Wat is de beste vloerisolatie op dit moment?

De beste soort vloerisolatie is zonder enige twijfel nieuwe isolatie van de hoogst denkbare kwaliteit. Momenteel is PIR (polyisocyanuraat) een modern en waardig alternatief voor PUR-schuim (polyerethaan). EPS (geëxpandeerd polystyreen) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen) binnen het gamma van kunstisolatie zijn vandaag de beste keuze als je hinder ondervindt van vocht of water onder je vloer.

Vloerisolatie kiezen naargelang het type ondervloer

In deze paragraaf gaan we dieper in op de soorten vloerisolatie en welk type het best gebruikt wordt in een bepaalde situatie. Hoe dan ook, vertrek in elke situatie sowieso van het type ondervloer om het isolatiemateriaal te bepalen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies over je opties

Opties voor een houten vloer

Over het algemeen luidt het advies dat je een houten vloer best isoleert met steenwol of glaswol. Op die manier wordt de nieuwe vloer niet helemaal afgesloten en blijft de circulatie van lucht behouden.

beste vloerisolatie 2022

Opties voor een betonnen vloer

Als je huis geplaatst is in een bouwjaar na 1981 is de kans groot dat de vloerstructuren opgebouwd zijn uit beton. Een betonnen ondervloer heeft als grote voordeel dat het eenvoudig te isoleren is en dat het voor bijna alle types van vloerisolatie geschikt is.

Indien je woning een bouwjaar voor 1981 heeft, is het waarschijnlijker dat de bodemvloer van kwaaitaal gemaakt is. Voor kwaaitaalvloeren is het aanbevolen om te kiezen voor vloerisolatie via de kruipruimte.

Wat wil je bereiken door je vloer- of kruipruimte te isoleren?

Goede isolatie van vloer of kruipruimte is om twee redenen interessant.

Doel 1: Thermische isolatie

Het eerste doel is thermische isolatie. Zonder vloerisolatie is het quasi onmogelijk om je woning van de ideale temperatuur te voorzien. De temperatuur van een niet geïsoleerde vloer varieert rond de 11°C. Tocht en vocht vanuit de kruipruimte helpen daar zeker niet bij.

Met een goede vloerisolatie zal je het verschil snel merken. De woning zal droger aanvoelen. Juist die droge lucht maakt dat de woning makkelijker te verwarmen is. Daarnaast zal je ook geen last meer hebben van koude voeten.

Doel 2: Akoestische of geluidsisolatie

Naast warmte-isolatie is ook akoestische of geluidsisolatie een doel van vloer- of kruipruimte-isolatie. Zo hou je geluiden van buitenaf, zoals straatlawaai en lawaai van aangrenzende gebouwen, buiten je woning.

Door middel van een geluidsabsorberende laag probeer je alvast de weerklank van geluiden in een bepaalde ruimte te beperken of te beheersen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en prijzen op maat

Isolatie kiezen naargelang de locatie of toepassing

Waar dient de vloerisolatie te komen of geplaatst te worden? Ook dit is een niet onbelangrijke factor in het keuzeproces van het juiste type vloerisolatie.

1. Kruipruimte isoleren (benedenvloer isoleren langs onder)

welke is de beste vloerisolatie

Heb je geen zin in breekwerken of een renovatie van je benedenvloer? Dan biedt isoleren via de kruipruimte jou de ideale oplossing. Je kan dat op 2 verschillende manieren doen, afhankelijk van de bereikbaarheid van de kruipkelder.

Kruipruimte voldoende toegankelijk

Indien de kruipruimte voldoende toegankelijk is, kan je isoleren via de onderkant van de benedenvloer.

Bij kruipruimtes die minstens 45 cm hoog zijn, kunnen isolatiespecialisten de vloerisolatie tegen het plafond van de hoge kruipruimte plaatsen. Contact tussen benedenvloer en koude uit de kruipruimte wordt zodoende vermeden. PUR-schuim zal hier het meest doeltreffend werken. Bovendien is de installatie van PUR-schuim gemakkelijk en snel, waardoor je arbeidskosten bespaart.

Kruipruimte onvoldoende toegankelijk

Wanneer de kruipruimte lager is dan 35 à 40 cm, is bodemisolatie de beste optie om tot goede isolatie van de benedenvloer via de kruipruimte over te gaan.

Een vakman zal het nodige isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem van de kruipruimte. De benedenvloer zelf wordt niet geïsoleerd. Dit betekent wel iets meer warmteverlies dan wanneer de kruipruimte voldoende toegankelijk is. Isolatieparels, isolatiechips en schelpen-isolatie zijn de isolatiematerialen bij uitstek voor deze manier van isoleren.

2. Benedenvloer isoleren (isoleren langs boven)

Als je geen kruipkelder hebt of een renovatie met een nieuwe vloerbekleding plant uit te voeren, behoort het tot de mogelijkheden om je benedenvloer langs de bovenkant te isoleren. Dat doe je beter dun dan dik om problemen met deuren, plinten en dergelijke te voorkomen.

De beste isolatie voor je nieuwe vloer, met een goede isolatiewaarde zijn in dit geval PUR-/PIR-platen of gespoten purschuim.

3. Beste vloerisolatie voor tussenvloer

Uit de isolatie van je tussen- of verdiepingsvloer haal je dubbel voordeel. Na de ingreep zal vanuit de benedenverdieping heel wat minder warmte naar boven ontsnappen, waardoor je energiekosten uitspaart. Daarnaast zal je minder last hebben van geluidsoverdracht tussen de verschillende verdiepingen.

Voor de isolatie van tussenvloeren komen minerale wol, PUR en geluidsisolerende matten in aanmerking.

4. Zoldervloer isoleren

Wanneer je zolder uitsluitend fungeert als opslagplaats, komt het een pak voordeliger en praktischer uit om je zoldervloer te isoleren en niet je dak. Als je ook gebruik maakt van je zolder als leefruimte, kan je zowel dak en zoldervloer isoleren voor een optimale akoestische en warmte-isolatie.

Minerale wol, PUR en EPS-platen passen het best bij een zoldervloer.

Op zoek naar een specialist?
Contacteer vakmannen in jouw regio

Is vloerisolatie combineerbaar met vloerverwarming?

Een geïsoleerde vloer is wel degelijk combineerbaar met vloerverwarming. De combinatie laat je zelfs toe te genieten van een voordeligere energiefactuur, een beter wooncomfort en minder lucht- en stofcirculatie.

Maar welke types vloerisolatie kan je combineren met vloerverwarming?

1. Gespoten PUR

beste vloerisolatie

Gespoten PUR is een eerste isolatiemateriaal dat te combineren valt met vloerverwarming. Een erkend isolatiespecialist spuit het PUR-schuim makkelijk en efficiënt op de draagvloer of tegen het plafond van de kruipruimte met een functioneel pistool.

Het dicht bovendien alle hoeken, kieren en spleten op vlekkeloze wijze. Op die manier verzeker je jezelf van een sluitende isolatieschil waarbij van koudebruggen geen sprake is. Een extra uitvullende laag voor leidingen is evenmin noodzakelijk.

PUR als vloerisolatiemateriaal is mogelijk langs zowel de boven- als onderkant van je benedenvloer. De prijs bedraagt 25 tot 35 euro per vierkante meter.

2. Vloerisolatie platen

Vloerverwarming op kunststof isolatieplaten is ook een vaak voorkomende toepassing.

PUR- en PIR- vloerisolatie platen hebben de hoogste isolatiewaarden. Ze zijn duurzaam, drukvast en licht. Dankzij hun hoge isolatiewaarde haal je met beperkte dikte een even goede of zelfs warmte-isolatie in vergelijking met andere isolatiematerialen.

EPS- en XPS-platen halen een lagere isolatiewaarde dan PUR en PIR, maar daartegenover staat wel dat ze goedkoper zijn in prijs. Ze zijn voornamelijk een goede keuze als de laagdikte van geen belang is.

Prijzen van vloerisolatie platen variëren tussen 20 en 25 euro per vierkante meter.

3. Isolatiechape

Isolatiechape sluit de rij van mogelijke combinaties met vloerverwarming. In dit geval doe je er goed aan om de chape samen met andere isolatiematerialen te gebruiken. De meest aan te raden chapes voor vloerverwarming zijn die met polystyreenkorrels of PUR-granulaten.

Je mag rekenen op een prijs tussen 30 en 35 euro per vierkante meter.

Vergelijk gratis de beste vakmannen in jouw buurt voor vloerisolatie

Zou je graag nog meer inlichtingen inwinnen over wat nu effectief de beste soort vloerisolatie is? Ga dan absoluut te rade bij een professional. Die kan je altijd extra duiding geven en je adviseren over de beste soort vloerisolatie, maar ook de nodige info bezorgen over de correcte plaatsing.

Vraag via onderstaand formulier gratis naar offertes bij erkende isolatiespecialisten in jouw buurt en vergelijk ze onderling. Zo bekom je ongetwijfeld de beste prijs voor jouw woning.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type isolatie wenst u?
2*. Welke vloerisolatie techniek wenst u?
3*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
4*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vloerisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerisolatie