Hoe spuitkurk kleuren? 

Spuitkurk kan je op tal van manieren kleuren. Hieronder bespreken we het grote assortiment aan kleuren. Je kunt een kleur op voorhand vastleggen, maar het is evengoed mogelijk om achteraf de spuitkurk met de gewenste kleur te schilderen. 

Kleurenaanbod 

Het materiaal is afkomstig van kurkschors van een boom en bestaat uit kurkgranulaat en acrylhars. Een van de grote pluspunten van spuitkurk is dat het een grote waaier aan kleuren heeft. De meeste dienstverleners hebben een aantal basiskleuren waaruit je kunt kiezen. Deze hebben allemaal een RAL-nummer

Met een kleurenwijzer krijg je een realistisch beeld van hoe je gekleurde spuitkurk gevel eruitziet en welk kleurenschema jou het beste ligt.

Wanneer je in het vaste assortiment je smaak niet vindt, is het ook mogelijk om je gewenste kleur op maat te laten samenstellen. Dit doen ze door verschillende basiskleuren pigment met elkaar te mengen. De opties aan kleuren zijn zo goed als eindeloos. Je kan je creativiteit de vrije loop laten gaan. 

Donkere kleuren zijn vaak moeilijker te maken. Door de isolerende werking van spuitkurk worden deze snel heet. Bij heel lichte tinten bestaat de kans dat het natuurlijke bruin of beige van de kurk na verloop van tijd doorschijnt.

spuitkurk-kleuren

Vooraf natuurlijk laten kleuren 

Spuitkurk is een milieuvriendelijk product. Het vooraf laten kleuren van spuitkurk gebeurt met natuurlijke pigmenten, plantaardige oliën en kleuringsmethodes. Het kleurproces is dus, net als spuitkurk zelf, niet schadelijk voor het milieu. 

De natuurlijke kleuringsmethodes en speciale pigmenten zorgen niet alleen voor subtiele en rustige kleuren, maar ook voor meer opvallende kleuren

Achteraf schilderen

Wanneer je niet tevreden bent met de gekozen kleur of de kleur is na verloop van tijd vervaagd, kan je de kleur achteraf veranderen of bepalen door de spuitkurk te voorzien van een verflaag.

Belangrijk is dat je eerst een fixatielaag aanbrengt om de verf goed te laten hechten. Gebruik vervolgens dampopen, ademende en elastische verf om de spuitkurk te kleuren. Twee lagen worden rechtstreeks op de gevel gespoten. 

Er bestaat wel een klein risico dat de natuurlijke kleur van de kurk door de verf heen schijnt, zeker wanneer je lichtere kleuren gebruikt. Dan breng je best meer dan twee lagen verf aan. 

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Prijs spuitkurk per m2 

De gemiddelde prijs van spuitkurk ligt tussen de 60 à 80 euro per vierkante meter. De kleuring zit bij de meeste dienstverleners in de prijs inbegrepen. De totale kosten hangen onder andere af van het aantal lagen, de totale oppervlakte en hoe gemakkelijk die voor de gevelwerkers te bereiken is. 

Wanneer je enkel je spuitkurk een (nieuwe) kleuring wil geven, dan betaal je voor een specialist gemiddeld tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter. Hij of zij zal de crepi een verflaag geven. 

Andere mogelijke afwerkingen van spuitkurk 

Met spuitkurk heb je niet enkel de keuze uit een ruim kleurenassortiment, ook de korrelgrootte en laagdikte bieden interessante ontwerpmogelijkheden. Wat je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Korrelgrootte

Spuitkurk is in drie soorten korrelgroottes beschikbaar: 

  • Fijne korrel (0,1 mm – 0,4 mm) 
  • Standaard of middel-grove korrel (0,4 mm – 0,9 mm) 
  • Grove korrel (meer dan 1 mm) 

De korrelgrootte van spuitkurk speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke uitstraling van je gevel. 

Een fijne korrelstructuur zorgt voor een egale, gladde en strakke afwerking. Zo’n kleine korrelgrootte is ideaal wanneer je jouw woning een modern uitzicht wil geven. Een fijne korrel wordt ook vaak binnenshuis ingezet. 

Hoe groter de korrel spuitkurk op de gevel, hoe grover en ruwer de gevel eruit zal zien. Een standaard middelgrove korrel geeft je huis een meer landelijke uitstraling.

Dikte van de laag spuitkurk 

Je hebt voorts ook wat speling wat de laagdikte betreft. Je gevel bestaat niet enkel uit één laag spuitkurk, maar uit meerdere. Hieronder lijsten we drie opties laagdikte op:   

  • Over het algemeen worden twee lagen van 3 tot 4 millimeter dik aangebracht.
  • Wanneer je de structuur van de onderliggende gevel wil behouden, kan je gespoten kurk in een dunne laag rechtstreeks op je gevel aanbrengen. 
  • Een laatste optie is om eerst een cementeringslaag aan te brengen. Daarop komen vervolgens enkele lagen spuitkurk. Het resultaat is vergelijkbaar met crepi: een egale en strakke gevelbekleding.
spuitkurk-kleuren

Wat is het verschil tussen spuitkurk en crepi? 

Spuitkurk en crepi zijn beide decoratieve en beschermende gevelbekledingen. Ze zijn waterafstotend, dampopen en toepasbaar op verschillende ondergronden. Toch bestaan er ook enkele verschillen tussen beide materialen. 

Spuitkurk heeft, in tegenstelling tot crepi, volgende voordelen

  • Makkelijker en sneller te plaatsen. Het mengsel van spuitkurk en pigment wordt rechtstreeks op je gevel gespoten. 
  • Onderhoudsvriendelijker. Spuitkurk vraagt amper onderhoud. Je kan vuil gemakkelijk verwijderen met een tuinslang. Je kunt een reinigingsmiddel gebruiken wanneer het vuil hardnekkiger is. 
  • Minder vatbaar voor scheuren en barsten. Spuitkurk is heel elastisch.  
  • Ecologischer. Het bestaat uit natuurlijke en bijgevolg milieuvriendelijke elementen. 

Crepi heeft, in tegenstelling tot spuitkurk, volgende voordelen

  • Goede afwerking voor je buitenisolatie. Je gevel van buitenaf isoleren is heel effectief. Crepi heeft een betere isolatiewaarde dan spuitkurk. 
  • Je kunt oneffenheden op de gevel makkelijk en efficiënt wegwerken met crepi. Bij spuitkurk blijft de onderliggende structuur behouden. 

Wat kleur en structuur betreft, hebben zowel spuitkurk als crepi een heel groot aanbod. Je kunt de kleur zelf bepalen en de structuur kan zowel glad en egaal als grof en met meer reliëf zijn. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarom voor spuitkurk kiezen? 

Spuitkurk heeft zowel goede als minder goede eigenschappen. We zetten hieronder de voor- en nadelen handig op een rijtje. 

Voordelen 

Spuitkurk heeft heel wat grote voordelen. We bespreken ze aan de hand van de volgende vijf eigenschappen. 

1. Isolerende eigenschappen 

Spuitkurk heeft een thermisch isolerende werking. Door de hoge warmteopslagcapaciteit houdt het koudebruggen en vocht buiten. 

Deze thermisch isolerende werking draagt bij tot een aangenaam klimaat binnenshuis: er zijn minder temperatuurschommelingen. De temperaturen worden in de woning afgevlakt. Zo vermindert het energieverlies van binnen naar buiten en kan je besparen op energiekosten. 

Bovendien heeft spuitkurk ook een akoestisch isolerend vermogen. Het werkt goed als een buffer voor geluiden buitenshuis. 

2. Waterdicht en dampopen 

Spuitkurk is volledig waterdicht, maar blijft dampopen. Dit betekent dat je gevel geen water opneemt, maar wel blijft ademen. Zo voorkom je vochtproblemen: vocht dat binnenshuis ontstaat, kan namelijk weer langs de spuitkurk naar buiten.

De goede bescherming tegen vocht zorgt ervoor dat je condensatieproblemen kan vermijden

3. Duurzaam en milieuvriendelijk materiaal 

Spuitkurk is een volledig natuurlijk, biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar materiaal aangezien het een nagroeibaar product is. Wanneer de kurkschors van de kurkeik verwijderd wordt, zal deze in een aantal jaren zonder probleem teruggroeien. Ook de CO2-balans is uitstekend. Het is bijgevolg een milieuvriendelijk materiaal

Bovendien is spuitkurk duurzaam. Het heeft een lange levensduur, is kras- en slijtvast, UV-bestendig en bestand tegen muurzouten (witte en poederige stof op je muur door vochtige muren). Tot slot is door de elasticiteit van het materiaal de kans op scheuren of barsten klein

4. Ruim toepasbaar 

Spuitkurk kan op verschillende ondergronden of materialen aangebracht worden: hout, beton, metaal, kunststof, steen, pleisterwerk, ondergronden die al geschilderd zijn… vormen allemaal geen probleem. 

Bovendien kan het ook zowel voor binnen- als buitentoepassingen ingezet worden. Denk aan plafonds, binnenmuren, buitenmuren, gevelbekleding et cetera. 

5. Onderhoudsvriendelijk 

Spuitkurk is een onderhoudsvriendelijk materiaal. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden. Je kunt het eenvoudig reinigen met koud water, een hogedrukreiniger of een neutraal reinigingsmiddel. Het heeft geen speciaal onderhoud nodig. Het kan zeker tot 10 jaar meegaan zonder dat het minder mooi wordt. 

Spuitkurk kleuren

Nadelen 

Spuitkurk heeft ook enkele nadelen. We leggen er hieronder twee uit. 

1. Vrij lichte isolatie

Spuitkurk werkt inderdaad isolerend, maar het is zeker geen vervanging voor een volwaardige gevelisolatie. De isolatiewaarde is vrij laag

2. Ondergrond gevel moet in goede staat zijn 

Spuitkurk mag je enkel aanbrengen op een gevel of ondergrond die volledig in orde is. Voorbereidende werken zijn daarom vaak nog nodig. Denk aan een gevelreiniging of het herstellen van barsten of scheuren. Dit brengt extra kosten met zich mee. 

Advies op maat nodig? Ontvang 1 of meerdere offertes van gevelwerkers in jouw regio 

Spuitkurk (laten) aanbrengen op je nieuwe gevel? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat. Zo hoef jij er enkel nog het beste aanbod uit te kiezen en ben je een stap dichter bij de realisatie van jouw specifieke project. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen: 

Hoe lang blijft spuitkurk mooi?

+
Spuitkurk is een heel duurzaam materiaal dat minstens 10 jaar even mooi blijft. Het vraagt bovendien weinig onderhoud. Dit hangt natuurlijk af van enkele externe factoren en of de spuitkurk op een deskundige manier is aangebracht. 

Wat is goedkoper spuitkurk of crepi?

+
De prijzen voor crepi en spuitkurk zijn erg vergelijkbaar. In België betaal je voor beide gemiddeld tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter. De kosten zijn afhankelijk van de staat van je gevel, de oppervlakte en het type crepi of spuitkurk dat je kiest. 

Kan je spuitkurk als gevelbekleding gebruiken? 

+
Ja, je kan spuitkurk gebruiken om je gevel te bekleden. Het maakt je gevel extra isolerend en waterwerend. Spuitkurk is beschikbaar in verschillende kleuren, korrelgroottes en afwerkingen. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie