Betekenis: Wat is de werksfeer?

De werksfeer kan een grote impact hebben op het succes van uw onderneming. De sfeer op het werk wordt in grote mate beïnvloed door hoe medewerkers het bedrijf of hun werkpost ervaren. De gevoelens en gedachten van de werknemers jegens of over het bedrijf hebben een grote impact op de sfeer binnen hun dienst, of zelfs op de sfeer binnen de gehele organisatie.

In een onderneming met een positieve werksfeer komen collega’s goed met elkaar overeen, verloopt teamwork vlot en efficiënt, en hebben de mensen het gevoel samen naar eenzelfde doel te streven. Werknemers komen er met plezier werken.

Positieve werksfeer

Hoe herkent u een slechte werksfeer?

Volgende factoren kunnen wijzen op een slechte werksfeer:

 • Hoog ziekteverzuim.
 • Daling van de betrokkenheid.
 • Hoog verloop.
 • Verminderde productiviteit en efficiëntie.
 • Geroddel en geklaag.
 • Slecht teamwerk.
 • Conflicten, pestgedrag en andere psychosociale problemen.

Een negatieve werksfeer lost zichzelf niet op. Eens de sfeer verslechtert, gaat het er vaak steeds erger aan toe. Die negatieve werksfeer kan een sneeuwbaleffect vormen. Werknemers komen niet meer met plezier naar het werk, het aantal conflicten stijgt, en de productiviteit, efficiëntie en zelfs de reputatie van uw onderneming nemen een duik.

Onderzoek: Hoe ontstaat een slechte werksfeer?

Om de werksfeer te verbeteren, is het aan te raden om te bekijken hoe die negatieve sfeer is ontstaan. Een groot aantal factoren kan de werksfeer negatief beïnvloeden. Zo kan de werkdruk te hoog liggen, kan een reorganisatie (tijdelijk) voor frustraties zorgen, of kan een aantal collega’s een storende invloed uitoefenen.

Vaststellen waar het precies misloopt is moeilijk. Een preventieadviseur psychosociale aspecten kan u daarin bijstaan.

Bent u op zoek naar een preventieadviseur?
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat en vergelijk het aanbod!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe creëert u een positieve sfeer op het werk? Tips

Een positieve werksfeer creëren, is dus cruciaal. Medewerkers komen met plezier werken, zetten hun beste beentje voor, en streven samen eenzelfde doel na. Maar hoe tovert u een negatieve werksfeer om in een positief werkklimaat?

Tip 1: Breng uw mensen weer bij elkaar

Grote onenigheden op het werk? Dan is het hoog tijd om de collega’s weer bij elkaar te brengen. Respecteer dat niet iedereen beste vrienden hoeft te zijn, maar vertrouw erop dat uw mensen op een respectvolle, volwassen manier met elkaar kunnen omgaan. Het team weer bij elkaar brengen kan op verschillende manieren:

 • Teambuildings.
 • Bedrijfsuitstap.
 • Lunchwandeling.
 • De klassieke vrijdagmiddagborrel.

Het gaat erom momenten te organiseren waarop collega’s op een informele manier met elkaar kunnen omgaan. Bied hen de kans om elkaar beter te leren kennen en in een ander daglicht te zien.

Tip 2: Open communicatie

Maak de sfeer op het werk bespreekbaar. Open communicatie stimuleren heeft heel wat voordelen voor uw onderneming. Medewerkers kaarten sneller aan wanneer er iets fout gaat, waardoor u of uw leidinggevenden sneller kunnen ingrijpen. Een gebrek aan kwalitatieve communicatie kan nefast zijn voor uw onderneming.

Opgelet: Ga voorzichtig om met confrontaties. Lang niet iedereen staat te springen voor een publieke confrontatie met een collega waarmee het niet botert. Een gesprek in een vertrouwelijke sfeer is in bepaalde gevallen de betere optie.

Tip 3: Een gemeenschappelijk doel verenigt

Net als monotoon werk is werken zonder doel nefast voor de motivatie van uw medewerkers. Een duidelijk doel opstellen, is een goede manier om mensen weer te verenigen. Voorzie ook voldoende uitdagingen om teamwerk te stimuleren

Volg het SMART principe bij het opstellen van een doel, en geef uw medewerkers regelmatige updates over waar hun dienst of de onderneming staat in het bereiken van het doel.

Tip 4: Vier overwinningen als een hecht team

Doel bereikt? Dan is dat het perfecte moment om de overwinning te vieren als een echt team. Met een viering toont u enerzijds dat u de inzet van uw werknemers waardeert, en biedt u hen anderzijds de gelegenheid om elkaars bijdragen te erkennen.

Tip 5: Moedig positieve feedback aan

Niet enkel overwinningen bieden een kader voor positieve feedback. Stimuleer ook het geven van complimenten en tonen van appreciatie op gewone, doordeweekse dagen. Las momenten in waarop collega’s elkaar positieve feedback kunnen geven, en moedig medewerkers aan om elkaar te motiveren. Ga voor oprechte, relevante complimentjes en vermijd platitudes. 

Tip: Feedback geven gaat een stuk gemakkelijker in een organisatie waar open gecommuniceerd kan worden.

Wat zorgt voor een goede sfeer binnen uw onderneming? Een preventieadviseur zoekt het uit!

Als werkgever heeft u er alle baat bij om een positieve werksfeer binnen uw onderneming te garanderen. Heeft u vragen over het verbeteren van de werksfeer, wilt u laten onderzoeken hoe een negatieve werksfeer binnen uw onderneming is ontstaan, of bent u op zoek naar een preventieadviseur? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo vindt u in een handomdraai de oplossing voor uw onderneming!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.