Wat valt onder besloten ruimte?

Besloten ruimten zijn werkplekken die moeilijk te betreden zijn (bijvoorbeeld door beperkte in- en uitgangsmogelijkheden) en in principe niet geschikt zijn voor menselijk vertoeven. Besloten ruimtes komen zowel boven als onder de grond voor. 

Een ruimte is besloten als die niet bestemd is voor langdurig verblijf, moeilijk toegankelijk is, beperkte evacuatiemogelijkheden biedt of er een kans bestaat op een gevaarlijke atmosfeer.

Voorbeelden zijn kruipkelders, kluizen, bunkers inspectie- en bouwputten, silo’s en andere opslagtanks.

Tip: Twijfelt u of een ruimte als besloten kan worden beschouwd? Ga er dan voor de veiligheid van uit dat de ruimte daadwerkelijk besloten is.

Wat zijn de belangrijkste gevaren bij werken in besloten ruimten?

Een besloten ruimte is niet goed toegankelijk, maar moet soms bezocht worden voor bijvoorbeeld een reparatie, reiniging, inspectie of onderhoud. Werknemers die de besloten ruimte bezoeken kunnen die niet gemakkelijk verlaten, waardoor het werken in een besloten ruimte gevaarlijk kan zijn.

Welke risico’s het werk precies met zich meebrengt, is natuurlijk afhankelijk van het soort besloten ruimte waar het werk doorgaat. Enkele veel voorkomende risico’s:

  • Hoge warmte.
  • Instortingsgevaar.
  • Slecht zicht.
  • Gevaarlijke gassen.
  • Brand, explosie, verstikking, vergiftiging en bedwelming.
  • Valgevaar in bijvoorbeeld een verticale pijp.
  • Hoge zuurstofconcentraties en explosiegevaar.
  • Lage zuurstofconcentraties en verstikkingsgevaar. 
Vragen over arbeidsveiligheid?
Contacteer een expert voor advies op maat.

Codex: Wat zegt de wet?

Als werkgever staat u volgens de codex voor welzijn op het werk in voor de veiligheid van uw werknemers. Bij werken in besloten ruimten voert u een risicoanalyse uit, stelt u preventiemaatregelen op, organiseert u de juiste opleidingen, stelt u veiligheids- en beschermingsmaterialen ter beschikking, en voorziet u een evacuatieplan.

werken in besloten ruimte

Hoe veilig werken in een besloten ruimte? Procedures en opleiding

Met de juiste veiligheidsmaatregelen beperkt u de risico’s van werken in besloten ruimtes, en beperkt u de gevolgen van een incident.

Vermijd (langdurig) werken in gesloten ruimtes

Werken in een gesloten ruimte moet zoveel mogelijk worden vermeden. Zoek daarom steeds naar een alternatieve oplossing. Waar het noodzakelijk is om de ruimte te betreden, moet u het verblijf in de besloten ruimte zo kort mogelijk houden.

Eventuele voorbereidingen treft u zoveel mogelijk buiten de besloten ruimte. Bij werkzaamheden die meer tijd in beslag nemen, moeten de werknemers elkaar regelmatig afwisselen.

Analyseer de situatie

Nog voor werknemers de besloten ruimte betreden, analyseert u de risico’s. Voer bijvoorbeeld metingen uit om te bepalen hoe gevaarlijk de atmosfeer is. Blijf de situatie controleren gedurende de werkzaamheden. Zo spoort u gevaarlijke situaties tijdig op.

Houd toezicht en wees paraat

Werkzaamheden in besloten ruimtes gebeuren onder permanent toezicht. Dat toezicht wordt uitgevoerd door een werknemer die daarvoor een specifieke opleiding volgde.

Werknemers die permanent toezicht houden en die gezondheidsrisico’s lopen door de aard van hun werk, zijn bovendien onderworpen aan het gezondheidstoezicht.

Stel ook de nodige protocollen op en verzeker dat elke werknemer weet wat te doen bij een incident. Een evacuatieplan kan het verschil maken tussen leven en dood.

Verzekeren dat u uw werknemers doeltreffend beschermt?
Reken op de kennis en expertise van een preventieadviseur.
arrow Ontvang offertes

Informatie, training en opleiding

Zelf op de hoogte zijn van de risico’s die gepaard gaan met werken in besloten ruimtes is belangrijk, maar ook uw personeel moet daarover grondig geïnformeerd zijn.

Voorzie opleidingen over de risico’s en het correcte, veilige gebruik van de arbeidsmiddelen, en trainingen rond de arbeidsprocedures en de protocollen bij incidenten en noodgevallen.

Zo verhoogt u het bewustzijn van uw werknemers, voorkomt u incidenten, en beperkt u de impact van een ongeval.

Voorzie wat nodig is

Welke hulpmiddelen en aanpassingen van de omgeving nodig zijn, kan verschillen van besloten ruimte tot besloten ruimte. Het kan gaan om noodverlichting, blusapparatuur, ventilatie, markeringen van de in- en uitgangen, persoonlijke beschermingsmiddelen en de juiste, beveiligde gereedschappen. 

Is het toegestaan om in een kleine, besloten ruimte te lassen?

Met de juiste voorzorgsmaatregelen is lassen in een besloten ruimte toegelaten. U moet onder meer de nodige blusapparatuur voorzien, verzekeren dat het lasapparaat geaard is, en de leidingen voor het betreden van de ruimte te controleren op lekkages.

Opgelet: Het is verboden om zuurstof- en gascilinders in de besloten ruimte te plaatsen.

Meer weten over veilig werken? Stel uw vragen aan een preventieadviseur

Veiligheid is niet enkel uw verantwoordelijkheid als werknemer, maar ook cruciaal voor het algemene welzijn van alle leden binnen uw onderneming. Heeft u nog vragen over veilig werken in besloten ruimtes, of bent u op zoek naar een geschikte preventieadviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in.

U ontvangt gratis advies op maat en volledig vrijblijvende offertes. Zo kunt u advies inwinnen, het aanbod vergelijken, en een oplossing vinden die past bij uw organisatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.