Hoeveel kost een laadpaal thuis? 

De kostprijs van een laadpaal is afhankelijk van het soort laadpaal (1-fase of 3-fase). De kostprijs voor een laadpaal zelf schommelt tussen de 600 en 1.500 euro, exclusief btw en installatiekosten. Ook moet je een som van 100 euro betalen voor een verplichte keuring.

Het is belangrijk dat je jouw elektriciteitsleverancier goed evalueert en andere opties bekijkt. Want jouw energiefactuur zal de hoogte ingaan. Zo kan je de verschillende prijzen vergelijken en het beste aanbod kiezen voor jouw situatie.

Vandaag kost elektrisch rijden tussen de 3,8 tot 4,6 euro per 100 kilometer. Wanneer je het vergelijkt met auto’s die rijden op een fossiele brandstof, rijdt een elektrische wagen veel goedkopere en is het bovendien een milieuvriendelijkere oplossing.

Een laadpaal installeren voor elektrische voertuigen is dus goedkoper maar vergeet ook geen rekening te houden met de installatiekost van de laadpaal zelf. Thuis opladen is ook goedkoper dan openbaar laden aan een openbare laadpaal of aan publieke laadpalen. Want daar betaal je echter een meerkost.

kostprijs laadpaal thuis

Prijs per type laadpaal 

De prijs varieert per type laadpaal. Onderstaande tabel geeft je een duidelijk overzicht van de huidige prijzen, exclusief btw en plaatsing. Hou er daarnaast rekening mee dat de prijzen variëren naargelang het gekozen model.

Type laadpaal Prijs
Thuislader € 400 – 700
Laadpaal met vaste laadkabel € 500 – 1.500
Laadpaal zonder vaste kabel € 500 – 3.000
DC snellader € 3.400

Wat is de extra kost en verbruikskost van laadpalen inclusief installatie in België

Naast de kostprijs van de elektrische laadpaal thuis zijn er nog diverse andere kosten. We zetten ze voor je op een rij.

 • Installatiekosten: Afhankelijk van de installateur die de plaatsing van de laadpaal of laadstation verzorgt. Die kost schommelt gemiddeld tussen de 300 en 2.000 euro, exclusief btw.
 • Verzwaring elektriciteit: Heb je een elektrische wagen met een laadvermogen van 11 kW of 22 kW, en beschikt jouw woning over een elektriciteitsinstallatie met 1-fasige stroom? Dan is een verzwaring van jouw elektriciteit noodzakelijk en zijn de kosten niet te vermijden. Dit kost ongeveer tussen de 159 en 1.200 euro.
 • Uitbreiding elektrische installatie: Wanneer er extra elektriciteitswerken noodzakelijk zijn, betekent dit extra kosten. Om een idee te krijgen van het kostenplaatje vertrek je best van het uurtarief van de vakman. Dit wordt vaak via het uurtarief van de vakman berekend. Voor een erkend elektricien betaal je gemiddeld tussen de 35 en 40 euro, exclusief btw.
 • Verplichte keuring: Er moet er verplicht een keuring gebeuren wanneer je een uitbreiding van je elektrische installatie doet. Voor de keuring voorzie je best tussen de 150 en 200 euro.
 • Verbruikskosten: Elektrisch rijden kost ongeveer 3,8 tot 4,6 euro per 100 kilometer. Jaarlijks betaal je gemiddeld 750 euro om je auto op te laden. Wat een groot verschil is met de jaarlijkse brandstofkosten van fossiele brandstoffen die gemiddeld 1.100 tot 1.200 euro bedragen.

Welke factoren bepalen de prijs?

Er zijn verschillende factoren die een belangrijke rol spelen in de kostprijs van een laadpaal voor elektrische wagens. We gaan er hieronder dieper op in.

1. Type laadpaal

Het type laadpaal speelt een rol in het prijskaartje. Er bestaan 4 soorten laadpalen, namelijk:

 • Laadpaal met vaste laadkabel: Dit is het meest praktisch. De kabel hangt vast aan het laadstation, waardoor je nooit een losse kabel hoeft te voorzien. Dit voordeel heb je niet bij laadpalen die op openbare plaatsen staan.
 • Laadpaal zonder vaste laadkabel: Hier kan je elk type elektrische auto op aansluiten. Wel moet je telkens je eigen losse laadkabel voorzien, anders zal het laden niet lukken.
 • Mobiele laadpaal: Hiermee kan je makkelijk een elektrische verbinding met een gewoon stopcontact maken. Zo kan je via het stopcontact opladen. Er is een “elektronisch kastje’ in verwerkt dat de communicatie tussen jouw elektrische wagen en het stopcontact verzorgt. Dit is superhandig voor op vakantie of voor het thuis opladen van elektrische wagens.
 • Snellaadpaal: Wil je graag snel jouw auto thuis opladen? Dit kan met een snellaadpaal! Dit privé of publiek laadstation heeft een hogere laadsnelheid. Wel kost dit type laadpaal 4 keer meer dan de andere types.
publieke laadpaal hybride wagens

2. Laadcapaciteit

Je stemt de laadcapaciteit van je laadpaal best af op het laadvermogen van jouw elektrische wagen. Een laadpaal moet het minimale vermogen van jouw wagen hebben.

