Waarom de betrokkenheid bij het bedrijf vergroten?

Een gezonde betrokkenheid van uw werknemers maakt een wereld van verschil. Een verhoogd engagement heeft heel wat voordelen voor uw onderneming, maar evengoed voor uw medewerkers.

 • Verhoogde productiviteit. Elke werknemer geeft het beste van zichzelf.
 • Verbeterde klantervaring. De kwaliteit van de geleverde diensten of producten gaat erop vooruit, en dat merken uw klanten.
 • Loyale werknemers. Een gelukkige werknemer zal minder snel van werkgever veranderen.
 • Betere samenwerking. Geëngageerde medewerkers zetten in op teamwerk.
 • Meer initiatief. Een betrokken werknemer doet vaak meer dan wat zijn functie omschrijft en gaat zelf op zoek naar manieren om het werk efficiënter en kwalitatiever aan te pakken. 
 • Verminderd ziekteverzuim. Werknemers die zich thuis voelen op het werk melden zich minder snel (en minder vaak) ziek.
 • Gemeenschappelijk doel. Een betrokken werknemer streeft mee naar het verwezenlijken van de visie van uw bedrijf. 

Geëngageerde werknemers zijn bovendien gelukkiger dan medewerkers die zich niet betrokken voelen. Niet-betrokken medewerkers kunnen de sfeer binnen uw onderneming verslechteren en een negatieve impact hebben op de productiviteit en efficiëntie van het bedrijf.

Geëngageerde werknemers

Hoe zorgt u voor een duidelijk beeld van het engagement in uw onderneming?

Zonder een duidelijk beeld van het engagement van uw werknemers is het moeilijk om doeltreffend in te grijpen. Er zijn verschillende manieren om de betrokkenheid van uw werknemers in kaart te brengen.

 • Individuele gesprekken. Tijdens een een-op-een gesprek krijgt u een kwalitatief beeld van het engagement van individuele werknemers. Neem een open houding aan tijdens het gesprek om eerlijke feedback te stimuleren.
 • Exitinterview. Verlaat een werknemer uw onderneming? Dan is dat een uitstekend moment om te polsen naar hoe de werknemer de samenwerking heeft ervaren.
 • Enquêtes. Met korte enquête krijgt u een kwantitatief beeld van de betrokkenheid van de werknemers binnen uw bedrijf. U kunt een aparte enquête houden voor elke dienst, of een globale enquête op poten zetten.

Tip: Deel de resultaten uit globale metingen met uw personeel. Zo zien zij dat u betrokken bent bij hun engagement. Communiceer ook over de verbeterpunten.

Door de metingen periodiek te herhalen, krijgt u een goed beeld van hoe uw initiatieven de betrokkenheid beïnvloedt. Zo kunt u uw strategie evalueren en verbeteren waar nodig.

Uw werknemers engageren?Schakel een preventieadviseur in!

Hoe stimuleert u de betrokkenheid van werknemers? 6 waardevolle tips

De medewerkersbetrokkenheid verhogen, gebeurt niet van de ene dag op de andere. Met onderstaande tips krijgt u alvast een beeld van de opties.

1. Zorg voor een gemeenschappelijk doel

Niets is beter in het verenigen van mensen dan een gemeenschappelijk doel. Als werkgever is het aan u om de doelen van uw onderneming te bepalen. 

Denk niet enkel aan doelen zoals het naleven van de missie van de organisatie, het leveren van de beste service of het halen van de hoogste verkoopcijfers. Ook het verhogen van het engagement op zich kan een doel zijn dat alle medewerkers samenbrengt en de betrokkenheid verhoogt. Investeert u in gezondheid op de werkvloer? Dan kunt u ook daar bepaalde doelen vastleggen. 

Tip: Maak duidelijk wat het doel is, wat u van de werknemers verwacht en waarom u het doel stelt.

Communiceer onderweg duidelijk over hoe ver het bedrijf staat in het behalen van het doel. Doel bereikt? Dan mag dat gevierd worden! Betrek het personeel zoveel mogelijk bij het succes van de onderneming.

2. Toon waardering

Constructieve feedback helpt uw werknemers hun prestaties te verbeteren. Hoewel het belangrijk is om negatieve feedback te uiten en verbeterpunten aan te duiden, is het bijna net zo belangrijk om waardering te tonen voor wat goed gaat.

Een schouderklopje, compliment of bedankje kan een enorm verschil maken in de medewerkersbetrokkenheid. Bedrijfsuitjes, een (extra) teambuilding, een kerstpakket of een andere vorm van beloning verbeteren de sfeer en de betrokkenheid op het werk.

3. Garandeer open communicatie

Een werkomgeving waar open gecommuniceerd wordt, inspireert werknemers tot engagement. Denk maar aan transparantie over de doelen van het bedrijf, een duidelijk overzicht van wie waarvoor verantwoordelijk is en regelmatige updates over de resultaten van uw onderneming.

Zelf een luisterend oor bieden, leidinggevenden aanmoedigen om actief naar medewerkers te luisteren en interesse tonen, verhoogt de medewerkersbetrokkenheid. Zo zijn de werknemers ook sneller gemotiveerd om zelf aan te kaarten wat wel en niet goed loopt op de werkvloer.

Meer weten?

4. Bied opleiding en ontwikkelingskansen aan

Doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf zorgen ervoor dat betrokken werknemers hun beste beentje voorzetten. Door opleidingen aan te bieden en uw medewerkers de kans te geven zichzelf en hun talenten verder te ontwikkelen, stimuleert u het engagement op de werkvloer. Bovendien garandeert u dat u de talenten van elk personeelslid optimaal benut

5. Investeer in welzijn op het werk

Fysiek en mentaal gezonde werknemers kunnen beter functioneren op de werkvloer. Door te investeren in het welzijn van uw medewerkers, verbetert u de prestaties van uw onderneming. Bovendien creëert u zo een klimaat waarin betrokkenheid als vanzelf aangemoedigd wordt, en waar het personeel de kans krijgt om ook intrinsieke motivatie te ontwikkelen.

6. Moedig betrokkenheid aan

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar uw werknemers actief betrekken bij het reilen en zeilen van uw organisatie, is goed voor het engagement. Op welke manieren zich dat in uw onderneming kan manifesteren, is natuurlijk afhankelijk van de aard van uw onderneming. Enkele voorbeelden:

 • Geef uw werknemers inspraak. Organiseer teammeetings, brainstormsessies en feedbackmomenten. Zo toont u dat u de eigen inbreng van uw werknemers op prijs stelt en dat hun input er toe doet.
 • Gun uw personeel vrijheid waar mogelijk. Denk maar aan het zelf invullen van het uurrooster, de mogelijkheid tot thuiswerken, of het zelf organiseren van het werk.
 • Waak over de autonomie van uw medewerkers. Niemand wordt graag continu op de vingers gekeken. Hoewel het zeker loont om van tijd tot tijd eens van dichterbij te komen kijken, kan een teveel aan controle een averechts effect hebben. 

Een werknemer die verantwoordelijkheden draagt, zal zich ook verantwoordelijk voelen voor – en dus betrokken voelen bij – de organisatie.

Een-op-een gesprek

Betrokken werknemers maken een wereld van verschil! Een preventieadviseur helpt u het engagement in uw bedrijf verhogen

Met de juiste aanpak kunt u de betrokkenheid van uw medewerkers aanzienlijk verhogen. Benieuwd hoe u het engagement binnen uw onderneming kunt verhogen? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo vindt u snel en eenvoudig een doeltreffende oplossing voor uw onderneming. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.