Renovatieplannen? Vind de beste aannemer totaalrenovatie

Met een totaalrenovatie bespaar je op de energiefactuur en investeer je in de toekomst. De waarde van de woning zal aanzienlijk stijgen en je zal nog jaren kunnnen genieten van een beter wooncomfort.

Het is natuurlijk wel belangrijk om een goede aannemer te vinden, die de renovatie kan uitvoeren. De juiste aannemer vinden is niet makkelijk. Onderstaande informatie helpt je met het vinden van de beste aannemer.

Vergelijk tot 5 gratis offertes van aannemers

Totale renovatie

Wat kost een totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie kost gemiddeld tussen de € 750 en € 1.500 per m². De verschillende materialen, de afwerkingsgraad en de isolatietechnieken zijn enkele van de factoren die een invloed hebben op de totaalprijs.

Gelukkig heb je het prijskaartje van totaalrenovaties volledig zelf in de hand. Jij beslist zelf welke werken noodzakelijk zijn en welke materialen daarbij gebruikt dienen te worden.

Je kan de factuur van een totaalrenovatie opsplitsen in 2 categorieën: de werkuren en materialen. De werkuren bedragen 60% van de totale prijs voor de totaalrenovatie. De materialen nemen 40% voor hun rekening.

In de volgende prijstabel vind je een interessant overzicht terug van de renovatiekosten per onderdeel. Wees je er wel zeker van bewust dat het hier om richtprijzen gaat en dat de prijzen dus veel minder nauwkeurig zijn dan bij een offerte op maat.

Investeren in een totale renovatie is iets wat je ongetwijfeld zal voelen in je portemonnee, maar je doet er goed aan om je niet blind te starten op deze zware kost en al verder te kijken naar de voordelen op langere termijn.

Ingrepen zoals een goede isolatie hebben een voordelig effect op je energiefactuur, waardoor de investering zichzelf binnen een aantal jaar terugbetaalt.

Tip: voer kleine klussen zelf uit. Je kan bijvoorbeeld zelf al voorbereidende werken doen en opruimen. Op die manier bespaar je geld en tijd.

Richtprijs totaalrenovatie per onderdeel

Onderdeel renovatiewerkenGemiddelde kostprijs totaalrenovatie
Ramen€12.000 tot €15.000
Sanitair€5.000 tot €10.000
Elektriciteit€5.000 tot €10.000
Dak€200 tot €250 per m²
Verwarming€700 per radiator en €3.000 voor een hoogrendementsketel
Muren€20 tot €30 per m²

Poutrel steken voor renovatiewerken

Als de aannemer begint met het uitbreken van steunmuren, zal een poutrel steken nodig zijn. De poutrel zal vermijden dat er scheuren in de muren komen en zorgt voor stabiliteit.

Poutrel steken: vergunning nodig?

Je hebt een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een poutrel.

Poutrel steken: prijs

Een steunmuur uitbreken in combinatie met het plaatsen van een poutrel kost gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.500.

Totaalrenovatie aannemer

Verlaagd btw-tarief?

Je kan je woning renoveren aan een btw-tarief van 6%. Je moet wel aan volgende voorwaarden voldoen:

 • Woning is ouder dan 10 jaar.
 • De woning is een privéwoning, of een gedeelte van de woning wordt gebruikt voor het beroep uit te oefenen.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eigenaar of huurder gefactureerd.
 • Lever en plaatsing van materialen gebeurt door dezelfde aannemer.

Zijn er premies voor totale renovatiewerken?

Er zijn wel degelijk premies voor totaalrenovaties. Of je al dan niet in aanmerking komt, hangt natuurlijk af van een aantal criteria.

Als je als niet-verhuurder de afgelopen 10 jaar al een overkoepelende renovatiepremie hebt aangevraagd voor je huidige of vorige woning, zal je minstens tot 10 jaar na die aanvraag moeten wachten alvorens een nieuwe premie te kunnen aanvragen.

Naast een eventuele aanvraag de afgelopen 10 jaar, zijn er enkele andere voorwaarden gekoppeld, die zullen bepalen of je de premie voor de renovatiewerken mag ontvangen. Het gaat hierbij om loon, woning, andere eigendommen en facturen.

De werken die in aanmerking komen voor een premie, kunnen we opdelen in 4 categorieën:

 • Ruwbouw en structurele elementen van de woning
 • Dakwerken
 • Buitenschrijnwerk
 • Technische installaties (centrale verwarming, elektrische installatie, sanitaire installatie)

Hou steeds in het achterhoofd dat je voor elke van bovenstaande categorieën minimum € 2.500 aan facturen moet kunnen voorleggen. Voor de eerste 3 categorieën is er geen maximumbedrag vastgelegd, maar voor de categorie van de technische installaties wel.

Dat houdt in dat bij hogere facturen enkel gekeken wordt naar het maximumbedrag voor de berekening van de premie. De maximumbedragen voor elektrische en sanitaire installatie zijn bepaald op € 3.750 en bij centrale verwarming ligt dat bedrag op € 7.500.

Wanneer je aanvraag goedgekeurd wordt, zal de premie 20% of 30% van de totale som aan facturen bedragen met een maximumbedrag van € 10.000.

Totaalrenovatie prijs

Wat verstaan we onder een totaalrenovatie laten uitvoeren?

De overheid bestempelt een renovatie als een totaalrenovatie wanneer je in een periode van 5 jaar, minstens 3 van onderstaande energiebesparende maatregelen combineert.

Ontvang gratis offertes

Keukenrenovatie

Het is altijd leuk als je over een moderne keuken kan beschikken, maar ze moet in de eerste plaats functioneel zijn. Bij een keukenrenovatie start je best met het leggen van nieuwe vloeren en het plaatsen van keukenkasten, verlichting en dergelijke zaken.

Vervolgens kunnen zaken als het werkblad, fornuis en oven aan bod komen. In graad van noodzakelijkheid kunnen ook een nieuw plafond, nieuwe ramen en deuren en een nieuwe vloer tot de verschillende renovatiewerken behoren.

Renovatie keuken

Badkamer vernieuwen

Bij de badkamerrenovatie doe je er goed aan om volgens een stappenplan te werken:

 • Bepaal je budget
 • Teken een plattegrond en puzzel met de indeling (indien nodig een architect aanstellen)
 • Toets alle handelingen die je in de badkamer uitvoert af aan je plattegrond
 • Kies de materialen
 • Kies de meubels en toestellen

Gevelwerken

Een gevel moet bestand zijn tegen alle soorten weersomstandigheden en luchtvervuiling. Dankzij een gevelrenovatie is dat het geval en je bezorgt je huis er bovendien ineens een nieuwe stijl mee.

Bij een gevelrenovatie moet je enerzijds de bekleding kiezen (hout, nieuwe beglazing en baksteen) en anderzijds de manier waarop de gevel bekleed wordt (zandstralen, stoomreinigen en hervoegen)

Dakwerken en isolatie

Een goed geïsoleerd dak werkt zowel kostenbesparend als energiebesparend. Je maakt aanspraak op een premie van de overheid en de waarde van je bestaand huis stijgt. Bij dakwerken dien je rekening te houden met volgende factoren: dakstructuur, recht- of hellend dak, dakisolatie, dakbedekking en dakgoten.

Dakwerken renovatie

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Voor de totale duur van een renovatie mag je op ongeveer een jaar rekenen dat je in een verbouwing zit. Al kan het soms ook sneller in een periode van 3 tot 6 maanden. Dit hangt ook af van de huidige staat van jouw woning.

Je kan ervoor opteren om de grote verbouwing te spreiden in fasen verdeeld over meerdere jaren. Het voordeel daarvan is dat je een beter zicht hebt op de tijdsduur van die kleinere ingrepen.

Toch ben je beter af met een totaalrenovatie dan met een verbouwing in fases. Je bespaart zowel tijd als geld en je komt niet voortdurend met ongemakken in huis te zitten.

De totaalrenovatie verloopt in 4 stappen:

 • Stap 1: voorbereidende werken zoals afbraakwerken
 • Stap 2: ruwbouw neerzetten
 • Stap 3: nieuwe installaties plaatsen
 • Stap 4: interieur renoveren

Vind de beste aannemer

Aangezien het werken van grotere omvang betreft, doe je er goed aan om voor de uitvoering van je plannen op zoek te gaan naar de beste aannemer.

De zoektocht zal misschien wel wat tijd in beslag nemen, maar achteraf zal je je dat zeker niet beklagen. Zoveel mogelijk verschillende offertes opvragen en met elkaar vergelijken is de boodschap. Die aanvragen zullen je helpen om voor de juiste vakman te kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. In welk type gebouw gaat u renoveren?
2*. Welke ruimtes wenst u te renoveren?
3*. Welk type werken moet de aannemer uitvoeren?
4. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Totaalrenovatie aannemer