Wat is gevelkurk?

Gevelkurk bestaat uit een verzameling van kurkplaten die speciaal verwerkt zijn voor het bekleden van gevels.

De kurkplaten zorgen voor optimale isolatie van de kurkwand en maken de wand ook waterdicht. Kurkplaten zijn verkrijgbaar op maat en in verschillende diktes.

Gevelkurk vs. isolatiekurk

Het verschil tussen gevelkurk en isolatiekurk is dat gevelkurk veel esthetischer oogt. De kurk wordt bij gevelkurk extra gefilterd op stukjes hout die de kurk minder mooi kan maken na verweer. Bovendien heeft gevelkurk ook een hogere dichtheid.

spuitkurk

Gevelkurk vs. spuitkurk

Gevelkurk wordt meestal geleverd in de vorm van platen of panelen en is geschikt voor buitengevels, binnenmuren en plafonds.

Spuitkurk daarentegen is een vloeibaar product dat met de hand of spuitpistool op de gevel wordt gebracht. Het bestaat uit kurkkorrels en een flexibel bindmiddel waardoor het bestand is tegen vocht en temperatuurwisselingen.

Spuitkurk wordt toegepast voor de afwerking bij deuren, ramen, (kurk)wanden en (kurk)vloeren en vult esthetisch naden op.

Graag advies van een specialist?Vraag hier snel je offertes aan en krijg toegepast advies!

Wat zijn de voordelen van kurkplaten?

Kurkplaten zijn zowel decoratief als functioneel. Hier zetten we enkele voordelen op een rij:

  • Kurkplaten isoleren de vloer of wanden zowel thermisch (warmte-isolatie) als akoestisch (geluidsisolatie).
  • Kurkplaten zijn vochtbestendig en worden door hun natuurlijke harsen niet aangetast door muizen of termieten.
  • Kurkplaten komen in verschillende diktes voor en kunnen op maat gemaakt worden met een invalzaag. De bevestiging kan zowel gebeuren via een verbindingssysteem met verborgen groeven of via een kalkhechtpleister.
  • Door de speciale structuur van kurk is het mogelijk om gevelkurk in een kleur naar keuze te beschilderen.
  • Kurk is een 100% natuurlijk en duurzaam materiaal. De isolatieplaat is volledig recycleerbaar en gaat zonder groot onderhoud al snel 10 jaar mee.
  • Kurkeik moet niet worden geveld, aangezien het voortdurend zijn eigen schors regenereert. De boom wordt voor ongeveer 25 jaar alleen gelaten, zodat het een stabiele stam kan vormen. Hierna kan de kurkeik voorzichtig worden geschild zonder dat de stam beschadigd wordt. Kurkeik is dus een heel milieuvriendelijke grondstof.
kurkplaten

Toepassingen van gevelkurk

Gevelkurk als gevelbekleding is zowel functioneel als esthetisch. Het steekt je huis niet alleen in een nieuw jasje, maar geeft ook bescherming tegen wisselende weersomstandigheden en een betere isolatie aan je gevel.

Kurkpanelen die aan de buitenkant van het skelet zijn bevestigd, zorgen ervoor dat koudebruggen geen kans maken.

Verder zorgt gevelkurk voor een optimale kamertemperatuur. Dit is heel belangrijk aangezien temperatuurschommelingen regelmatig vochtproblemen veroorzaken zoals schimmels, condensatie op muren en afbladerend behang.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier je gratis en vrijblijvende offertes aan!

Kan kurk gevelbekleding zowel binnen als buiten toegepast worden?

Kurk gevelbekleding kan zowel binnen als buiten worden toegepast voor buitengevels, binnenmuren en plafonds.

Het is wel zo dat de gevelkurk minimaal een dikte van 40 mm moet hebben om als waterkerende laag te functioneren in een buitenafwerking.

Dunnere lagen onder 40 mm hebben een bijkomende waterkerende en luchtdichte laag nodig.

Gevelkurk platen combineren met isolatie

Zoals eerder vermeld, heeft gevelkurk heel goede isolerende eigenschappen. Maar je kan voor een nog hogere thermische en akoestische isolatie de gevelkurk ook combineren met isolatiematerialen.

Deze gevelbekleding beschermt je woning en bestaat uit een skelet dat op de wand wordt bevestigd, een isolatiemateriaal van minerale wol (halfstijve platen) en een buitenlaag (gevelkurk).  

Met dit systeem ben je verzekerd van een mooi esthetisch effect alsook een zorgvuldige isolerende bescherming tegen schommelende weersomstandigheden.

Meer weten over gevelkurk? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Zit je toch nog met wat vragen over gevelkurk? Hier kan je eenvoudig en gratis offertes aanvragen bij vakmannen in jouw buurt. Zij beantwoorden graag je vragen en geven deskundig advies over de mogelijkheden van gevelkurk voor jouw woonst. Verder kan je via de vrijblijvende offertes gemakkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie