Gevelwerken: Zo verfris je de uitstraling van jouw woning

Is jouw gevel beschadigd of vuil door bepaalde weersomstandigheden of door vandalisme en wil je jouw gevel opnieuw hetzelfde knappe uitzicht gevel als voordien? Of wil je eerder jouw gevel laten isoleren voor aangename binnentemperaturen en een lagere energiefactuur? Ontdek dan via deze pagina de voordelen, mogelijkheden en de prijzen voor gevelwerken.

Een mooie gevel
Als jouw gevel beschadigd of vuil is, dan kan je gevelwerken laten uitvoeren voor een knappe uitstraling van je woning.
Een lagere energierekening 
Als je jouw gevel laat isoleren, zal je minder energie moeten gebruiken omdat de warmte minder snel uit jouw woning ontsnapt. Hierdoor zal je minder betalen voor jouw energierekening.
Bescherm jouw gevel
Bescherm je gevel tegen externe factoren, zodat ze niet meer beschadigd wordt.

De voordelen van gevelwerken

Een mooie en propere gevel

De gevel van jouw woning kan er versleten en vuil uitzien door verschillende weersomstandigheden of zelfs door criminaliteit. Laat dan zeker gevelwerken uitvoeren en gun je gevel opnieuw een frisse look. Wens je jouw gevel een nieuw kleurtje te geven? Kies dan voor bijvoorbeeld crepi of spuitkurk! Of wil je liever een authentiekere gevel voor jouw moderne of landelijke woning? Laat dan de gevel renoveren met houtafwerking. Als je ervoor kiest het oorspronkelijke uitzicht van de bakstenen te behouden, dan kan je steenstrips laten plaatsen.

Een lage energierekening

Jouw woning laten isoleren, is voordelig voor het milieu én voor jouw portefeuille! Een geïsoleerde gevel zorgt er namelijk voor dat je minder zal moeten stoken omdat de warmte niet meer snel uit jouw woning zal ontsnappen. Dit betekent dat er minder energie verbruikt wordt, wat voordelig is voor het milieu en dat je bovendien minder dure energiefacturen zal moeten betalen.

Bescherm jouw gevel

Je kan jouw gevel beschermen tegen verschillende weersinvloeden door ze te laten impregneren. Het impregneren van de gevel, zorgt ervoor dat jouw woning een beschermende laag krijgt, waardoor er minder snel vuil en vochtproblemen optreden, zodat de kwaliteit van jouw woning beter behouden blijft.

Gevelwerken: de verschillende methodes en materialen

gevelwerken

Gevelrenovatie

Steenstrips

Als je wilt dat het uitzicht van jouw bakstenen behouden blijft, dan kan je voor de steenstrips kiezen. Dit materiaal is uiterst adequaat voor gevelrenovatieen het is niet van gemetselde bakstenen te onderscheiden, indien het werk door een professionele firma uitgevoerd is. Renovatiewerken met steenstrips kost veel minder dan een volledig nieuwe muur.

Crepi

Als je jouw woning een nieuwe kleur wilt geven, dan kies je best voor crepi. Dit materiaal is in verschillende kleuren beschikbaar en wordt voor verschillende soorten ondergronden gebruikt. Crepi kan probleemloos gecombineerd worden met buitengevelisolatie.

Voor een authentiek karakter kan je hout als materiaal kiezen als gevelafwerking. Hout is voor allerlei soorten woningen geschikt en het is een materiaal dat makkelijk te verwerken is én ook vochtbestendig is.

Prijzen gevelrenovatie

Materiaal Prijs per m²
Steenstrips € 120 – € 150
Crepi € 80 – € 120
Hout € 100 – € 200

Gevelreiniging

Een gevel kan gereinigd worden indien ze vuil is door mosgroei, graffiti of door andere vervuiling. De woning zal er door reinigingswerken weer als nieuw uitzien. Daarnaast kan de gevel van je woning ook hersteld worden indien het voegwerk van de woning versleten is. Het is belangrijk om deze herstellingswerken zo snel mogelijk te laten uitvoeren omdat de voegen instaan voor de waterdichtheid en de stabiliteit van de gevel.

Hieronder worden de verschillende mogelijkheden en de prijzen voor een gevelreiniging.

Zand- en nevelstralen

De gevel kan gereinigd worden met zandstralen (die onder druk op de muur gespoten worden), bij hardnekkig vuil op de gevel (graffiti, roet...). Deze reinigingsmethode wordt best vermeden bij poreuze gevels. Bij minder hardnekkig vuil kan er met nevelstralengereinigd worden.

Stoomreinigen

De gevel kan geïmpregneerd worden, na een reiniging, zodat je gevel beschermd is tegen mossen, algen en ander vuil. Als er spouwmuren geïsoleerd worden, wordt de gevel ook meestal geïmpregneerd, zodat die geen vocht meer kan absorberen.

