Wat is PUR isolatie en waarvoor staat de afkorting voluit?

PUR is een kunststof isolatieschuim. PUR staat voor polyurethaan en wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal. Dit komt omdat PUR-schuim duurzaam is, en een hoge isolatiewaarde en snelle werking heeft.

Polyurethaan ontstaat door 2 vloeibare componenten met elkaar te vermengen: polyol en isocyanaat. Nadat het mengsel is uitgedroogd, ontstaat er een duurzaam isolatiemateriaal.

Je hebt 2 manieren voor isolatie met PUR. Je kan kiezen uit PUR dakisolatieplaten of gespoten PUR-isolatieschuim, (PUR-schuim).

Wat kost het plaatsen van PUR isolatie op je dak? 

De prijzen voor het plaatsen van PUR dakisolatieplaten of schuim variëren naargelang de moeilijkheidsgraad van de werken en het type dakisolatie dat je kiest (PUR-platen of PUR-schuim dakisolatie).

Wist je dat een dak isoleren met PUR één van de goedkoopste manieren is om te isoleren? Hieronder vind je richtprijzen per type PUR-isolatie.

PUR isolatie                                    Prijs per m2, inclusief plaatsing                                            
gespoten PUR-isolatieschuim  € 25 – 30 per m²
PUR dakisolatieplaten  € 20 – 35 per m²

Vraag via ons offerteformulier gratis naar vrijblijvende offertes voor PUR-dakisolatieplaten of schuim bij ervaren dakwerkers in jouw buurt. Zo kan je exacte prijzen onderling vergelijken.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis meerdere offertes

Soorten PUR dakisolatie [Overzicht]

Er bestaan verschillende soorten dakisolatie:

1. PUR isolatieplaten

PUR isolatieplaten

Met PUR isolatieplaten kan je zowel een plat dak isoleren als een hellend dak isoleren. Ze worden meestal geplaatst aan de binnen- en buitenzijde van het plat of hellend dak.

Het handige aan deze isolatieplaten is dat ze al voorzien zijn van een dampremmend laag. Het isolatiemateriaal glaswol heeft dat bijvoorbeeld niet, waardoor je nog een apart dampscherm moet plaatsen.

PUR isolatieplaten bieden een hoge isolatiewaarde. In vergelijking met glaswol ligt het isolerend vermogen van isolatieplaten gemiddeld 1,5 keer hoger. Bovendien zijn PUR isolatieplaten dunner dan glaswol.

2. PUR isolatieschuim

PUR isolatieschuim

Wil je isoleren met PUR-schuim? Meestal wordt PUR isolatieschuim aan de binnenkant van het dak gespoten, meer bij hellende daken dan platte daken.

Het handige aan PUR-schuim is dat het geen dampremmende laag nodig heeft. Het enige wat hoeft te gebeuren, is het aanbrengen van het PUR isolatieschuim. Zo verkrijg je een naadloze isolatielaag die je dak volledig tochtvrij en winddicht maakt.

Het spuiten van PUR-schuim gaat snel. Daardoor is het relatief goedkoop om het te laten aanbrengen door een dakwerker. Je kan met PUR isolatieschuim je dak helemaal laten isoleren op minder dan een dag.

Het isolerend vermogen van PUR-schuim ligt hoger dan PUR isolatieplaten. Dat komt onder meer door de naadloze afwerking van het isolatieschuim.

Laat een erkend dakwerker je PUR isolatie plaatsen
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Voordelen van PUR isolatie

  • Het heeft een uitstekende isolatiewaarde in vergelijking met andere isolatiematerialen.
  • PUR is waterafstotend en waterdicht. Zo voorkom je schimmelvorming en houtrot.
  • PUR is duurzaam, het kan maar liefst meer dan 50 jaar meegaan.
  • PUR-schuim of platen kan elke oppervlakte perfect opvullen, ook kleine gaatjes en scheuren.
  • PUR-schuim dakisolatie droogt snel, in amper 3 minuten
PUR isolatie kamer

PUR isolatie versus PIR isolatie: wat is het verschil?

PUR en PIR zijn beide een isolatieschuim en bieden alle twee een hoog isolerend vermogen. Daardoor zijn ze een veel gebruikt isolatiemateriaal voor daken, wanden en vloeren. Er bestaan wel verschillen tussen de twee isolatiematerialen:

  • PIR is gemaakt uit polyisocyanuraat. Dit materiaal geeft een betere thermische isolatie dan PUR.
  • PIR is enkel verkrijgbaar in plaatvorm. PUR is verkrijgbaar in plaatvorm en schuimvorm.
  • PIR dakisolatieplaten hebben een hogere hittebestendigheid dan PUR platen. Zo kan PIR temperaturen van maximum 130-150 °C weerstaan, terwijl PUR platen temperaturen van maximum 100 °C kunnen weerstaan.
  • PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan PUR.
PIR isolatieplaat

Zelf PUR isolatie plaatsen of een dakwerker inschakelen?

Voor 1 of meerdere premies voor dakisolatie laat je PUR isolatie best plaatsen door een erkend dakwerker. Zo verzeker je jezelf van een correcte uitvoering. Ook hebben ze de materialen, kennis van de chemische componenten en aangepaste werkkledij.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende prijsvoorstellen van erkende dakwerkers in jouw buurt. Zo kan je makkelijk prijsvoorstellen vergelijken en een keuze maken, en dus genieten van een geïsoleerd dak.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie