Jouw droomhuis begint bij de juiste architect

Weet je perfect hoe jouw huis er zal uit zien? Of heb je nog wat hulp nodig? Een goede architect is sowieso levensbelangrijk voor jouw (ver)bouwproject. Hij/zij voelt jouw noden perfect aan en zet jouw ideeën op papier. Daarnaast begeleidt de architect je in het hele proces: van de aanvraag van de bouwvergunning tot de opvolging op de werf.

Onafhankelijk expert
Architecten zijn er in de eerste plaats om je te helpen. Het zijn professionals die volledig tot jouw dienst staan. Hij/zij is de missing link tussen jouw ideeën en de aannemers die je huis bouwen en leidt alles in goede banen.
Behartigt jouw belangen
De hoofdtaak van de architect is jouw belangen verdedigen. Hij volgt het proces op van a tot z en houdt daarbij alles in het oog: de timing van de werken, de correcte uitvoering, budgetbeheer, …
Werkelijke garanties
Frauduleuze aannemers, constructiefouten, niet-nageleefde afspraken, … De beroepsaansprakelijkheid van de architect biedt je een tienjaarlijkse dekking tegen ernstige fouten die de stabiliteit van het gebouw aantasten.

kostprijs-architect.jpg

Wat zijn de voordelen om beroep te doen op een architect?

Aankloppen bij een architect om je klussen te laten uitvoeren biedt tal van voordelen:

 • Architecten beschikken over een grondige scholing
 • Architecten putten uit hun ervaring en houden daarbij rekening met verwachte en onverwachte wendingen
 • Architecten geven je advies op maat, rekening houdende met je project en je specifieke wensen
 • Dat advies is bovendien bij wet verplicht onafhankelijk
 • Architecten dragen de volledige verantwoordelijkheid voor hun adviezen en uitvoeringen en worden tot 10 jaar aansprakelijk gesteld hiervoor (ook bij wet verplicht)
 • Architecten zijn capabel om losse delen te integreren tot een uniform geheel

Een architect, wat kost dat?

Het is niet evident om met de losse pols te bepalen wat een architect kost. In België is het namelijk zo dat er geen onder- of bovengrens voor het loon opgelegd is en architecten dus hun eigen loon bepalen. De prijs die de architect in rekening brengt, zal voornamelijk afhangen van het type werk.

Kostenplaatje architect

Type project Prijs
Nieuwbouwproject: voorlopig en definitief ontwerp + bouwvergunning €2.200 tot €2.450
Vrijstaande woning buitenland: voorlopig en definitief ontwerp €8.450 tot €8.650
Herbestemming fabriek tot 2 woonhuizen: totaalproject €38.500 tot €39.500

Elk project is uniek en verschilt van elkaar. Daarom is het moeilijk om prijzen van de kosten van architecten te geven. Wel is het mogelijk een indicatie te geven op basis van  werkzaamheden en richtprijzen.

Kostenplaatje project per fase

Fase Beschrijving Prijs
Fase 1 Ontwerp, computeranimaties, afwerkingseisen, contact aannemer €1.750
Fase 2 Vergunningsaanvraag, bouwbesluiten, voorbereidingen, onderzoeken €3.250
Fase 3 Definitieve tekeningen, offertes, selecteren €2.500
Fase 4 Aanbesteden, begeleiden bouw, bewaken kwaliteit €5.000
Fase 5 Sonderingen, tekeningen, (technische) adviezen €5.500
Eindfase Oplevering €5.500

Welke factoren bepalen de prijs van een architect?

Je kan ervoor kiezen om een uurloon te gebruiken of een vast bedrag voor de hele klus te rekenen. Geen van beiden is standaard duurder of goedkoper, het hangt af van situatie tot situatie. Verder bepalen volgende zaken mee de prijs:

 • Takenpakket
 • Type project
 • Betaalfases

Een architect stel je aan om het takenpakket voor een deel of volledig over te nemen. Jijzelf maakt de keuze of je de architect enkel het project laat ontwerpen en de uitvoering ervan laat controleren of dat je een beroep op hem of haar doet voor de totale omvang van het project. Dat gaat dan van aannemers inschakelen en planningen opstellen tot verschillende offertes vergelijken. Het spreekt voor zich dat over hoe meer opdrachten de architect de verantwoordelijkheid krijgt, hoe meer geld in rekening gebracht wordt.

Wat het type project betreft, is de conclusie dat renovatiewerken altijd duurder zullen uitvallen dan nieuwbouwprojecten, simpelweg omdat renovaties veel arbeidsintensiever zijn. Ze bestaan reeds en moeten volledig in kaart gebracht worden.

De betaalfases spelen ook hun rol in het kostenplaatje. Meestal wordt er daarbij volgend stappenplan gevolgd:

 • Betaling van een overeengekomen voorschot
 • Voorontwerp klaar: betaling van 20% van de totale kosten
 • Stedenbouwkundige vergunning ingediend: opnieuw betaling van 20% van de totale kosten
 • Werkzaamheden aan de gang: betaling van 30% van de totale kosten
 • Oplevering vindt plaats: betaling resterende kosten

architect-kiezen.jpg

Hoe kies je een goede architect?

Een goede architect, hoe vind je die? Het is in de eerste plaats belangrijk dat het moet klikken tussen jullie. Jij hebt een bepaalde stijl en visie in gedachte en je moet die zien over te brengen op de architect in kwestie. Wanneer het niet klikt, loop je het risico dat het zal botsen in een verder stadium van het project.

Naast de goede onderlinge verstandhouding zijn er nog een aantal aspecten die in acht genomen moeten worden. Ten eerste opteer je best voor een architect uit de buurt. Dat werkt besparend op de voorrijkosten, maar hetgeen er echt toe doet is de regiokennis. De architect moet vertrouwd zijn met de regio en in staat zijn om contacten te leggen met lokale aannemers.

Verder moet je altijd referenties opvragen. Een architect is maar zo goed als wat z’n klanten ervan vinden. Het is belangrijk om de beoordelingen van eerdere klanten te kennen om zelf een objectieve mening te kunnen vormen en voor jezelf uit te kunnen maken of het de geknipte persoon is voor het project.

Nog een aanrader is om lopende projecten van de architect te bezoeken. Op die manier schep je een beeld van de bouwstijl en kan je inspiratie opdoen. Uiteraard heb je op voorhand al een specifieke stijl in je hoofd en ga je aan de hand daarvan architecten bezoeken die in die stijl gespecialiseerd zijn. En wanneer je de passie voor eenzelfde stijl deelt, zal je sneller op dezelfde golflengte zitten en dat komt de onderlinge verstandhouding enkel ten goede.

Een laatste niet onbelangrijk punt is het ereloon van de architect. Als het niet binnen je budget blijkt te passen, moet je verder zoeken. Al blijft de belangrijkste factor in je keuze de gemeenschappelijke visie en is het budget in dat opzicht ondergeschikt.

Manieren die je nog kunnen helpen om extra kosten te besparen zijn het takenpakket limiteren en de juiste betalingsmethode kiezen. Hoe minder taken je een architect geeft, hoe goedkoper de totaalprijs logischerwijs zal zijn. En ofwel hanteer je een uurloon, ofwel reken je direct een prijs aan voor alle werken samen. Het is voor aanvang niet te bepalen welke methode de meest voordelige zal zijn.

Vergelijk verschillende architecten en maak je keuze!

Beroep doen op een goede architect die professioneel en kwaliteitsvol werk aflevert, zal je sowieso voelen in de portemonnee. Daarom is het van het grootste belang om zoveel mogelijk offertes bij architecten uit de buurt op te vragen en die met elkaar te vergelijken, mede op basis van jouw persoonlijke stijl en wensen. Enkel op die manier ben je er zeker van dat je de juiste architect in huis zal halen om jouw project tot een perfect einde te brengen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk project zoek u een architect?
2*. Voor welk type gebouw zoekt u een architect?
3*. Wanneer wenst u van start te gaan met uw bouwproject?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Architect