Renovatieplannen? Vind de beste aannemer voor jouw totaalrenovatie

Met een totaalrenovatie bespaar je op de energiefactuur en investeer je in de toekomst. De waarde van de woning zal aanzienlijk stijgen en je zal nog jaren kunnnen genieten van een beter wooncomfort.

Het is natuurlijk wel belangrijk om een goede aannemer te vinden, die de renovatie kan uitvoeren. De juiste aannemer vinden is niet makkelijk. Onderstaande informatie helpt je met het vinden van de beste aannemer.

Totale renovatie

Wat kost een totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie kost gemiddeld tussen de € 750 en € 1.500 per m². De verschillende materialen, de afwerkingsgraad en de isolatietechnieken zijn enkele van de factoren die een invloed hebben op de totaalprijs.

Gelukkig heb je het prijskaartje van totaalrenovaties volledig zelf in de hand. Jij beslist zelf welke werken noodzakelijk zijn en welke materialen daarbij gebruikt dienen te worden.

Je kan de factuur van een totaalrenovatie opsplitsen in 2 categorieën: de werkuren en materialen. De werkuren bedragen 60% van de totale prijs voor de totaalrenovatie. De materialen nemen 40% voor hun rekening.

In de volgende prijstabel vind je een interessant overzicht terug van de renovatiekosten per onderdeel. Wees je er wel zeker van bewust dat het hier om richtprijzen gaat en dat de prijzen dus veel minder nauwkeurig zijn dan bij een offerte op maat.

Investeren in een totale renovatie is iets wat je ongetwijfeld zal voelen in je portemonnee, maar je doet er goed aan om je niet blind te starten op deze zware kost en al verder te kijken naar de voordelen op langere termijn.

Ingrepen zoals een goede isolatie hebben een voordelig effect op je energiefactuur, waardoor de investering zichzelf binnen een aantal jaar terugbetaalt.

Tip: voer kleine klussen zelf uit. Je kan bijvoorbeeld zelf al voorbereidende werken doen en opruimen. Op die manier bespaar je geld en tijd.

Richtprijs per onderdeel

Onderdeel renovatiewerken Gemiddelde kostprijs totaalrenovatie
Ramen € 12.000 – 15.000
Sanitair € 5.000 – 10.000
Elektriciteit € 5.000 – 10.000
Dak € 200 – 250 per m²
Verwarming € 700 per radiator en € 3.000 voor een hoogrendementsketel
Muren € 20 – 30 per m²
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Verstuur vandaag je aanvraag en vind snel de juiste aannemer voor jouw project
arrow Vergelijk gratis offertes

Poutrel steken voor renovatiewerken

Als de aannemer begint met het uitbreken van steunmuren, zal een poutrel steken nodig zijn. De poutrel zal vermijden dat er scheuren in de muren komen en zorgt voor stabiliteit.

Poutrel steken: vergunning nodig?

Je hebt een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een poutrel.

Poutrel steken: prijs

Een steunmuur uitbreken in combinatie met het plaatsen van een poutrel kost gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.500.

Totaalrenovatie aannemer

Verlaagd btw-tarief?

Je kan je woning renoveren aan een btw-tarief van 6 %. Je moet wel aan volgende voorwaarden voldoen:

 • Woning is 10 jaar of ouder.
 • De woning is een privéwoning, of een gedeelte van de woning wordt gebruikt voor het beroep uit te oefenen.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eigenaar of huurder gefactureerd.
 • Lever en plaatsing van materialen gebeurt door dezelfde aannemer.

Zijn er premies voor totale renovatiewerken?

Er zijn wel degelijk premies voor renovatiewerken. Die premies voor de verschillende werken worden gebundeld onder Mijn VerbouwPremie. Daarnaast kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Dit is niet zozeer gericht op welke werken je uitvoert, maar wel op de EPC-score van je woning.

Mijn VerbouwPremie

De werken die in aanmerking komen voor een Mijn VerbouwPremie, kunnen we opdelen in 7 categorieën:

 • Werken aan de buitenmuur
 • Dakwerken
 • Vloerwerken
 • Ramen en deuren
 • Binnenrenovatie
 • Elektriciteit en sanitair
 • Hernieuwbare energie
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Warmtepompboiler

Of je al dan niet in aanmerking komt voor een van de premies, hangt natuurlijk af van een aantal criteria. Zo zal je pas in aanmerking komen voor een woning van minstens 15 jaar, behalve voor hernieuwbare energieproductie. Hier kan je de premie aanvragen bij een woning van 10 jaar.

Als je als bewoner-eigenaar de afgelopen 5 jaar al een premie hebt aangevraagd voor je huidige of vorige woning, zal je minstens tot 5 jaar na die aanvraag moeten wachten alvorens een nieuwe premie te kunnen aanvragen voor dezelfde werken. Dit geldt voor alle premies behalve die van hernieuwbare energie, hier moet 10 jaar tussen de aanvragen zitten.

Hoeveel kan je precies terugkrijgen? Dit is vooral afhankelijk van je inkomenscategorie en van de werken die je precies laat uitvoeren. Voor de exacte bedragen kijk je best op de site van de Vlaamse overheid of vraag je advies aan onze ervaren experten.

EPC-labelpremie

De premie wordt toegekend aan eigenaars die grondige energetische renovaties uitvoeren aan hun woning.

Het werk zo: je laat een EPC-label opmaken voor jouw woning. Heeft de woning een Epc-label E of F, dan krijg je 5 jaar de tijd om dit op te krikken naar een EPC-label A, B of C. Bereik je die score’s dan krijg je respectievelijk 5.000, 3.750 of 2.500 euro tegemoetkoming.

De EPC-labelpremie en Mijn VerbouwPremie kunnen perfect gecombineerd worden.

Totaalrenovatie prijs

Wat verstaan we onder een totaalrenovatie laten uitvoeren?

De overheid bestempelt een renovatie als een totaalrenovatie wanneer je in een periode van 5 jaar, minstens 3 van onderstaande energiebesparende maatregelen combineert.

Op zoek naar een aannemer?
Vergelijk gratis 1 of meer aannemers in jouw regio

Keukenrenovatie

Het is altijd leuk als je over een moderne keuken kan beschikken, maar ze moet in de eerste plaats functioneel zijn. Bij een keukenrenovatie start je best met het leggen van nieuwe vloeren en het plaatsen van keukenkasten, verlichting en dergelijke zaken.

Vervolgens kunnen zaken als het werkblad, fornuis en oven aan bod komen. In graad van noodzakelijkheid kunnen ook een nieuw plafond, nieuwe ramen en deuren en een nieuwe vloer tot de verschillende renovatiewerken behoren.

Renovatie keuken

Badkamer vernieuwen

Bij de badkamerrenovatie doe je er goed aan om volgens een stappenplan te werken:

 • Bepaal je budget
 • Teken een plattegrond en puzzel met de indeling (indien nodig een architect aanstellen)
 • Toets alle handelingen die je in de badkamer uitvoert af aan je plattegrond
 • Kies de materialen
 • Kies de meubels en toestellen

Gevelwerken

Een gevel moet bestand zijn tegen alle soorten weersomstandigheden en luchtvervuiling. Dankzij een gevelrenovatie is dat het geval en je bezorgt je huis er bovendien ineens een nieuwe stijl mee.

Bij een gevelrenovatie moet je enerzijds de bekleding kiezen (hout, nieuwe beglazing en baksteen) en anderzijds de manier waarop de gevel bekleed wordt (zandstralen, stoomreinigen en hervoegen)

Dakwerken en isolatie

Een goed geïsoleerd dak werkt zowel kostenbesparend als energiebesparend. Je maakt aanspraak op een premie van de overheid en de waarde van je bestaand huis stijgt. Bij dakwerken dien je rekening te houden met volgende factoren: dakstructuur, recht- of hellend dak, dakisolatie, dakbedekking en dakgoten.

Dakwerken renovatie

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Voor de totale duur van een renovatie mag je op ongeveer een jaar rekenen dat je in een verbouwing zit. Al kan het soms ook sneller in een periode van 3 tot 6 maanden. Dit hangt ook af van de huidige staat van jouw woning.

Je kan ervoor opteren om de grote verbouwing te spreiden in fasen verdeeld over meerdere jaren. Het voordeel daarvan is dat je een beter zicht hebt op de tijdsduur van die kleinere ingrepen.

Toch ben je beter af met een totaalrenovatie dan met een verbouwing in fases. Je bespaart zowel tijd als geld en je komt niet voortdurend met ongemakken in huis te zitten.

De totaalrenovatie verloopt in 4 stappen:

 • Stap 1: voorbereidende werken zoals afbraakwerken
 • Stap 2: ruwbouw neerzetten
 • Stap 3: nieuwe installaties plaatsen
 • Stap 4: interieur renoveren

Vind de beste aannemer

Aangezien het werken van grotere omvang betreft, doe je er goed aan om voor de uitvoering van je plannen op zoek te gaan naar de beste aannemer.

De zoektocht zal misschien wel wat tijd in beslag nemen, maar achteraf zal je je dat zeker niet beklagen. Zoveel mogelijk verschillende offertes opvragen en met elkaar vergelijken is de boodschap. Die aanvragen zullen je helpen om voor de juiste vakman te kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. In welk type gebouw gaat u renoveren?
2*. Welk ruimtes, kamers of onderdelen wenst u te laten renoveren?
3*. Welk type werken moet de aannemer uitvoeren?
4*. Wat is uw geschatte budget voor de renovatiewerken?
5*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Totaalrenovatie aannemer