Waarom je gevel laten cementeren?

Een buitenmuur cementeren betekent dat het metselwerk van de gevel voorzien wordt van een cementlaag. Het cementeren van je gevel biedt heel wat voordelen.

  • Cement heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Zo spaar je veel tijd en geld uit. Een buitenmuur cementeren is een efficiënte en voordelige methode die eigenlijk geen nadelen kent.
  • Cement biedt bescherming tegen allerlei weersinvloeden. Het zal jouw gevel zodanig beschermen dat beschadiging en slijtage door extreme weersomstandigheden beperkt blijft. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
  • Wanneer je met een beperkt budget werkt, is je gevel cementeren een goede keuze. Het is relatief goedkoop en geeft je woning een nieuwe look. Je kan dus een hoop geld besparen als je het vergelijkt met andere alternatieven.
  • Met cement kan je oneffenheden wegwerken. Dankzij de dunne cementlaag is de gevel voorzien van een extra buitenlaag. Dat zorgt ervoor dat oneffenheden, kleurverschillen of kleine beschadigingen niet meer op te merken zijn. Zo oogt jouw gevel als nieuw.
  • Cementeren geeft jouw woning bovendien een karakteristiek uitzicht.
gevel cementeren

Prijs gevel cementeren

De gemiddelde prijs om een gevel te cementeren ligt tussen € 30 en € 40 per vierkante meter. De prijs hangt af van verschillende factoren. Ook de keuze voor een dunne of een dikke deklaag beïnvloedt de prijs.

Indien je gevel beschadigd is, dient dit eerst hersteld te worden. Door de reparatiekosten zal de totaalprijs wellicht flink omhoogschieten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Werkwijze gevel cementeren: stappenplan

Een gevel cementeren laat je best over aan een gespecialiseerde gevelwerker. Een gevel cementeren gebeurt volgens onderstaande stappen. 

Stap 1. Voorbereidingswerken

Reinigen gevel

Het cementeren van een buitenmuur gebeurt in drie stappen. In deze eerste stap wordt de gevel gereinigd. Algen, mos en vuil worden verwijderd. Op die manier komt de cementlaag mooi te liggen en creëer je een strakke look.

Het reinigen van de gevel kan je met water en een speciaal product, of gewoon met een hogedrukspuit. Let wel op, welke methode of welk product je best gebruikt is afhankelijk van het gevelmateriaal. Het is bovendien belangrijk dat je gevel droog is voordat je begint te cementeren.

Stap 2. Voegen herstellen

Voegen herstellen

Deze stap wordt enkel ondernomen indien er voegen loszitten. In dat geval moeten er eerst herstellingswerken uitgevoerd worden. Het is belangrijk dat je eerst de loszittende voegen herstelt en daarna begint met het cementeren van de eerste laag.

Indien er bij schade geen herstelling plaatsvindt, moet je helemaal opnieuw beginnen met cementeren. Want beschadigingen zorgen ervoor dat de aangebrachte cementlaag er af valt. Daarom is het uitermate belangrijk dat de voegen tijdig hersteld worden.

Stap 3. Gevel cementeren

Als al deze stappen ondernomen zijn, kan je aan de slag met het cementeren. Om te beginnen maak je eerst een mengsel van zandcement dat bestaat uit mortel en aanmaakwater.

Dat mengsel wordt met een ruwe borstel van boven naar beneden op de gevel aangebracht. Er moeten twee lagen aangebracht worden zodat de muur volledig bedekt is.

De eerste dunne laag zandcement is een soort primer. Het kan ook dienen als een dunne afwerkingslaag. De dikkere tweede laag dient als afwerkingslaag. Dit kan je met minerale pleister of organische pleister. Een buitenmuur cementeren is in principe niet zo moeilijk.

Indien je een effen look wilt op je muur, maak je best een dikker mengsel van minerale sierpleister. Je woning ziet er zo meteen als nieuw uit en is ook beter bestand tegen vorst. 

Je kan ook voor een dunne laag cementpleister kiezen. Omdat ze echter dunner aangebracht worden dan minerale pleisters, kun je er wat moeilijker oneffenheden mee camoufleren. Zo is het nog mogelijk dat je de oorspronkelijke steen kan zien.

Let op! Het is ook belangrijk om de onderkant van de muur te beschermen tegen vuil en vocht. Enkel de gevel cementeren volstaat niet. Aan de onderzijde kan je een transparante vochtafstotende coating aanbrengen. Zo is de nieuwe cementlaag beter bestand tegen vuil.

cement gevel

Welke uitvoeringen en kleuren zijn mogelijk?

Indien je voor een gecementeerde gevel kiest, heb je keuze uit meerdere beschikbare lagen en kleuren.

Een dunne deklaag bijvoorbeeld zal ervoor zorgen dat de oorspronkelijke stenen nog zichtbaar blijven. Het geeft een rurale toets aan de gevel en zorgt ervoor dat de gevel er netjes en verzorgd uitziet.

Wil je geen dunne deklaag? Heb je liever een dikkere deklaag? Ook dat is mogelijk. Dat is een volledig nieuwe laag op de muur zodat de gevel egaal is en de stenen en voegen niet meer te zien zijn.

Als je graag een kleur wil geven aan jouw gecementeerde gevel moet het zelfs niet geschilderd worden. Het cementmengsel zelf kan ook gekleurd worden.

Het cementeren biedt een dampopen structuur. Hierdoor zal de gevel kunnen blijven ademen en worden vochtproblemen vermeden.

Cement

Van plan om je gevels te laten cementeren? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

Wil je graag jouw gevel cementeren door een erkende en ervaren vakman in jouw buurt? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes voor het laten cementeren van je gevel.

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en een geschikte methode voor jouw gevelwerken kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken