De klassieke renovatielening

Een renovatielening (vergelijk de rente via een vergelijker) is een ideale manier om financiering te krijgen voor renovatiewerken. Afhankelijk van de kredietverstrekker kun je tussen €1.500 en €100.000 lenen over een periode van 6 tot 120 maanden. De lening voor woningverbetering wordt aangeboden tegen veel lagere tarieven dan een persoonlijke lening en is gemakkelijker te verkrijgen dan een hypotheek. Het is echter alleen beschikbaar voor eigenaars. Omdat het om een toegewezen lening gaat, moet er bovendien een bewijs van gebruik van het geld worden voorgelegd, zoals facturen of bestelbonnen.

De groene lening

Als je overweegt om je huis energiezuiniger te maken, kun je in aanmerking komen voor een energiekrediet. Hoewel de beschikbare bedragen en aflossingstermijnen vergelijkbaar zijn met die van een conventionele lening voor renovatiewerken, biedt het energiekrediet, ook wel groene lening genoemd, je voordeligere rentevoeten. Ook hier moet je een bewijs van de uitgevoerde werken voorleggen. Als algemene regel geldt dat je bij een groene lening 75% van het geleende bedrag moet gebruiken om milieuvriendelijke werken uit te voeren.

De hypothecaire lening

Een ander alternatief voor de financiering van werkzaamheden is het nemen van een hypothecaire lening. Wanneer je een hypothecaire lening afsluit, heb je de mogelijkheid om de kosten van de werkzaamheden in de hypotheek op te nemen. Als je al een hypothecaire lening hebt, kun je ook een aanvraag indienen om deze uit te breiden met de bijkomende werkzaamheden. Je kunt ook een hypotheek aanvragen die uitsluitend bestemd is voor de werkzaamheden. De belangrijkste voordelen van deze financieringsmethode zijn de gunstigere rentetarieven in vergelijking met een conventionele lening voor werken, en de mogelijkheid om grotere bedragen en aflossingstermijnen te lenen. Het is echter belangrijk om te weten dat je voor een hypothecaire lening een hypotheek op je eigendom moet nemen. Daarom moet je een aantal administratieve stappen ondernemen om de hypothecaire lening te registreren, wat kosten met zich meebrengt.

renovatie financieren met renovatielening

De wederopname van lening

Een hypothecaire lening gebruiken om je renovatiewerkzaamheden te financieren is een voordelige optie als je al een hypothecaire lening aflost voor de aankoop van een huis. Via deze wederopname van lening, kan je het kapitaal dat je al hebt afgelost terugkrijgen, vaak tegen voordelige voorwaarden en zonder dat je een nieuwe hypotheek hoeft af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat er aanzienlijke administratiekosten aan deze optie verbonden kunnen zijn.

De persoonlijke lening

Als je kleine klusjes wilt uitvoeren of tegelijkertijd een ander project wilt financieren, kun je een persoonlijke lening overwegen. Dit type lening zonder beperkingen is gemakkelijk te verkrijgen en stelt je in staat om verschillende projecten van jouw keuze te financieren, zonder dat je bewijsstukken hoeft te overleggen. De rente die voor dit type financiering wordt aangeboden, is in het algemeen echter hoger dan voor de andere oplossingen die hierboven zijn genoemd. Het maximale bedrag dat je kunt lenen is vaak lager dan bij de andere oplossingen.

Welke lening kiezen voor je renovatie?

Zoals je kunt zien, hangt de keuze van de lening voor je renovatiewerk af van je specifieke situatie:

  • Een renovatielening is ideaal als je eigenaar bent van je huis en specifieke financiering nodig hebt voor renovaties.
  • Om de energieprestaties van je huis te verbeteren, biedt de groene lening voordelige rentetarieven, maar je moet wel kunnen aantonen dat je milieuvriendelijk werkt.
  • Een hypothecaire lening is een aantrekkelijke optie, met lagere rentetarieven en de mogelijkheid van grotere bedragen en langere looptijden, maar je moet je hypothecaire lening registreren en extra formaliteiten doorlopen.
  • Als je al een hypothecaire lening aflost, is het een goed idee om een uitstaande lening te nemen.
  • Tot slot is een persoonlijke lening geschikt voor de financiering van kleine klussen in combinatie met andere projecten, hoewel deze een hogere rente heeft.

Door de voor- en nadelen van elke optie zorgvuldig tegen elkaar af te wegen, kun je de lening kiezen die het beste bij jouw behoeften en situatie past.

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Welke lening kies je voor je renovatie projecten?