Wat is XPS-vloerisolatie?

Wist je dat XPS-isolatie platen het populairste isolatiemateriaal zijn? Ze danken hun succes aan de brede waaier van toepassingen, waaronder: dakisolatie, kelderisolatie en vloerisolatie. Ook in vochtige omstandigheden zijn XPS-platen een absolute aanrader.

Waarvoor dient het?

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, beter gekend onder de naam kunststof hardschuim. XPS is een sterk en stevig materiaal. Het grootste voordeel is dat het populair isolatiemateriaal licht van gewicht is. We vinden XPS-isolatie terug in onder meer kunststof isolatiemateriaal in plaatvorm. 

Meestal gaat het om XPS-platen met tand-en-groefverbindingen. Het belangrijkste voordeel van XPS is dat het bijdraagt tot een aangenaam binnenklimaat.

Toepassingen van XPS

Je kan XPS-isolatie naast vloerisolatie ook nog gebruiken voor andere soorten renovatiewerken. Onder meer om muren, kelders en daken optimaal te isoleren. Hieronder zetten we de verschillende toepassingen van XPS-isolatieplaten even kort op een rij:

  • dakisolatie (uitgezonderd platte daken)
  • muurisolatie
  • kelderisolatie

Is XPS-isolatie brandbaar?

Dit is één van zijn grootste nadelen. XPS is inderdaad brandbaar. Meer bepaald valt XPS onder brandklasse E. Wat betekent dat het zal ontbranden van zodra het in contact komt met een vlam. Dus, XPS is het minst brandveilig, net zoals EPS of geëxpandeerd polystyreen. Ze behoren beide tot de ‘rode’ brandklasse E.

XPS isolatie

XPS isolatie prijs in 2024

XPS-isolatie kost gemiddeld 12 tot 16 euro per vierkante meter. Daardoor bevinden deze isolatieplaten zich qua prijs in de middenmoot. De exacte kostprijs hangt af van het merk, de kwaliteit en de dikte van het product.

Vooral de dikte van de XPS isolatieplaten is belangrijk, want die heeft een directe impact op de isolatiewaarde. Wie zijn vloer voldoende isoleert – minimale isolatiewaarde van 2 m²K/W – komt namelijk in aanmerking voor de vloerisolatie premie. Zijn de isolatieplaten te dun, dan dreig je de premie te mislopen.

Vloer isoleren met XPS?
Vergelijk vrijblijvend offertes

Voordelen en nadelen van XPS

Hieronder vind je enkele voor- en nadelen van XPS-isolatie:

Voordelen

Zoals eerder gezegd, het grootste voordeel van XPS isolatieplaten is hun veelzijdigheid. Dit type isolatieplaten kan je voor praktisch elke isolatieklus gebruiken. Dankzij de goede producteigenschappen van het materiaal. Zo hebben XPSisolatieplaten een goede vochtbestendigheid en bieden ze geen voedingsbodem voor micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en ongedierte.

  • Hoge diffusieweerstand/dampdoorlatendheid: 150-300
  • Sterke isolatie waarde (Lambda): 0,032 – 0,035 W/mK

Nadelen                 

XPS-isolatieplaten maken, is het heel belastend voor het milieu. Bovendien zijn XPS isolatieplaten niet brandveilig. Deze isolatieplaten vatten bij een brand eenvoudig vlam. De schadelijke stoffen die bij een dergelijke brand vrijkomen zijn ook niet goed voor de gezondheid van de mens en voor het milieu.

  • Niet goedkoop

XPS of EPS isolatieplaten: wat kiezen? Alternatieven?

Je vindt op de huidige bouwmarkt een diversiteit aan isolatiematerialen. Vind je kiezen moeilijk? We zetten de opties qua vloerisolatie en hun prijs, plus mogelijke alternatieven voor jou op een rij.

Optie 1: XPS-platen

XPS-platen (geëxtrudeerd polystyreen) kosten gemiddeld 12 tot 19 euro per vierkante meter

  • Gesloten cellenstructuur of schuimstructuur
  • Licht van gewicht

Optie 2: EPS-platen

EPS of geëxpandeerd polystyreen creëert luchtbelletjes. Vandaar dat we EPS ook als piepschuim herkennen. Ze zorgt net als XPS voor een goede thermische isolatie. Toch is XPS is vochtwerender, ideaal voor vochtige plaatsen. Bovendien beschikt XPS over een hoge weerstand en hoge druksterkte.

EPS-isolatieplaten kosten gemiddeld 10 tot 15 euro per vierkante meter.

  • Bolletjesstructuur

Optie 3: PUR-platen

PUR-platen zijn minder vochtwerend dan XPS platen, maar ze scoren wel beter inzake isolatiewaarde. Zo kan je met PUR dunner isoleren en alsnog dezelfde thermische isolatie bereiken.

PUR-isolatieplaten kosten gemiddeld 20 tot 25 euro per vierkante meter.

xps vloerisolatie

Is XPS-isolatie geschikt voor nieuwbouw én renovatie?

XPS is een veelzijdig isolatiemateriaal. Je kan XPS isolatie in principe in de volledige bouwschil gebruiken. Daarnaast is het materiaal niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovaties.

Wil je prijzen kunnen vergelijken? Vergelijk gratis meerdere offertes

Heb je extra info nodig? Wil je vrijblijvend offertes kunnen vergelijken. Vraag advies en vrijblijvend prijsvoorstellen aan isolatiespecialisten Ze kunnen je meer vertellen over de prijs van XPS-isolatie en je meer duiding geven over de plaatsing ervan.

Via onderstaand formulier vraag je gratis offertes aan bij meerdere vakmannen in jouw regio tegelijk. Verstuur vandaag je aanvraag en ontvang de eerste voorstellen al binnen enkele dagen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type isolatie wenst u?
2*. Welke vloerisolatie techniek wenst u?
3*. Welke vloeroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
4*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vloerisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerisolatie