Wat kost isoleren zoldervloer?

1. Isolatiemateriaal

Wil je jouw zoldervloer isoleren? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Welk isolatiemateriaal je kiest, is afhankelijk van twee factoren. Waarvoor wil je de zolder gebruiken en wat is jouw dakconstructie?

Als je een zolder met een hellend dak hebt en deze wil inrichten als leefruimte of bergruimte, kies dan voor een betreedbare vloer. Houd er wel rekening mee dat je zolderkamer nog niet geïsoleerd is. Hiervoor moet je ook het hellend dak isoleren. Op deze manier krijg je een comfortabele zolderkamer.

Zolder als leefruimte

2. Is je vloer plat genoeg?

Controleer eerst of de zoldervloer vlak genoeg is. Is de vloer niet plat genoeg, dan kan je niet met beton beginnen. Begin dan met de vloer te egaliseren. Hiervoor kan je isolatiemateriaal gebruiken. Gebruik je de zolder niet als leefruimte, is het niet noodzakelijk om de isolatie met een betreedbare vloer te bedekken.

3. Richtprijzen voor zoldervloer isolatie

De prijzen voor de verschillende isolatiematerialen variëren sterk. Enkele factoren spelen een rol in de prijsberekening:

 • het gekozen isolatiemateriaal
 • de bereikbaarheid van de zolder
 • de gewenste afwerkingen
 • de oppervlakte van de zoldervloer

Hieronder krijg je een overzicht van de prijzen van de verschillende isolatiematerialen. Wil je de exacte prijs kennen van de zoldervloer die je op het oog hebt? Via onderstaand formulier ontvang je gratis enkele offertes.

Soort isolatiemateriaal Prijs zoldervloer isolatie per m²
Glaswol € 10 – 20
PUR of PIR € 25 – 35
Isolatieplaten € 20 – 25
Rotswol € 20 – 35
Op zoek naar een specialist?
Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen

4. Premie-aanbod

Je wordt beloond voor het duurzamer maken van je woning. Wanneer je jouw dak of zoldervloer isoleert, heb je recht op een premie door de netbeheerder.

Wanneer je de zoldervloer isoleert en de zolder zelf dus hoogstwaarschijnlijk niet als leefruimte gaat gebruiken, kom je in aanmerking voor een dakisolatie premie. De premie is alleen geldig wanneer je de zolder niet als kamer gebruikt na de isolatie.

Laat je jouw zoldervloer isoleren door een vakman, dan is de premie hoger dan wanneer je het zelf doet. Er zijn verder nog criteria die bepalend zijn of je voor de premie in aanmerking komt. Controleer dus tijdig of je woning aan de voorwaarden voldoet. Een premie helpt om de investering een stuk sneller terug te verdienen.

Zoldervloer isoleren

Waarom zolder isoleren?

Gebruik je jouw zolder als bergruimte of kom je er nooit? Kies dan voor vloerisolatie in plaats van dakisolatie. Vloerisolatie is veel goedkoper en minder ingrijpend.

1. Energiebesparend

Door je zoldervloer te isoleren, beperk je de oppervlakte die in de winter verwarmd wordt en ontsnapt de warmte niet door het dak naar buiten. Je bespaart energie, je hebt minder verbruik van je verwarming en het is comfortabeler leven. Ook in de zomer zijn er voordelen aan een geïsoleerd huis. De warmte straalt minder door het dak en je bewaart een fijn klimaat binnenshuis.

2. Investering op lange termijn

Bovendien is je zoldervloer of zolder isoleren een rendabele investering voor je woning. Door te besparen op je energierekening verdien je in zes tot acht jaar de kosten al terug. Daarbovenop ligt een geïsoleerd huis beter in de markt. Huizen met isolatie hebben een hoger E-peil. Dit is interessant wanneer je jouw huis verkoopt.

Erkende isolatieplaatser

3. Akoestische voordelen

Bij het gebruik van zachte isolatiematerialen zoals minerale wol, heeft het isoleren van de zolder nog een extra akoestische functie. Je versterkt het effect van minerale wol door een ontkoppeld verlaagd plafond te plaatsen. Daarnaast kan je ook de buitenkant isoleren van hellende daken. Op deze manier houd je het lawaai dat van buiten komt beter tegen.

Hoe zolder isoleren?

Het isoleren van de zoldervloer gebeurt niet altijd op dezelfde wijze. De manier van zoldervloer isoleren, hangt van het materiaal af en wat je van plan bent met de zolder. Een zolder waar eigenlijk nooit iemand komt, kan gemakkelijk geïsoleerd worden zonder dat de vloer moet worden afgewerkt.

Ook de constructie van de zolder speelt een rol. Een zoldervloer met houten kepers en balken wordt anders geïsoleerd dan een vloer uit beton. Ook isoleer je best, als je een massieve zoldervloer hebt, je zoldervloer met drukvaste isolatieplaten. Met zacht isoleermateriaal kun je ook werken, maar dan moet de vloer voorzien worden van een houten raamwerk.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust extra professioneel advies

Hout versus beton

Een zolder met houten kepers en balken isoleert gemakkelijk door de kepers te benutten. De houten constructie dient als frame voor het isolatiemateriaal. Er wordt gewerkt met los materiaal, zoals inblaaswol of zachte isolatieplaten zoals glaswol. De zachte isolatiematerialen zoals glaswol of minerale wol worden tussen de houten constructie gelegd.

Bij betonnen vloeren wordt er doorgaans met harde platen gewerkt. Die platen bestaan uit PUR, PIR, XPS of EPS. De kunststoffen isolatieplaten zijn beloopbaar, dus kan je ook gebruiken wanneer je de zolder nog wil kunnen betreden. Meestal zijn de platen niet te dik en nemen ze weinig plaats in beslag. Bij heel zware vloeren wordt het isolatiemateriaal bovenop de vloer bevestigd.

Zolder laten isoleren

Zelf zoldervloer isoleren?

Kies voor een erkend specialist, indien je wil dat de vloer correct geplaatst wordt. Je hebt jaren geniet van een goed geplaatst isolatie en je bespaart veel geld.

Vakmensen hebben kennis van zaken en helpen je met advies en informatie. Zo weten ze welke materialen een uitstekende isolatiewaarde hebben. Sommige zolders zijn moeilijk bereikbaar of er moeten breekwerken gebeuren. Erkende isolatiespecialisten hebben de nodige expertise en de materialen om het werk vlot te doen verlopen zonder bijkomstige schade.

Aandachtspunten

Bekijk eerst de huidige constructie van de zolder en het dak. Is de constructie van hout of is de zoldervloer een betonnen plaat? Afhankelijk van de constructie bekijk je welk isolatiemateriaal het handigst en het meest efficiënt is.

Laat je gerust adviseren door erkende isolatiespecialisten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

1. Dikte van de isolatie

Heb je een massieve vloer, dan worden er meestal harde isolatieplaten gelegd. Die platen zijn niet te dik en beloopbaar. Omdat de platen bovenop de vloer liggen, verlies je een beetje ruimte.

Heb je een houten draagstructuur op zolder? Leg dan zachte materialen zoals glaswol of rotswol tussen de kepers. Bovenop de kepers wordt vaak nog een vloer gelegd, omdat je anders niet op zolder kan stappen. Een zachte isolatie is minder dicht dan een isolatieplaat uit PUR, en vereist dan ook een dikkere isolerende laag om efficiënte isolatie te bieden. Vaak wordt een laag tussen 15 en 25 cm gelegd.

Zoldervloer laten isoleren

2. Isolatiemateriaal

Er is een groot aanbod aan soorten zoldervloerisolatie. De keuze is afhankelijk van de constructie van je zolder. Je hebt de keuze uit minerale vlokken, osb platen en nog zoveel meer. Dit zijn de vaakst gebruikte isolatiematerialen voor de zoldervloer:

 • Isolatieplaten uit kunststof:

  Heb je een betonnen zoldervloer en dus ook geen houten constructie? In dat geval kies je best drukvaste isolatieplaten. Die platen worden vaak uit PUR of PIR gemaakt, twee harde kunststoffen die zeer goed isoleren. De isolatieplaten zijn niet zo dik en zijn stevig genoeg om op te stappen. Als je de zolder wel als leefruimte wilt gebruiken, laat je toch best de vloer afwerken met planken of een andere bedekking, omdat isolatieplaten niet dienen om frequent op te lopen. Ze zijn wel stevig genoeg als de zolder als bergruimte wordt gebruikt.
 • Glaswol:

  Glaswol is een minerale wol en wordt zeer vaak gebruikt voor zoldervloerisolaties. Het is redelijk goedkoop en gemakkelijk om aan te brengen tussen een houten constructie. Wil je de zolder als leefruimte gebruiken, breng dan bovenop de glaswol nog een vloer aan. Het gebruik van minerale wol is ecologisch verantwoord.
Zoldervloer isolatie
 • Rotswol:

  Net als glaswol is rotswol een minerale wol. Het is een ecologisch antwoord op isolatiemateriaal. Rotswol wordt ook gemakkelijk tussen de houten constructie van je zolder geplaatst.
 • Supafil:

  Supafil is een isolatiemateriaal dat ook uit glaswol bestaat, maar in een andere vorm. De glaswol wordt tussen de kepers van de zoldervloer gespoten, wat een stuk sneller gaat dan wanneer het per rol wordt aangebracht.
 • Spuitisolatie:

  Spuitisolatie bestaat doorgaans uit een kunststof zoals gespoten PUR. Een zolder isoleren met veel hoeken en balken is soms moeilijk door de slechte bereikbaarheid. In die situatie is spuitisolatie zeer interessant. Het materiaal vult elke hoek en dicht de kepers snel.
Op zoek naar een specialist?
Offertes dakisolatie ontvangen

3. Het belang van een dampscherm

Een dampscherm is een vochtwerende folie, die het isolatiemateriaal beschermt tegen vocht. Dat vocht ontstaat wanneer de warme lucht de koude raakt. Dus wanneer de warmte uit huis stijgt naar de zoldervloer en daar in aanraking komt met de koude lucht kan er condensatie ontstaan.

zolder isoleren

Zolder(vloer) isoleren? Vergelijk gratis offertes

Je zolder isoleren? Schakel de hulp van een erkend isolatiespecialist in voor een correcte uitvoering en een gewenst resultaat.

Via onderstaand formulier vraag je gratis, snel en makkelijk meerdere offertes aan bij vakmannen voor de isolatie van jouw zoldervloer. Vergelijk op een eenvoudige manier hun diensten en kwaliteiten. Vind de vakman die het beste past binnen jouw project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie