Plaatsing van vloerisolatie: hoe begin ik?

Door je woning voldoende te isoleren bespaar je flink op je energiekosten. Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur die schommelt tussen 10 °C en 12 °C. Wanneer je jouw vloer isoleert, kan de temperatuur tot 20 °C stijgen. Je bespaart met vloerisolatie dus niet alleen op energie, maar je verhoogt ook het comfort in huis.

Bij het plaatsen van vloerisolatie dien je de vloeropbouw te respecteren. Een foutieve vloeropbouw zorgt op termijn voor problemen. Het niet respecteren van een correcte vloeropbouw leidt tot vocht- en schimmelvorming.

Een vloer wordt opgebouwd in verschillende lagen. Hieronder schetsen we de meest voorkomende methode om een vloer op te bouwen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies

Laag 1: de betonplaat

De onderste laag is de betonlaag. Het beton zorgt voor een stevige en stabiele ondergrond. Deze laag is noodzakelijk voor optimale isolatiewaarden. Daarnaast laat deze laag geen vocht door en houdt ze het ongedierte op een afstand.

Voorzie een betonlaag van ongeveer 10 centimeter om een kwalitatieve vloer te creëren.

Laag 2: de isolatielaag

Bovenop de betonlaag komt een bouwfolie. Die bouwfolie moet een extra bescherming bieden tegen het grondvocht dat van onderuit opstijgt. Deze laag zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en dat is geen overbodige luxe.

Voorzie ook de randen van de isolerende laag van extra isolatie. Door de hele vloer van isolatie te voorzien voorkom je dat warmte verloren gaat.

Als je de vloer gaat isoleren heb je keuze uit verschillende materialen. PIR- en PUR-schuim behoren tot de beste vloerisolatie, omwille van hun goede isolatiewaarden. Ook de minerale wollen doen het goed.

Plaatsing vloerisolatie

Laag 3: de chapelaag

Het gieten van chape komt na het isoleren. Vooraleer je start met deze laag, dien je jouw woning van de nodige leidingen te voorzien op de isolatielaag. De chape bedekt de leidingen van centrale verwarming en eventuele vloerverwarming. Eenmaal de leidingen gelegd zijn, kan de chape gegoten worden.

Vloeropbouw

Laag 4: de vloerbekleding

Na het gieten van de chapelaag, moet je wachten tot deze volledig uitgedroogd is. Eenmaal de chape droog is, ga je over op het leggen van de vloerbedekking.

vloerisolatie lagen

Wat kost vloerisolatie? Prijs en premie

De prijs van vloerisolatie hangt af van het gekozen materiaal en de oppervlakte van je vloer. Hoe groter de vloeroppervlakte, hoe hoger de kostprijs. De prijs varieert van € 1.700 tot € 4.100. De kosten van vloerisolatie zijn gebaseerd op een aantal factoren:

  • Type woning
  • Aantal vierkante meters
  • Materiaalkeuze

Al deze factoren bepalen mee de prijs. Er bestaan verschillende soorten vloerisolatie. Het gekozen isolatiemateriaal en het soort platen spelen een rol. Isolatiemateriaal met een hoger isolerend vermogen is over het algemeen duurder.

Op basis van bovenstaande elementen bezorgt een vakman jou een offerte voor vloerisolatie. Via onderstaande tabel krijg je toch al een eerste idee van de richtprijs per vierkante meter voor de verschillende soorten vloerisolatie.

Type vloerisolatie Gemiddelde prijs per m2
Vloerisolatieplaten € 20 – 25
Gespoten PUR € 30 – 35
Isolatiechape € 30 – 35

Check daarnaast zeker of je in aanmerking komt voor de vloerisolatie premie van Mijn VerbouwPremie, een premie via de Vlaamse overheid voor energiebesparende maatregelen.

Op zoek naar een specialist?
Vrijblijvend offertes opvragen

Vloerisolatie zelf of laten plaatsen?

Het is aangeraden om jouw vloer te laten isoleren door een professionele vakman. Hiermee vermijd je mogelijke plaatsingsfouten die leiden tot ernstige problemen. Daarnaast weet een vakman precies hoeveel isolatie waar noodzakelijk is en kan hij in één dag jouw woning van vloerisolatie voorzien.

Daarnaast houdt het plaatsen van vloerisolatie ook risico’s in. Tijdens het plaatsen van de isolatie kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Dit is niet goed voor jouw gezondheid. Een vakman is echter voorzien op zulke risico’s. Vooraleer hij aan de slag gaat beschermt hij zich met de gepaste kleding.

Vloerisolatie bescherming

Voordelen en nadelen van de klus zelf uit te voeren

Het is mogelijk om vloerisolatie zelf te plaatsen. Hieraan zijn voordelen en nadelen verbonden.

Voordelen

Het enige voordeel dat het zelf plaatsen van vloerisolatie met zich meebrengt, is de kostprijs die gedrukt wordt. Je hoeft namelijk geen installatiekosten te betalen.

Nadelen

Aan dit voordeel is echter ook een nadeel verbonden. Indien je de vloer zelf plaatst zonder vakkundig inzicht, is het mogelijk dat je de isolatie foutief plaatst. Dit leidt tot warmteverlies, vochtproblemen en aantrek van ongedierte.

Denk goed na of het voordeel opweegt tegen de nadelen. Indien je twijfelt vraag je best advies aan een erkende installateur.

Op zoek naar een specialist?
Vraag raad aan een erkende installateur

Mogelijke valkuilen

Om jou een duidelijk beeld te geven van de mogelijk valkuilen van vloerisolatie, zetten wij enkele misverstanden op een rijtje.

“Ik moet niet of minder isoleren, omdat ik een kruipkelder heb.”

  • Elke vloer moet geïsoleerd worden. Dit geldt zowel voor doorgangen, kruipruimtes, kelders en op volle grond.
    Conclusie: hoe meer luchtstroming er onder de vloer mogelijk is, hoe beter de isolatie moet zijn.

“Ik moet niet of minder isoleren, omdat ik geen vloerverwarming heb.”

  • Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar het bespaart je ook veel geld.

“Ik kan geen isolatie meer plaatsen, want ik heb onvoldoende dikte.”

  • Voorzie meer dan 17 cm vloeropbouw bij klassieke verwarming.
  • 20 à 25 cm bij vloerverwarming.
  • Controleer ook tijdig deze niveau’s (bij plaatsing van de dorpels, bij plaatsing van leidingen).
Vloerisolatie plaatsen

Kennis en ervaring + Offertes vergelijken loont

Wil je isolatie plaatsen in de vloer van jouw woning, maar ben je nog op zoek naar advies? Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend naar offertes.

Kom in contact met enkele vakmannen in jouw regio en vergelijk hen onderling op basis van jouw vooropgestelde criteria. Ga vervolgens aan de slag met de vakman die het meest geschikt is voor jouw project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type isolatie wenst u?
2*. Welke vloerisolatie techniek wenst u?
3*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
4*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vloerisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerisolatie