Gordingendak, wat is dat?

Een gordingendak of keperdak is een type draagstructuur voor een hellend dak dat bestaat uit zware horizontale balken of gordingen die in de muren gemetseld zijn. Hierdoor kan het dak op de muren van de woning steunen. Op de gordingen rusten kleinere verticale balken of kepers. Vandaar de benaming gordingendak of  keperdak. 

De kepers zijn de basis van het onderdak. Hiermee wordt het gewicht van het dak naar de gordingen overgeheveld. Horizontale gordingen overspannen meestal maximum 3 à 4 meter.

Gordingendak laten isoleren door vakmannen

Hoeveel kost het isoleren van een keperdak?

Verschillende factoren bepalen mee de prijs voor  dakisolatie. De belangrijkste prijs bepalen is de isolatietechniek die gebruikt wordt. Hier vind je enkele richtprijzen per materiaal.

Type materiaal Prijs per m² (inclusief plaatsing, exclusief btw) Isolatiewaarde Minimale dikte
Isolatieplaten € 20 – 25 0,021 – 0,045 W/mK 12 à 15 cm
Isolatiedekens € 20 – 35 0,030 – 0,040 W/mK 16 à 21 cm
Inblaasisolatie € 20 – 30 0,034 – 0,040 W/mK 16 à 21 cm
Spuitisolatie € 25 – 30 0,024 – 0,030W/mK 12 à 15 cm
Op zoek naar een specialist?Offertes vergelijken

Welke isolatie materialen voor gordingendaken gebruiken?

Voor het isoleren van daken met gordingen kun je verschillende materialen gebruiken, met elk hun specifieke eigenschappen. Zo vind je voor elke situatie het beste materiaal.

Kunststof isolatieplaten

Kunststofplaten zijn een hard isolatiemateriaal dat maar 12 tot 15 cm dik hoeft te zijn. Het heeft een hoge thermische isolatiewaarde en is vrij goedkoop. Het is een efficiënt materiaal voor professionelen en particulieren. 

Je moet de isolatieplaten tussen de gordingen en kepers plaatsen via een tand- en groefsysteem. Voorbeelden van materialen voor kunststof isolatieplaten zijn: PIR, PUR, EPS en XPS.

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn meestal gemaakt van minerale wol zoals steen- en glaswol. Omdat ze flexibel en makkelijk snijdbaar zijn, zijn deze materialen gemakkelijk handelbaar. En ook heel populair! 

Het enige nadeel is dat je voor een stevig thermisch en akoestisch effect een dikkere isolatielaag moet plaatsen dan met isolatieplaten.

Inspuitisolatie

Bij inspuitisolatie geniet je van een naadloze en snelle applicatie zonder koudebruggen. In de meeste gevallen is inspuitisolatie de gemakkelijkste manier voor gordingendak isolatie. 

Het is daarnaast een ideale afwerkingsmateriaal om kieren bij isolatieplaten te vullen. Een voorbeeld van een materiaal voor inspuitisolatie is PUR-schuim.

Inblaasisolatie

Inblaasisolatie is vooral geschikt voor isolatie langs binnen en wordt door professionele vakmannen gespoten. Het garandeert een naadloze isolatie met een kleinere kans op kieren dan bij isolatieplaten. 

Daarnaast biedt het in vergelijking met andere isolatiematerialen  heel wat voordelen. Het is namelijk brandwerend, niet-chemisch, vochtregulerend en recycleerbaar! 

Voorbeelden van materialen voor inblaasisolatie zijn: cellulose en gespoten minerale wol.

Stappen voor isolatie gordingendak

Gordingendak isoleren: zo gaat een vakman aan de slag [stappenplan]

Een vakman gaat steeds te werk op dezelfde wijze. Dit gebeurt in vier stappen die allemaal even belangrijk zijn.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat hij daadwerkelijk aan de slag gaat, komt de vakman ter plaatse om de situatie in te schatten. Zo zal hij het dak onderzoeken, de kwaliteit van de constructie checken en kijken of de water- en winddichte folie niet ontbreekt.

Stap 2: Plaatsen van isolatielagen

Na een grondige check, begint het echte werk. De professionele vakman gaat in twee lagen isoleren: een dikke laag isolatie komt tussen de gordingen en een dunne laag tussen de kepers.

Dit zorgt voor een gesloten isolatieschil zonder koudebruggen, zodat er geen warmte kan ontsnappen.

Stap 3: Plaatsen van dampscherm

Na het isoleren komt de beschermingslaag tegen vocht. Een dampscherm wordt geplaatst aan de binnenzijde (warme kant) van het dak. Een dampscherm dient om vocht tegen te houden in het isolatiemateriaal en is enkel nodig voor materialen zonder waterdichte laag.

Stap 4: Afwerking

Om het dak mooi af te werken gebruikt de vakman panelen van hout of kunststof, of gipsplaten. Er bestaan ook isolatiematerialen die al over een afwerkingslaag beschikken.

Op zoek naar een specialist?Start je offerte aanvraag

Spantendak isoleren versus gordingendak isoleren

Een veelgestelde vraag is: wat is het verschil tussen een spantendak en gordingendak? Het zijn twee verschillende draagstructuren voor een hellende dak. 

Een gordingendak is bestaat uit verticale kepers (lichte balken), die steunen op horizontale gordingen (zware balken). Die gordingen zijn vastgemetseld in de dragende muren waarop ze steunen. 

Spantendaken bestaan uit verticale spanten (balken) die op een bepaalde afstand van elkaar geplaatst zijn (tussen 30 en 60  cm). De structuur lijkt op houten ribben. Meestal ligt er in de nok een dwarsbalk om de spanten te ondersteunen.

Doordat de ruimte tussen de kepers smaller is, gebruik je best twee lagen isolatie. Bij spanten heb je meer plaats waardoor één laag voldoet. Sowieso heeft het isoleren van keperdaken en spantendaken heel wat gelijkenissen. Zo zijn meeste materialen die bij gordingendaken worden gebruikt ook geschikt voor spantendaken.

Een voorbeeld van een spantendak is:

Spantendak structuur

Van plan om je gordingendak te isoleren? Vind dakwerkers in jouw buurt en vergelijk gratis offertes

Wil je tijd en geld besparen? Door op maat gemaakte offertes van dakwerkers te vergelijken, vind je makkelijk de beste professionele hulp voor jouw project. Vergelijk gratis vrijblijvende offertes via ons offerteformulier. 

Weet je nog niet precies wat je zoekt? Ook voor professioneel advies kan je via onderstaand formulier terecht bij de beste vakmannen in jouw regio. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie