Accumulatieverwarming

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Wil je optimaal gebruik maken van het financieel interessante voordeel dat is verbonden aan het nachttarief? Dan is de accumulatieverwarming iets voor jou! Investeer in accumulatieverwarming en geniet van de interessante voordelen die hieraan verbonden zijn. Wil je er graag meer over weten? Lees dan zeker en vast verder!

Is accumulatieverwarming duur? 

Uiteraard hangt de prijs van een accumulatieverwarming volledig af van het vermogen van de accumulatiekachel van je keuze, de producent en het type. Toch heb je geen dure verbouwings- en/of breekwerkzaamheden nodig, aangezien je de radiatoren eenvoudig zelf kan bevestigen. Je heeft dus te maken met lage onderhoudskosten. Om te zorgen voor een optimale werking, is het wel belangrijk dat je jouw woning goed isoleert. Alleen zo behaal je een hoog rendement met accumulatieverwarming. Er zijn bovendien twee belangrijke soorten die je kan onderscheiden van elkaar:

Soort Prijs
Dynamische accumulatieverwarming +/- €800
Statische accumulatieverwarming +/- €600

Dit bedrag betaal je per radiator, dus hoe meer radiatoren je koopt, hoe groter je investering zal zijn. Bovendien kan je bij een verhuizing je geplaatste verwarmingselementen gewoonweg meenemen, wat zorgt voor een optimaal rendement en opbrengst.

Wat is accumulatieverwarming?

Een accumulatieverwarming combineert het gebruikscomfort en lagere energiekosten op een aangename manier, door de ongebruikte energie op te slaan. De ketel gaat de elektriciteit, die je gedurende de nachtelijke uren afneemt en die ook veel goedkoper is, opslaan. De warmte die ’s nachts wordt opgeslagen dient dan weer om overdag het huis of de ruimte op te warmen. Dit gebeurt a.d.h.v. een slimme thermostaat. Dankzij een goede isolatie van de ketel zelf, gebeurt dit op een efficiënte manier!

Wat is accumulatieverwarming?


Wanneer is accumulatieverwarming interessant?

  • Indien je beschikt over veelgebruikte kamers of ruimtes die voor een langere tijd verwarmd moeten worden. Je maakt optimaal gebruik van de nachtstroom aan het goedkope tarief en op deze manier blijven de kosten van jouw energieverbruik beperkt.
  • Indien je beschikt over een goede isolatie, want alleen dan werken de accumulatoren het beste en is hun energieverbruik het voordeligst.

Wat heeft accumulatieverwarming te bieden?

De elektrische accumulatieverwarming benut het goedkope elektriciteitstarief tijdens de nacht. Daarnaast zijn er nog talrijke voordelen aan verbonden:

  • De verwarmingsketel vereist geen onderhoud, dus je hoeft er niet al te veel moeite in steken. Dit bespaart je centen in de toekomst en je bent bevrijd van specifieke onderhoudskosten.
  • Misschien denk je dat elektrisch verwarmen duur is, maar dat klopt niet altijd. Met de juiste toepassingen behoort het tot de energiezuinigste manieren van elektrisch verwarmen.
  • De installatie van de accumulatieverwarming gebeurt op een eenvoudige en efficiënte manier. Hoe kan dat? Er moeten namelijk geen leidingen gelegd worden, een stopcontact is voldoende.
  • Doordat de kachel slechts een beperkte hoeveelheid plaats in beslag neemt, bent u nooit veel ruimte kwijt.
  • Door het hoog rendement van de accumulatieverwarming, kent het een hoog gebruiksgemak en hoef je de thermostaat niet voortdurend bij te draaien.
  • De investeringskosten zijn veel lager in vergelijking met andere verwarmingsinstallaties.
  • Je zal kunnen genieten van een voortdurende en constante stroom van directe warmte, zalig toch?
  • Ben je iemand die niet goed kan kiezen? Geen zorgen, want er zijn verschillende modellen en types leverbaar in uiteenlopende vormen en kleuren. Kies dus een accumulatieverwarming die bij jouw smaak en de rest van je woninginterieur past. Weet je niet goed wat wel past en wat niet past? De specialisten zijn er om je vakkundig advies te geven en op al jouw vragen te antwoorden. Doe daarom zeker en vast beroep op een ervaren vakman.

Beschikt u bijvoorbeeld niet over een goed geïsoleerd huis of een tweevoudige uurtarief meter? Dan is de accumulatieverwarming niet geschikt voor jouw woning. Daarnaast is dit type verwarming ook al niet geschikt voor occasioneel gebruik. Er zijn dus ook enkele nadelen verbonden aan accumulatieverwarming en het is belangrijk dat je daar even bij stilstaat.

Hoe werkt een accumulatieverwarming?

Hoe werkt dit dan precies? Eerst wordt de elektriciteit door de weerstand geleid, die in een stenen kern verkeert. Vervolgens warmt de weerstand op en nemen de stenen deze warmte in zich op. Dankzij de hoge warmteopslagcapaciteit van de stenen in de accumulator en de uitstekende ventilatie van de kachel, kan de kachel de warmte tijdens de nacht op een efficiënte manier opslaan. 

Statische vs. dynamische accumulatieverwarming

Wanneer het gaat over accumulatieverwarming, heb je de keuze tussen twee verschillende opties, namelijk een statische of dynamische accumulatieverwarming. Hoewel de dynamische accumulatieverwarming gepaard gaat met talrijke voordelen, wordt tegenwoordig toch eerder gekozen voor de statische. Beiden hebben hun eigen specifieke kenmerken, voordelen en uiteraard ook nadelen, dus het is belangrijk dat je alle kenmerken goed analyseert en zo een doordachte keuze maakt. Heb je geen zin om al het onderzoek zelf uit te voeren? Denk eraan dat een ervaren specialist altijd paraat staat met vakkundig advies! 

Statische accumulatieverwarming

Een statische accumulatieverwarming produceert stralingswarmte, in tegenstelling tot de dynamische accumulatieverwarming. Daarnaast zijn ze makkelijk te gebruiken, doeltreffend, efficiënt en klein van formaat. De elektrische energie die ’s nachts wordt opgeslagen, wordt doorheen de dag a.d.h.v. straling door uw woning verspreid. Het gevolg daarvan is dat je geen last zal hebben van koud aanvoelende muren en/of vloeren. Dit is ook meteen de goedkoopste optie, dus als je eerder op zoek bent naar een goedkopere oplossing, is dit iets voor jou.

Dynamische accumulatieverwarming

Bij de dynamische accumulatieverwarming wordt de warmte door middel van een ingebouwde ventilatordoor jouw woning verspreid. In tegenstelling tot de statische accumulatieverwarming, lijkt dit eerder op een vorm van natuurlijke convectie. Bij beide soorten profiteert u optimaal van het nachtelijke voordeeltarief en zonder twijfel ziet je dat terug op de energiefactuur! Wat maakt de dynamische accumulatieverwarming dan toch een beetje beter? Er is namelijk sprake van een snellere warmteafgifte en het wordt bovendien ook mogelijk om een nauwkeurige temperatuurregeling te realiseren.

Bespaar op de prijs van accumulatieverwarming

Ben je ook geïnteresseerd in de aantrekkelijke voordelen die zijn verbonden aan het plaatsen van accumulatieverwarming? Vergelijk hier meteen verschillende offertes en leveranciers en ga zo op zoek naar de beste voor jouw project.

Waarom moet je dit zeker en vast doen? Het aanvragen en vergelijken van meerdere offertes zorgt er namelijk voor dat je een paar centen kan besparen, tot wel 35% van de originele kostprijs! Het is een belangrijke stap in jouw zoektocht naar de meest ideale vorm van verwarming voor jouw eigen woning. Daarom is het ook extra belangrijk dat u goed weet waar je voor kiest en zo een weloverwogen keuze maakt.