Wat is een waterkeringsmuur?

Een waterkering muur is een muur voorzien van een waterkerende laag. Het is de beste bescherming tegen opstijgend vocht of tegen vochtige muren. Nagenoeg alle recent gebouwde woningen zijn voorzien van deze bescherming van een waterkering muur of waterkerende laag. Woningen die voor de jaren ’80 werden gebouwd, zijn doorgaans niet voorzien van een waterkering muur. Bij deze woningen kan je best een waterkering plaatsen.

De waterkering in de muur wordt waterpas op de eerste rij stenen van de muur geplaatst, op gelijke hoogte met de vloerpas. Een waterkering muur zorgt ervoor dat omringend grondwater niet naar binnen kan dringen, voorbij de eerste rij stenen. De waterkerende laag bestaat vaak uit kunststof. Alternatieven zijn bijvoorbeeld DPC-folie of roestvrijstalen golfplaten.

opstijgend vocht verzekering

Voordelen en nadelen van een waterkering in de muur

Waarom wel of net niet kiezen voor het plaatsen van een waterkering in de muur? Is een waterkering plaatsen de moeite waard?

Voordelen waterkering Nadelen waterkering
Met een goede waterkering in de muur is je huis beschermd tegen optrekkend vocht. Een waterkering laten plaatsen in bestaande muren is een ingrijpende klus. Er komen breekwerken bij kijken. Je wacht er dus best mee tot je een grotere renovatie inplant.  
Een waterkering in de muur is een definitieve oplossing voor problemen met opstijgend vocht. Het alternatief, het injecteren van de muur, moet je periodiek herhalen om de werking te behouden. Het injecteren van de muur is een stuk goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe waterkering in de muur. De prijs verschilt wel van aannemer tot aannemer. Het is dus zeker aan te raden om offertes te vergelijken. Ook kun je in veel gevallen beroep doen op een premie.  

Wanneer heb je een waterkeringsmuur nodig?

In deze situaties kan het verstandig zijn een waterkering in de muur te laten plaatsen:

  • De woning werd voor 1980 gebouwd en is niet voorzien van een waterkering in de muur.
  • Je hebt last van opstijgend vocht of opstijgend water dat via de kelder of muren op de begane grond omhoog kruipt.
  • De waterkering in de bestaande muren is verouderd of poreus geworden, en is aan vervanging toe.
  • Constructiefouten in de woning waardoor er geen waterkering in de muur aanwezig is, of de werking niet volstaat.

Opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht is grondwater dat vanuit de bodem omhoog kruipt langs de bestaande muren. Je treft de eerste sporen aan op de wanden en vloeren van de kelder. Ook op de onderkant van de bestaande muren op de onderste verdieping kun je vochtplekken aantreffen. De problemen kunnen zich ook voordoen achter en rond de plinten van de muren op de benedenverdieping. Zo kun je opstijgend vocht herkennen.

injecteren vochtige muren

Plaatsen van een waterkerende laag bij een nieuwe woning

Bij nieuwe woningen plaatst de aannemer de waterkering in de muur tijdens het metsen van de muren. Op de eerste laag stenen, ter hoogte van de vloerpas, plaatst hij de waterkerende laag of vochtwerende laag. Boven deze vochtwerende laag bouwt hij verder.

In sommige gevallen voorziet de aannemer de waterkering van een opening in de buitenmuur. Daarlangs kan het opstijgend vocht de muur verlaten. Zo’n opening wordt een stootvoeg of staande voeg genoemd.

Waterkering plaatsen in een bestaande binnenmuur

Een waterkering in de muur plaatsen is een ingrijpende en complexe klus. Je gaat als volgt te werk:

Stap 1: Onderkapping van de muren, plaats maken voor de waterkering

Muren onderkappen kan op verschillende manieren. Bij elke methode ga je net iets anders te werk. Het resultaat is hetzelfde: je creëert ruimte voor een (nieuwe) waterkering in de muur.

  1. Breng sleuven aan op enkele centimeters boven de vloerpas. In die sleuven kun je later een kunststof waterkering in de muur plaatsen.
  2. Verwijder de tweede laag bakstenen uit de muur. Daarvoor wordt de woning als het ware opgetild. Je werkt hier meter per meter om de stabiliteit van de woning niet in gevaar te brengen.
  3. Snede. Maak een snede twee centimeter boven de vloerpas. Werk ook hier meter per meter. De waterking wordt dan in deze snede geplaatst.
  4. Onderzagen. Daarvoor doorfrees je de muren met een speciale slijpschijf. Technisch is het onderzagen van de muren niet hetzelfde als het onderkappen. Het resultaat biedt wel dezelfde opties voor het aanbrengen van een waterkering.

Bovenstaande methodes zijn eigenlijk het werk voor een specialist. Het risico op het barsten of scheuren van de muren is groot. Ga je zelf aan de slag? Laat je dan goed informeren door een architect. Zeker wanneer je aan steunende muren gaat sleutelen, loopt je huis gevaar op instorten.

Stap 2: Waterkering aanbrengen

Ook voor het aanbrengen van de waterkering zijn meerdere methodes. Enkele opties:

  • Vochtscherm geplaatst. Plaats vochtschermen in de inkeping. De schermen moeten elkaar overlappen om te voorkomen dat opstijgend vocht via de naden omhoog kruipt. Breng de vochtschermen samen met cement aan in de snede. Dit vormt een vochtwerende laag.
  • Kunststof waterkering geplaatst. Heb je sleuven aangebracht? Dan kun je daar een kunststof waterkering in plaatsen. Alternatieven zijn waterkeringen uit bijvoorbeeld hydraulische mortel of DPC-folie.
  • Carebrick waterkering geplaatst. De waterkering bestaat hier uit elementen met een keramische koker. Elk element heeft twee openingen. Zo ontstaat een luchtstroom die een koudebrug vormt. Opstijgend vocht wordt naar de koudebrug gezogen. Het opstijgend vocht condenseert en wordt afgevoerd naar buiten.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Wanneer kiezen voor onderkappen muren

Zoals je ziet is het onderkappen van de muren een tijdrovende en complexe klus. Een fout maken tijdens het onderkappen kan je duur komen te staan. Je laat een onderkapping dan ook best over aan een specialist.

Bij zeer dikke muren is een onderkapping vaak de enige mogelijke oplossing voor opstijgend vocht. Zijn je muren wat dunner? Dan is het injecteren van de muren vaak een betere en vooral minder ingrijpende optie dan een waterkerende laag of vochtwerende laag aan te brengen.

Alternatief: muurinjectie

Zijn de buitenmuren van je woning wat dunner? Dan is een muurinjectie misschien wel de meest geschikte optie. Zo’n injectie is minder ingrijpend, en ook de prijs ligt een stuk lager.

Om de muren te kunnen injecteren moet de aangetaste muur worden gestript. Verwijder aangetaste bekleding, bijvoorbeeld behangpapier of pleister.

Voor de injectie worden gaten in de muren geboord, net boven het grondniveau. Die gaten worden opgevuld met een vochtwerende vloeistof of gel. Het injecteermiddel wordt hard, zet uit, en vormt een barrière tegen opstijgend vocht.

Na het opdrogen van de muren kun je de wanden opnieuw bekleden.

Waterkeringsfolie

Waterkeringsfolie kun je zowel binnen- als buitenshuis gebruiken. De folie is water- en luchtdicht, damp-open en in sommige gevallen zelfs brandwerend. Waterkeringsfolie vind je in doe-het-zelfzaken, maar is ook gewoon online verkrijgbaar. Hierdoor kan je makkelijk een waterkerende laag aanbrengen.

Waterkeringsfolie kan je helpen je woning te beschermen tegen opstijgend vocht. De folie wordt gebruikt op daken, wanden, gevels en vloeren. Dit zorgt voor een waterkerende laag op deze plekken.

vocht in muur

Vochtexpert inschakelen

Zowel het injecteren als het onderkappen van de muren laat je beter over aan specialisten of gespecialiseerde vochtbestrijders. Waar je misschien denkt kosten te kunnen besparen door de werken zelf uit te voeren, is dat lang niet altijd het geval.

  • In veel gevallen kun je gebruik maken van een renovatiepremie of vocht verzekering. Voer je de werken zelf uit, dan kun je daar geen aanspraak op maken.
  • Maak je een fout tijdens de werken? Dan kan het recht laten zetten van die fout veel kosten met zich mee brengen.
  • Uitvoering door een vakman zorgt voor het meest duurzame resultaat. Met een goed uitgevoerde injectie kun je zo’n 10 jaar van de bescherming genieten. Een correct geplaatste waterkering gaat nog een stuk langer mee dan een niet correct aangebrachte waterkerende laag. Doe je het zelf? Dan is die werking niet gegarandeerd.

Wil je toch kosten besparen? Dan kan het lonen om offertes op maat te vergelijken van gespecialiseerde vochtbestrijders via onderstaand formulier. Zo vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing voor je probleem.

Prijsoverzicht: waterkeringslaag

De totaalprijs voor een waterkering in de muur aanbrengen bestaat uit twee delen:

  • Prijs voor het onderkappen.
  • Prijs van de waterkering aanbrengen.

Hoeveel kost onderkappen van muren?

Voor het onderkappen of onderzagen van de muren mag je rekenen op een prijs van 125 tot 175 euro per lopende meter. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Dikte van de muren.
  • Aantal lopende meters.
  • Complexiteit van de werken.
  • Vraagprijs van de aannemer.

Hoeveel kost waterkering plaatsen in muur?

De totaalprijs voor een waterkering in de muur aanbrengen, is voorts afhankelijk van het type waterkering of type waterkerende laag in de muur. Zo kost carebrick gemiddeld 115 euro per lopende meter, en betaal je voor een vochtscherm 75 tot 150 euro per lopende meter.

De prijs voor het plaatsen van een waterkering in de muur is onder meer afhankelijk van:

  • Gebruikte materiaal bijvoorbeeld roestvrije metalen golfplaten.
  • Aantal lopende meters.
  • Dikte van de muren.
  • Complexiteit van de werken.
  • Vraagprijs van de aannemer.

Tel deze prijs op bij de kosten voor een onderkapping, en je krijgt een realistisch beeld van de totaalprijs.

Hoeveel kost muurinjectie?

De prijzen voor het laten injecteren van de muren beginnen bij 100 euro per lopende meter. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn…

  • Type injecteermiddel.
  • Nodige voorbereidende werken (bijvoorbeeld het strippen van de muren bij aangetaste bekleding of het reinigen van de muren).
  • Aantal lopende meters.
  • Complexiteit van de werken.
  • Vraagprijs van de aannemer.
Vocht in kelder zelf bestrijden

Professioneel advies en hulp nodig? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Het aanpakken van opstijgend vocht of vochtproblemen laat je best over aan een specialist. Die beschikt over de nodige kennis en expertise om de werken correct en doeltreffend uit te voeren. Wil je de kosten van het onderkappen van je woning zoveel mogelijk drukken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat van experts in jouw omgeving. Jij hoeft er dan enkel nog de meest voordelige optie uit te kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding