Last van een lekkage, wat moet ik nu doen?

lekdetectie

Lekkages zijn veelvoorkomende problemen. Een lekkage kan op verschillende manieren ontstaan. Er zijn dan ook heel wat verschillende soorten lekkages. Lekkages opsporen kan makkelijk zijn, of juist moeilijk doordat ze verborgen zijn achter een muur.

Een lekkende waterleiding

Een lekkende waterleiding is doorgaans het gevolg van…

  • Verkeerd aangelegd. Bij een beetje speling tussen de leidingstukken ontstaat bijvoorbeeld al snel een lek. Laat leidingen leggen altijd over aan een professional!
  • Vorstschade. Stilstaand water kan ’s winters bevriezen. Omdat water stevig uitzet wanneer het bevriest, bestaat de kans op kapotte leidingen. Sluit daarom bijvoorbeeld de tuinkraan af tijdens de winter.
  • Beschadiging. Een leiding beschadigen, bijvoorbeeld tijdens het boren is snel gebeurd. Bepaal dus steeds op voorhand waar je leidingen zich bevinden. Je kunt daarvoor geavanceerde apparatuur aanschaffen bij een doe-het-zelfzaak.
  • Lekkende koppeling. De wateraanvoer komt in de meeste gevallen binnen via een enkel punt in de woning. Het water wordt verder over de woning verdeeld via vertakkingen. Die vertakkingen zijn verbonden met koppelingen. Een waterleiding lekt vaak bij een koppeling.

Een waterleiding lek komt vaak voor in de badkamer. Controleer daarvoor steeds alle zichtbare leidingen. Een lekkende waterleiding of afvoerbuis die zich buiten de muur bevindt, kun je heel eenvoudig vaststellen. Moeilijker is het aantreffen van een verborgen lekkage. Veel leidingen en buizen bevinden zich achter de muren. Je kunt zo’n verborgen lek wel op andere manieren opmerken. Bijvoorbeeld wanneer…

  • Je waterverbruik plots onverklaarbaar stijgt.
  • Je energieverbruik stijgt en je woning verwarmen moeilijker lijkt. Dit kan betekenen dat lekkend vocht je isolatie heeft aangetast.
  • Je vochtschade aantreft op de muren. Bijvoorbeeld schimmel- of vochtplekken. Let wel: die waterschade bevindt zich niet altijd dicht bij het lek. Het water kan bijvoorbeeld naar beneden stromen eer het voor overlast zorgt.
Lek in waterleiding

Een lek in de kelder

Kelders zijn bijzonder vatbaar voor lekkages. Dat ligt aan drie factoren:

  • Een kelder is omringd door grondwater. De druk van dat grondwater op bijvoorbeeld de keldermuren kan erg hoog zijn. Zeker wanneer het grondwater stijgt na een regenbui!
  • Er lopen allerlei buizen rond en door de kelder.
  • Je kelder ligt ondergronds, onder het straatniveau. Bij hevige regenbuien kan het regenwater probleemloos naar binnen lekken.

Daarnaast zijn er nog heel wat omstandigheden waardoor een lek in de kelder kan ontstaan. Enkele voorbeelden:

  • Bij een grondverzakking kunnen de wanden van de kelder scheuren, waardoor grondwater binnen sijpelt.
  • Constructiefouten of een foute keuze in bouwmateriaal.
  • Vaak zit er een probleem in de kimnaad, waar de wanden samenkomen met de vloer. Wanneer de kimnaad niet goed is afgewerkt, kan het grondwater langs die naad naar binnen lekken.
  • De kelderwanden verouderen en worden poreus.

Een vochtige kelder lijkt in eerste instantie misschien niet zo erg, maar het vochtprobleem kan ook verder doortrekken naar andere ruimtes in je woning. Bovendien is de kelder een belangrijk onderdeel van de fundering van je woning. Vocht dat je kelderwanden verzwakt vormt een gevaar voor de constructie van je woonst!

Last van vochtige muren

Vochtige muren zijn lang niet altijd het gevolg van een probleem met bijvoorbeeld doorslaand vocht. Ook een lek waterleiding kan voor vochtige muren zorgen.

Zo kunnen weggewerkte waterleidingen die in de muur zitten beschadigd raken. Ook een afvoerbuis kan lekken.

Door lekkages kan de luchtvochtigheid stijgen, waardoor je bijvoorbeeld meer last krijgt van condens en/of schimmel- en vochtplekken. Ook de muurbekleding kan hierdoor loskomen en kan de muur zelf week maken. Blijft het lek aanslepen, dan kan zelfs de constructie van je woning in gevaar komen.

Een daklekkage

Ook je dak is vatbaar voor lekkages. De gevolgen zijn ontzettend vervelend: water dat binnen sijpelt tijdens regenbuien, beschadiging aan muren en plafonds, … Een onbehandeld lek kan zelfs de constructie van je dak in gevaar brengen. Maar hoe ontstaat een lek in het dak?

Enkele mogelijke oorzaken:

  • Beschadiging van de dakbedekking. Zo kunnen dakpannen verschuiven bij stormweer, of kunnen er scheuren in de dakbedekking ontstaan bij grote hitte. Kijk je dak regelmatig na om beschadiging tijdig op te sporen.
  • Verstopte of beschadigde dakgoot. Een ophoping van bladeren en mos kan je dakgoot verstoppen. Het regenwater kan dan niet meer weg. De dakgoot kan roesten en raakt steeds meer beschadigd.
  • Lekkende schoorsteen. Het metselwerk van je schoorsteen kan bijvoorbeeld verouderen.
  • Groene aanslag. Mossen en algen hechten zich aan je dakbedekking. Als je het dak niet laat reinigen, kan die aanslag de dakbedekking poreus maken.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe pak je lekkage best aan?

Vermoed je lekkende waterleiding of lekkage in de afvoerbuizen? Zo kan je makkelijk lekkage waterleiding opsporen!

Lekdetectie en methodes om lekkende waterleidingen op te sporen

Lekdetectie laat je over aan een lekdetectiespecialist. Die beschikt over de nodige apparatuur om het lek vast te stellen en op te sporen, en dit zonder breekwerken. Eens je weet waar het lek zich bevindt, kan de specialist je informeren over de mogelijke oplossingen.

Wanneer je zelf de waterleiding lek niet vindt op plekken waar de waterleiding zichtbaar is, zit het lek waarschijnlijk in de weggewerkte waterleidingen. Een waterleiding lek opsporen kan via volgende technieken :

  • Infraroodcamera. De temperatuur van het gelekte water verschilt van die van het water in warmwaterleidingen. Met een infraroodcamera kunnen warmteverschillen in de muur waargenomen worden. Zo bepaald de specialist waar de lekkende leiding zich bevindt. Een waterleiding lek in jouw muur of betonvloer opsporen is zo super simpel.
  • Endoscopie. Bij deze methode van lekdetectie gebruikt de specialist een kleine camera om op moeilijk te bereiken plekken te komen. Zo kan hij heel precies je waterleiding lek opsporen.
  • Ultrasone detectie. Met geluidsgolven spoort de specialist het lek op. Op de plek waar een leiding lekkage zit, ontvangt hij een ander signaal.  Deze methode wordt vooral gebruikt om een koud waterlekkage op te sporen.

Lekkende waterleiding en/of afvoerbuis herstellen

Eens de waterlekkage zichtbaar is, kan je het laten herstellen. Een waterleiding lekkage hersteld krijgen is een klus voor een loodgieter. De bijkomende schade laat je over aan de juiste specialist.

Wanneer je de lekkage in de waterleiding gedetecteerd hebt, dan moet je ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk waterschade kan plaatsvinden. Draai daarom altijd de hoofdkraan dicht als je een waterleiding gaat repareren. 

Lekkage afkomstig van de (boven)buren

Zit het lek niet in jouw woning, maar in de woning van de (boven)buren? Dan breng je die op de hoogte van de waterschade bij jou thuis.

Geef dat ook zeker aan bij de verzekering. Een lek bij de buren ligt uiteraard niet in jouw invloedssfeer. Je hebt dus recht op een vergoeding voor het herstellen van de schade.

Afvoerbuis herstellen

Een kelder lekkage oplossen

Lek in de kelder? Dan is een lekdetectiebedrijf inschakelen wederom de beste keuze. Zij beschikken over de juiste materialen en kunnen zo heel precies je waterleiding lek opsporen. Bij een lek in een leiding of afvoerbuis doe je opnieuw beroep op een loodgieter.

Lekkage kelder dichten

Het lekkage kan ook in de wanden of vloer van de kelder zitten. Een vochtspecialist kan je aanraden de kelder te laten dichten. Een kelderbekuiping zorgt ervoor dat de kelder volledig waterdicht wordt. Daarvoor brengt een expert waterdichte cement aan op de wanden, vloer en kimnaad van de kelder. Zo vermijd je dat grondwater binnen sijpelt in de kelder.

Lekkage muur herstellen

Niet enkel een lekkende waterleiding kan voor vochtproblemen zorgen. Doorslaand vocht is regenwater dat via de gevel de woning binnenkomt. Er zijn twee manieren om een probleem met doorslaand vocht te bestrijden:

  • Impregneren of hydrofoberen. Daarvoor brengt een vochtspecialist een impregneermiddel aan op de gevel. Het middel zorgt ervoor dat de muren waterdicht worden.
  • Nieuwe gevelbekleding. Is de gevelbekleding ernstig aangetast door vocht? Dan laat je die best vervangen. Kies voor waterdicht materiaal, zoals bijvoorbeeld sierpleister. Is het isolatiemateriaal ook aangetast? Dan kan het ook nodig zijn de gevel opnieuw te laten isoleren.

