Welke centrale warmtepomp kan je in een appartement plaatsen? 

Wanneer je nadenkt over collectieve installaties binnen appartementsgebouwen, kom je voor diverse opties te staan die perfect passen bij jouw situatie. Warmtepompen met een bodembron zijn vaak een slimme keuze in dit scenario, vooral in grotere appartementencomplexen. Ze blinken uit in efficiëntie en zijn bovendien eenvoudig te installeren.

Collectieve verwarming in appartementen draait om het gebruik van één of meerdere centrale warmtepompen om meerdere woningen van warmte te voorzien. Hierbij kan ook gedacht worden aan een combinatie van een krachtige centrale warmtepomp voor meerdere eenheden, samen met kleinere, individuele warmtepompen. Welke aanpak het beste bij jouw project past, hangt vaak af van de unieke kenmerken van het gebouw en de architectuur ervan.

Is een collectieve warmtepomp voor een appartementencomplex goedkoper? 

Denk je erover na om collectieve warmtepompen te installeren voor je appartementencomplex? Dan zul je blij zijn te horen dat deze aanpak niet alleen duurzaam is, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen met zich kan meebrengen. Een warmtepomp is geen goedkope investering. De prijzen van individuele lucht-waterwarmtepompen kunnen oplopen tot zo’n € 10.000, en voor water-waterwarmtepompen kan dat zelfs oplopen tot € 20.000.

In plaats van individuele warmtepompen voor elke woning, worden de krachten gebundeld en creëren je één grotere installatie die meerdere eenheden van warmte voorziet. En dat vertaalt zich in een kosteneffectieve oplossing. De prijs per eenheid komt lager uit dan wanneer je afzonderlijke warmtepompen zou aanschaffen.

Je kiest niet alleen voor een groenere verwarmingsoplossing, maar je plant ook vooruit en bouwt aan een solide financiële strategie op de lange termijn. Het ontdekken van de mogelijkheden van collectieve warmtepompen in jouw appartementencomplex is dus een slimme zet voor eigenaren en beheerders die waarde hechten aan duurzaamheid én hun portemonnee.

twee buitenunits warmtepomp

Het middenspanningstarief

Een collectieve installatie voor appartementencomplexen kan verschillende vormen aannemen, waaronder het gebruik van één grote warmtepomp voor de hele gemeenschap of een gedeelde bodembron waarop elk appartement is aangesloten. In het geval van de elektrische aansturing van deze warmtepomp(en) wordt vaak een distributiecabine geïnstalleerd.

Wanneer deze cabine een privatieve middenspanningscabine betreft, kunnen bewoners profiteren van het middenspanningstarief. Dit tarief biedt aanzienlijke voordelen, aangezien het bewoners in staat stelt om tot wel drie keer goedkoper te verwarmen of te koelen.

In plaats van de gemiddelde prijs van € 700 per MWh, kan het middenspanningstarief de kosten verlagen tot ongeveer een derde van dat bedrag, wat neerkomt op gemiddeld € 233 per MWh. Deze mogelijkheid voegt een extra laag van kostenefficiëntie toe aan collectieve verwarmingsoplossingen en maakt het voor bewoners aantrekkelijker om te kiezen voor duurzame warmtepompinstallaties.

De ESCO’s als ideale beheerders 

Het beheer van collectieve installaties binnen appartementencomplexen is een cruciale taak. Naast technische uitdagingen zijn er financiële en organisatorische aspecten die het beheer bemoeilijken.

Traditioneel tonen syndici en individuele bewoners terughoudendheid tegenover deze verantwoordelijkheid. Gelukkig bestaat er een uitstekende oplossing: de expertise van Energy Service Companies (ESCO’s) inzetten voor het beheer.

ESCO’s bieden een allesomvattende aanpak: ze ontwikkelen, realiseren, investeren, onderhouden en exploiteren diverse energetische oplossingen binnen gebouwen. Dit omvat voornamelijk collectieve installaties voor appartementencomplexen. Een bijzonder voordeel van ESCO’s is dat zij zelf de financiële middelen verschaffen voor deze projecten.

Bovendien focussen ze op het aankopen van elektriciteit tegen het middenspanningstarief, waardoor bewoners enkel aansluitkosten en verbruikskosten dienen te betalen. Deze benadering verlicht niet alleen de beheerlast, maar biedt ook economische voordelen voor alle betrokken partijen.

Interesse in een collectieve warmtepomp?Ontvang hier gratis offertes!

Enkele voordelen van ESCO’s 

  1. Duurzaamheid in actie: ESCO’s kunnen niet alleen de collectieve warmtepomp beheren, maar ook andere energieoplossingen zoals laadpalen voor elektrische auto’s, koelsystemen of gedeelde zonnepaneleninstallaties. Dit alles kan draaien op het gunstige middenspanningstarief.
  2. Gedeeld eigendom: als mede-eigenaar van de installatie heeft een ESCO direct belang bij een optimaal functionerende en efficiënte collectieve warmtepomp. Dit vertaalt zich in lagere energiekosten voor bewoners en een duurzaam beheer.
  3. Strategisch partnerschap: een succesvol collectief project vereist de juiste strategische partner, zoals een geschikte ESCO. Onze experts kunnen je helpen bij het selecteren van de juiste ESCO en bij het onderhandelen over energielevering. Hun expertise begeleidt het hele proces om zoveel mogelijk voordelen voor alle betrokkenen te garanderen.

Alle voor- en nadelen van collectieve verwarming op een rijtje 

Hieronder worden zowel de voordelen als nadelen van collectieve verwarming opgesomd.

installateur warmtepomp

Voordelen 

  • Ruimtebesparing: geen individuele boilers nodig, wat resulteert in meer beschikbare ruimte in uw appartement.
  • Gedeelde Kosten: zowel de initiële investering, vervanging, onderhoud, reparaties als het gebruik van het collectieve verwarmingssysteem worden verdeeld over alle gebruikers.
  • Kostenefficiëntie: het volume-effect op de brandstofprijs zorgt voor financiële besparingen op het gebied van verwarming.
  • Beheer via VvE: het beheer van het systeem wordt vaak uitgevoerd door de Vereniging van Eigenaren, waardoor de verantwoordelijkheden gedeeld worden.

Nadelen 

  • Beperkte Verwarmingstijd: het stookseizoen wordt voor het hele gebouw bepaald, waardoor individuele controle over het verwarmingsseizoen beperkt is.
  • Gebrek aan Individuele Controle: je heeft minder precieze controle over energie-efficiëntie, aangezien het type energie en verbruik niet alleen door je worden bepaald.
  • Thermisch Comfort: ontwerpfouten in het collectieve verwarmingssysteem kunnen leiden tot ongelijkmatige verwarming in verschillende appartementen, wat invloed kan hebben op het thermisch comfort.

Een collectieve warmtepomp in appartementen laten installeren? Krijg advies op maat van specialisten 

Overweeg je een collectieve warmtepomp in je appartement te installeren? Bij ons kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen voor collectieve warmtepompen en de installatie ervan. Vergelijk prijzen en krijg op maat gemaakt advies van erkende installateurs. Profiteer van specialistisch inzicht en kies het juiste toestel voor jouw situatie. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt een collectieve warmtepomp?

+
Binnen een collectieve warmtepompinstallatie zijn diverse appartementen verbonden met één of meerdere warmtepompen. Deze elektrische warmtepompen zorgen ervoor dat de warmte uit de distributieleidingen op de juiste temperatuur wordt gebracht, voordat het naar de appartementen wordt getransporteerd.

Wat kost een collectieve warmtepomp?

+
De gemiddelde prijs voor een lucht-water warmtepomp varieert tussen € 7.000 en € 15.000, terwijl een water-water warmtepomp doorgaans tussen de € 10.000 en € 20.000 kost. Een bodem-water warmtepomp valt binnen het prijsbereik van € 15.000 tot € 25.000. Deze laatste twee varianten worden frequent ingezet bij collectieve installaties.

Wat kost een warmtepomp voor een appartementencomplex?

+
De prijs varieert, afhankelijk van of je al dan niet een cv-ketel wilt integreren.
Zonder inbegrepen cv-ketel: De kosten liggen tussen de € 3.600 en € 4.600. Er is ook een subsidie beschikbaar van ongeveer € 1.700.
Met inbegrepen cv-ketel: De totale kosten liggen tussen de € 4.700 en € 6.700. Hierbij geldt ook een subsidie van ongeveer € 1.700.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp