Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is een eenvoudige, snelle en veilige manier om aankopen te doen in winkels. Om deze betaalmethode te gebruiken, volstaat het om uw contactloze bankkaart of smartphone dichtbij de betaalterminal te houden.

Wat kost het?

Contactloos betalen is helemaal gratis voor de klant. De optie is al inbegrepen in de prijs van de bankkaart, er worden geen extra kosten aangerekend. Echter is de betaalterminal waarop contactloos betalen mogelijk is niet gratis. Als handelaar betaalt u de transactiekosten. Die kunnen verschillen per bank.

contactloos betalen

Voordelen contactloos betalen

Contactloos betalen biedt heel wat voordelen. We leven in een tijdperk waar de klant steeds minder tijd heeft en alles liefst zo snel mogelijk wil doen. Deze betaalmethode is een snelle, eenvoudige en veilige optie. In de huidige pandemie wordt contactloos betalen nog meer gebruikt, omdat het een veilige en hygiënischere betalingsmethode is.

Totaaloplossing

Contactloos betalen biedt een oplossing voor wat u ook maar wenst. Deze systemen zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Ze werken volgens het plug-and-play principe, het besturingssysteem herkent daardoor automatisch de apparaten. Er is een duidelijke menustructuur, waardoor de installatie zelf eenvoudig is.

Snel en eenvoudig

Met het huidige nieuwe betalingssysteem kunnen contactloze betalingen worden uitgevoerd via meerdere kanalen, waaronder online en in winkels. Betalingen worden direct in uw bankaccount verwerkt en geld is direct beschikbaar in uw bankrekening.

Compacte betaalterminals

Sommige apparaten waarmee uw klanten contactloos betalen, zijn zo compact dat ze zelfs in uw zak passen. Er zijn geen maandelijkse of jaarlijkse servicekosten verbonden aan deze systemen. De connectie is ondersteund door wifi, bluetooth en simkaarten die mobiel beschikbaar zijn in heel Europa.

Veilig betalen

Deze betaalmethode is extra veilig. Bij betaling met een smartphone is de QR-code dynamisch. Bovendien heeft ze een korte geldigheidsduur. Elke QR-code kan maar eenmalig worden gebruikt. Transacties worden online verwerkt. Het systeem is ook zeer toegankelijk omdat het toegang biedt tot tal van applicaties.

Laat u adviseren door een specialist

Hoe contactloos betalen?

Contactloos betalen kan via uw smartphone, Smart Watch en bankkaart. Lees hieronder meer over de werking van contactloos betalen:

Hoe werkt contactloos betalen?

Contactloos betalen werkt op basis van NFC (Near Field Communication). Uw bankkaart heeft een antenne die zorgt voor een draadloze verbinding met de betaalautomaat. Hiermee kunt u contactloos aankopen doen terwijl u de kaart vasthoudt.

Als u de kaart dicht bij het pictogram “Contactloos betalen” op de betaalautomaat houdt, worden de gegevens uitgewisseld. Zodra u de piep hoort, is de transactie voltooid.

Hoe herkent u deze functie op een betaalkaart?

Het contactloos symbool met de gebogen lijnen kunt u vinden op de bankkaart en op de betaalterminal. Indien dit contactloos symbool niet op uw bankkaart of op de betaalterminal staat, is het niet mogelijk om contactloos te betalen.

hoe contactloos betalen

Ander opties om contactloos te betalen

Andere manieren om contactloos te betalen zijn o.a. via de mobiele bankcontact app of via een Smart Watch.

Optie 1: Via de Bancontact app

De Bancontact-app is de meest populaire betaal-app onder de Belgische consumenten. Maandelijks gebruiken er meer dan 1 miljoen mensen deze app om te betalen. Met de Bancontact app kunt u snel en veilig contactloos betalen.

Optie 2: Via Smart Watch

Na de introductie van contactloos betalen met betaalkaarten worden nu ook smartwatches en activity trackers gebruikt. Dit maakt is het mogelijk om kleine betalingen te doen via een smartwatch. U hoeft enkel uw smartwatch dichtbij de betaalterminal houden.

Het werkt niet met elke smartwatch en bank. Enkel BNP Paribas Fortis en KBC bieden betalingen via smartwatch aan. Klanten van BNP Paribas Fortis kunnen sinds vorig jaar betalen met Apple Watch.

KBC volgde in oktober dit voorbeeld en voegde fitnesstrackers van Fitbit en Garmin toe. Nu heeft BNP Paribas Fortis ook Fitbit en Garmin aan zijn dienst toegevoegd.

contactloos betalen met smartwatch

Is contactloos betalen veilig?

Zeker! Contactloze betalingen worden op dezelfde manier verwerkt als reguliere kaartbetalingen met een pincode. Wees gerust, als u met een smartphone of betaalkaart langs een betaalautomaat stapt, gebeurt er geen betaling. U moet uw smartphone of bankkaart daadwerkelijk op de terminal houden om te kunnen betalen.

Kan ik mijn bankkaart in mijn portefeuille laten steken?

Ja, het is niet nodig om uw bankkaart uit uw portefeuille te halen. U hoeft enkel uw portefeuille tegen de betaalterminal te houden. Zorg er wel voor dat er maar 1 contactloze bankkaart in uw portefeuille zit om de contactloze functie te kunnen uitvoeren.

Ontvang gratis offertes voor betaalterminals

Kan een contactloze betaling 2 maal worden aangerekend?

Dat kan niet. Nadat de betaling is voltooid, sluit de terminal automatisch af. Zelfs als uw kaart nog binnen het bereik van de betaalautomaat is, wordt uw aankoop niet dubbel in rekening gebracht.

FAQ contactloos betalen

Vraag 1: Bepaal ik zelf wanneer ik contactloos betaal of niet?

Het is aan u om te kiezen of u bij elke betaling contactloos betaalt. Verkopers beginnen altijd met het invoeren van het te betalen bedrag bij een betaalautomaat of kassa. U kunt er dan voor kiezen om contactloos te betalen (met uw kaart of smartphone) of uw kaart in de terminal te steken.

Betaalterminal

Vraag 2: Moet ik een pincode ingeven bij contactloze betalingen?

Voor contactloze betalingen boven de 50 euro wordt uw pincode gevraagd. In het buitenland kunnen lagere limieten gelden.

U kunt zonder pincode opeenvolgende contactloze betalingen doen tot een totaal van 150 euro. Zodra deze limiet bereikt is, moet u voor de zekerheid uw betaalkaart in de betaalautomaat steken en uw geheime code invoeren. Voor smartphones of smartwatches moet u uw pincode opnieuw invoeren (of een andere beveiligingsmethode naar keuze).

Vraag 3: Waar kan ik contactloos betalen?

U kan zowel in België als in het buitenland contactloos betalen. Maar enkel met een bankkaart en betaalterminal waarop het icoon voor contactloos betalen staat.

Wil u de optie contactloos betalen aanbieden? Vergelijk gratis offertes voor betaalterminals

Als u de optie contactloos betalen wilt aanbieden, kunt u via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Laat u adviseren en vergelijk de prijzen en dienstverlening van de betaalterminals.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.