Lekkend dak herstellen

Afhankelijk van waar het lek zich precies bevindt, is een andere aanpak nodig.

  • Dakgoot. Is de dakgoot verstopt? Dan moet je die zo snel mogelijk legen. Merk je ook ergens beschadigingen op? Dan zul je de dakgoot moeten herstellen. Wanneer de dakgoot te ernstig beschadigd is, kan het nodig zijn een nieuwe dakgoot te laten plaatsen.
  • Dakbekleding. Dakbekleding uit bijvoorbeeld EPDM kan scheuren bij hitte, dakpannen kunnen beschadigd raken bij stormweer, … Een dakwerker stelt de schade vast, en geeft je een overzicht van de mogelijke oplossingen.
  • Daklood. Het daklood zit aan de rand van het dak. Wanneer het daklood beschadigd is, kan dat voor lekken zorgen. In veel gevallen kun je het daklood laten herstellen. Bij zware beschadiging kan een nieuw daklood de enige oplossing zijn.
  • Schoorsteen. Verzwakt voegwerk in de schoorsteen, beschadiging van de schoorsteenkap, … Er kan heel wat misgaan met de dakgoot. Laat de schoorsteen indien mogelijk herstellen, of laat een nieuwe schoorsteen plaatsen.

Een lekkage in het dak kan voor aantasting van de dakisolatie zorgen. Laat een dakwerker de isolatie nakijken. In het ergste geval zal het dak opnieuw geïsoleerd moeten worden.

kruipruimte

Richtprijzen waterleiding lek

Welke kosten mag je verwachten bij een lekkende waterleiding? De prijs bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de opsporingskosten en de herstelkosten.

De prijs kan ook afhangen van het uurtarief van je lokale specialist.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een waterleiding lekkage opsporen?

Voor je een lek kunt laten herstellen, moet je natuurlijk de waterleiding lekkage opsporen. Gelukkig kan dat zonder breekwerken. De kosten voor het opsporen van een lek waterleiding liggen tussen de € 300 en € 500.

In die prijs zitten de kosten voor de lekdetectie, alsook het opstellen van een rapport. Dat rapport stuur je op naar de verzekeraar en informeert je over onder meer de omvang van het lek. De specialist geeft je ook de mogelijke oplossingen mee. Daarna kan je de lekkage waterleiding repareren.

Factoren die de prijs beïnvloeden:

  • Aantal lekkages.
  • Omvang van de zoektocht: weet je waar het lek zich ongeveer bevindt? Of moet de expert alle buizen in de woning nagaan?
  • Voorrijkosten.

Wat is de prijs om een lekkage te herstellen?

De eerste stap is het lekkage waterleiding opsporen. De tweede stap is het lekkage waterleiding repareren. De herstelkost is volledig afhankelijk van…

  • De omvang en ernst van het lek.
  • De mate van aantasting. Gaat het om een stuk van, of de volledige muur? Werden ook vloeren en plafonds aangetast?
  • Werken die nodig zijn om het lek te herstellen (bijvoorbeeld het al dan niet openbreken van de muren).

Een afvoerbuis of leiding repareren laat je uitvoeren door een loodgieter. Een lek in het dak is een klus voor een dakwerker. Eenmaal het lek hersteld is, ga je best zoeken of er nog andere schade is. Afhankelijk van de gevolgschade zul je beroep moeten doen op bijvoorbeeld een schrijnwerker of andere gespecialiseerde vakman.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt voor heel veel dingen, ook voor een lekkende waterleiding. Er zijn bepaalde zaken die je kan doen om toekomstige lekkages en eventuele waterschade te voorkomen : vervang oude leidingen door nieuwe leidingen, zichtbare leidingen controleren, investeer in een antivries kraan, enzovoort. Wanneer je de waterschade zelf niet kan opsporen, is een lekdetectiebedrijf inschakelen wel nodig. Zo voorkom je onnodig breek- en hakwerk en daardoor ook onnodige kosten.

Verzekering lekkage

In de meeste gevallen vergoedt een opstalverzekering schade aan je woning. De inboedelverzekering gaat om schade in de woning, bijvoorbeeld schade aan de muurbekleding.

Nu zijn er verschillende omstandigheden waarin de verzekeraar niet tussenkomt. Het gaat om schuldbepaling. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het klussen per ongeluk een gat boort in je waterleiding of als je in de winter je buitenkraan niet afsluit en je waterleiding kapot vriest.

Lekkage laten repareren? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Last van een lekkende waterleiding? Moet je een waterleiding lekkage opsporen? Indien je waterleiding lekt, vraag je best wel hulp aan gespecialiseerde vakmannen. Een lekkage specialist gebruikt gespecialiseerde apparatuur en geavanceerde technieken om alles correct op te sporen en te herstellen.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat van lokale erkende specialisten. Zo hoef jij er enkel nog de meest voordelige optie uit te kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding