Wat betekent NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. NFC-technologie maakt het mogelijk om gegevens elektronisch uit te wisselen (een vorm van communicatie) over korte afstanden (vandaar ‘near field’). U herkent een NFC-apparaat doorgaans aan het NFC-symbool: 4 radiogolfjes.

Een getekend hand houdt een getekende gsm met NFC-functie vast. Naast de gsm is het NFC-symbool afgebeeld: vier radiogolfjes

NFC-chip in een smartphone

De meeste nieuwe mobiele telefoons zijn uitgerust met een NFC-chip. Gebruikers kunnen hun smartphone daarmee laten communiceren met een andere NFC-lezer: apparaten die over een NFC-chip beschikken. Verder in dit artikel leest u meer over welke mogelijkheden dat biedt.

Betalen uw klanten straks met hun smartphone?
Vind een betaaloplossing op maat van uw cliënteel
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

NFC in andere apparaten

NFC wordt niet enkel gebruikt in smartphones. Een hele resem aan apparaten en gebruiksobjecten kan worden uitgerust met een NFC-chip of -tag. Een bekend voorbeeld zijn betaalterminals en betaalkaarten met een NFC-chip: de sleutel tot contactloze kaartbetalingen.

Printers, hoofdtelefoons en zelfs lampen kunnen tegenwoordig voorzien worden van een NFC-chip. Gebruikers kunnen die apparaten daarmee handig opdrachten doorgeven door hun telefoon dicht bij het toestel te houden. Snel foto’s printen, een koptelefoon vlot met een smartphone verbinden of de lamp op een nachtkastje uitschakelen door er een mobiele telefoon op te leggen: het kan allemaal.

Hoe zet u NFC op een mobiele telefoon?

Een mobiele telefoon is wel of niet voorzien van een NFC-chip. Tegenwoordig hebben nagenoeg alle nieuwere modellen zo’n geïntegreerde chip.

Kan u een NFC-chip toevoegen aan een smartphone zonder NFC?

Heeft uw mobiele telefoon geen NFC-chip? Dan kunt u die niet zelf toevoegen. Het gaat om een chip die ingebouwd moet worden in de hardware

Een apart aangeschafte NFC-chip op een mobiele telefoon kleven, heeft ook geen zin: zo’n chip staat niet in verbinding met de smartphone.

Een gsm verbindt met een NFC-printer. De printer drukt een afbeelding van een groene weide onder een blauwe hemel met wolkjes. Dezelfde afbeelding is zichtbaar op de gsm

Zo werkt Near Field Communication

NFC-technologie werkt op basis van RFID: Radio Frequency Identification. RFID-technologie maakt communicatie via elektromagnetische golven mogelijk. NFC-communicatie verloopt op een vaste frequentie van 13,56 MHz

Hoe ver reikt NFC?

NFC-communicatie werkt enkel op een korte afstand. Het beperkt zich tot enkele centimeters. Vandaar ook de eerste 2 letters van de afkorting: Near Field. Het maximale bereik bedraagt zo’n 10 centimeter

NFC versus bluetooth

NFC lijkt enigszins op bluetooth. Beide maken immers de uitwisseling van informatie via elektromagnetische golven mogelijk. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen:

  • Bereikafstand. Als u 2 apparaten via bluetooth wilt verbinden, mogen beide apparaten zo’n 10 meter van elkaar verwijderd zijn. NFC-apparaten verbinden pas als ze (minder dan) 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn.
  • Energieverbruik. Even uw bluetooth aanzetten, kan uw batterij heel snel laten leeglopen. NFC verbruikt aanzienlijk minder energie: de chip verbruikt pas elektriciteit wanneer u de NFC-functie inschakelt, wat slechts voor korte duur gebeurt.
  • Verstoring. Een NFC-verbinding is, dankzij de korte bereikafstand, stabieler dan een bluetooth-verbinding. Er gaan dus ook minder gegevens verloren, waardoor NFC de absolute voorkeur krijgt wanneer het om betalingen gaat.

Bluetooth en NFC zijn dus vergelijkbaar, maar dienen andere functies. Ze kunnen elkaar wel aanvullen. Zo kunt u via de NFC-chip in een koptelefoon een bluetooth-verbinding activeren. Daarna verloopt de overdracht van gegevens (uw muziek, podcast of telefoongesprek) verder via bluetooth.

Meer weten over NFC?Ontvang gratis advies op maat

NFC-chip versus NFC-tag

Op een NFC-chip of NFC-IC (Integrated Circuit) bewaart u data, bijvoorbeeld uw contactgegevens, een wachtwoord of een URL.

Een NFC-tag bestaat uit een NFC-chip en een NFC-antenne. Die antenne faciliteert de communicatie tussen 2 NFC-chips.

Het verschil tussen beide betreft dus een technisch detail: de chip is eigenlijk maar een onderdeeltje van de tag. Zonder antenne is geen communicatie mogelijk. Beide termen worden echter wel eens door elkaar gebruikt

Een NFC-tag is klein. De tag kan bijvoorbeeld prima geïmplementeerd worden in de verpakking van een product, een sleutelhanger of een visitekaartje.

Een gsm scant het visitekaartje van John Smith. In het visitekaartje zit een NFC-tag

Waarom mensen hun NFC-tag uitzetten

NFC wordt voornamelijk uitgeschakeld uit angst. De NFC-tag zou zomaar eens ongewenst een transactie kunnen uitvoeren. Hoewel die vrees niet 100 procent ongegrond is, is de kans op diefstal via een NFC-tag bijzonder klein.

De gegevens die een NFC-tag verzendt, zijn volledig versleuteld. Betaal-apps die NFC gebruiken zijn bovendien goed beveiligd. Zo kan zonder bevestiging maximaal 50 euro overgemaakt worden. Als gebruiker kunt u er overigens voor kiezen om geen enkele transactie zonder uw expliciete bevestiging te laten verlopen

Diefstal via NFC is dus niet bijzonder praktisch maar wel bijzonder intensief. Bovendien heeft dat soort misbruik een lage opbrengst. Voor een dief is NFC bijgevolg niet bepaald interessant.

Veilig NFC gebruiken?

Hoe kunt u NFC gebruiken? 5 NFC-toepassingen voor ondernemers

NFC kent heel wat toepassingen en er is een grote kans dat het aantal toepassingen de komende jaren fel zal toenemen. Zo is er in Nederland al een ‘virtuele chipkaart’ voor het openbaar vervoer.

Maar hoe kunt u als ondernemer nu al gebruik maken van NFC-technologie

1. Betalen

Wellicht het bekendste gebruik van de NFC-tag: contactloos betalen. Als uw betaalterminal over een NFC-chip beschikt, kunnen klanten met hun NFC-bankkaart, smartphone of wearable betalen. Ze hoeven het betaalmiddel enkel dicht tegen uw betaalterminal te houden.

Goed om te weten: Een wearable is een accessoire met ingebouwde NFC-chip. Die chip linkt met de smartphone van de gebruiker of rechtstreeks met diens bankrekening.

Een klant met een blauw hemd gebruikt een NFC-tag in diens gsm om te betalen via een mobiele betaalterminal met NFC-ondersteuning

Voordeel NFC-betalingen

Wie met een NFC-tag betaalt, hoeft geen pincode in te geven wanneer het gaat om een betaling kleiner dan 50 euro. Voor grotere bedragen moet de gebruiker wel nog een pincode invoeren.

NFC-betalingen verlopen hoe dan ook vlotter dan gewone kaartbetalingen.

Let op: Als NFC-gebruiker kunt u zelf limieten instellen. Zo kunt u ervoor kiezen dat geen enkele betaling zonder pincode bevestigd wordt, of dat bedragen boven bijvoorbeeld 5 euro niet overgemaakt worden zonder bevestiging. 

Vragen over NFC betalingen?Stel ze aan een expert

2. Productinformatie doorgeven

NFC maakt het mogelijk om gegevens op een NFC-tag door te geven aan andere NFC-lezers. Een NFC-tag in de verpakking van een product, op een prijsbordje of een zuil in uw onderneming kan een belangrijke bron van informatie worden voor uw klanten.

De klant houdt diens smartphone dicht bij de tag en krijgt op het telefoonscherm alle nodige informatie te zien: van ingrediënten en allergenen tot gebruiksaanwijzingen en tips. Echte grenzen zijn er niet. U kunt de klant afbeeldingen van een uitgepakt (en samengesteld) product tonen, linken naar een online portaal of uw website, of een filmpje met een recept weergeven.

3. Tickets en tokens

Organiseert u een evenement? Met een NFC-polsbandje voorziet u elke bezoeker van een voorraad digitale drankbonnetjes én een manier om het evenemententerrein te betreden.

De NFC-tag in het polsbandje geeft de betaaloplossing weer hoeveel de bezoeker kan uitgeven. De toegangspoort scant het polsbandje en weet gelijk of de bezoeker de toestemming heeft om het terrein op te gaan.

4. Inchecken in hotel en hotelkamer betreden

Een hotelgast die ’s avonds laat arriveert? Met de NFC-tag op zijn of haar smartphone checkt die zelf in via een slimme receptie. Ook de slimme kamerdeur gaat vanzelf van het slot wanneer de klant de NFC-tag tegen de klink houdt. 

Tip: De klant kan de NFC-tag in diens smartphone gebruiken, of een door u voorzien middel met NFC-tag gebruiken.

Een hotelgast opent de deur van haar hotelkamer met de NFC-tag in haar polsbandje. De eikenhouten deur heeft een metalen klink waarin een NFC-lezer zit verwerkt.

5. Toegang tot gehuurd materiaal

Vervoersmiddelen en andere toestellen of apparaten verhuren, wordt met NFC gemakkelijker dan ooit. De huurder leent het toestel voor een bepaalde periode uit en krijgt met een NFC-tag toegang tot het gehuurde materiaal.

Tip: Ook hier kan de communicatie verlopen tussen de smartphone van de klant en het gehuurde object, maar evengoed tussen een door u voorziene kaart of tag en het gehuurde object.

NFC efficiënt toepassen in uw onderneming?
Ontvang vrijblijvend advies en vind een oplossing op maat
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

NFC op verschillende smartphones

Telefoons gaan op verschillende manieren om met NFC. De grootste verschillen vindt u tussen Android- en iPhone-telefoons.

iPhone

Sinds 2017 voorziet Apple elke nieuwe iPhone van een NFC-chip. NFC-chips in smartphones uit de generaties tussen iPhone 7 en iPhone X werkten enkel via NFC-applicaties (vaak Apple Pay). Zonder die apps konden iPhone-gebruikers de NFC-functie niet gebruiken.

Sinds iPhone XS is zo’n applicatie niet langer nodig. Ook kunnen gebruikers van iPhone XS of een later model de NFC-functie op hun telefoon niet langer uitschakelen. De NFC-tag staat altijd aan.

Android

Recente Android-telefoons beschikken nagenoeg allemaal over een NFC-chip. Met een Android-toestel kiest u zelf of en wanneer u de NFC-functie inschakelt. NFC-betalingen met Android-telefoons verlopen via Google Pay of een bank-app.

Een klant met een lichtblauw hemd gebruikt haar wearable om een transactie af te ronden met een mobiele, NFC-ondersteunende betaalterminal

NFC inzetten in uw onderneming? Verken de opties en ontdek wat NFC voor u kan betekenen

Betalen uw klanten straks ook met hun telefoon? Met de juiste betaaloplossing kan dat. Vul onderstaand formulier in om gratis vrijblijvende offertes voor betaaloplossingen én advies op maat te ontvangen. Zo maakt ook u straks gebruik van een betaalterminal met NFC-tag of een andere NFC-lezer.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.