Inhoud
Wat betekent NFC?
NFC staat voor Near Field Communication. NFC-technologie maakt het mogelijk om gegevens elektronisch uit te wisselen (een vorm van communicatie) over korte afstanden (vandaar ‘near field’). U herkent een NFC-apparaat doorgaans aan het NFC-symbool: 4 radiogolfjes.
NFC-chip in een smartphone
De meeste nieuwe mobiele telefoons zijn uitgerust met een NFC-chip. Gebruikers kunnen hun smartphone daarmee laten communiceren met een andere NFC-lezer: apparaten die over een NFC-chip beschikken. Verder in dit artikel leest u meer over welke mogelijkheden dat biedt.
NFC in andere apparaten
NFC wordt niet enkel gebruikt in smartphones. Een hele resem aan apparaten en gebruiksobjecten kan worden uitgerust met een NFC-chip of -tag. Een bekend voorbeeld zijn betaalterminals en betaalkaarten met een NFC-chip: de sleutel tot contactloze kaartbetalingen.
Printers, hoofdtelefoons en zelfs lampen kunnen tegenwoordig voorzien worden van een NFC-chip. Gebruikers kunnen die apparaten daarmee handig opdrachten doorgeven door hun telefoon dicht bij het toestel te houden. Snel foto’s printen, een koptelefoon vlot met een smartphone verbinden of de lamp op een nachtkastje uitschakelen door er een mobiele telefoon op te leggen: het kan allemaal.
Hoe zet u NFC op een mobiele telefoon?
Een mobiele telefoon is wel of niet voorzien van een NFC-chip. Tegenwoordig hebben nagenoeg alle nieuwere modellen zo’n geïntegreerde chip.
Kan u een NFC-chip toevoegen aan een smartphone zonder NFC?
Heeft uw mobiele telefoon geen NFC-chip? Dan kunt u die niet zelf toevoegen. Het gaat om een chip die ingebouwd moet worden in de hardware.
Een apart aangeschafte NFC-chip op een mobiele telefoon kleven, heeft ook geen zin: zo’n chip staat niet in verbinding met de smartphone.
Zo werkt Near Field Communication
NFC-technologie werkt op basis van RFID: Radio Frequency Identification. RFID-technologie maakt communicatie via elektromagnetische golven mogelijk. NFC-communicatie verloopt op een vaste frequentie van 13,56 MHz.
Hoe ver reikt NFC?
NFC-communicatie werkt enkel op een korte afstand. Het beperkt zich tot enkele centimeters. Vandaar ook de eerste 2 letters van de afkorting: Near Field. Het maximale bereik bedraagt zo’n 10 centimeter.
NFC versus bluetooth
NFC lijkt enigszins op bluetooth. Beide maken immers de uitwisseling van informatie via elektromagnetische golven mogelijk. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen:
- Bereikafstand. Als u 2 apparaten via bluetooth wilt verbinden, mogen beide apparaten zo’n 10 meter van elkaar verwijderd zijn. NFC-apparaten verbinden pas als ze (minder dan) 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn.
- Energieverbruik. Even uw bluetooth aanzetten, kan uw batterij heel snel laten leeglopen. NFC verbruikt aanzienlijk minder energie: de chip verbruikt pas elektriciteit wanneer u de NFC-functie inschakelt, wat slechts voor korte duur gebeurt.
- Verstoring. Een NFC-verbinding is, dankzij de korte bereikafstand, stabieler dan een bluetooth-verbinding. Er gaan dus ook minder gegevens verloren, waardoor NFC de absolute voorkeur krijgt wanneer het om betalingen gaat.
Bluetooth en NFC zijn dus vergelijkbaar, maar dienen andere functies. Ze kunnen elkaar wel aanvullen. Zo kunt u via de NFC-chip in een koptelefoon een bluetooth-verbinding activeren. Daarna verloopt de overdracht van gegevens (uw muziek, podcast of telefoongesprek) verder via bluetooth.
NFC-chip versus NFC-tag
Op een NFC-chip of NFC-IC (Integrated Circuit) bewaart u data, bijvoorbeeld uw contactgegevens, een wachtwoord of een URL.
Een NFC-tag bestaat uit een NFC-chip en een NFC-antenne. Die antenne faciliteert de communicatie tussen 2 NFC-chips.
Het verschil tussen beide betreft dus een technisch detail: de chip is eigenlijk maar een onderdeeltje van de tag. Zonder antenne is geen communicatie mogelijk. Beide termen worden echter wel eens door elkaar gebruikt.
Een NFC-tag is klein. De tag kan bijvoorbeeld prima geïmplementeerd worden in de verpakking van een product, een sleutelhanger of een visitekaartje.
Waarom mensen hun NFC-tag uitzetten
NFC wordt voornamelijk uitgeschakeld uit angst. De NFC-tag zou zomaar eens ongewenst een transactie kunnen uitvoeren. Hoewel die vrees niet 100 procent ongegrond is, is de kans op diefstal via een NFC-tag bijzonder klein.
De gegevens die een NFC-tag verzendt, zijn volledig versleuteld. Betaal-apps die NFC gebruiken zijn bovendien goed beveiligd. Zo kan zonder bevestiging maximaal 50 euro overgemaakt worden. Als gebruiker kunt u er overigens voor kiezen om geen enkele transactie zonder uw expliciete bevestiging te laten verlopen.