Chemisch reinigen

Men kan de gevel ook chemisch laten reinigen. Hierbij wordt er een schoonmaakmiddel aangebracht op het vuil, dat na de inwerktijd verwijderd kan worden. Deze methode wordt gebruikt indien er verfresten, roet en ander vuil op de gevel zitten.

Impregneren

De gevel kan geïmpregneerd worden, na een reiniging, zodat jouw gevel beschermd is tegen mossen, algen en ander vuil. Als er spouwmuren geïsoleerd worden, wordt de gevel ook meestal geïmpregneerd, zodat die geen vocht meer kan absorberen.

Voegwerken herstellen

De voegen van de gevel laten herstellen dient te gebeuren als ze versleten zijn, om te voorkomen dat ze zullen verbrokkelen en dat jouw woning stabiliteit verliest. Het voegwerk kan hersteld worden door de oude voegen uit te slijpen of uit te hakken en nieuwe voegen te plaatsen. Hierbij kan je een nieuwe voegkleur kiezen, zodat jouw gevel een nieuwe look krijgt.

 Prijzen gevelreiniging

Type werken Prijs per m²
Zand- en nevelstralen €14 tot €20 /m²
Stoomreinigen €5 tot €15 /m²
Chemisch reinigen €15 /m²
Impregneren €14 tot €20/m²
Voegwerk herstellen €8 tot €13 /m² voor het voegen, €32 tot €35 /m² voor het uitslijpen en uithakken van de oude voegen.

Isolatiewerken

Je kan je gevel op verschillende manieren laten isoleren om energie te besparen. Je kan deze isoleren langs buiten, langs binnen of je kan voor een spouwmuurisolatie opteren.

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur kan geïsoleerd worden door via geboorde gaten in de gevel de spouw te vullenmet isolatiemateriaal. Deze methode is relatief goedkoop omdat het een kleine ingreep is.

Isoleren langs buiten

Je kan je muren langs buiten laten isoleren, zodat het isolatiemateriaal via de buitenkant geplaatst wordt. Deze manier is iets duurder dan je woning langs binnen te laten isoleren, maar je verliest er geen ruimte mee.

Isoleren langs binnen

Je kan de gevel ook langs binnen laten isoleren. Het nadeel van deze isolatiemethode is dat je er ruimte door verliest en dat je er minder energie mee bespaart, in vergelijking met de isolatie langs buiten en de spouwmuurisolatie. Langs binnen isoleren is wel goedkoper dan langs buiten.

Veelgestelde vragen over gevelwerken

Veelgestelde vragen over gevelwerken

Kunnen de ramen van mijn huis beschadigd raken als een firma de gevel reinigt?

Nee, een professionele firma zal de ramen van jouw woning volledig afplakken om schade te vermijden. Als de gevel gereinigd is, dan worden ook de ramen gereinigd.

Hoelang duren reinigings- en renovatiewerken aan de gevel?

Dit hangt af van de grootte van jouw woning. Hoe groter je woning is, hoe meer tijd de werkmannen nodig zullen hebben om de werken uit te voeren. Een gevelreiniging duurt gemiddeld 1 tot 2 dagen. Als je jouw gevel ook laat impregneren, dan tel je daar een dag bij. Als je renovatiewerken laat uitvoeren aan jouw gevel (bijv. het uithakken en het opnieuw laten plaatsen van de voegen), dan kunnen de werken tot 5 dagen duren.

Kan ik zelf de gevel van mijn woning reinigen?

Hoewel je de werken zelf kan uitvoeren, wordt er aangeraden de werken te laten uitvoeren door een professionele firma, aangezien deze over de nodige apparatuur en expertise bezit. Je kan jouw woning ook zelf reinigen, maar dan hou je best rekening met een aantal zaken. De nodige instrumenten voor de werken dienen aangeschaft te worden. De druk van de spuit mag niet te hoog staan, zodat de gevel niet beschadigd wordt. Daarnaast kan de gevel het best gereinigd worden als het droog is.

Heb ik recht op een premie als ik gevelwerken laat uitvoeren?

Ja, er bestaan verschillende premies voor gevelwerken, maar je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen om recht te hebben op die premies.

Er is een Vlaamse renovatiepremie en een verbeteringspremie. Daarnaast zijn er ook gemeentelijke premies voor isolatie. Voor spouwmuurisolatie krijg je €5 per vierkante meter (met een eindfactuur in 2018). Als je jouw gevel langs binnen of langs buiten laat isoleren, krijgt je €15 per vierkante meter.

Om recht te hebben op deze premies, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet de woning o. a. voor 1 januari 2006 aangesloten zijn geweest op een elektriciteitsnet, moeten de werken door een aannemer uitgevoerd en ook gefactureerd worden en moet het materiaal aan de technisch eisen voldoen van de netbeheerder. Als je jouw woning volledig laat herbouwen, dan geldt de premie niet. Je hebt bovendien recht op een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 21%, als jouw woning ouder is dan 10 jaar.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Gevelwerken