Vloerverwarming prijs per m² (per soort)

Er zijn twee soorten vloerverwarming: de hydraulische en de elektrische. De elektrische is de goedkoopste variant. We gaan eerst wat dieper in op de verschillende soorten hydraulische vloerverwarming. 

Jouw hydraulische vloerverwarming is afhankelijk van de verschillende installatiemethoden. De duurste is de droogbouw met een richtprijs van € 125 per vierkante meter. Daarop volgt natbouw met € 100 per vierkante meter en tenslotte zal vloerverwarming infrezen je € 80 per vierkante meter kosten.

Als we dit met de € 60 per vierkante meter voor elektrische vloerverwarming vergelijken, zien we dat de prijs wel wat hoger ligt. Dit is vooral te wijten aan de installatie van een centrale verwarming. Hierover later meer. 

Hoewel het misschien een goed idee lijkt om de installatie zelf te doen om kosten te besparen, is het toch verstandig om je goed te informeren bij een erkend vakman of installateur.  Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes vloerverwarming ontvangen zodat jij verzekerd bent van een goede service en een lange(re) levensduur van je materialen. 

Soorten vloerverwarming Richtprijs per m²
Vloerverwarming: natbouw € 100
Vloerverwarming: droogbouw € 125
Vloerverwarming: infrezen € 80
Elektrische vloerverwarming € 60

prijs vloerverwarming

1. Vloerverwarming: natbouw

Natbouw vloerverwarming is de meest voorkomende vorm in nieuwbouw. Bij deze soort worden de thermische buizen rechtsreeks in de anhydrietdekvloer of cementdekvloer gelegd. Vandaar de term ‘natbouw’, Je verwarming wordt in de nog natte vloer aangebracht. 

Voor het natte systeem is wel enige voorziene ruimte nodig.  Er wordt namelijk onder de dekvloer een isolatielaag aangebracht. Alles samen kan jouw nieuwe vloer een dikte hebben van 16 tot wel 20 cm. De toepassing van natbouw komt dus hoofdzakelijk voor in nieuwbouwwoningen.

Vloerverwarming natbouw heeft een prijskaartje van ongeveer € 100 per vierkante meter. Hiermee is deze populaire variant niet de goedkoopste maar ook zeker niet de duurste. 

2. Vloerverwarming: droogbouw

Droogbouw vloerverwarming is een lichte constructie waarvoor relatief weinig opbouwhoogte nodig is. Het thermische buizennetwerk wordt ingelegd in matten of isolatieplaten gemaakt van polystyreen of piepschuim.

Deze matten zorgen voor de gelijke verdeling van warmte in de ruimte. Het heeft ook als extra voordeel dat de ruimte op deze manier zeer snel verwarmd kan worden. 

Omwille van het lichte karakter van droogbouw vloerverwarming, wordt deze methode veel ingezet in houtconstructies zoals houtskeletbouw. Ook is droogbouw een uitstekende optie voor renovatiewerken met een beperkte opbouwhoogte. 

Droogbouw vloerverwarming heeft een prijskaartje van € 125 per vierkante meter. Je betaalt hier dus meer, maar krijgt een licht en dun verwarmingssysteem in de plaats. 

3. Vloerverwarming infrezen

Zou je graag je bestaande chapevloer voorzien van vloerverwarming? Het is mogelijk om via infrezen, het leidingensysteem te integreren in je vloer. Er worden sleuven gefreesd waarin de leidingen komen te liggen. 

Doordat de thermische leidingen vlak aan de uiteindelijke vloerbedekking komen te liggen, zal je vloer zeer snel kunnen opwarmen. Ook heb je weinig warmteverlies naar onderen toe. 

Aan ingefrezen vloerverwarming hangt een prijskaartje van € 80 per vierkante meter. Deze soort wordt vaak ingezet in renovatiewerken waar de vloerbedekking nog in goede staat is en is populair in casco-projecten. 

4. Elektrische vloerverwarming

In tegenstelling tot voorgaande soorten vloerverwarming is een elektrische vloerverwarming geen hydraulisch systeem.

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarmingssystemen: 

  • Verwarming met matten
  • Verwarming met elektrische foliesystemen
  • Verwarming met elektrische kabels

Een elektrische vloerverwarming werkt met een hoger energieverbruik waardoor het geschikt is om kleinere ruimtes die niet heel de dag door warm dienen te blijven. Denk aan een elektrisch vuurtje. Om dit een hele dag te laten branden verbruikt het te veel. Maar het is ideaal om een ruimte zoals bijvoorbeeld de badkamer snel warm te krijgen. 

Je betaalt voor er zo’n € 60 per vierkante meter. Hiermee is het de goedkoopste vorm van vloerverwarming. Je hebt ook geen dure cv-installatie nodig. 

kostrprijs vloerverwarming

Welke factoren bepalen de kostprijs?

Hierboven las je de verschillende richtprijzen per soort vloerverwarming. Er komt echter meer bij kijken dan je zou verwachten. De kostprijs voor vloerverwarming hangt in grote mate af van: 

  • Hoofd- of bijverwarming
  • Type vloerverwarming: water of elektrisch 
  • Methode: infrezen, in de chape of opbouw
  • Oppervlakte
  • Afwerking en moeilijkheidsgraad

Factor 1: Hoofdverwarming of bijverwarming

We spreken van hoofdverwarming als je vloerverwarming niet wordt bijgestaan door andere verwarmingselementen om de ruimte te verwarmen. Is dat wel het geval, dan spreken we van bijverwarming. Waarom is dit nu van belang? Als je de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, zal je meer vermogen nodig hebben.

Het vermogen wordt doorgaans bepaald door de dichtheid van het netwerk. Liggen de leidingen op 15 à 20 cm van elkaar dan zal je extra verwarmingselementen zoals bijvoorbeeld radiatoren nodig hebben.

Hierbij focust de vloerverwarming zich op comfort en een gelijkmatige verdeling van de warmte. 
We spreken van een hoger vermogen als de leidingen op 10 cm liggen. Zo heb je voldoende warmte om een hele kamer te verwarmen met enkel vloerverwarming als hoofdverwarming. 

De kostprijs per vierkante van je vloerverwarming zal dus hoger komen te liggen naarmate je een hoger vermogen wenst. 

Factor 2: Type vloerverwarming

Er zijn twee types vloerverwarming. De ene is hydraulisch en de andere werkt elektrisch. Bij hydraulische vloerverwarming stroomt er doorgaans warm water doorheen de leidingen die dan warmte afgeven. Elektrische vloerverwarming geeft warmte gelijk af over de hele ruimte aan de hand van elektrische warmte elementen.  

De kostprijs van de installatie voor een elektrische verwarming zal een stuk lager liggen dan bij de hydraulische tegenhanger maar omwille van het hoge energieverbruik bij veelvuldig gebruik kan op lange termijn een cv-systeem voordeliger zijn. 

Vloerverwarming type

Factor 3: Methode vloerverwarming leggen

Voor elektrische systemen zijn er nauwelijks prijsverschillen in de installatiemethodes. Maar de kostprijs van je vloerverwarming kan sterk verschillen naargelang hoe je ze in je bestaande vloer laat verwerken. Er zijn drie verschillende methoden: je kan kiezen voor het infrezen in bestaande chape, natbouw en droogbouw. 

Bij renovatiewerken zal je in veel gevallen beperkt zijn tot twee opties: droogbouw of infrezen. Is je chape in goede staat dan kan je ervoor kiezen om je vloerverwarming te laten infrezen. Dit is de goedkoopste optie.

Kies je ervoor om de vloer te laten uitbreken en heb je een beperkte opbouwhoogte? Kies dan voor droogbouw. Via isolatieplaten kan een lichtgewicht vloerverwarmingssysteem ingebouwd worden.

Nieuwbouwwoningen krijgen de voorkeur om natbouw te gebruiken. Je hebt hiervoor wel veel opbouwruimte nodig maar de prijs ligt aanzienlijk lager dan bij droogbouw. Deze vorm is niet geschikt voor lichte constructies zoals bijvoorbeeld houtskeletbouw.  

Factor 4: Oppervlakte

Het spreekt voor zich dat hoe groter de ruimte is, hoe hoger je vermogen moet zijn om deze te verwarmen. Een groter oppervlak bevat meer leidingen en ander materiaal. Je vloerverwarming specialist zal ook langer bezig zijn met het installeren van de vloerverwarming.

H3: Factor 5: Afwerking & moeilijkheidsgraad

Verder zijn er nog een heleboel bijzaken die ook de prijs van je nieuw verwarmingssysteem zullen bepalen. Moeten er nog voorbereidende werken gedaan worden, of kunnen de vakmannen meteen aan de slag?

Wil je dat oude radiotoren verwijderd worden? Moet er een aansluiting zijn via de kruipruimte? Welke opties zou je willen aan de installatie? Dit zijn allemaal zaken die de werkduur beïnvloeden. 

Vloerverwarming kostprijs

Prijs vloerverwarming versus radiatoren

De installatieprijs van vloerverwarming ligt een stuk hoger dan die van traditionele radiatoren. Maar je vloerverwarming functioneert dan weer op een lagere temperatuur dan radiotoren.

Echter worden de kosten die bespaard worden aan de ketel weer tenietgedaan, omdat de opstart van vloerverwarming enige tijd kan duren. Om die reden laten veel mensen de vloerverwarming continue aanstaan, terwijl radiatoren snel aan- en uitgezet kunnen worden. 

Hoewel radiatoren zeer snel kunnen opwarmen, geven ze geen gelijkmatige warmte. Bij vloerverwarming geniet je van een comfortabele temperatuur over de hele ruimte. Je zal dus niet moeten verwarmen omdat de ene kant van de kamer een stuk koeler is dan de kant waar de radiator staat. 

Voorbeeld: wat kost 60 m² vloerverwarming?

Hieronder werken we een voorbeeld uit voor jou. Stel je wilt 60 m² vloerverwarming, wat zal je dat kosten? 

De eerste situatie is een renovatie of een casco-project. Je gaat de bestaande vloer behouden en er vloerverwarming infrezen. Wil je 60 vierkante meter aan vloerverwarming als hoofdverwarming, dan betaal je ongeveer € 4.800. Als uitgebreide bijverwarming is het vermogen wat lager en reken je € 3.200 voor 60 m². 

In het geval van een nieuwbouw zijn er meerdere opties. De eerste is natbouw. Hierbij betaal je € 6.000 in het geval van een hoofdverwarmingssysteem, als bijverwarming kom je toe met € 4.000. In het geval van droogbouw zal je een volledig systeem hebben voor een prijs van € 7.200 of een ondersteuningssysteem voor € 4.800. 

Vloerverwarming prijs vergelijken

Zoals je al gemerkt hebt, gaat het wat betreft de kostprijs van vloerverwarming om serieuze bedragen. Daarom is het verstandig om bij meerdere installateurs en vakmannen langs te gaan en hun prijzen te vergelijken.

Via onderstaand formulier kan je offertes aanvragen en offertes vloerverwarming ontvangen. De offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vloerverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerverwarming