Wat is gele schimmel?

Er zijn duizenden soorten schimmels. Je vindt ze in allerlei kleuren en vormen. Maar wat is gele schimmel nu precies en hoe ziet gele schimmel eruit?

De bekendste gele schimmel staat ook wel bekend als ‘aspergillus flavus’. Het is een schimmelsoort die zich voedt met vocht, organisch materiaal en zuurstof.

Er zijn echter verschillende schimmelsoorten die gelig van kleur kunnen zijn. Een vocht- of schimmelexpert kan je vertellen met welke soort je precies te maken hebt.

schimmel

Hoe ontstaat gele schimmel in huis?

Gele schimmel groeit, net als de meeste schimmelsoorten, onder specifieke omstandigheden.

  • Hoge luchtvochtigheid of vochtige lucht. Gele schimmel gedijt het best in een vochtig klimaat. Je treft gele schimmel dan ook snel aan in badkamers en keukens, de ruimtes met de meeste vochtige lucht van je woning.
  • Gebrekkige ventilatie. Schimmels geven de voorkeur aan ruimtes met weinig luchtcirculatie. Schimmels houden van vochtige ruimtes. Bovendien werkt een gebrek aan ventilatie een hoge luchtvochtigheid in de hand. Een win-win situatie voor de schimmel, dus. Een aanrader is daarom om zeker te zorgen voor een goede ventilatie, eventueel door te investeren in mechanische ventilatie.
  • Vocht. Niet enkel een hoge luchtvochtigheid, maar ook een ophoping van vocht is ideaal voor schimmels. Vochtproblemen, zoals doorslaand vocht of een lekkage, zijn dan ook vaak de belangrijkste aanleiding voor schimmelvorming. Daarnaast zorgt een vochtprobleem natuurlijk ook voor een hogere luchtvochtigheid. Een lekkage, doorslaand vocht, of een condensprobleem vormen de ideale voedingsbodem voor schimmel!
  • Gebrekkige belichting. Schimmels verstoppen zich graag op donkere plekjes. Denk maar aan de duisternis achter een kast, of een donkere kelder of kruipruimte.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je gele schimmel herkennen?

Gele schimmel heeft niet altijd een ‘puur’ gele kleur. De schimmel kan een geelgroene of zelfs geelbruine kleur hebben. Het gaat ook niet om een enkele soort schimmel. Verschillende schimmelsoorten hebben een geel kleurtje. Ook groene schimmel kan een gelig kleurtje hebben.

Gele schimmels van het Aspergillusgeslacht hebben bijvoorbeeld een opvallende, felgele tint. De Serpula Lacrymans, huisvredebreuk of ‘huisetende schimmel’ in de volksmond, is een andere gele schimmel. Die soort heeft een donkerdere of zelfs goudgele tinten geeft de voorkeur aan erg donkere en vochtige plekjes.

Er zijn dus verschillende soorten schimmels met een gele tint. Ze verschillen onderling nogal in textuur. Zo kan de schimmel pluizig, poederachtig, of net vlekkerig zijn.

Slijmvorm is een levensvorm die nagenoeg altijd een gele tint heeft. Het is geen echte schimmel, maar een eencellig organisme. Slijmvorm voedt zich met plantaardig materiaal. Je treft deze levensvorm dus voornamelijk buitenshuis aan. Tussen de bladeren in je tuin of in het bos bijvoorbeeld. Binnenshuis kom je slijmvorm minder vaak tegen.

Het uiterlijk van de schimmels kan dus nogal variëren. Een vochtexpert analyseert de schimmel en stelt vast met welke soort je precies te maken hebt.

Opgelet: Net als gele schimmel laat stuifmeel een gelig laagje achter. Stuifmeel is volledig onschadelijk, maar gele schimmel is dat niet. Je reukzin kan de twee gelukkig eenvoudig onderscheiden. Stuifmeel heeft een kenmerkende zoete geur. Schimmel heeft doorgaans een muffe geur.

schimmel verwijderen

Soorten gele schimmel

  • Aspergillus. Zoals hierboven vermeld is de aspergillus flavus, een ondersoort van aspergillus, een schimmelsoort met een felgele tint. De schimmel verspreidt mycotoxine en vormt een heus gevaar voor je gezondheid.
  • Slijmvorm. Dat is in theorie geen schimmel, maar verspreidt zich op een gelijkaardige manier. Hoewel slijmvorm voornamelijk buiten voorkomt, kun je deze soort ook binnenhuis aantreffen. Slijmvorm kan zich razendsnel verspreiden. Tijdens het rijpen is deze levensvorm geel, na het rijpen wordt slijmvorm grijs. Slijmvorm is ontzettend gevaarlijk voor je gezondheid. Het tast je interne organen aan en kan je hersenen en longen infecteren.
  • Serpula lacrymans, ook wel huisvredebreuk. Die vorm kom je voornamelijk tegen op hout en verspreidt zich snel. Naast je longen brengt deze vorm de bouwkundige constructie van je woning in het gedrang.
  • Epiccocum nigrum. Die soort kan zowel geel als oranje of bruin zijn. De soort verspreidt zich over allerlei soorten materiaal, van hout tot matrassen. Ook gipsplaten, kussens en zelfs geverfd materiaal lopen het risico aangetast te worden door deze schimmel.
  • Cladosporium. Dat schimmelgeslacht heeft een gelige tint tijdens bepaalde fases van de groei. De schimmel is echter voornamelijk wit. In de gele fase is deze schimmel eenvoudig te verwijderen. Je schiet dus best snel in actie.
  • Geomyces pannorum. Een van de weinige schimmelsoorten die de voorkeur geeft aan lage temperaturen. Deze gele schimmel kom je overal in huis tegen, op je vloer, op je muur… Het is een schimmelvorm die nagenoeg overal goed gedijt, zolang er maar voldoende vocht aanwezig is.

