Wat betekent veiligheidsadviseur?

Bedrijven moeten een veiligheidsadviseur inschakelen wanneer ze gevaarlijke stoffen vervoeren. De veiligheidsadviseur heeft voornamelijk een adviserende rol. Hij of zij overziet onder meer het naleven van de veiligheidsnormen bij het transporteren, laden en lossen van stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid.

Wat is het verschil tussen een veiligheidsadviseur en een preventieadviseur?

Het takenpakket van de veiligheidsadviseur lijkt erg op dat van de preventieadviseur. Het belangrijkste verschil tussen de 2 functies is dat de veiligheidsadviseur zich specifiek bezighoudt met het beleid rond gevaarlijke stoffen

Veiligheidsadviseur

Wat doet een veiligheidsadviseur?

De taken van de veiligheidsadviseur zijn onder meer afhankelijk van de grootte van de organisatie, de aard van de activiteiten die de organisatie uitoefent en de omvang van het risico. Over het algemeen zal een veiligheidsadviseur adviseren, controleren, rapporteren en informeren.

Adviseren

Een veiligheidsadviseur heeft eerst en vooral een belangrijke adviserende rol. Hij of zij adviseert u en uw werknemers over de correcte procedures bij het laden, lossen en vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Daarnaast geeft de veiligheidsadviseur advies waar nodig. Zo kan de veiligheidsadviseur bijvoorbeeld ook advies verlenen over het aanschaffen van transportmiddelen voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. 

Controleren

Uw veiligheidsadviseur controleert of de veiligheidsnormen worden nageleefd. Het gaat zowel om de veiligheid van personen als de veiligheid van het milieu.

De adviseur voert bijvoorbeeld audits uit van de verpakking, etikettering, het merken en documenteren van de stoffen. Bij fouten en gebreken geeft de adviseur aan wat veranderd of verbeterd moet worden.

Rapporteren

De veiligheidsadviseur staat ook in voor het rapporteren over de omgang met gevaarlijke stoffen. De veiligheidsadviseur maakt het jaarrapport op, en rapporteert over lekkages en incidenten. Hij of zij rapporteert zowel aan de bedrijfsleiding als, wanneer nodig, aan de lokale overheid.

Krijgt u graag advies op maat?
Stel uw vragen aan veiligheidsexperts.

Opleiden en informeren

Tot slot staat de veiligheidsadviseur ook in voor het opleiden en informeren over veranderingen in de wetgeving. Ook bij het invoeren van nieuwe regelgeving is het de taak van de veiligheidsadviseur om de werkgever op de hoogte te brengen.

De veiligheidsadviseur geeft ook opleidingen aan uw werknemers. Hij of zij brengt hen op de hoogte van de risico’s, de juiste procedures en de nodige voorzorgsmaatregelen.

Bij het veranderen van een functie, veranderingen in de wetgeving, of het aanwerven van een nieuwe werknemer overziet de veiligheidsadviseur de nodige opleiding.

De veiligheidsadviseur kan ook instructies en voorschriften voorzien voor de verschillende werkposten.

Wanneer is een veiligheidsadviseur verplicht?

Als uw organisatie gevaarlijke stoffen vervoert over de weg, de spoorwegen of het water, is de aanstelling van een veiligheidsadviseur verplicht. Ook als uw organisatie gevaarlijke stoffen laadt en lost, verpakt of tanks vult met gevaarlijke stoffen, heeft u een veiligheidsadviseur nodig.

Die verplichte aanstelling kadert binnen de Europese Richtlijnen. De regelgeving rond het werken met gevaarlijke stoffen is complex en verandert constant. Daarom is het nodig om een expert in te schakelen, en kunt u het takenpakket van de veiligheidsadviseur niet zomaar overlaten aan de preventieadviseur. 

Wat is het ADR?

ADR staat voor ‘Accord européen relatief au transports international des marchandises Dangereuses par Route’: het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg

Een veiligheidsadviseur die instaat voor het (internationale) transport van niet-vrijgestelde hoeveelheden gevaarlijke stoffen over de weg moet het ADR-certificaat behalen. 

Rapporteren

Meer weten over het veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen? Stel uw vragen aan experts

Heeft u nog vragen over wat een veiligheidsadviseur precies doet, bent u benieuwd of uw onderneming een veiligheidsadviseur moet aanstellen, of bent u op zoek naar een adviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat, en een overzicht met prijsvoorstellen. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing voor uw organisatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.