Diefstal via NFC is dus niet bijzonder praktisch maar wel bijzonder intensief. Bovendien heeft dat soort misbruik een lage opbrengst. Voor een dief is NFC bijgevolg niet bepaald interessant.
Hoe kunt u NFC gebruiken? 5 NFC-toepassingen voor ondernemers
NFC kent heel wat toepassingen en er is een grote kans dat het aantal toepassingen de komende jaren fel zal toenemen. Zo is er in Nederland al een ‘virtuele chipkaart’ voor het openbaar vervoer.
Maar hoe kunt u als ondernemer nu al gebruik maken van NFC-technologie?
1. Betalen
Wellicht het bekendste gebruik van de NFC-tag: contactloos betalen. Als uw betaalterminal over een NFC-chip beschikt, kunnen klanten met hun NFC-bankkaart, smartphone of wearable betalen. Ze hoeven het betaalmiddel enkel dicht tegen uw betaalterminal te houden.
Goed om te weten: Een wearable is een accessoire met ingebouwde NFC-chip. Die chip linkt met de smartphone van de gebruiker of rechtstreeks met diens bankrekening.
Voordeel NFC-betalingen
Wie met een NFC-tag betaalt, hoeft geen pincode in te geven wanneer het gaat om een betaling kleiner dan 50 euro. Voor grotere bedragen moet de gebruiker wel nog een pincode invoeren.
NFC-betalingen verlopen hoe dan ook vlotter dan gewone kaartbetalingen.
Let op: Als NFC-gebruiker kunt u zelf limieten instellen. Zo kunt u ervoor kiezen dat geen enkele betaling zonder pincode bevestigd wordt, of dat bedragen boven bijvoorbeeld 5 euro niet overgemaakt worden zonder bevestiging.
2. Productinformatie doorgeven
NFC maakt het mogelijk om gegevens op een NFC-tag door te geven aan andere NFC-lezers. Een NFC-tag in de verpakking van een product, op een prijsbordje of een zuil in uw onderneming kan een belangrijke bron van informatie worden voor uw klanten.
De klant houdt diens smartphone dicht bij de tag en krijgt op het telefoonscherm alle nodige informatie te zien: van ingrediënten en allergenen tot gebruiksaanwijzingen en tips. Echte grenzen zijn er niet. U kunt de klant afbeeldingen van een uitgepakt (en samengesteld) product tonen, linken naar een online portaal of uw website, of een filmpje met een recept weergeven.
3. Tickets en tokens
Organiseert u een evenement? Met een NFC-polsbandje voorziet u elke bezoeker van een voorraad digitale drankbonnetjes én een manier om het evenemententerrein te betreden.
De NFC-tag in het polsbandje geeft de betaaloplossing weer hoeveel de bezoeker kan uitgeven. De toegangspoort scant het polsbandje en weet gelijk of de bezoeker de toestemming heeft om het terrein op te gaan.
4. Inchecken in hotel en hotelkamer betreden
Een hotelgast die ’s avonds laat arriveert? Met de NFC-tag op zijn of haar smartphone checkt die zelf in via een slimme receptie. Ook de slimme kamerdeur gaat vanzelf van het slot wanneer de klant de NFC-tag tegen de klink houdt.
Tip: De klant kan de NFC-tag in diens smartphone gebruiken, of een door u voorzien middel met NFC-tag gebruiken.
5. Toegang tot gehuurd materiaal
Vervoersmiddelen en andere toestellen of apparaten verhuren, wordt met NFC gemakkelijker dan ooit. De huurder leent het toestel voor een bepaalde periode uit en krijgt met een NFC-tag toegang tot het gehuurde materiaal.
Tip: Ook hier kan de communicatie verlopen tussen de smartphone van de klant en het gehuurde object, maar evengoed tussen een door u voorziene kaart of tag en het gehuurde object.
NFC op verschillende smartphones
Telefoons gaan op verschillende manieren om met NFC. De grootste verschillen vindt u tussen Android- en iPhone-telefoons.
iPhone
Sinds 2017 voorziet Apple elke nieuwe iPhone van een NFC-chip. NFC-chips in smartphones uit de generaties tussen iPhone 7 en iPhone X werkten enkel via NFC-applicaties (vaak Apple Pay). Zonder die apps konden iPhone-gebruikers de NFC-functie niet gebruiken.
Sinds iPhone XS is zo’n applicatie niet langer nodig. Ook kunnen gebruikers van iPhone XS of een later model de NFC-functie op hun telefoon niet langer uitschakelen. De NFC-tag staat altijd aan.
Android
Recente Android-telefoons beschikken nagenoeg allemaal over een NFC-chip. Met een Android-toestel kiest u zelf of en wanneer u de NFC-functie inschakelt. NFC-betalingen met Android-telefoons verlopen via Google Pay of een bank-app.
NFC inzetten in uw onderneming? Verken de opties en ontdek wat NFC voor u kan betekenen
Betalen uw klanten straks ook met hun telefoon? Met de juiste betaaloplossing kan dat. Vul onderstaand formulier in om gratis vrijblijvende offertes voor betaaloplossingen én advies op maat te ontvangen. Zo maakt ook u straks gebruik van een betaalterminal met NFC-tag of een andere NFC-lezer.