte voor elk type vloerisolatie waarvoor je op een premie kan rekenen van netbeheerder Fluvius of de Vlaamse overheid.

Isolatiemateriaal Benodigde dikte voor premie
EPS-isolatieplaten 10 – 15 cm
XPS-isolatieplaten 10 – 15 cm
PUR/PIR-isolatieplaten 5 – 8 cm
PUR/PIR-isolatieschuim 6 – 12 cm

Vind specialisten in jouw regio: vraag advies en vergelijk gratis meerdere offertes

Bij het kiezen van het beste vloerisolatiemateriaal voor jouw project, is het advies van erkende isolatiespecialisten goud waard. Bovendien zal een vakman jouw vloer perfect weten te isoleren zodat je er jaren genot van hebt en jouw investering zich snel terugverdient.

Een bijkomend voordeel bij het leggen van vloerisolatie is dat je van een verlaagd btw-tarief van 6 procent geniet wanneer je samenwerkt met een vakman.

Op zoek naar het juiste materiaal om jouw vloer te isoleren? Wil je beroep doen op professioneel advies en gespecialiseerde aannemers? Via onderstaand formulier ontvang je snel offertes voor vloerisolatie van meerdere gespecialiseerde aanbieders van vloerisolatie.

Vertel bij je aanvraag steeds wat je zoekt en wij trachten de beste isolatiebedrijven voor jou te vinden. Zo kan je vervolgens geheel vrijblijvend prijsvoorstellen vergelijken en beslissen met wie je eventueel verder wil gaan. Dit alles is volledig gratis en zonder verplichtingen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type isolatie wenst u?
2*. Welke vloerisolatie techniek wenst u?
3*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
4*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Vloerisolatie