Wat kost het injecteren van je keldermuur?

De prijs voor het injecteren van de keldermuren bestaat uit vier delen:

  1. Arbeidskosten. Besteed je de klus uit? Dan bestaat zo’n 40 procent van de prijs uit arbeidskosten.
  2. Vochtwerende gel of vloeistof. Ongeveer 45 procent van de kosten gaat naar de aanschaf van het gebruikte middel.
  3. Materiaalkosten. Die kosten beslaan zo’n 10 procent van de totaalprijs.
  4. Voorrijkosten. Wanneer je de klus uitbesteedt, wordt ook het transport aangerekend. Zo’n 5 procent van de prijs gaat naar de voorrijkosten.

De werken uitbesteden kost je ongeveer 100 tot 150 euro per lopende meter. Je kunt enigszins besparen door de klus zelf uit te voeren.

Let wel, je beschikt zelf niet over het nodige materiaal om de muren te injecteren. Dat materiaal moet je dus aanschaffen. Daarnaast betaal je btw op het materiaal dat je gebruikt. Een aannemer ondervindt daar geen last van, maar voor jou is dat een belangrijke extra kost.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Besparen op kosten kelder injecteren

De klus uitbesteden is voor de gemiddelde leek de beste optie. Gelukkig zijn er enkele manieren om te besparen op de kosten.

  • Korting. Een probleem met opstijgend vocht in jouw huis kan er op wijzen dat ook je buren ermee te maken hebben. Door de krachten te bundelen en de werken aan dezelfde aannemer uit te besteden, kun je kans maken op een korting.
  • Lokaal. Een aannemer uit de buurt rekent minder voorrijkosten aan.
  • Offertes vergelijken. Door offertes te vergelijken, kun je het injecteren uitbesteden aan de meest voordelige aanbieder. Hierdoor krijg je ook een idee over de kelder gemiddelde kostprijs injecteren.
lekkage in kelder

Voordelen van keldermuur injectie

De kelder injecteren is een interessante manier om vochtproblemen in de kelder te voorkomen. Enkele voordelen van een waterbestendige kelder:

  • Vochtschade vermijden. Een vochtprobleem in de kelder kan heel wat kwalijke gevolgen hebben. Te veel opstijgend vocht of optrekkend vocht in de kelder is een aanleiding tot schimmelgroei, en kan er zelfs voor zorgen dat je te maken krijgt met de kelderzwam.
  • Ongedierte bestrijden. Ongedierte wordt aangetrokken door vochtige plekken. Denk maar aan ratten en zilvervisjes.
  • Stevigheid woning. De kelder is een belangrijk onderdeel van de fundering van je woning. Opstijgend vocht kan de kelderwanden verzwakken. Dat vormt een ernstig gevaar voor de stabiliteit van je woning.
  • Gezondheidsproblemen voorkomen. Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor je gezondheid. Zeker wanneer er schimmels bij te pas komen. Schimmels verspreiden giftige stoffen die je luchtwegen en huid ernstig kunnen aantasten.
  • Verspreiding vermijden. Vanuit je kelder kan een vochtprobleem zich verspreiden naar de rest van je woning. Schimmel, vochtplekken en loskomende muurbekleding behoren tot de mogelijke gevolgen.
  • Energiebesparing. Zeker wanneer je de kelder wilt gebruiken als extra leefruimte doe je er goed aan keldervocht grondig te bestrijden.
  • Waarde van de woning. Een goed onderhouden kelder kan de waarde van je woning positief beïnvloeden.

Keldermuur injecteren: zo ga je te werk in drie stappen

Zelf je keldermuur injecteren, of de klus uitbesteden? Dit stappenplan biedt je een handig overzicht van de werkzaamheden.

1. Boorgaten aanduiden en in je keldermuur boren

Markeer waar je gaat boren. De gaten komen bovenaan de keldermuur, op 10 tot 15 centimeter van elkaar. De precieze doorsnede is afhankelijk van het type injecteermiddel en de ondergrond van de wanden.

Boor de gaten tot maximaal 2/3de van de muurdikte. Het is dus belangrijk dat je weet hoe dik de muur precies is. Boor de gaten in een neerwaartse hoek van 10 tot 30 graden. Zo zorg je ervoor dat het injecteermiddel naar beneden kan sijpelen.

Na het boren verwijder je het stof met een gewone stofzuiger.

2. Injecteren van een vochtwerende middel

De manier van keldermuren injecteren is wederom afhankelijk van welk middel je gebruikt. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor het keldermuren injecteren. Opties zijn de waterdichte kelder injecteren of de muren injecteren met een trechter, of met een kitspuit.

Het middel sijpelt naar beneden en droogt op. Eens uitgehard, vormt het middel een barrière. Opstijgend vocht of optrekkend vocht kan niet langer omhoog kruipen. Het grondvocht dat de muur omringt door het optrekkend grondwater, kan niet meer naar binnen dringen.

3. Afwerking

Eens het middel is geïnjecteerd, dicht je de gaten met een waterdicht opvulmiddel. Laat de vochtige kelder volledig opdrogen voor je de muren en vloeren eventueel opnieuw bekleedt. Je kan hierdoor je kelder waterdicht maken.

Wil je de kelder optimaal beschermen tegen opstijgend vocht of optrekkend vocht? Dan kan het interessant zijn de injectie te combineren met bijvoorbeeld een kelderdichting. Daarvoor breng je een waterdichte cementlaag aan op de wanden en vloeren van de muur om zo je kelder waterdicht te maken.

coating kelder

Zelf muren injecteren of een vochtexpert inschakelen?

Zoals hierboven omschreven kun je, in sommige gevallen, enigszins besparen door je muren zelf te injecteren. Er zijn echter een paar belangrijke voordelen verbonden aan het inschakelen van een vochtspecialist:

  • Correcte uitvoering. Een vochtspecialist weet precies hoe je deze klus klaart. Daarvoor kan die beroep doen op vakkennis en ruime ervaring. Met een correcte uitvoering geniet je van een duurzaam resultaat. Maak je zelf een fout? Dan biedt de injectie mogelijk niet het gewenste resultaat, of vermindert de werking al snel. In het ergste geval berokken je schade aan je kelder.
  • Garantie op het resultaat. Maakt de vakman een fout? Dan kun je beroep doen op de garantie. Kijk steeds na of de vochtspecialist garantie biedt op uitgevoerde werken.
  • Analyse van het vochtprobleem. Een vochtexpert kan je vochtprobleem grondig analyseren. Zo kan die je informeren over of keldermuren injecteren al dan niet de beste oplossing is. Zijn er bijkomende maatregelen nodig? Dan weet je dat meteen.
  • Premie. Door de werken uit te laten voeren door een erkend vakman kun je in de meeste gevallen beroep doen op een premie.
vochtproblemen in kelder

Vraag offertes aan vochtexperten in jouw buurt

Op zoek naar een erkende vochtbestrijders? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo ben je een belangrijke stap dichter bij de oplossing voor jouw probleem!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding