Welke kleuren zijn mogelijk?

Het materiaal zelf bestaat uit kurkgranulaat en acrylhars.Spuitkurk gevel is niet alleen verkrijgbaar in het natuurlijke bruin van kurk. Het materiaal is ook verkrijgbaar in heel wat andere kleuren, die elk een eigen RAL-nummer hebben. Je kunt een enkele kleur gebruiken, of een mix van verschillende kleuren. Met een kleurenwijzer krijg je een realistisch beeld van hoe je gekleurde spuitkurk gevel er uitziet, en welk kleurenschema jou het beste ligt.

Gekleurd spuitkurk heeft doorgaans lichte, natuurlijke kleuren die goed opgaan in de omgeving. Daarnaast heb je ook op de optie om spuitkurk achteraf van een verflaag te voorzien.

Gespoten kurk van een donkere kleur voorzien is lastig, omdat zij door de isolerende werking heet zullen worden.

Bij heel lichte tinten bestaat dan weer de kans dat het natuurlijke bruin-beige van de kurk na verloop van tijd doorschijnt. Dit is ook het geval wanneer je over de natuurlijke spuitkurk heen verft. Je hebt vele mogelijkheden. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur.

Wanneer je spuitkurk op een egale ondergrond aanbrengt, en dus de onderliggende structuur niet zichtbaar is, lijkt het trouwens een beetje op crepi. Beide producten hebben gelijkaardige voordelen. Ze bieden een goede bescherming tegen vocht.

Wat de spuitkurk prijs betreft, hangt natuurlijk af van verschillende factoren.

spuitkurk-kleuren

Vraag advies aan vakmannen

Werkwijze spuitkurk verkleuren

Spuitkurk kun je in allerlei kleuren laten plaatsen. Je hebt echter ook de optie om de spuitkurk na plaatsing te (laten) beschilderen. Om spuitkurk aan te brengen, moet de gevel proper zijn.

Op voorhand gekleurd

Het kleuren van spuitkurk gebeurt met natuurlijke pigmenten, plantaardige oliën en kleuringsmethodes. Het kleurproces is dus, net als spuitkurk zelf, niet schadelijk voor het milieu. De bekomen kleuren zijn subtiel en hebben een natuurlijke uitstraling.

Spuitkurk met verf

Je kunt spuitkurk ook prima (laten) voorzien van een verflaag. Om spuitkurk te verven breng je bij voorkeur eerst een fixatielaag aan om de verf goed te laten hechten. Gebruik vervolgens dampopen, ademende en elastische verf om de spuitkurk te kleuren. Om het aan te brengen op de gevel worden er twee lagen gebruikt die rechtstreeks op de gevel gespoten wordt. 

Ook bij deze methode bestaat het risico dat de natuurlijke kleur van de kurk door de verf heen schijnt, zeker wanneer je lichtere kleuren gebruikt.

Nu ligt het aan jou : welke kleur voor je spuitkurk kies je?

spuitkurk-kleuren

Andere mogelijke afwerkingen

Met spuitkurk heb je niet enkel de keuze uit een ruim kleurenpalet, ook de korrelgrootte en laagdikte bieden interessante designmogelijkheden. Welke kleur en korrelgrootte je best kiest, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur.

1. Korrelgrootte

De korrelgrootte van spuitkurk op de gevel speelt een rol in het uiteindelijke uitzicht van je gevel. Je kan kiezen tussen verschillende korrelgroottes. Een fijne korrelstructuur zorgt voor een egale, gladde afwerking. Zo’n kleine korrelgrootte is ideaal voor modern ogende woningen.

Hoe groter de korrel spuitkurk op de gevel, hoe grover en ruwer de gevel er uit zal zien. Een standaard middel grove korrel zorgt voor een meer landelijke uitstraling.

2. Laagdikte

Je hebt voorts ook wat speling wat de laagdikte betreft. Je gevel bestaat niet enkel uit een laag spuitkurk. Je hebt een aantal lagen.

 • Meestal breng je twee lagen van 3 tot 4 millimeter dik aan.
 • Een dunnere laag houdt de structuur van de onderliggende gevel zichtbaar, wat ook voor mooie resultaten kan zorgen.
 • Een laatste optie is om eerst een laag cement aan te brengen. Daarop komt dan een laag spuitkurk. Het resultaat hiervan is vergelijkbaar met crepi: een zeer egale gevelbekleding.
Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Eigenschappen en voordelen van spuitkurk

Spuitkurk kleuren

Naast de vele designmogelijkheden is spuitkurk ook op praktisch vlak een interessant materiaal. We bespreken een paar van de belangrijkste eigenschappen.

 • Brandwerend. Spuitkurk is brandwerend, en draagt zo bij aan de brandveiligheid van de woning.
 • Elastisch. Spuitkurk is een natuurlijk product. Het is een elastisch materiaal dat niet gemakkelijk scheurt of barst.
 • Thermisch isolerende eigenschappen. Spuitkurk heeft een thermisch isolerend vermogen. Het voorkomt koudebruggen en houdt vocht buiten. Deze thermisch isolerende werking draagt bij tot een aangenaam klimaat binnenshuis. De temperaturen worden in de woning afgevlakt.
 • Onderhoudsvriendelijk. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden en kan feitelijk nauwelijks beschadigen. Spuitkurk kun je eenvoudig reinigen met koud water, een hogedrukreiniger of een neutraal reinigingsmiddel. Het heeft geen speciaal onderhoud nodig.
 • Geluidsisolerend. Naast thermische isolerende eigenschappen, dempt spuitkurk geluiden van buitenshuis dankzij zijn bufferende capaciteit. Dankzij deze isolerende werking heb je minder last van omgevingslawaai. Maar opgelet, spuitkurk is geen volwaardige gevelisolatie.
 • Dampopen. Het materiaal is volledig waterdicht, maar blijft dampopen. Vocht dat binnenshuis ontstaat kan wel weer langs de spuitkurk naar buiten.
 • Veelzijdig. Spuitkurk is geschikt voor plaatsing op verschillende ondergronden. Daarnaast is spuitkurk in verschillende kleuren en structuren verkrijgbaar. Je hebt ook altijd de optie om de spuitkurk later van verf te voorzien om de uitstraling van je gevel op te frissen.
 • Natuurvriendelijk. Spuitkurk is een volledig natuurlijk en hernieuwbaar materiaal, aangezien het een nagroeibaar product is. Wanneer de kurkschors van de boom verwijderd wordt, dan zal deze in een aantal jaren opnieuw groeien. 

Advies op maat nodig? Vind gevelwerkers in jouw buurt en ontvang info, advies en offertes op maat

Spuitkurk (laten) aanbrengen op je nieuwe gevel? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat. Zo hoef jij er enkel nog het beste aanbod uit te kiezen, en ben je een stap dichter bij de realisatie van jouw specifieke project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken