1) Overkoepelende renovatiepremie (Vlaamse overheid)

Een overkoepelende renovatiepremie is een premie of financiële steun door de Vlaamse overheid uitgegeven voor het renoveren van je woning.

Premiebedrag: 20 % – 30 % van totale factuurbedrag

De premie bedraagt 20 tot 30 % van het totale factuurbedrag van de werken. Het maximumbedrag van de premie is maximum 10.000 euro. Hoeveel de premie bedraagt, is afhankelijk van je inkomen, woning, andere eigendommen en facturen. Hoe meer werken je laat uitvoeren, hoe groter het bedrag van de premie.

De premie voor een condensatieketel bedraagt 30 % van de kostprijs van de werken, met een minimum premiebedrag van 1.250 euro en een maximum premie van 3.333 euro per categorie, indien:

 • Je alleenstaande bent zonder persoon ten laste en een jaarinkomen van maximum 31.870 euro hebt.
 • Je alleenstaande bent met minstens 1 persoon ten laste en een jaarinkomen van maximum 44.620 euro hebt. Per bijkomende persoon ten laste mag je 3.570 euro bijtellen.
 • Je samenwonend of gehuwd bent en samen een jaarinkomen van maximum 44.620 euro hebt. Per persoon ten laste mag je bij de maximumgrens 3.570 euro bijtellen.
 • Je verhuurt de woning aan een sociaal verhuurkantoor voor minimum 9 jaar.

De premie bedraagt 20 %, met een maximum van 2.500 euro per categorie van werken, in alle andere gevallen. Als je een premie aanvraagt voor twee categorieën ontvang je maximaal 5.000 euro.

Bij facturen die hoger zijn dan onderstaand maximumbedrag wordt er enkel rekening gehouden met het maximumbedrag voor de berekening:

 • Elektrische installatie: 3.750 euro (excl.btw)
 • Centrale verwarming: 7.500 euro (excl. btw)
 • Sanitaire installatie: 3.750 (excl.btw)
installateur controlleert technische eisen

Welke werken?

De werken die in aanmerking komen voor een overkoepelende renovatiepremie worden onderverdeeld in vier categorieën. Onderstaande werken komen in aanmerking:

Categorie 1: Structuur van de woning

Hieronder valt onder meer de fundering van muren, het aanbrengen of vervangen van trappen, het bestrijden van vocht enzovoort.

Categorie 2: Het dak

Hieronder wordt verstaan de volledige of gedeeltelijke vernieuwing van het dak.

Categorie 3: Het buitenschrijnwerk

Hieronder wordt verstaan het vernieuwen van je ramen en buitendeuren.

Categorie 4: De technische installaties

Hieronder wordt verstaan werken aan elektriciteit, sanitair en centrale verwarming. (maximaal factuurbedrag van 7.500 euro voor centrale verwarming)

Voorwaarden?

Wil je aanspraak maken op de overkoepelende renovatiepremie? Dan hoor je te voldoen aan onderstaande voorwaarden:

 • Als bewoner: Je bent meerderjarig en je woont in de woning als eigenaar of als houder van een ander zakelijk recht.
 • Als verhuurder: Je moet de woning op de aanvraagdatum verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar. Let op, je kan geen aanvraag meer indienen in de laatste 3 jaar van het lopende huurcontract.
 • Je kan maximum 2 keer een renovatiepremie ontvangen in een periode van 10 jaar.
 • Per categorie van werken moet je minimum 2.500 euro (excl.btw) aan facturen kunnen voorleggen.

Wil je jouw oude ketel vervangen door een nieuwe condensatieketel? Vraag advies en ontvang gratis offertes via het offerteformulier.

Hoe premie aanvragen?

De premie aanvraag gebeurt via de Vlaamse overheid. Je kan een renovatiepremie pas aanvragen na de uitvoering van de werken en als je over de facturen beschikt. En pas vanaf het moment dat je de woning zelf bewoont of verhuurt aan een sociaal verhuur kantoor.

De aanvraag gebeurt online of op papier.

Digitale aanvraag:

 • Meld je aan op het formulier loket van Wonen-Vlaanderen.
 • Vul het online aanvraagformulier voor de overkoepelende renovatiepremie in.
 • Voeg de nodige bewijsstukken toe (attest met de technische informatie van de condensatieketel).
 • Tenslotte moet je het formulier ondertekenen. Indien er nog andere leden van je gezin als aanvrager worden beschouwd, dan moeten zij zich ook aanmelden en het formulier ook ondertekenen.

