Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is een ruimte onder de vloer op de begane grond van een woning. Het komt veel voor in huizen gebouwd voor 1980. Het werkt als barrière tussen de grond en de onderkant van de vloer van de woning om te voorkomen dat er condensatie van grondvocht in de kruipruimte terecht komt.

Een kruipruimte dient als buffer, een extra compartiment. Dit compartiment zorgt ervoor dat de vloer van de begane grond niet in aanraking komt met de ondergrond. De ruimte dient voor het plaatsen van leidingwerk zoals gasleidingen, waterleidingen en elektriciteit. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en offertes

Hoe isoleer je een kruipruimte?

Voor het isoleren van een kruipruimte bestaan er 2 methodes namelijk bodemisolatie en vloerisolatie. Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de vloer geplaatst. 

Dit kan zowel aan de onderkant van de vloer als de bovenkant. In het geval van bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst.

Optie 1: Betonvloer isoleren via kruipruimte

Bij een betonnen vloer heb je de keuze uit vloerisolatie (plafond kruipruimte) en bodemisolatie (bodem kruipruimte). De keuze die je maakt is vooral afhankelijk van de toegankelijkheid van jouw kruipruimte.

Als de kruipruimte lager is dan 35 – 40 cm en er is veel vocht dan gebruik je best bodemisolatie. Als dat niet zo is kies je best voor vloerisolatie. De combinatie van beide methodes zorgt voor een beter resultaat natuurlijk.

Goede isolatie materialen voor betonvloer zijn isolatieplaten (PUR, EPS, XPS, …) of spuitisolatie (PUR-schuim of icynene).

Je kan een prijs van 15 tot 50 euro per m² verwachten, exclusief btw en inclusief plaatsing).

Vloerisolatie kruipruimte

Optie 2: Houten vloer isoleren via kruipruimte

Als je jouw houten vloer via de kruipruimte wilt isoleren isoleer je best de onderkant van jouw vloer (vloerisolatie). Bij bodemisolatie blijft er altijd een luchtlaagje tussen de houten balken en het isolatiemateriaal. Er bestaat dus het risico dat het vocht in dat luchtlaagje het hout kan aantasten en dat is vrij nadelig.

Je gebruikt dan best een dampopen isolatiemateriaal zodat het optrekkend vocht kan weggaan en het hout niet aantast. Om luchtvochtigheid in jouw kruipruimte nog beter tegen te gaan kan je vloerisolatie met bodemisolatie combineren.

Goede vloerisolatie materialen voor een houtenvloer zijn dekens of platen van glaswol of rotswol, vloerisolatie folies en dampopen spuitisolatie (icynene).

Je kan een prijs van 15 tot 35 euro per m² verwachten, exclusief btw en inclusief plaatsing).

Kruipruimte

Wat zijn de kosten om een kruipruimte te isoleren?

De kosten zijn afhankelijk van de toegankelijkheid van de kruipruimte. Als de kruipruimte voldoende toegankelijk is dan zal de prijs goedkoper zijn. De kosten zijn ook afhankelijk van het isolatiemethode, het gebruikte materiaal en de te isoleren oppervlakte.

Je kan een gemiddelde prijs verwachten van € 15 à 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). In de onderstaande tabel vind je de richtprijzen voor vloerisolatie via de kruipruimte in 2024 per methode en per isolatiemateriaal: 

Isolatiemateriaal Kosten per m² (exclusief btw en inclusief plaatsing)
Vloerisolatie kruipruimte  
PUR-schuim € 25 – 35
Icynene schuim € 25 – 35
EPS-isolatieplaten € 15 – 25
PUR-isolatieplaten € 20 – 40
Glaswol of rotswol € 15 – 30
Bodemisolatie kruipruimte  
EPS-parels of -chips € 20 – 30
Schelpenisolatie € 30 – 50
Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat met vochtige kruipruimtes?

In een vochtige kruipruimte gaat grondvocht verdampen en op de onderkant van jouw vloer gaat het condenseren. Dit is de reden waarom er veel energie verloren gaat via de vloer van jouw woning en waarom het koud aanvoelt. Met een droog geïsoleerde kruipkelder vermijd je dit probleem.

Grondvocht zorgt voor vochtoverlast in de woning en bij een houten vloer kan het grondvocht het hout aantasten. Wanneer er in de kruipruimte niet genoeg ventilatie is dan wordt het vochtiger waardoor schimmels ontstaan en een muffe lucht erbij komt. Allemaal redenen om jouw kruipruimte te isoleren en te beschermen tegen vochtigheid.

Als je vocht hebt in jouw kruipruimte dan is enkel vloerisolatie via de kruipruimte niet voldoende. Het gaat niet genoeg zijn om onaangename geuren en schimmels te bestrijden en te voorkomen. 

Wat kan je doen om de isolatie van een vochtige kruipruimte wel efficiënt te maken?

Isolatie

Oplossing 1: Combineer bodemfolie met vloerisolatie

Als je isolatiemateriaal tegen het plafond van je kruipruimte kan aanbrengen dan combineer je die vloerisolatie best met met een kunststof folie op de bodem van je kruipruimte. Zo voorkom je de verdamping van vocht in je kruipruimte.

Oplossing 2: Zorg voor voldoende ventilatie

Genoeg ventileren is super belangrijk. Als je ventilatiebuizen gebruikt of openingen in de gevel maakt dan kan het vocht weg en kan je de luchtvochtigheid doen dalen.

Oplossing 3: Gebruik vochtwerende isolatiematerialen

Als jouw vloer uit hout is gemaakt dan gebruik je best dampopen isolatie zoals glas of rotswol tegen de onderkant van jouw benedenvloer. Op die manier laat je het vocht ontsnappen en vermijd je dat het hout rot.

Jouw kruipruimte kan geïsoleerd worden met PUR. Dat is eerder voor vloerisolatie of je kan het isoleren met schelpen EPS of parels en dat is eerder voor bodemisolatie.

Oplossing 4: Kies uit vloer- en bodemisolatie:

Je hoeft niet tussen de 2 kiezen, je kan perfect beiden combineren voor meer efficiëntie. De combinatie van beide zorgt voor een optimale thermische isolatie van jouw vloer en een droge kruipruimte. Dit kan kan wel wat duurder zijn. 

Pluspunten en minpunten van vloerisolatie langs de kruipruimte

Uiteraard, een kruipruimte isoleren levert voordelen en nadelen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Voordelen

  • Meer warmtecomfort
  • De vloer van de woning voelt warmer aan en koelt veel minder snel af tijdens de winter.
  • Voorkomen van vochtproblemen

Dankzij een combinatie van kruipruimte isolatie en speciale dampschermen voorkom je vochtvorming en het ontstaan van muffe luchtjes en schimmel in de kruipruimte. Als je jouw kruipruimte isoleert voorkom je condensatie van vocht tegen de onderkant van je benedenvloer. De vloer blijft hierdoor droger.

vloerisolatie

Nadelen

  • Besparing bij kruipruimte isolatie is beperkt
  • Op vlak van warmteverlies bespaar je heel weinig met kruipruimte isolatie. Je moet wel rekening houden met het feit dat kruipruimte isolatie vooral gebruikt wordt voor vochtproblemen.
  • Het effect laat lang op zich wachten

Warmteverlies via de kruipruimte bijvoorbeeld wordt meteen tegen gegaan maar voor vocht regularisatie duurt het een tijdje vooraleer het stabiliseert. 

De nadelen met betrekking tot de kruipruimte isoleren worden vaak overdreven. Het feit is dat het plaatsen van kruipruimte isolatie in huis wel voor enkele zeer interessante voordelen zorgt. Ook al laten enkele van deze voordelen dan even op zich wachten.

Meer weten? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Kies voor een professional die jou meer info kan geven en adviseren over de prijs van vloerisolatie kruipruimte maar ook de nodige info bezorgen over de plaatsing van vloerisolatie. Met een erkende installateur heb je de garantie dat de isolatie correct wordt gedaan.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs in je buurt. Zo kan je de verschillende prijzen vergelijken en jouw kruipruimte aan de beste prijs laten isoleren.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type isolatie wenst u?
2*. Welke vloerisolatie techniek wenst u?
3*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
4*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vloerisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerisolatie