Welke voordelen heeft sporten op het werk?

Iedereen is zich er wel in zekere mate van bewust dat sport goed is voor het lichaam. Toch komen veel mensen niet vaak genoeg in beweging. En daaronder kan ook uw bedrijf lijden. Waarom zou u als werkgever sport en beweging op het werk implementeren? Een overzicht met de voordelen!

Lopen met collega's

Goed voor de fysieke gezondheid

Het spreekt voor zich, maar beweging is cruciaal voor een goede fysieke gezondheid. Momenteel voldoet ongeveer 4 op de 10 Vlamingen echter niet aan de bewegingsnorm. Ze bewegen dus minder dan 150 minuten per week, en dat kan gevaarlijk zijn. Fysiek gezonde werknemers zijn minder vaak ziek (en dus minder vaak afwezig), energieker én productiever!

Goed voor de mentale gezondheid

Dagelijks bewegen is niet enkel goed voor het lichaam, maar ook voor de mentale gezondheid. Fysieke inspanning helpt de werknemers zich te ontspannen, verlaagt stress en verbetert de nachtrust. Het effect is het grootst op lange termijn. Consequent bewegen heeft de grootste impact op de mentale gezondheid.

Verhoogde productiviteit

Minder afwezigen en energieke, fitte en gelukkige werknemers resulteert in een hogere productiviteit. Tactisch ingelaste beweegpauzes kunnen zorgen voor aanzienlijke pieken in de productiviteit van uw onderneming!

Verbeter de teamgeest

Samen sporten en bewegen biedt een geweldige kans om onderlinge banden op te bouwen en te versterken. Een regelmatig beweegmoment inlassen geeft uw werknemers de kans om elkaar beter te leren kennen. En dat komt hun samenwerking ten goede!

Trek talent aan

Nieuw talent aantrekken? Een bedrijf dat inzet op de gezondheid van de werknemers is een stuk aantrekkelijker voor sollicitanten.

Verbeter uw reputatie

Bedrijven die investeren in de gezondheid van hun werknemers inspireren loyaliteit. Door sport op het werk te organiseren, trekt u dus niet enkel nieuw talent aan. Werknemers zijn ook meer gemotiveerd om voor het bedrijf te blijven werken en hun beste beentje voor te zetten. 

Investeren in gezondheid op het werk?
Krijg advies van specialisten!

Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw medewerkers meer bewegen?

Met welke initiatieven kunt u bewegen op het werk stimuleren? Hieronder vindt u enkele praktische tips om uw werknemers in beweging te krijgen!

1. Bewegen naar het werk

Stimuleer het actief woon-werkverkeer van uw werknemers. Een fietsvergoeding voor werknemers die met de fiets naar het werk komen, fietsleasing organiseren, fietskledij en -tassen ter beschikking stellen, … Er zijn heel wat manieren om de werknemers te stimuleren om zich met de fiets naar het werk te begeven.

Natuurlijk kan niet iedereen de fiets nemen naar het werk. Moedig werknemers die het openbaar vervoer of de auto nemen om een halte eerder uit te stappen of de auto wat verder weg te parkeren. Zo beginnen én eindigen ze de werkdag met een beweegmoment.

2. Sport tijdens de middagpauze

De middagpauze biedt de ideale gelegenheid voor een beweegmoment. Bovendien is bewegen rond de middag ontzettend effectief. Het lichaam kan na een lange mentale inspanning best wat beweging gebruiken.

Er zijn verschillende manieren om beweging tijdens de middag te stimuleren. Zo kunt u regelmatig een lunchwandeling of heuse loopsessies organiseren. Sportieve activiteiten zoals een tai chi-initiatie vormen een leuke en laagdrempelige sportieve onderbreking van de werkweek.

Heeft u de ruimte en het budget ter beschikking? Dan kunt u een sport- of fitnessruimte inrichten. Met een beperkter budget kunt u sportmateriaal ter beschikking stellen van de werknemers, of een fitnessparcours creëren.

3. Blijf actief tijdens het werk

Voor werknemers die een zittend beroep uitoefenen, kan het moeilijk zijn om voldoende te bewegen. Bekijk daarom met welke initiatieven u de beweeglijkheid ook tijdens de werkuren kunt verhogen

  • Moedig werknemers aan om rond te wandelen tijdens het telefoneren.
  • Stimuleer het gebruik van de trap in plaats van de lift.
  • Organiseer staande vergaderingen of wandelvergaderingen.
  • Pas de werkplekken aan. Denk maar aan een sta-bureau, of een bureaufiets of -loopband

4. Stel een sportambassadeur aan

Een sportambassadeur moedigt zijn of haar collega’s aan om in beweging te komen, en helpt bij het organiseren van sportactiviteiten. Een geweldige manier om het personeel in beweging te krijgen én de teamgeest te bevorderen!

5. Interne en externe competities

Met interne competities nemen verschillende afdelingen binnen een bedrijf het tegen elkaar op. Denk ruimer dan enkel een voetbalwedstrijd op vrijdagnamiddag. Houd bijvoorbeeld bij hoeveel stappen elke afdeling gezamenlijk zet tijdens het werken, en kijk wie zich het meest voortbeweegt.

Vrijwillige competitiemomenten buiten de werkuren inspireren vaak het grootste engagement. 

Ook heuse bedrijfscompetities bieden de ideale kans om een bedrijf in beweging te krijgen. In dergelijke competities nemen werknemers van verschillende bedrijven het tegen elkaar op. De Vlaamse overheid organiseert regelmatig zulke competities. Raadpleeg de website van de Vlaamse sportfederatie (FROS Multisport Vlaanderen) voor meer informatie.

6. Sportieve teambuilding

Een sportieve teambuilding biedt werknemers de kans om elkaar op een heel nieuwe manier te leren kennen. Zo’n teambuilding draagt niet enkel bij aan de teamgeest, maar ook aan de gezondheid van de medewerkers. 

Sportieve teambuilding

Tips: Sport op het werk organiseren

Meer bewegen op het werk? Overloop dan zeker even deze tips. Zo verzekert dat u de beweegmomenten op een verantwoordde, laagdrempelige en fiscaal/financieel interessante manier organiseert.

Tip 1: Beweegscan en enquête Vlaanderen

Een groot deel van de Vlamingen sport en beweegt niet voldoende. Om een goed beeld te krijgen van de fitheid van uw werknemers, kunt u gebruik maken van de gratis Sport- en Beweegscan van Sport Vlaanderen.

Ook met een enquête op maat kunt u peilen naar de activiteit van uw werknemers. Zo krijgt u snel een overzicht van hoe vaak uw werknemers bewegen, waarom ze wel of niet sporten, en zelfs welke sport ze uitoefenen. Die informatie is cruciaal voor het uitwerken van een bewegingsbeleid!

Tip 2: Vlaanderen stimuleert sporten met de sport- en cultuurcheques

Maaltijd- en ecocheques zijn goed ingeburgerd, maar de sport- en cultuurcheques worden al eens over het hoofd gezien. Die cheques kunnen de werknemers besteden in sportclubs en kunst- of muziekacademies, maar evengoed voor het bijwonen van evenementen en het bezoeken van musea, bioscopen of dierentuinen.

U vindt de sport- en cultuurcheques terug bij Edenred, Monizze en Sodexo. Als werkgever mag u jaarlijks tot 100 euro per werknemer uitgeven aan sport- en cultuurcheques. Ze mogen niet uitgekeerd worden ter vervanging van een deel van het loon of een ander voordeel. Sport- en cultuurcheques kunnen wel gecombineerd worden met andere extralegale voordelen. 

De sport- en cultuurcheques worden niet beschouwd als loon, en zijn dus vrij van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen!

Benieuwd hoe u uw onderneming in beweging krijgt?
Schakel een expert in en pluk de vruchten!
arrow Ontvang offertes

Tip 3: Hou het laagdrempelig

Sport- en beweegmomenten mogen niet te hoogdrempelig zijn. Verzeker dat alle medewerkers probleemloos kunnen deelnemen, en voorzie aanpassingen waar nodig. Een inclusief sportbeleid houdt rekening met de beperkingen van individuele werknemers. Zo dragen de beweegmomenten niet enkel bij aan de gezondheid van de medewerkers, maar ook aan de sfeer op het werk!

Tip 4: Voldoende beweging en consequentie

Wekelijks 150 minuten matig intensief sporten wordt als de Vlaamse bewegingsnorm gehanteerd. Matig intensief sporten kan stevig wandelen, fietsen of intensief tuinieren zijn. Een alternatief is 75 minuten per week (intensief) sporten.

Kleinere aanpassingen maken echter ook al een wereld van verschil. Elk halfuur rechtstaan om de benen te strekken, en wanneer mogelijk met lichte intensiteit bewegen doet wonderen voor de gezondheid.

Daarbij komt dat consequent bewegen het grootste effect heeft op de gezondheid. Regelmatig licht intensief bewegen is over het algemeen doeltreffender dan een enkele keer zeer intensief sporten. Kijk hoe u daarop kunt inspelen als werkgever!

Tip 5: Sporten in ruimere context: Welzijn op het werk

Een duurzaam gezondheidsbeleid inlassen, helpt uw onderneming te onderscheiden van andere bedrijven. Kijk daarvoor naar welzijn in ruimere context. Niet enkel beweging, maar ook gezonde voeding, een gezonde nachtrust en voldoende mentale ontspanning zijn cruciaal voor de algemene gezondheid van uw werknemers.

Kijk hoe u als werkgever kunt investeren in de vitaliteit, teamgeest, motivatie en de mentale veerkracht van de leden in uw onderneming. Een goed gezondheidsbeleid bestaat uit activiteiten enerzijds en goede communicatie anderzijds. Zo kunt u polsen naar welke activiteiten relevant zijn voor uw onderneming, de juiste activiteiten organiseren, achteraf peilen naar het effect van de activiteiten, en uw gezondheidsbeleid continu verbeteren.

Tip 6: Laat u professioneel begeleiden

Een weldoordacht gezondheidsbeleid uitwerken, vergt tijd en moeite. Als werkgever staat u er gelukkig niet alleen voor. De preventieadviseur en de interne en externe preventiedienst helpen u bij het analyseren van de noden op de werkvloer, het uitwerken van een doeltreffend plan, en de uitvoering!

Gezondheidsbeleid op werk inschakelen

Tijd voor actie? Schakel een expert in en krijg uw onderneming weer in beweging!

Een ruim en efficiënt gezondheidsbeleid heeft heel wat voordelen voor een onderneming. Meer betrokkenheid, fittere en gelukkige werknemers en een verhoogde productiviteit zijn van onschatbare waarde voor elke organisatie. 

Bent u op zoek naar een specialist die u bijstaat in het uitwerken en doorvoeren van uw gezondheidsbeleid? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat. Zo kunt u informatie inwinnen, offertes vergelijken, en een voordelige, duurzame oplossing vinden voor uw onderneming!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.