Waar komt gele schimmel voor in huis?

Er zijn dus verschillende gele schimmelsoorten, met elk hun specifieke voorkeuren. Je kunt ze dan ook op verschillende plekken aantreffen. Hieronder vind je een overzicht van de ruimtes waarin het vaakst gele en andere soorten schimmels worden aangetroffen.

1. Gele schimmel in de badkamer

Weinig ruimtes zijn zo vochtig als de badkamer. Niet enkel lekkages en condensatieproblemen maken je badkamer vochtig. Je verbruikt er dagelijks liters water, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Met name aspergillus is dol op badkamers met waterschade. Je treft de schimmel er dan ook snel aan bij een vochtprobleem.

2. Gele schimmel op hout

Bepaalde vormen van gele schimmel, waaronder de ‘huisetende’ schimmel, zijn dol op hout. Die schimmel veroorzaakt droogrot, net als de huiszwam. Een andere gele schimmel die je vaak op hout aantreft is de hondenslijmschimmel.

Beide varianten vormen een groot gevaar voor de constructie van je woning. Onbehandelde schimmelgroei zorgt ervoor dat hout week wordt en rot. Je laat schimmelgroei, zeker op hout, dus zo snel mogelijk bestrijden door een expert.

Zwarte schimmel op hout

3. Gele schimmel in de kelder of kruipruimte

Schimmels zijn dol op donkere en vochtige ruimtes. Een kelder met een vochtprobleem is dan ook een zeer geschikte broeihaard voor gele schimmel.

Bepaalde soorten zullen zich voeden met blootliggende houten balken in de kelder. Door die soorten ontstaat droogrot, en komt de constructie van je huis in gevaar.

Andere soorten doen zich tegoed aan voorwerpen uit textiel die je in de kelder stockeert. Denk maar aan tapijten, stoffen meubels of opgeborgen kledij.

Nog andere soorten kunnen gipsplaten aanvreten. Ook in een vochtige kruipruimte kunnen gele schimmelsoorten goed gedijen.

Bepaalde soorten kunnen zich bovendien prima voeden met stof. Een van de redenen dat je de gele schimmel bijna overal in huis kunt aantreffen. En een extra reden om toch eens vaker de stofzuiger boven te halen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Is gele schimmel gevaarlijk?

Hoe slecht is schimmel in huis? Schimmelgroei is nooit goed voor je gezondheid. De meeste soorten vormen zelfs een gevaar voor je gezondheid. Zo ook veel van de schimmels die geel kunnen uitslaan.

Net als zwarte schimmel kunnen verschillende soorten gele schimmel mycotoxinen verspreiden. Dat zijn giftige stoffen die je kunt inademen of je huid kunnen aantasten. Mycotoxinevergiftiging kan heel wat kwalijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Zowel zwarte schimmel als gele schimmel kunnen dus best onmiddellijk verwijderd worden. Er zijn verschillende oorzaken waardoor schimmel kan verschijnen op vochtige plaatsen.

Risico’s specifiek gelinkt aan de aanwezigheid van gele schimmel:

  • Mucor mucormycosis. Dit is een infectie van de mondholte veroorzaakt door slijmvorm. De infectie kan zich ook verspreiden naar je hersenen, huid, darmen en andere interne organen. De infectie leidt eerst tot weefselschade. Blijft de infectie onbehandeld? Dan sterven de weefsels af. De symptomen variëren naargelang waar de infectie zich voordoet. Hoofdpijn, koorts, en oogzwelling kunnen wijzen op een herseninfectie. Hoesten en ademhalingsmogelijkheden wijzen mogelijk op aantasting van de longen. Braken, buikpijn en misselijkheid kunnen het gevolg zijn van een darminfectie. In extreme gevallen leidt deze infectie tot de dood.
  • Ademhalingsproblemen. Met name de schimmel serpula lacrymans veroorzaakt allerlei ademhalingsproblemen. Symptomen zijn onder meer hoestbuien, keelpijn en niesaanvallen.
  • Longallergieën. Verschillende gele schimmelsoorten veroorzaken allergische reacties van de longen. Astma en ademhalingsproblemen zijn mogelijke symptomen.
  • Huidallergieën. Jeuk en uitslag, of aanvallen van eczeem kunnen een reactie op de aanwezigheid van gele schimmels zijn.

Net als bij andere schimmelsoorten het geval is, is het risico het grootst bij bepaalde groepen. Daaronder vallen jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen met onderliggende huid- of longaandoeningen. Langdurige blootstelling aan de schimmels kan zeker bij deze populaties tot infecties leiden of een allergische reacties veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat de schimmel snel verwijderd wordt met de juiste chemische middelen.

Laat schimmel in huis niet ongestoord verder groeien. Schimmel kan niet enkel je woning beschadigen. Ook je gezondheid is in gevaar. Contacteer dus een vochtexpert zodra je schimmelvorming aantreft in je woning of appartement. De expert kan de soorten schimmel van elkaar onderscheiden en de schimmel verwijderen met de juiste chemische middelen.

vochtig parket

Extra professioneel advies nodig? Stel je vragen en ontvang gratis offertes op maat

Op zoek naar een schimmelspecialist om gele of andere schimmel te bestrijden? Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Jij hoeft enkel nog het aanbod te vergelijken, en er de beste aanbieder uit te kiezen. Door de expert wordt je huis schimmel veilig gemaakt. Zo sta jij niet alleen in jouw strijd tegen gele schimmel!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vochtbestrijding