Soorten elektrische vloerverwarming

Er zijn drie verschillende soorten elektrische vloerverwarming. Je hebt elektrische vloerverwarming met matten, elektrische kabels en elektrische folie. Hieronder worden de drie verschillende soorten toegelicht, hoe ze werken en hun voor- en nadelen opgesomd.

1. Elektrische vloerverwarming met matten

Elektrische vloerverwarming met matten wordt op dit moment het meeste gebruikt. Het is het eenvoudigst te installeren. Deze elektrische vloerverwarming wordt vooral geplaatst in ruimtes die niet permanent gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn een badkamer, toilet of garage.

Elektrische vloerverwarming met matten bestaat uit elektrische kabels die op een glasvezel mat van vier millimeter zijn bevestigd.

De matten kunnen dankzij de geringe dikte rechtstreeks op een afwerkvloer aangebracht worden. Bovenop de dunne matten kan de vloer afgewerkt worden met een dunne anhydrietchape of worden de vloertegels in een lijmlaag gelegd.

Voordelen

 • Het eenvoudigst te installeren op een bestaande vloer doordat je de vloer niet moet uitfrezen.
 • Kan als centrale verwarming dienen, maar ook als bijverwarming.
 • De mat ligt erg dicht bij het vloeroppervlak. Het resultaat hiervan is dat de vloer erg snel opwarmt.

Nadelen

 • Verbruikt erg veel stroom. Hierdoor is het aangeraden om dit soort elektrische vloerverwarming te gebruiken in kleinere ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden. Het is dus eerder geschikt voor de badkamer, garage of toiletruimte dan voor de woonkamer.
Elektrische vloerverwarming

2. Elektrische kabels

Vloerverwarming met elektrische kabels zijn één of meerdere kabels die in een soort lussenpatroon in de chape gelegd worden. De flexibele kabels worden met aluminium tape op zwaluwstaartplaten bevestigd. Een andere optie is de kabels met tie-wraps aan de wapening bevestigen.

Vervolgens worden de kabels aangesloten op 220 Volt. De ideale temperatuur van de vloerverwarming kan geregeld worden aan de hand van een slimme thermostaat.

Voordelen

 • Vloerverwarming met elektrische kabels is financieel het meest voordelige systeem. Dat geldt voor zowel aanschafkosten als energiekosten.
 • Deze vloerverwarming kan je zowel diep als ondiep in de vloer plaatsen.
 • Kan als centrale verwarming en als bijverwarming dienen.
 • De chape houdt de warmte vast met als resultaat dat de vloer langer warm blijft.

Nadelen

 • Het is niet altijd mogelijk dit soort elektrische vloerverwarming te plaatsen. Heb je al een bestaande vloer? Dan moeten er sleuven in je oude vloer gefreesd worden om de verwarmingskabel in de vloer te verwerken. Dat lukt niet altijd, soms willen mensen het ook niet.

  Bij nieuwe dekvloeren is dit uiteraard niet nodig. De kabels kunnen dan zonder problemen in de chape zelf gestort worden.
 • De vloer warmt erg traag op bij vloerverwarming met elektrische kabels.
vloerverwarming

3. Elektrische folie

Een andere optie is vloerverwarming met elektrische foliesystemen, ofwel laminaatverwarming. Elektrische foliesystemen zijn kunstof folies met koperen verwarmingsbanen erin verwerkt. Ze zijn amper 0,3 millimeter dik. Ze zijn het meest geschikt om dienst te doen onder een houten vloer, parketvloer of laminaat.

Deze folie wordt op dunne polystyreen isolatieplaten gelegd. Die isolatieplaten zijn nuttig om geen warmte aan de onderzijde van de folie te verliezen. Op die folie wordt een dun vochtscherm gelegd waarop de vloer geplaatst wordt.

Voordelen

 • Indien je een houten vloer hebt kan de plaatsing erg snel gebeuren.
 • De vloeropbouw is zeer dun waardoor het systeem niet veel ruimte inneemt.
 • Je kan bepaalde delen van de vloer onafhankelijk van elkaar schakelen, waardoor je zelf kan bepalen welke delen je wil verwarmen. Zo kan je kiezen welke zone je opwarmt en hoef je niet heel de vloer te verwarmen.

Nadelen

 • Het kan zijn dat je de folie beschadigt tijdens het leggen van de afwerkvloer.
 • Het kan gevaarlijk zijn om de folie te doorboren bij spanningen van 220 Volt.
 • Is vooral een goed systeem voor kleinere oppervlaktes. Anders haalt het systeem weinig rendement en kan het niet opboksen tegen conventionele vloerverwarming.

Kostprijs elektrische vloerverwarming

De kostprijs van elektrische vloerverwarming hangt af van het aantal vierkante meters van je vloer en welk type vloerverwarming je kiest.

Voor 5 m² elektrische matten betaal je tussen de 275 en 325 euro. Qua vermogen wordt er zo’n 160 Watt per vierkante meter gerekend.

