Waarvoor staat de term houten vloer?

Een houten vloer slaat in de eerste plaats op de vloerstructuur: een houten draagvloer van houten balken en planken. Je hebt ook een houten vloerbekleding. In dat geval spreken we over een vloerafwerking in hout, zoals laminaat of parket.  

Hoe isoleer je een houten vloer?

De isolatiemethode varieert naargelang de locatie in de woning. Of anders gezegd: iedere verdieping vraagt een lichtjes andere aanpak van isoleren. En vaak ook andere materialen!

1. Houten tussenvloer isoleren

Het isoleren van je houten tussenvloer zorgt voor goede thermische isolatie en geluidsisolatie. Via dunne houten vloeren geraakt geluid makkelijk tot op de hogere verdiepingen. We onderscheiden 2 vormen van geluidsoverlast: contactgeluid, zoals stappen en schuivende stoelen, en luchtgeluid, zoals stemmen of muziek.

Een houten verdiepingsvloer kan je met minerale wol isoleren. Er wordt isolatiemateriaal zoals rotswol of glaswol geplaatst in de holle ruimtes onder de houten planken. Zo wordt het klankkasteffect tegengegaan. 

Geschikte isolatiematerialen zijn rotswol, glaswol, houtwol, kokosmat, vlasvilt en kurkplaat. Voor al deze materialen schommelt de prijs tussen 20 en 40 euro per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing).

2. Houten benedenvloer isoleren

Een houten benedenvloer kan je op 2 manieren isoleren. Cruciaal is onder meer de toegankelijkheid van de al dan niet aanwezige kruipruimte. 

Als de kruipruimte makkelijk toegankelijk is, kan je de houten vloeren isoleren langs de onderzijde. Een isolatiespecialist plaatst dan isolatiemateriaal tussen de houten balken en tegen de onderkant van de houten draagconstructie.

Is de kruipruimte moeilijk toegankelijk? Dan ben je genoodzaakt de houten vloer te isoleren langs de bovenzijde. De isolatiespecialist plaatst daarom houten balken op de draagconstructie. Mocht je het isolatiemateriaal gewoon op je houten draagvloer plaatsen, kan vocht zomaar in het hout dringen en op die manier houtrot veroorzaken.

Voorbeelden van isolatiematerialen die voor deze klus goed tot hun recht komen, zijn: dekens of platen van glaswol of rotswol, thermokussens en dampopen spuitisolatie (icynene).

Je mag rekenen op een prijs van 20 tot 45 euro per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing).

3. Houten zoldervloer isoleren

Gebruik je jouw zolder niet als leefruimte? In die situatie is het interessanter om de zoldervloer in plaats van jouw dak te isoleren. Je hoeft in dat geval minder ruimte te verwarmen. Het isoleren gebeurt bovendien sneller en je hebt minder isolatiemateriaal nodig.

Een zoldervloer isoleren kan op 2 manieren. Je kan gebruik maken van isolatiedekens, waarbij de vakman de ruimtes tussen de vloerbalken met dekens (of halfstijve platen) van minerale wol opvult, of van inblaasisolatie voorziet. Bij deze laatste methode blaast de isolatiespecialist gespoten glaswol tussen de houten draagstructuur van je zoldervloer. Door die ingreep bepaal je zelf de dikte van je zoldervloerisolatie.

Geschikte isolatiematerialen zijn glaswol, rotswol en Supafil Loft (gespoten glaswol).

Het kostenplaatje varieert tussen 20 en 35 euro per m² (exclusief btw, inclusief plaatsing).

Vloerisolatie houten vloer

Wat kost een houten vloer isoleren?

Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de vloerisolatie prijs voor houten vloeren volgens het type woning en de totale oppervlakte.

Vloerisolatie Oppervlakte Kosten
Appartement 70 m² 1.610 euro
Rijwoning 55 m² 1.265 euro
Hoekwoning 60 m² 1.380 euro
2 onder 1 kap 70 m² 1.610 euro
Vrijstaand klein 75 m² 1.725 euro
Vrijstaand groot 200 m² 4.600 euro
Bungalow 100m² 2.300 euro
Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis offertes voor vloerisolatie houten vloer

Soorten isolatiematerialen

Eerder in het artikel vermeldden we al interessante materialen voor vloerisolatie. Hieronder zetten we alle opties meer in detail voor je op een rij.

1. Gespoten isolatie

EPS (piepschuim) isolatie

EPS, ook wel piepschuim genoemd, bestaat voor 98 % uit lucht, en is daardoor een heel goed materiaal om mee te isoleren. Het isolatiemateriaal is goedkoop, makkelijk te gebruiken en recycleerbaar. Het is samengesteld uit op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes.

XPS isolatie

XPS is een kunststofschuim. De cellen binnen het isolatiemateriaal houden de lucht vast en zorgen ervoor dat er geen warmte verloren gaat. Dit houdt je woning goed warm in de winter.

PUR isolatie

PUR-vloerisolatie is een kunststof hardschuim met een hoge isolatiewaarde. Die wordt gemaakt door 2 vloeibare componenten (polyol en isocyanaat) met elkaar te vermengen. Het is een stevig en duurzaam isolatiemateriaal, en wordt vaak gebruikt om hellende en platte daken, (zolder)vloeren, kelders of kruipruimtes en muren te isoleren.

PIR isolatie

PIRisolatieplaten zijn harde schuimstof platen die lijken op PUR. Qua brandbaarheid is PIR veiliger, omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. PIR platen worden gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren.

Thermoskussens isolatie

Thermoskussens werken via het principe van een thermoskan. Ze zijn vervaardigd uit een aantal lagen van aluminiumfolie met ertussen compartimenten die gevuld zijn met lucht. Deze lucht maakt dat de warmte niet kan worden doorgelaten en het aluminium die lucht kan weerkaatsen.

Vloerisolatie

2. Minerale wol

Glaswol

Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in het gamma van minerale wol isolatie. Het bestaat uit gerecycleerde glasscherven en zuiver zand. Het is verkrijgbaar als deken of in de vorm van platen.

Steenwol

Steenwol is een minerale wol die gemaakt wordt van verschillende steensoorten. Steenwol isolatie wordt ook wel rotswol isolatie genoemd. De steensoorten worden in ovens gesmolten bij een temperatuur van 1.400 °C. Een houten vloer isoleren met steenwol biedt hoge brandveiligheid en geluidsisolatie.

3. Duurzamere isolatie soorten

Schapenwol isolatie

Schapenwol is een natuurlijk isolatiemateriaal. Het materiaal van schapenwol isolatie heet vezel keratine (schapenwol). Keratine is een hernieuwbare (wol groeit telkens weer terug bij schapen) en ecologische grondstof.

Cellulose (papiervlokken) isolatie

Cellulose isolatie wordt vervaardigd uit gerecycleerd krantenpapier en is uitermate geschikt voor het thermisch en akoestisch isoleren. Cellulose isolatie herken je aan fijne vlokken die ingeblazen worden tussen kepers en roosteringen. Cellulose platen worden vandaag vaak gebruikt om zoldervloeren en daken mee te isoleren.

Houtwol isolatie

Houtwol isolatie wordt gemaakt van houtvezels van naaldbomen. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal dat lang meegaat. Schimmels, vocht of brand vinden moeilijk doorgang dankzij houtwol isolatie. 

Kurk isolatie

Kurk isolatie is een natuurlijk, ecologisch isolatiemateriaal dat over uitstekende isolerende eigenschappen beschikt. Het heeft een bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk karakter. Daarnaast is het materiaal vochtbestendig.

Hennep isolatie

Hennep is afkomstig van de hennepplant. Het bevat sterke houtachtige vezels die geschikt zijn voor de productie van hennepwol. Hennepwol is een voortreffelijke isolator en wordt toegepast als milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

Op zoek naar een specialist?
Meer weten? Vraag professioneel advies

Voordelen houten vloer isolatie?

Je vloer isoleren biedt in alle opzichten een meerwaarde! Op welke vlakken? We geven je hieronder alvast enkele redenen om in overweging te nemen. Tegelijk staan we ook kort stil bij enkele minpunten.

Voordelen

1. Lagere energiefactuur 

Door je houten vloer te isoleren, behoud je meer warmte en dat komt jouw energiefactuur ten goede.

2. Hoger woon- en warmtecomfort 

Dankzij een goede vloerisolatie voelt je vloer veel minder koud aan. Op die manier heb je niet langer last van koude voeten en geniet je van een optimaal wooncomfort.

3. Minder geluidsoverdracht tussen ruimtes 

Ook de geluidsisolatie van houten vloeren is belangrijk. Anders heb je last van geluidsoverdracht tussen de verschillende verdiepingen, zoals schuivende stoelen en stemmen. Met geluidswerende isolatiematerialen of akoestische isolatie kan je gelukkig probleemloos jouw houten vloer isoleren.

4. Preventie van vochtproblemen 

Je houten vloer isoleren via de kruipruimte helpt te voorkomen dat vocht condenseert tegen de houten draagconstructie. Zo vermijd je schimmels en houtrot. Als het nodig is kan er dampopen folie aangebracht worden om vochtproblemen te voorkomen.

5. Premies en financiële voordelen

Door je houten vloer te isoleren, kom je in aanmerking voor premies voor vloerisolatie en mogelijk het verlaagde btw-tarief van 6 % in plaats van 21 % (als je woning ouder is dan 10 jaar). Vraag zeker meer uitleg aan een specialist.

Houten vloer

Nadelen

1. Onderkant van de vloer isoleren:

Het isoleren van de onderkant van de vloer is moeilijker als je een kruipruimte hebt met veel leidingen en buizen. Daarnaast moet je soms bodemfolie aanbrengen om de kruipruimte droog te maken voor je ze kan isoleren.

2. Bovenkant van de vloer isoleren:

Jouw houten vloer via de bovenkant isoleren is arbeidsintensief. Daarnaast gaat jouw vloer hoger liggen, waardoor je wat ruimte verliest. Ook moet je dikke isolatieplaten plaatsen om een goede isolatiewaarde te bereiken en is de materiaalkeuze beperkter.

Meer weten over vloerisolatie voor een houten vloer? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Om vloerisolatie voor jouw houten vloer probleemloos en volgens jouw behoeften te laten plaatsen, is het beter om beroep te doen op een professional. Hij of zij geeft je info en advies op maat, plus verzekert je een naadloze afwerking.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van erkende isolatiespecialisten in je buurt. Zo kan je meerdere prijzen vergelijken en vloerisolatie voor de beste prijs laten plaatsen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type isolatie wenst u?
2*. Welke vloerisolatie techniek wenst u?
3*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
4*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vloerisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerisolatie