Renovatieplannen? Vind de beste aannemer

Een nieuwe keuken of badkamer? Kamers samenvoegen of opdelen? Of een volledig nieuwe aanbouw bijbouwen? Elke renovatie staat of valt met een goede, betrouwbare aannemer. Bobex helpt je graag in jouw zoektocht naar de beste aannemer in jouw buurt.

Betrouwbaar & professioneel
Wij werken enkel met ervaren aannemers die je professioneel advies geven en alle werken nauwgezet opvolgen.

Lokale vakmannen
Vaak doen verplaatsingskosten jouw budget exploderen. Daarom zoeken wij de beste aannemers bij jou in de buurt.

Verschillende premies
Renoveren is de toekomst en daarom biedt de overheid ook tal van renovatiepremies aan. Zo kan je duizenden euro’s besparen op je renovatieproject.

Ben je van plan om een totaalrenovatie te laten uitvoeren? Dergelijk idee kunnen we alleen maar toejuichen. Je bespaart ermee op je energiefactuur en je investeert ermee in de toekomst. De waarde van je woning zal aanzienlijk stijgen en je zal nog jarenlang kunnen genieten van een verbeterd wooncomfort.

Wie renovatiewerken zegt, zegt aannemers. De keuze voor de juiste aannemer is lang niet evident.  Onderstaande informatie moet je alvast het duwtje in de rug geven om de beste aannemer te vinden.

Wat kost een totaalrenovatie?

Om eerlijk te zijn is het allesbehalve eenvoudig om een sluitend antwoord te kunnen geven op deze vraag. Het betreft hier namelijk geen exacte wetenschap. De verschillende materialen, de afwerkingsgraad en de isolatietechnieken zijn enkele van de factoren die van invloed zijn op de totaalprijs. Gelukkig heb je het prijskaartje volledig zelf in de hand. Jij beslist zelf welke werken noodzakelijk zijn en welke niet en welke materialen daarbij gebruikt dienen te worden.

Investeren in een totaalrenovatie is iets wat je ongetwijfeld zal voelen in je portemonnee, maar je doet er goed aan om je niet blind te starten op deze zware kost en al verder te kijken naar de voordelen op iets langere termijn. Ingrepen zoals een goede isolatie hebben een voordelig effect op je energiefactuur, waardoor de investering zichzelf binnen x aantal jaar terugbetaalt. Daarnaast maak je ook aanspraak op verschillende premies en andere subsidies. Laat deze zeker niet links liggen en gebruik ze.

Wil je je graag een idee kunnen vormen van het volledige kostenplaatje van een totaalrenovatie? Er bestaat zoiets als een vuistregel die zegt dat je tussen €750 en €1500 per m² moet rekenen en dat maakt het mogelijk om ruwe schattingen te kunnen maken. Het is natuurlijk ook belangrijk om de verplichte werken, die enkele jaren geleden ingevoerd werden, niet uit het oog te verliezen om zo in regel te zijn met de EPB-eisen. EPB staat overigens voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat.

Je kan je factuur onderverdelen in 2 categorieën: enerzijds de werkuren en anderzijds de materialen. De werkuren bedragen 60% van de totale prijs, de materialen nemen 40% voor hun rekening.

In de tabel hieronder vind je een interessant overzicht terug van de renovatiekosten per onderdeel. Wees je er wel zeker van bewust dat het hier om richtprijzen gaat en dat de prijzen dus veel minder nauwkeurig zijn dan bij een offerte op maat.

Richtprijs renovatiekosten per onderdeel

Onderdeel Kostprijs
Ramen €12.000 tot €15.000
Sanitair €5.000 tot €10.000
Elektriciteit €5.000 tot €10.000
Dak €200 tot €250 per m²
Verwarming +- €700 per radiator en +-€3.000 voor een hoogrendementsketel
Muren €20 tot €30 per m²

Zijn er premies voor een totaalrenovatie?

Er zijn wel degelijk premies voor een totaalrenovatie. Of je al dan niet in aanmerking komt, hangt natuurlijk of van een aantal criteria. Als je als niet-verhuurder de afgelopen 10 jaar al een premie hebt aangevraagd voor je huidige of vorige woning, zal je minstens tot 10 jaar na die aanvraag moeten wachten alvorens een nieuwe premie te kunnen aanvragen.

Naast een eventuele aanvraag de afgelopen 10 jaar, zijn er enkele andere voorwaarden gekoppeld die zullen bepalen of u de premie mag ontvangen. Het gaat hierbij om loon, woning, andere eigendommen en facturen.

De werken die in aanmerking komen voor een premie, kunnen we opdelen in 4 categorieën:

 • Ruwbouw – structurele elementen van de woning
 • Dakwerken
 • Buitenschrijnwerk
 • Technische installaties (centrale verwarming, elektrische installatie, sanitaire installatie)

Hou steeds in het achterhoofd dat je voor elke van bovenstaande categorieën minimum €2500 aan facturen moet kunnen voorleggen. Voor de eerste 3 categorieën is er geen maximumbedrag vastgelegd, maar voor de categorie van de technische installaties wel. Dat houdt in dat bij hogere facturen enkel gekeken wordt naar het maximumbedrag voor de berekening van de premie. De maximumbedragen voor elektrische en sanitaire installatie zijn bepaald op €3750 en bij centrale verwarming ligt dat bedrag op €7500.

Wanneer je aanvraag goedgekeurd zou worden, zal de premie 20% of 30% van de totale som aan facturen bedragen met een maximumbedrag van €10000.

Wat verstaan we onder een totaalrenovatie?

Het begrip ‘totaalrenovatie’ laat uitschijnen dat we je woning van kop tot toen onder handen zullen nemen. Soms is dat effectief het geval, maar meestal betreft het een combinatie van een aantal werken. De overheid bestempelt een renovatie als een totaalrenovatie wanneer je in een periode gespreid over 5 jaar 3 van onderstaande werken combineert.

Keukenrenovatie

Het is altijd leuk als je over een moderne keuken kan beschikken, maar ze moet in de eerste plaats functioneel zijn. Bij een keukenrenovatie start je best met het leggen van een nieuwe vloer en het plaatsen van keukenkasten, verlichting en dergelijke zaken. Vervolgens kunnen zaken als het werkblad, fornuis en oven aan bod komen. In graad van noodzakelijkheid kunnen ook een nieuw plafond, nieuwe ramen en deuren en een nieuwe vloer tot de renovatiewerken behoren.

Badkamerrenovatie

Bij de badkamerrenovatie doe je er goed aan om volgens een stappenplan te werken:

 • Bepaal je budget
 • Teken een plattegrond en puzzel met de indeling
 • Toets alle handelingen die je in de badkamer uitvoert af aan je plattegrond
 • Kies de materialen
 • Kies de meubels en toestellen

Gevelwerken

Een gevel moet bestand zijn tegen alle soorten weersomstandigheden en luchtvervuiling. Dankzij een gevelrenovatie is dat het geval en je bezorgt je huis er bovendien ineens een nieuwe look mee. Bij een gevelrenovatie moet je enerzijds de bekleding kiezen (hout, glas, baksteen,...) en anderzijds de manier waarop de gevel bekleed wordt (zandstralen, stoomreinigen, hervoegen,...)

Dakwerken en isolatie

Een goed geïsoleerd dak werkt zowel kostenbesparend als energiebesparend. Je maakt aanspraak op een premie van de overheid en de waarde van je huis stijgt. Bij dakwerken dien je rekening te houden met volgende factoren: dakstructuur, dakisolatie, dakbedekking en dakgoten.

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Naast de kostprijs is de tijdsduur een tweede belangrijk aspect bij renovatiewerken. Uiteraard heeft de tijdsduur van de werken ook z’n invloed op het kostenplaatje. Je kan ervoor opteren om de verbouwing te spreiden in fasen verdeeld over meerdere jaren. Het voordeel daarvan is dat je een beter zicht hebt op de tijdsduur van die kleinere ingrepen.

Toch ben je beter af met een totaalrenovatie dan met een verbouwing in fases. Je bespaart zowel tijd als geld en je komt niet voortdurend met ongemakken in huis te zitten. Voor de totale duur van een renovatie mag je op ongeveer een jaar rekenen, al kan het soms ook sneller in een periode van 3 tot 6 maanden.

Renovatiewerken verlopen in 4 stappen:

 • Stap 1: voorbereidende werken zoals afbraakwerken
 • Stap 2: ruwbouw neerzetten
 • Stap 3: nieuwe installaties plaatsen
 • Stap 4: interieur renoveren

Vind de beste aannemer voor je totaalrenovatie

Aangezien het werken van grotere omvang betreft, doe je er goed aan om niet over een nacht ijs te gaan en voor de uitvoering van je plannen op zoek te gaan naar de beste aannemer. De zoektocht zal misschien wel wat tijd in beslag nemen, maar achteraf zal je je dat zeker niet beklagen. Zoveel mogelijk verschillende offertes opvragen en met elkaar vergelijken is de boodschap. Die aanvragen zullen je helpen om voor de juiste aannemer te kiezen.

Beschrijf uw project
1*. In welk type gebouw gaat u renoveren?
2*. Welke ruimtes wenst u te renoveren?
3*. Welk type werken moet de aannemer uitvoeren?
4*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België