Je ontvangt via e-mail een bevestiging van je aanvraag. Binnen 1 maand na de aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging met de post. De digitale aanvraag is meestal ook de snelste manier.

Aanvraag op papier:

 • Vul het papieren aanvraagformulier en de factuurlijst in. Het formulier moet ondertekend worden door alle aanvragers.
 • Stuur het formulier, de factuurlijst en de andere nodige documenten naar Wonen-Vlaanderen. Momenteel, tijdens de periode van de coronavirusmaatregelen kan dit enkel met de post.

Binnen 1 maand na de aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging met jouw dossiernummer.

2) Premie voor beschermde afnemers (Fluvius)

Beschermde afnemers kunnen via hun netbeheerder een premie ontvangen voor een condensatieketel. De premie geldt voor beschermde afnemers alleen voor woningen in het Vlaamse gewest. Beschermde afnemers hebben dus recht op verschillende voordelen.

Een beschermde afnemer is iemand die recht heeft op sociale maximumprijzen (of een sociaal tarief) voor elektriciteit, aardgas en water. Vraag gerust aan je netbeheerder of je in aanmerking komt voor de premie voor beschermde afnemers of andere premies.

Premiebedrag: € 1.800 – € 4.800

Welke werken komen in aanmerking?

Het is belangrijk om te weten welke werken in aanmerking komen en wat het premiebedrag is. Onderstaande werken komen in aanmerking:

 • Het plaatsen van een nieuwe condensatieketel: het premiebedrag is hier 1.800 of 2.500 euro, afhankelijk van de brandstof waarop de ketel werkt. Laat de condensatieketel plaatsen door een erkend installateur.
 • Het plaatsen van een zonneboiler: je ontvangt 660 euro per vierkante meter met een maximum van 3.300 euro (max. 40 % van het factuurbedrag, incl. btw)
 • Het plaatsen van een warmtepomp: Dit kan oplopen tot 4.800 euro (max. 50 % van het factuurbedrag, incl. btw)

Wil je jouw verouderde verwarmingsketel vervangen door een nieuwe condensatieketel? Vraag advies en ontvang gratis offertes via het offerteformulier.

premie condensatieketel

Voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de premie moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 • De premie is enkel voor beschermde afnemers.
 • De condensatieketel premie geldt enkel voor woningen, appartementen en appartementsgebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 1 januari 2006 aangesloten waren op het elektriciteitsnet.
 • De datum eindfactuur ligt tussen 1/01/2021 en 31/12/2022. De premie aanvragen moeten ook ten laatste 2 jaar na de datum eindfactuur ingediend worden bij Fluvius.
 • De factuur van je condensatieketel mag maximaal een jaar oud zijn
 • De gascondensatieketel moet geplaatst worden door een erkend installateur.

3) Verlaagd btw-tarief (6%)

Als je woning ouder dan 10 jaar oud is, kom je in aanmerking voor een nieuwe condensatieketel voor het verlaagde btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %. Dit voor de ketel zelf en voor de arbeidskosten.

Voorwaarden ?

Je kan je woning renoveren tegen het verlaagd btw-tarief als je aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 • Je woning is minstens 10 jaar oud.
 • Je woning moet hoofdzakelijk of uitsluitend gebruikt worden als privéwoning.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eigenaar of huurder gefactureerd.
 • De levering en de plaatsing van de materialen moeten gebeuren door dezelfde aannemer.

4) Gemeentelijke subsidies voor condensatieketels

In een aantal gemeenten krijgen inwoners voor de plaatsing van condensatieketels een premie. Vraag gerust informatie over de voorwaarden en technische eisen voor subsidies bij je gemeente.

Condensatieketel plaatsen: offertes vergelijken loont

installateur nieuwe condensatieketel

Een condensatieketel plaatsen vereist de nodige kennis en ervaring. Laat je adviseren door erkende installateurs zodat je verschillende modellen en merken kan vergelijken. Via onderstaand formulier kan je gratis meerdere vrijblijvende offertes aanvragen. Vergelijk op die manier de prijzen van installateurs en bespaar tot 30 %.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type condensatieketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Condensatieketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Condensatieketel