Wat is de ideale temperatuur voor vloerverwarming?

De ideale temperatuur bereik je door jouw vloerverwarming dag en nacht op een constante temperatuur te laten draaien. Zo is de temperatuur binnen altijd fijn en het allerbelangrijkste: je rendement is zo het hoogst. Maar als het om een specifieke temperatuur gaat, bestaat er geen een perfecte vloerverwarmingstemperatuur. Het is volledig naar jouw voorkeur en wat je het prettigst vindt.

Je kunt de systeemtemperatuur voor elke ruimte in huis individueel aanpassen. In de badkamer kan je de vloerverwarming bijvoorbeeld instellen op 32 °C, terwijl je in de woonruimte het kan houden op 28°C. De perfecte temperatuur hangt af wat perfect is voor jou, maar geen zorgen over je elektriciteitsrekening want met een vloerverwarming kun je tot 15% energie besparen.

ideale temperatuur vloerverwarming

Opwarmtijd vloerverwarming

De opwarmtijd van de vloerverwarming neemt even tijd in beslag. Omdat de leidingen (waar het water doorstroomt) bedekt zijn met een dikke laag chappe, heeft de hitte nog een lange weg te gaan voordat de gehele vloeroppervlak is opgewarmd.

Hou er rekening mee dat de temperatuur van de vloerverwarming met 1 graad per uur stijgt. Daarom kun je de vloerverwarming best (ook ’s nachts) nooit naar een lagere temperatuur onder de 18 graden laten dalen.

Laat je vloerverwarming leggen door een installateur in de buurt

Vloerverwarming op temperatuur houden

Voor vloerverwarming moet de instelling van de thermostaat anders zijn. Vloerverwarming is langzamer dan systemen die stralingswarmte gebruiken. Daarom duurt het langer om de vloer warm te maken. Maar als de temperatuur eenmaal is bereikt, is er bijna geen energie meer nodig om deze constant te houden.

Houd daarom het temperatuurverschil van de vloerverwarming tussen dag en nacht tot een minimum beperkt. Probeer grote temperatuurverschillen van meer dan 2°C te vermijden, dit is echt het maximum.

Als je overdag een temperatuur van 20°C aanhoudt, mag de nachttemperatuur niet onder de 18°C ​​komen. Als je naar een lagere temperatuur dan 16°C verlaagt, kost het te veel energie zodat de vloer koelt en daarna weer moet opwarmen zodat de vloer lekker warm aanvoelt. De vloer blijft warmte afgeven tijdens het koelen.

Bij koud weer, of als de thermische isolatie van je huis niet goed is, is het zelfs aan te raden om dag en nacht een constante temperatuur aan te houden.

Programmeer de klok eerder als je om 7 uur ’s ochtends warme voeten wil in de badkamer? Je kunt dan best minimaal 2 uur van tevoren beginnen met de vloerverwarming.

Temperatuur vloerverwarming

Maximale temperatuur van de vloerverwarming

Om beschadiging van de vloer te voorkomen, mag het water dat door de vloerslang stroomt niet te warm zijn. Het varieert per type vloerbedekking, maar het is aangeraden om een temperatuur van 30 tot 45 graden te hebben.

De temperatuur in het vloerverwarmingssysteem wordt meestal ingesteld op de maximale temperatuur van 55 graden. Dit soort besturing wordt meestal beschermd door de extra beveiliging van de maximaalbeveiliging, als de temperatuur te hoog is, wordt de pomp van het systeem uitgeschakeld.

De temperatuur van de vloerverwarming varieert in het algemeen tussen de 22 en 36 graden. Afhankelijk van de watertemperatuurregeling, het mengsysteem en de afstand tussen de vloerleidingen. De warmwatertemperatuur van de vloerverwarming is standaard 30°C.

Om de gevoelstemperatuur van 20 graden te bereiken, moet de kamer met vloerverwarming worden verwarmd tot 21 graden en de kamer met klassieke radiatoren tot 23 graden.

Het verschil van 2 graden lijkt misschien niet veel, maar het kan je al snel 12% van je rekening schelen. Daarom zijn de installatiekosten van vloerverwarming iets hoger, maar het is de moeite waard.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

vloerverwarming

“Mijn vloerverwarming is te warm”

Vaak wordt de vloerverwarming te hoog gezet, prettig als je op blote voeten loopt. Alhoewel het fijn is, is het niet ideaal om dit te doen. Het kost veel energie omdat de vloer onderaf verwarmd. Dus alle lagen van de vloer moeten eerst volledig verwarmd worden. Ook hier gaat warmte verloren.

Zodra de vloer opwarmt, straalt deze warmte uit naar de omgeving. De kamer wordt dan snel te warm, waardoor mensen de neiging hebben om een raam open te doen. Maar daar verspil je enorm veel energie en geld mee, zet de vloerverwarming daarom niet te hoog.

Vloerverwarming offertes vergelijken

Wil je vloerverwarming laten leggen in jouw woning? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes bij installateurs van vloerverwarming. Zo kan je makkelijk de prijzen voor vloerverwarming vergelijk en aan de voordeligste prijs laten leggen. Dat kan snel en eenvoudig via onderstaand formulier.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vloerverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerverwarming