Hoe isoleer je een veranda? Aandachtspunten

1. Isoleer de buitenmuur van je veranda

Een veranda wordt in de meeste gevallen tegen een huis aangebouwd. Daarom moet de overgang naar de buitenmuur van je huis goed geïsoleerd zijn en een vochtkering hebben. Indien dit niet het geval is, wordt deze overgang een grote koudebrug, wat leidt tot condensatie en uiteindelijk tot schimmelvorming. Een slecht geïsoleerde veranda heeft een enorme invloed op de energie-efficiëntie van je hele huis.

Een professionele vakman heeft alle kennis in huis om deze isolatie correct aan te brengen, tot in de fundering toe.

2. Beglazing bestaat uit hoogrendementsglas 

Een veranda bestaat voor het grootste deel uit glas. Het is daarom het beste om te kiezen voor hoogrendementsglas. Het isoleert veel beter dan gewone dubbele beglazing. Gemiddeld laat hoogrendementsglas slechts 30 % van de warmte ontsnappen. Bij gewoon dubbel glas is het warmteverlies 70 %.

3. Veranda dak isolatie

De dakbedekking is ook belangrijk voor een veranda. Je kunt hiervoor ook hoogrendementsglas kiezen. Hoogrendementsglas is een betere optie dan gelaagd glas omdat het een hogere isolatiewaarde heeft. Bovendien laat het half zoveel licht door, wat beter is voor je ogen. 

Er zijn ook doorzichtige kunststofplaten, zoals acrylaat- en polycarbonaatplaten. Acryl isoleert beter dan polycarbonaat, maar is ook duurder.

veranda isoleren

 4. Materiaal van raamprofielen

Bovenop het glas zelf, hou je best ook rekening met de raamprofielen. De profielen van je nieuwe veranda moeten de warmte voldoende kunnen isoleren en dus een lage U-waarde hebben. Houten raamprofielen zijn het meest isolerend, maar zijn ook het duurst en vergen veel onderhoud. Staal en pvc-profielen zijn het minst isolerend.

Stalen en aluminium profielen worden het best voorzien van een thermische onderbreking. De lucht in de holle kern van het profiel werkt isolerend. Dit voorkomt condensatie. Een dergelijke breuk wordt ook aanbevolen voor stalen profielen.

5. Isoleer de vloer van je veranda

Voor een comfortabele winter in je veranda dient de isolatie van de vloer minstens 6 cm dik te zijn. De hoeveelheid isolatie die je uiteindelijk aanbrengt, hangt ook af van de doorgangen naar het huis. Zijn de ramen en deuren weggebroken of kunnen ze nog dicht?

Andere belangrijke aandachtspunten

Denk aan een goede ventilatie

Een goede isolatie van je veranda hangt samen met een goede ventilatie. Een veranda die niet goed geventileerd is, veroorzaakt vaak vochtproblemen. Dit kan condens op de ramen zijn, vochtige meubels of zelfs schimmel.

Door de juiste hoeveelheid ventilatie krijg je voldoende frisse lucht binnen en voorkom je op termijn condensatie en mogelijke schimmelvorming. Goede ventilatie is dus essentieel om een gezond binnenklimaat te bereiken en allerlei vochtproblemen te voorkomen.

Vloerverwarming plaatsen

Voor gebruik van de veranda in de winter heb je een solide verwarmingssysteem nodig.

Als je vindt dat radiatoren het uitzicht van je veranda bederven, kun je ook kiezen voor vloerverwarming. Het nadeel is dat het enige tijd kan duren voordat de veranda opwarmt en dat de warmte lang blijft hangen. 

veranda isoleren vloerverwarming

Vorm van het dak van je veranda

De vorm van het dak van je veranda speelt ook een rol bij de warmtebeheersing. Zo heeft een puntdak meer glas- of kunststofplaten nodig en verliest het dus meer warmte dan een plat dak. Aan de andere kant warmt een veranda met een plat dak sneller op in de zomer.

Extra advies nodig over het isoleren van je veranda? Vind een vakman in jouw regio

Wil je je veranda laten isoleren of twijfel je nog? Ontvang via onderstaand offerteformulier gratis advies en offertes voor geïsoleerde veranda’s. Zo kan je prijzen gemakkelijk vergelijken en vind je de beste prijs en beste vakman in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda