Wat is een poutrel of draagbalk?

Een poutrel of draagbalk is een balk die als het ware (de structuur van) je woning draagt en ondersteunt. Met een poutrel vang je het gewicht van de bovenbouw op en kan je het herverdelen naar de opleggingen en muren daaronder. Een draagbalk is samen met een draagmuur een van de meest cruciale onderdelen in de constructie van een huis.

Onthou goed dat wanneer je een steunmuur of een poutrel wil weghalen, je altijd iets in de plaats moet voorzien. Zo staat het afbreken van een dragende muur gelijk aan het aanbrengen van een poutrel. Indien dat niet gebeurt, verliest je woning haar stabiliteit en kan dat leiden tot scheuren in de muren.

Wanneer poutrel nodig?

poutrel steken steunmuur

Een poutrel is nodig in de volgende situaties: bij het verwijderen van een draagmuur en bij het maken van een overbrugging over een lange afstand.

Wat voor soort poutrel steken in de steunmuur?

Er bestaan drie soorten poutrellen of draagbalken die je in een steunmuur kan steken, namelijk een houten draagbalk, een betonnen draagbalk en een stalen poutrel.

 

Houten draagbalk

Een houten draagbalk is minder solide dan pakweg een stalen balk, maar heeft wel een authentiek karakter. Een bekend voorbeeld van een houten draagbalk zijn dakspanten, die de structuur vormen van tal van daken. Daarnaast kunnen ze dienst doen als vloerdragers in het plafond, zoals bijvoorbeeld de houten steunbalken die je aantreft in iets oudere woonkamers.

poutrel hout

Betonnen draagbalk

Naast een houten draagbalk behoort ook een betonnen draagbalk tot de mogelijkheden. Een betonnen draagbalk is bijna altijd vervaardigd van gewapend beton. Aangezien gewoon beton niet bestand is tegen te grote druk. Een mooi voordeel van een betonnen draagbalk is dat je zelf kan beslissen over de dikte ervan in functie van je woning.

Stalen poutrel

Een stalen poutrel is de derde en laatste optie. Een stalen draagbalk is veel sterker dan een houten draagbalk. Het is in staat om zwaardere lasten en omvangrijkere overspanningen te dragen. Als je wenst over te gaan tot het verwijderen van een draagmuur of als je de muur van een nieuwe opening wil voorzien uitgestrekt over een lange afstand, zal je altijd een stalen poutrel moeten plaatsen.

I-profiel

Een I-profiel komt perfect van pas wanneer je een smalle muur wil uitbreken. Een I-profiel is zelf smal van aard en zo kan je de poutrel netjes in de muur plaatsen. I-profiel is uitermate geschikt voor draagmuren van zo’n 110 mm.

H-profiel

In vergelijking met het smallere I-profiel is een H-profiel breder en komt het dus ook beter tot zijn recht bij dikkere muren zoals draagmuren. De reden daarvoor is dat flenzen, met andere woorden de boven- en onderkant van de draagbalk, breder zijn. Ze kunnen meer gewicht houden en zijn ook voldoende breed voor dikke steunmuren.

U-profiel

U-profielen hebben uitsluitend flenzen aan een kant van een draagbalk. Daardoor lenen ze zich uitstekend als draagbalk aan de rand van een gevel.

L-profiel

Van een L-profiel maak je gebruik bij ramen en deuren of kleine openingen. Je installeert het boven de opening. Op die manier kan je er makkelijk overheen metselen.

betonnen draagbalk

 

Poutrel steken: zelf of laten plaatsen?

Je doet er goed aan om een poutrel te laten plaatsen door een deskundige vakman of firma. In dat geval is het interessant om offertes aan te vragen via ons offerteformulier. Maar niets houdt je tegen om het zelf te proberen als je beschikt over voldoende kennis en ervaring.

Poutrel zelf plaatsen: stappenplan

Met behulp van onderstaand stappenplan kan je een poutrel zelf plaatsen. Graag benadrukken we wel nog even dat je je best grondig voorbereidt. Laat zeker berekenen welke soort poutrel in aanmerking komt voor jouw project.

Stap 1: Analyse van de situatie

De eerste stap die je moet ondernemen, is een analyse van de situatie, zoals: het bepalen van de dikte, hoogte, overbrugging, materialen, krachten, draagrichting, enzovoort.

Stap 2: Breekwerken

Vooraleer er breekwerken aan te pas komen, is het noodzakelijk om te weten of we met een draagmuur te maken hebben. Indien je overgaat tot de draagmuur verwijderen, moet je zoals je eerder al vernam, een draagbalk installeren ter ondersteuning van het bovenliggende gewicht. De originele bouwtekeningen van je pand maken je wijzer of het al dan niet om een dragende muur gaat.

Stap 3: Plaatsen van de poutrel

Eens de situatie op grondige wijze geanalyseerd is en je gedetecteerd hebt of er effectief breekwerken vereist zijn, kan je overgaan tot de derde stap, het plaatsen van de poutrel.

Stap 4: Poutrel inmetselen? + Andere optie(s)?

Als de muur dik genoeg is, kan de poutrel ingemetseld worden. Indien niet, dan behoren de klassieke poutrels in hout, beton en staal tot de alternatieven.

Stap 5: Afwerking draagbalk

De vijfde en laatste stap is de afwerking van de draagbalk. Zo kan je de poutrel inmetselen en afwerken met pleister of andere afwerkingsmaterialen.

Poutrel laten plaatsen

Het loont zonder enige twijfel de moeite om een professional in te schakelen, aangezien je hiermee je eigen veiligheid vrijwaart. Je wil in geen geval je woning onherstelbare schade toebrengen. De aannemer of firma in kwestie waar je een beroep op doet, weet als geen ander waar hij mee bezig is, en kan uitpakken met de nodige kennis van zaken en een jarenlange ervaring. Je spaart er bovendien een pak tijd en moeite mee uit. Bovendien heb je een grotere garantie op een feilloos resultaat.

Poutrel steken in de steunmuur: prijs

Aan een poutrel steken in de steunmuur hangt uiteraard een bepaald prijskaartje. Om je een concreet idee te geven: het uitbreken van een gewone muur zal je gemiddeld tussen 600 en 900 euro kosten. Voor het uitbreken van een draagmuur schommelt de prijs tussen 1.000 en 1.500 euro. Koppel je aan het uitbreken van een draagmuur de plaatsing van een steunbalk? Dan komen de kosten neer op een bedrag tussen 1.500 en 2.500 euro.

Heb ik een vergunning nodig?

Bij het steken van een poutrel in een draagmuur heb je steeds een vergunning nodig. Naast de verplichting van een bouwvergunning moet je ook een architect onder de arm nemen.

poutrel steken steunmuur prijs vakman
 

Vind een aannemer om een poutrel te steken in de steunmuur

Na het doorlezen van bovenstaand artikel is het je wel duidelijk dat professionele hulp inschakelen geen overbodige luxe is. De kennis en ervaring van een aannemer zijn onontbeerlijk voor een klus als deze.

Het loont alvast om tijdens de voorbereiding van deze klus prijzen te vergelijken van meerdere professionele aannemers bij jou in de buurt. Vraag gerust naar offertes. Het kost je niets en is geheel vrijblijvend! Je krijgt zo een duidelijk beeld van de prijzen in de sector en het stelt je in staat om een goede prijs te bekomen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In welk type gebouw gaat u renoveren?
2*. Welk ruimtes, kamers of onderdelen wenst u te laten renoveren?
3*. Welk type werken moet de aannemer uitvoeren?
4*. Wat is uw geschatte budget voor de renovatiewerken?
5*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Poutrel steken steunmuur: welk type plaatsen?