Soorten vloerverwarming [overzicht]

Vloerverwarming verwarmt grote en kleine ruimtes. We onderscheiden 4 verschillende soorten vloerverwarming:

  • Natte vloerverwarming
  • Droge vloerverwarming
  • Elektrische vloerverwarming
  • Verwarming infrezen of inslijpen

Hieronder kom je te weten over hoe vloerverwarming werkt. Ook vind je meer details over elke soort, inclusief hun kenmerken en de kostprijs van vloerverwarming.

1. Natte vloerverwarming

Natte vloerverwarming, ook wel bekend als vloerverwarming in de chape, is het meest voorkomende soort vloerverwarming. Bij dit type worden buizen direct in de anhydrietdekvloer of cementdekvloer geplaatst. Zo krijg je een gelijkmatige warmteverdeling.

Onder de dekvloer komt eerst een isolatielaag. Daardoor ligt de opbouwhoogte ergens tussen 16 en 20 cm. Omwille daarvan is een nat systeem van vloerverwarming alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten met voldoende inbouwhoogte.

Op welke manier werkt vloerverwarming volgens dit natte systeem. De verwarmingsbuizen zorgen ervoor dat de chape opwarmt, uitzet en krimpt. Je voorziet de chape daarom best van een wapeningsnet of staalvezelbewapening om barsten in de tegels of chape te vermijden. Tussen de verschillende ruimtes wordt er ook een uitzettingsvoeg aangebracht.

Om dit type vloerverwarming te leggen betaal je gemiddeld tussen de 30 en 50 euro per vierkante meter, afhankelijk van de manier waarop de leidingen bevestigd worden (metalen netten, noppenplaten of vastgeniet op isolatiemateriaal).

natte vloerverwarming

2. Droge vloerverwarming

Hoe wordt de vloer verwarmd bij droge vloerverwarming. In het geval van een droog systeem bevinden de verwarmingsbuizen zich in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De isolatieplaten functioneren als warmtegeleider. Wat zorgt voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding.

De inbouwhoogte bij een droog systeem bedraagt minimum 6 centimeter. Dat is 10 centimeter minder dan bij een nat systeem. Een droog systeem werkt bij renovatie met beperkte vloeropbouw en woningen in houtskeletbouw.

Het prijskaartje ligt zo’n 20 % hoger ten opzichte van natte vloerverwarming.

3. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming dient vooral als bijverwarming van ruimtes die geen nood hebben aan permanente verwarming, zoals badkamers, hobbykamers en garages. Er bestaan 3 soorten elektrische vloerverwarming:

  • Verwarming met elektrische kabels
  • Verwarming met elektrische foliesystemen
  • Verwarming met matten

Ze hebben elk een specifieke toepassing en verschillen in dikte, opbouw en capaciteit.

De meest aanlokkelijke voordelen van elektrische systemen zijn de eenvoudige plaatsing en de relatief lage installatiekosten. Je hoeft verder geen dure voorzieningen zoals een cv-ketel en daaraan gekoppelde leidingen aan te schaffen om de warmte gelijkmatiger te verdelen.

Het systeem is niet geschikt voor ruimtes die een permanente cv-installatie vereisen. Omdat de energiekosten dan enorm kunnen oplopen. Besparen op een cv-ketel kan je met de installatie van zonnepanelen.

Voor elektrische vloerverwarming mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 60 en 70 euro per vierkante meter.

vloerverwarming

4. Verwarming infrezen of inslijpen

Vloerverwarming infrezen of inslijpen is de vierde en laatste optie voor vloerverwarming. In de bestaande chape worden frezen ingesleufd waarin verwarmingsleidingen komen te liggen.

De buizen liggen tegen de vloerafwerking. Dat heeft als grote voordeel dat de gehele vloer in een mum van tijd opgewarmd is en het warmteverlies tot een minimum beperkt blijft. Verwarming infrezen of inslijpen zie je het meest bij casco-projecten en renovatieprojecten met beperkte opbouw of met een dekvloer in goede staat.

De gangbare prijzen voor dit type verwarming schommelen rond de 40 euro per vierkante meter.

verwarming infrezen

Waarom vloerverwarming plaatsen?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom het de moeite zou lonen om vloerverwarming te plaatsen. Hieronder lijsten we de voor- en nadelen voor je op in een handig overzicht.

Voordelen

  • Aangename warmte
  • Verbruikt minder energie
  • Beter voor de gezondheid
  • Beperkt onderhoud
  • Besparend in plaats
  • Volledig geruisloos

Nadelen

  • Hogere kostprijs in vergelijking met traditionele radiatoren
  • Moeilijkere integratie in al afgewerkte kamers en woningen
  • Noodzakelijke, minutieuze afwerking van ondergrond en muren
  • Volledige uitbraak van bestaande vloer bij lekkages of eventuele andere beschadigingen
  • Langere opwarmtijd en afkoeltijd van vloer
  • Ontkoppelingsmat bij tegels of parket van groot formaat
vloerverwarming systeem

Wat kost vloerverwarming laten plaatsen?

Hierboven kwam je de prijzen per vierkante meter voor de verschillende soorten vloerverwarming al te weten.

Er zijn natuurlijk altijd nog een aantal factoren die de prijs de hoogte of laagte in kunnen jagen:

  • Manier van aanleg: in chape zelf of opbouw, infrezen
  • Type: hoofd- of bijverwarming, elektrisch, water
  • Aantal vierkante meter
  • Voorkeur afwerking vloer
  • Moeilijkheidsgraad: bereikbaarheid en type ondervloer

Veelgestelde vragen over vloerverwarming

Het concept vloerverwarming roept ontegensprekelijk heel wat vragen op. Hieronder krijg je een antwoord op de 3 meest gestelde vragen.

1. Hoe is vloerverwarming opgebouwd?

Vloerverwarming is opgebouwd uit verschillende lagen, namelijk:

  • Een draagvloer
  • Isolatie
  • PE-folie (veel gebruikt verpakkingsmateriaal)
  • Een chape met vloerverwarming leidingen
  • Vloerbedekking

2. Kies ik voor vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming?

Het is een optie om zowel als hoofdverwarming als bijverwarming voor vloerverwarming te kiezen, maar de keuze die je uiteindelijk maakt, zal afhangen van je specifieke situatie.

Maak je de keuze voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan heb je geen nood aan bijkomende warmtebronnen. Het spreekt voor zich dat dit bij bijverwarming wel het geval is, zoals de naam ook impliceert. In de meeste gevallen, zeker in nieuwe woningen, wordt daardoor geopteerd voor hoofdverwarming.

In wat oudere woningen kan de vloerverwarming dikwijls fungeren als bijverwarming. Dit wordt mede bepaald door de al dan niet beslissing voor een nieuw type vloer en hoe de isolatie in de rest van de woning eruit ziet.

3. Wat is de ideale temperatuur?

Er bestaat niet zoiets als een ideale temperatuur voor je vloerverwarming. De ene persoon heeft het snel te warm, terwijl de andere een koukleum is. Belangrijk is dat de juiste temperatuur voor jou persoonlijk en je gezin goed afgesteld is. Je kan elke ruimte afzonderlijk afstemmen op een bepaalde temperatuur.

Zo kan je de temperatuur in je badkamer iets warmer instellen dan pakweg in de woonkamer of keuken. Je hoeft je bovendien niet al te grote zorgen te maken over het prijskaartje dat dit meebrengt voor je energiefactuur. Dankzij vloerverwarming kan je tot 15 % uitsparen.

soorten vloerverwarming

Vloerverwarming offertes vergelijken

Op zoek naar een vakman in je buurt? Dan raden we je aan onderstaand offerteformulier in te vullen. Het is geheel vrijblijvend en volledig gratis. Op die manier verzeker je jezelf van de beste vloerverwarming aan de meest scherpe prijs. Wie weet kan je binnenkort makkelijker op je blote voeten rondlopen in huis!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Vloerverwarming