Elektrische vloerverwarming is relatief goedkoop tegenover traditionele vloerverwarming. De prijs in aanschafwaarde scheelt gemiddeld zo’n 200 euro. Ook is het makkelijk aan te leggen waardoor je bespaart op installatiekosten. De gebruikskosten zijn wel hoger dan bij traditionele vloerverwarming, dat is te wijten aan het feit dat elektriciteit duurder is ten opzichte van gas.

De mat dient wel door een erkend vakman aangesloten te worden. De leverancier waar je beroep op doet geeft er meestal ook een handleiding bij om de rest van de elektrische vloerverwarming zelf aan te kunnen leggen.

Vraag zeker om advies voor je elektrische vloerverwarming kiest. Zo is het belangrijk dat je genoeg capaciteit installeert. Je moet over voldoende vermogen beschikken om de ruimte te verwarmen, maar overcapaciteit moet voorkomen worden. Een vloerverwarming-specialist heeft hier jarenlange expertise en ervaring in. Hij kan je helpen om de juiste keuze te maken.  

Volgende tabel kan je een indicatie geven wat elektrische vloerverwarming kost:

Totaal vermogen Afstand draden: 12cm Afstand draden: 18cm Prijs
320 W 2 m² 3m² 95 euro
520 W 4 m² 6 m² 115 euro
730 W 5 m² 7,5 m² 130 euro
930 W 6 m² 9 m² 140 euro
1.080 W 8 m² 12m² 160 euro
1.760 W 13 m² 19 m² 190 euro
2.070 W 16 m² 24 m² 245 euro
2.350 W 20 m² 30 m² 295 euro

Welke ruimtes zijn geschikt voor vloerverwarming op elektriciteit?

Waar kan je elektrische vloerverwarming aanleggen? Welke ruimtes zijn er zoal geschikt?

Woonkamer

Woonkamers hebben meestal de grootste oppervlakte van de woning. De verbruikskosten van elektrische vloerverwarming zijn vrij duur. Daarom is het niet echt gunstig om elektrische vloerverwarming in je woonkamer te plaatsen. Er zijn betere alternatieven, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming op warm water.

Badkamer

Elektrische verwarming in de badkamer is ideaal omwille van meerdere redenen:

 • Badkamers hebben vaak een vloer van steen, wat een betere warmtegeleiding heeft dan hout. De warmte onder de vloer moet goed door kunnen stromen om de ruimte te kunnen verwarmen. Hierdoor past elektrische vloerverwarming dus in de badkamer.
 • Elektrische vloerverwarming werkt het best in kleine ruimtes. Badkamers zijn meestal niet al te groot.
 • De elektriciteitskosten bij dit soort vloerverwarming zijn vrij hoog. Badkamers hoeven niet per se een hele dag verwarmd te worden.
 • Het is eenvoudig aan te leggen en makkelijk in gebruik.
Elektrische verwarming in de badkamer

FAQ elektrische vloerverwarming

Is elektrische vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming?

In principe is het mogelijk elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken zonder radiatoren of andere verwarmingsbronnen. Wel heeft de installatie dan genoeg vermogen nodig om de ruimte te verwarmen.

Wanneer je advies vraagt bij vakmannen zullen ze dit echter afraden. Het is vaak niet rendabel omdat de ruimte te groot is voor deze verwarming. Bij grote ruimtes of ruimtes die bijna constant verwarmd hoeven te worden de verbruikskosten te hoog. De reden hiervoor is dat gas op dit moment goedkoper is dan elektriciteit.

Welke vloer kan ik op elektrische vloerverwarming leggen? (afwerking)

Bepaalde soorten vloerbedekking zijn niet geschikt voor elektrische vloerverwarming. Het is aan te raden een bovenliggende vloer te hebben die de warmte goed geleidt, zoals vloeren gemaakt van steenachtige materialen. Voorbeelden hiervan zijn keramische tegels, plavuizen, betonvloer, gietvloer of natuursteen. Het maakt het rendement van de verwarming hoger.

Verschillende soorten vloeren zoals laminaat, een houten vloer, tapijt of een zeil zijn minder geschikt voor elektrische vloerverwarming.

Sommige vloerbedekkingen kunnen wel, maar zijn niet ideaal. Denk aan vloerbedekking als vinyl.

Kan ik zonnepanelen combineren met elektrische vloerverwarming?

Het is mogelijk om elektrische vloerverwarming te combineren met zonnepanelen. Sterker nog, het is zelfs aan te raden. Je bespaart zo flink op verbruikskosten. Bij overcapaciteit is het ideaal om dat aan elektrische vloerverwarming te spenderen.

Sluit je elektrische vloerverwarming wel aan op netstroom. Zo heb je alsnog een verwarmde vloer wanneer er geen stroom wordt opgewekt door je zonnepanelen.

Zonne-energie koppelen aan je vloerverwarming is een erg duurzame manier om een warme vloer op aangename temperatuur te krijgen.

Elektrische vloerverwarming: offertes vergelijken

Zin in een warme vloer en geen koude voeten meer? Van plan om elektrische vloerverwarming te leggen? Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je vloerverwarming prijzen vergelijken en elektrische vloerverwarming aan de beste prijs laten leggen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vloerverwarming
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vloerverwarming