Het kan geen kwaad om voor een laadpaal te kiezen met een hoger vermogen dan jouw auto. Zo is je laadpaal ook geschikt voor een toekomstige elektrische auto met een hoger laadvermogen.

3. Laadkabels

Laadkabels bestaan in verschillende uitvoeringen, formaten en diktes. Aan elk type hangt een specifieke prijs vast. Hoe dikker de kabel, hoe meer stroomcapaciteit, hoe kleiner de kans op oververhitting. Maar hoe duurder de prijs.

Laadpaal installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!

4. Accessoires 

Ook kan je verschillende accessoires bijkopen voor jouw laadpaal. Uiteraard betekent dit een meerkost. De verschillende mogelijkheden zijn.

 • Slimme sturing
 • Parkeerborden laadpalen
 • Automatische verrekening
 • Volledig personaliseerbaar

Fiscale voordelen en premie

Bij het installeren van een laadpaal profiteer je van verschillende fiscale voordelen. Deze verschillen voor particulieren en bedrijven. Voorwaarde is dat je laadpaal beschikt over slimme besturing en dat hij werkt op groene stroom.

thuis een laadpaal

Bedrijven:

Bedrijven kunnen van onderstaande voordelen genieten.

1. Verhoogde investeringsaftrek

 • Verhoogde investeringsaftrek van 35 procent
 • Fiscaal voordeel vermindert doorheen de jaren

2. Belastingvermindering

 • Belastingaftrek tot 200 procent bij het aanschaffen van een elektrische laadpaal voor 31 december 2023
 • Belastingvoordeel vermindert met de jaren

3. Elektriciteit wordt terugbetaald 

 • 100 procent fiscaal aftrekbaar

Particulieren: thuislaadpaal

Particulieren kunnen van onderstaande voordelen genieten:

1. Verlaging btw-tarief

 • Verlaagd btw-tarief voor woningen die minstens 10 jaar zijn
 • 6 procent btw in de plaats van 21 procent btw

2. Belastingvermindering

 • Belastingvermindering van 45 procent
 • Maximaal bedrag van 1.500 euro
 • Fiscaal voordeel vermindert doorheen de jaren

3. Vrijstelling verkeersbelasting

 • Vrijstelling op de jaarlijkse Verkeersbelasting wanneer je 100 procent elektrisch rijdt
 • Vrijstelling op de Belasting op Inverkeersstelling wanneer je 100 procent elektrisch rijdt

Wil je een laadpaal bij je thuis? Vraag advies en vergelijk gratis prijzen

Wil je graag een laadpaal bij jouw thuis installeren? Vraag via onderstaand formulier gratis offertes en professioneel advies aan de beste laadpaal installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant voor jou 

Wie betaalt een openbaar of publiek laadpunt?

+
Wanneer je besluit te investeren in een laadpaal kan je ervoor kiezen deze op privé of gemeentelijke grond te plaatsen. Kies je voor een laadpaal op de parking van gemeentelijke grond, dan zal het een openbaar laadpunt worden. Jij voert de elektriciteit aan en kiest wat je ervoor vraagt. De investering komt van jou, maar je kan er ook geld mee verdienen.

Wat is de prijs van een slimme laadpaal?

+
Een slimme laadpaal helpt je energieverbruik spreiden en monitoren. Je kan met deze aankoop er op de lange termijn heel wat geld mee besparen. Zo’n laadpaal kost al snel 800 euro – 1.500 euro exclusief btw en installatie. Wil je weten welke bij jouw persoonlijke situatie past, dan kan je gratis advies vragen aan onze professionals. Ze zullen informatie geven over de verschillende uitvoeringen en een exacte prijsberekening kunnen aanbieden.

Kan je thuis een dubbele laadpaal installeren?

+
Wil je thuis twee elektrische wagens tegelijkertijd laden, dan is een dubbele laadpaal de ideale oplossing. Hier komt wel wat meer bij kijken dan bij een enkele laadpaal. Voor een dubbele paal zal je hoogstwaarschijnlijk jouw elektriciteit moeten verzwaren. Best installeer je ook een load balancing, deze zal invloed hebben op jouw oplaadsnelheid, maar is noodzakelijk om het net niet over te belasten. De auto’s zullen nog steeds ruwweg 5 tot 15 keer sneller opladen dan met een regulier stopcontact. Naast thuis zijn dubbele laadpalen een goede keuze als je een onderneming hebt.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis