Zijn eiken lamelparket en vloerverwarming een goede combinatie? 

Eiken lamelparket is een populaire keuze door zijn mooie, natuurlijke uiterlijk en uitstekende duurzaamheid. Wil je eikenhout combineren met vloerverwarming, dan is het belangrijk te weten hoe de houtsoort zal reageren op de warmte. 

Mits het respecteren van de richtlijnen of voorwaarden van lamelparket is eikenhout perfect te combineren met vloerverwarming.

Let op de thermische waarde 

Bij het combineren van een houten vloer met vloerverwarming is het belangrijk op te merken dat de ene houtsoort warmte beter doorlaat dan de andere. 

Hoe lager de thermische weerstand of warmtegeleidingsweerstand (rc-waarde), hoe beter het rendement. Hoe hoger de waarde, hoe moeilijker het materiaal warmte door laat. Een te hoge rc-waarde zorgt dat het verwarmingssysteem zijn warmte niet optimaal kan afgeven.

De maximale rc-waarde ligt op zo’n 0,15 m2 K/W. Hoger is niet ideaal voor vloerverwarming. Eiken lamelparket ligt rond 0,12 m2 K/W en is dus perfect combineerbaar. Ter vergelijking: een massief eiken vloer gaat al snel naar de 0,18 m2 K/W. 

Afhankelijk van het legpatroon van het lamelparket kan de waarde stijgen of dalen. Een visgraat patroon bevat veel naden tussen de planken, waardoor warmte makkelijk kan ontsnappen. De waarde zal automatisch wat lager liggen.

Gebruik je de vloerverwarming enkel als bijverwarming? In dat geval is een iets hogere rc-waarde minder nadelig dan wanneer het de hoofdverwarming betreft.

Staar je niet blind op de rc-waarde van jouw vloer. Een vloer met vochtbuffer om uitdroging te vermijden is minstens even belangrijk.

Vraag daarom zeker aan een erkend installateur of jouw gewenste lamelparket geschikt is voor vloerverwarming.

Eiken lamelparket met vloerverwarming

Welke vloerverwarming is geschikt voor houten vloeren? (Voordelen en nadelen)

Er bestaan 4 soorten vloerverwarming: elektrisch, infrarood, en natte en droge vloerverwarming. Het ene type past beter bij lamelparket dan het andere. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Type vloerverwarmingVoordelenNadelen
ElektrischeMakkelijk te plaatsen

Dunne verwarmingselementen
Ongelijke warmteafgifte

Grote temperatuurverschillen mogelijk

Hoog energieverbruik
DrogeHomogene warmteafgifteSnelle opwarming  
NatteGrote warmte-uitstralingEnkel nieuwbouw of ingrijpende renovatie
Infrarood Snel warm

Gelijkmatige warmteverdeling
Enkel onder zwevende vloer

Vloer tot maximum 1 cm dik

Natte vloerverwarming is het meest voorkomende systeem. Het kan naast verwarming ook voor verkoeling zorgen. Een droogbouwsysteem is ideaal bij een renovatie, wanneer er al een vloer ligt. Beide kunnen goed gecombineerd worden met houten vloeren.

Vloerverwarming moet relatief constant van temperatuur blijven voor een lamelparketvloer. 

Ongeacht het type, laat je de vloerverwarming best niet warmer worden dan 26 à 28 graden Celsius.  Hoe warm het precies mag worden voor de houtsoort van jouw voorkeur vraag je best na bij een installateur. Bij een te hoge temperatuur zal het hout uitzetten met kromtrekken, scheuren en vervormingen tot gevolg.

Naast een maximale warmte, mogen er ook niet te veel temperatuurschommelingen zijn. Elektrische vloerverwarming wordt om die redenen meestal afgeraden. 

Contacteer gratis en vrijblijvend experten
Ontdek welke vloerverwarming het meest geschikt is in jouw situatie
arrow Ontvang offertes

Enkele voorwaarden voor lamelparket op vloerverwarming 

Een houten vloer en vloerverwarming samen installeren draagt bij tot een hoger comfort in jouw woning. Om die samenwerking goed te laten verlopen zijn er enkele voorwaarden waar je rekening mee hoort te houden.

1. Laat het lamelparket acclimatiseren voor de plaatsing van vloerverwarming 

Laat het hout zich eerst aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte.

2. Zorg voor voldoende ondervloerisolatie 

Isolatie onder de vloerverwarming zorgt ervoor dat de warmte niet in de ondervloer zal trekken, maar naar boven wordt afgevoerd.

3. Kies voor een stabiele houtsoort 

De ene houtsoort is beter bestand tegen temperatuurschommelingen dan de andere. Een soort die niet sterk reageert noemen we een stabiele houtsoort. 

De meest geschikte soorten zijn onder andere eikenhout, teak, wengé en afzelia.

Massief parket is om die reden minder interessant dan lamelparket. Het is veel gevoeliger voor temperatuurverschillen.

4. Zorg dat de bovenste laag uit 3 tot 6 millimeter massief hout bestaat 

Massief parket is niet geschikt voor vloerverwarming. Het is te gevoelig voor temperatuurschommelingen. Lamelparket bestaat uit meerdere lagen, waarbij enkel de toplaag massief hout is. Deze opdeling zorgt dat het minder zal krimpen en uitzetten. 

Naast de hogere weerbaarheid wordt de warmte ook beter doorgegeven aan de ruimte erboven.

Toplaag lamelparket bestaat uit massief hout

5. Installeer het lamelparket correct 

Afhankelijk van het type lamelparket en de fabrikant kan de installatie wat verschillen. Volg de richtlijnen nauwkeurig op.

6. Schaf een droog verwarmingssysteem aan

Bij een droog systeem worden de buizen niet rechtstreeks in de chape gelegd, zoals bij een nat systeem. Ze worden in isolatieplaten geplaatst en dat geeft over het algemeen een beter rendement in combinatie met een houten vloer.

Hoe dik mag lamelparket zijn bij vloerverwarming? 

De dikte van het lamelparket is een belangrijk aandachtspunt bij de installatie met vloerverwarming. Het wordt aanbevolen een toplaag te kiezen die ergens tussen 3 en 6 mm dik is. De juiste dikte kiezen is belangrijk om meerdere redenen:

  • Het is belangrijk voor de warmteoverdracht. Een te dikke toplaag zal warmte van het vloerverwarmingssysteem niet goed doorgeven naar het oppervlak van de vloer. Een dunnere toplaag zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verwarming van de kamer.
  • Kies je voor een lamelparket van goede kwaliteit, dan zal er geen probleem zijn. Voor sommige vloeren wordt een maximale dikte van 19 mm aanbevolen, sommige leggen de limiet op 10 mm. Het is belangrijk dit zeker te bespreken met jouw installateur. 
Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis 1 of meerdere offertes en bespaar kosten

Plaatsingsmethode parketvloer en vloerverwarming 

Parketvloeren en lamelparketvloeren kunnen op 2 manieren geplaatst worden. Ze worden gelijmd en genageld of, ze worden in elkaar geklikt. Die laatste methode noemen we een zwevend parket.

Beide methodes hebben voor- en nadelen. Parket vastlijmen is bijvoorbeeld permanent, terwijl je zwevend parket makkelijk kan verplaatsen of meenemen als je verhuist.

Wanneer je kiest voor verlijmen, moet je er allereerst voor zorgen dat de lijmsoort geschikt is voor vloerverwarming. Het grote voordeel bij deze installatiemethode is dat warmte makkelijker wordt doorgegeven. Het is daarom de methode die experten meestal aanraden.

In heel wat gevallen kan je ook kiezen voor een zwevend parket. Het vereist een speciale onderlaag die compatibel is met vloerverwarming. Deze legmethode is een stuk makkelijker dan de vorige en kan een handige doe-het-zelver met een beetje advies perfect zelf. 

Lamelparket lijmen met vloerverwarming

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in voor advies en offertes op maat

Heb je specifieke vragen over de keuze van lamelparket of de installatie ervan in combinatie met vloerverwarming? Een vakman helpt je verder met advies op maat. 

Vul onderstaand offerteformulier vrijblijvend in en kom in contact met 1 of meerdere installateurs in jouw buurt. Ontvang advies en offertes op maat van jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Lamelparket en vloerverwarming: kan je ze samen plaatsen? Voorwaarden