Onderhoud condensatieketel: wat doen ze?

Bij een onderhoud en controle van je condensatieketel gebeuren een aantal dingen. Zo doen erkende installateurs een algemeen onderhoud en een controle van de technische installatie. Daarnaast doen ze enkele wettelijk verplichte metingen.

Ook controleert hij de cv-installatie op vervuiling en checkt hij de brander. Vervolgens stelt hij de regelingen en beveiligingen af. Ten slotte doet hij nog een eindcontrole. Na elke controle krijg je het wettelijke reinigings- en verbrandingsattest.

Een onderhoud aan je condensatieketel gaat als volgt:

 • De reiniging en controle van de verwarmingsketel gebeurt door een installateur van condensatieketels. Hij reinigt de brander en de schoorsteen indien je er nog één hebt.
 • Correct afstellen van de condensatieketel. Ook dit gebeurt door een installateur. De brander wordt correct afgesteld en er worden verschillende metingen uitgevoerd die wettelijk verplicht zijn.
 • Opstellen van attesten. De vakman herstelt eventueel onderdelen die vervangen moeten worden. Daarna ontvang je een reinigings- en verbrandingsattest. Hou dit attest goed bij.

Het is wettelijk verplicht om je condensatieketel te laten onderhouden. In sommige gevallen jaarlijks, bij bepaalde ketels tweejaarlijks. De frequentie van het onderhoud hangt af van de brandstof. Het is aangeraden meerdere erkende technici te vergelijken.

Bij een onderhoud door een erkende technicus worden de veiligheidsmaatregelen uiteraard strikt nageleefd.

Waarom nodig? Voordelen

Onderhoud aan je condensatieketel laten uitvoeren is zeker een meerwaarde. Dit zijn een aantal voordelen van een onderhoud door een erkend technicus:

 • Zorgt voor een optimaal rendement
 • Lager verbruik
 • Lagere herstellingskosten
 • Langere levensduur: je verwarmingsketel gaat langer mee
 • Je ontvangt een reinigings- en verbrandingsattest
 • Minder kans op gevaarlijk situaties, zoals CO-vergiftiging of een schouwbrand
 • Je verwarmingsketel werkt milieuvriendelijker
condensatieketel onderhoud

Hoe vaak nodig? Wanneer inplanen?

Je hebt een jaarlijkse of tweejaarlijkse verplichting, afhankelijk van de brandstof die je gebruikt om je centrale verwarming te verwarmen.

Bij een gascondensatieketel dien je tweejaarlijks onderhoud te laten doen. Bij een condensatieketel op stookolie is een jaarlijks onderhoud verplicht. Daarnaast is het aangeraden bij vervangingen, renovaties, verhuizen of uitbreidingen je condensatieketel te laten keuren en onderhouden.

Periodiek onderhoud versus interventies

De jaarlijkse of tweejaarlijkse controle zijn voorbeelden van periodiek onderhoud. Echter kan het ook mogelijk zijn dat je een interventie moet laten doen.

Voorbeelden van voorvallen waarbij een interventie nodig is:

 • Panne
 • Een storing
 • Een lekkage
 • De verwarmingsketel werkt niet meer of maakt rare geluiden.
 • Er komt rook uit het stooklokaal.
 • Je merkt een gas- of mazoutgeur op. Er is dan kans op CO-vergiftiging.

Onderhoud condensatieketel = verplicht [regelgeving]

Onderhoud aan de condensatieketel van jouw woning of gebouw is bij wet verplicht, zowel voor particulieren als bedrijven. Er zijn wel verschillen tussen verschillende cv-ketels. Bij sommige cv-ketels is jaarlijks onderhoud verplicht, bij andere moet je verplicht tweejaarlijks onderhoud laten uitvoeren. Je hebt ketels die werken op gasvormige, vaste of vloeibare brandstof.

Onderhoud cv-ketel op gas

Centrale stooktoestellen die werken op een gasvormige brandstof moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Dit zijn condensatieketels op aardgas, butaan of propaan. Dit moet gebeuren door een erkend technicus gasvormige brandstof.

Onderhoud cv-ketel op mazout

Centrale stooktoestellen op mazout, ofwel stookolie, moeten jaarlijks onderhouden worden. Dit moet gebeuren door een erkend technicus vloeibare brandstof.

Onderhoud cv-ketel op vaste brandstof

Centrale stooktoestellen op vaste brandstof moeten ook tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Voorbeelden van condensatieketels op vaste brandstof zijn ketels op hout, pellets of steenkool. De controle van een toestel dat werkt op vaste brandstof moet gebeuren door een geschoolde vakman.

Huur je een woning? De gebruiker van de cv-ketel is verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Condensatieketel onderhoud

Prijs onderhoud condensatieketel

Hoeveel een onderhoudsbeurt aan je centrale verwarming kost is afhankelijk van het type condensatieketel dat je in je woning hebt en de prijs die de installateur hanteert. Het is dus aangeraden offerte aan te vragen bij meerdere erkende technici.

Onderstaande opsomming geeft je een indicatie van de prijzen voor een onderhoud door een erkende technicus:

Soort condensatieketel Prijs
Gas – gasvormige brandstof € 100 – 170 (excl. btw)
Vaste brandstof € 100 – 200 (excl. btw)
Mazout – vloeibare brandstof € 150 – 250 (excl. btw)

Bespaar kosten door een onderhoudscontract

Het is een optie om een onderhoudscontract met een cv-installateur aan te gaan. Het onderhoud aan je cv-ketel wordt zo tijdig uitgevoerd. Voor problemen en defecten kan je dan terecht bij je installateur.

Een onderhoudscontract is op lange termijn goedkoper dan steeds afzonderlijke onderhoudsbeurten aan je cv-ketel te laten uitvoeren. De prijzen, diensten, garanties en voorwaarden kunnen wel verschillen van installateur tot installateur. Vergelijk dus verschillende erkende technici.

Hoe verloopt een onderhoud? Stappenplan

Stap 1: Reinigen en controle condensatieketel

Reiniging en controle van je centraal stooktoestel door een installateur van condensatieketels. Hij reinigt de ketel van de cv-installatie, de brander en de schoorsteen, indien je nog een schoorsteen hebt natuurlijk. Ook wordt de volledige installatie nauwkeurig geanalyseerd.

Stap 2: Afstellen van condensatieketel

Bij het afstellen van de condensatieketel, stelt de installateur de brander correct af. Daarnaast worden verschillende wettelijk verplichte metingen uitgevoerd.

Stap 3: Opstellen van reinigings- en verbrandingsattest

De vakman herstelt eventueel slijtagegevoelige onderdelen die aan vervanging toe zijn. Hierna wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgesteld.

Op dit attest moet de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van een erkend technicus staan. Je moet de laatste 2 attesten zeker goed bewaren.

Huur je een woning? Bezorg een kopie van dit attest aan je huiseigenaar.

Hoelang duurt een onderhoud?

Meestal duurt een onderhoud aan je verwarmingsketel 1 à 3 uur. Dit is niet afhankelijk van hoe snel je installateur werkt, maar van de staat van je condensatieketel. Herstellingen of vervangingen zijn niet bij deze tijd bijgerekend. Als er reparaties moeten gebeuren of onderdelen moeten vervangen worden zal het onderhoud waarschijnlijk langer duren.

Plan je een ketelonderhoud? Vind vakmannen in jouw regio

Is de condensatieketel van je centrale verwarming defect of heeft hij zijn jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud nodig? Het is aangewezen het onderhoud van je cv-ketel over te laten aan een erkende installateur. Een erkend technicus heeft de nodige expertise voor een optimale werking van de condensatieketel.

Via onderstaand offerteformulier vraag je snel meerdere offertes aan bij specialisten voor een onderhoud aan je condensatieketel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type condensatieketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Condensatieketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Condensatieketel