Welke risico’s brengen beroepen met buitenwerk met zich mee? Waarom is buiten werken bij hoge en lage temperaturen niet gezond?

Buiten werken met (extreem) hoge of lage temperaturen kan een gevaar vormen voor uw mensen. Op erg koude dagen lopen ze het risico op zaken als onderkoeling, bevriezing, vrieswonden en aandoeningen van de spieren en gewrichten.

Ook buiten werken met extreme hitte kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Denk maar aan de kans op hitte-uitputting of een zonne- of hitteslag. Blootstelling aan ultraviolette straling kan de huid verbranden, en het risico op hoofdpijn en misselijkheid is groot.

Buiten werken

Hoe beschermt u uw werknemers tijdens het werk bij warm weer?

Als werkgever wilt u uw mensen zo goed mogelijk beschermen. Hieronder ontdekt u wat u moet en kunt doen op warme dagen.

Maximale temperatuur en WBGT-index

De WBGT-index (Wet Bulb Globe Temperature) vormt de basis voor de wetgeving rond de maximale temperaturen waaronder fysieke werkbelasting toegelaten is. De index houdt niet enkel rekening met de luchttemperatuur, maar ook met luchtvochtigheid en stralingswarmte. Om de waarden uit de WGBT-index te meten, gebruikt u een speciale thermometer.

Daarnaast geeft de index voor elk type werk een drempelwaarde. Aan de hand daarvan kunt u bepalen bij welke waarden u welke maatregelen moet treffen.

Maatregelen bij buiten werken op hete dagen

Te warm om veilig verder te werken? Met de juiste maatregelen beschermt u uw mensen. Denk maar aan het ter beschikking stellen van aangepaste werkkledij, het voorzien van zonnecrème en frisse dranken, het inlassen van extra pauzes, of het ophangen van schermen en zeilen om langdurige blootstelling aan de zon te vermijden.

Ook planmatig en technisch kunt u heel wat problemen vermijden. Zo vermijdt u werken in rechtstreekse zon, voorbereidende werken in de schaduw uitvoeren, en werfvoertuigen en installaties van ventilatie te voorzien.

Houd in het bijzonder rekening met werknemers die gevoelig zijn voor de hitte. Denk bijvoorbeeld aan mensen met hart- of ademhalingsaandoeningen of oudere werknemers.

Meer info over het beschermen van werknemers die buiten werken?
Stel uw vragen aan een preventieadviseur en krijg gratis advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Hoe beschermt u uw werknemers bij koud weer?

Ook op koude dagen moet en kunt u uw mensen beschermen.

Minimale temperaturen

Ook op erg koude dagen kan buiten werken bemoeilijkt worden. De wet bepaalt enkele minimumtemperaturen, die opnieuw afhankelijk zijn van de aard van het werk.

  • Zeer zwaar werk (werkbelasting groter dan 468 watt): 10°C.
  • Zwaar werk (werkbelasting tussen 631 en 468 watt): 12°C.
  • Halfzwaar werk (werkbelasting tussen 235 en 360 watt): 14°C.
  • Licht werk (werkbelasting tussen 117 en 234 watt): 16°C.
  • Zeer licht werk (werkbelasting kleiner dan 117 watt): 18°C.

Werken die buiten plaatsvinden, kennen doorgaans een werkbelasting boven de 235 watt.

Maatregelen bij buiten werken op koude dagen

Te koud om buiten de werkzaamheden uit te voeren? Met de juiste maatregelen beschermt u uw werknemers. Zo kunt u hulpmiddelen voorzien waarmee zware fysieke inspanningen vermeden worden, en voldoende pauzes in verwarmde ruimtes inlassen. Voorzie warme dranken en aangepaste kledij voor werknemers die buiten werken.

Met de juiste organisatie beschermt u uw werknemers nog beter. Scherm uw werknemers zoveel mogelijk af van koude wind en tocht, voorzie voldoende buitenverlichting, en plan buitenwerk zoveel mogelijk in warme periodes. Voorbereidende werken laat u waar mogelijk uitvoeren in een verwarmd lokaal. Ook bij hagel, regen en sneeuw neemt u de nodige preventieve maatregelen.

Houd ook op koude dagen rekening met kwetsbare werknemers.

Opgelet: Sanitaire voorzieningen voor buitenwerkers moeten bestand zijn tegen de kou en moeten voldoende verwarmd worden.

Vakmannen

Preventief hitteplan en winterprotocol voor jobs met veel buitenwerk

Moeten uw werknemers regelmatig (en dus ook op koude dagen en dagen met veel zon) buiten werken? Dan is het aan te raden om een preventief hitteplan en winterprotocol op te stellen. Daarin vermeldt u concreet vanaf welke temperaturen u welke maatregelen treft. Laat uw preventieadviseur daartoe een risicoanalyse uitvoeren.

Advies nodig over het beschermen van uw personeel? Stel uw vragen aan specialisten

Elke onderneming kent haar eigen risico’s. Ontvangt u graag gratis advies over het beschermen van het personeel binnen uw onderneming, of bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw organisatie? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vindt u in enkele klikken een oplossing op maat van uw onderneming!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.