Ontdek alles wat u moet weten voor de beste tankkaart

Een tankkaart biedt verschillende voordelen voor zelfstandigen, kmo’s en voor grote bedrijven. Wilt u weten wat er voordelig is aan het gebruik van tankkaarten voor u en uw bedrijf? Lees u dan in via deze pagina over wat een tankkaart juist is, wat de voordelen ervan zijn, welke verschillende soorten tankkaarten er zijn en welke factoren de prijs bepalen, zodat u de juiste keuze kan maken.

Fiscaal en financieel voordeel
Geniet als werknemer van de fiscale voordelen die de tankkaart u biedt.
Vereenvoudigde administratie 
Ga voor een overzichtelijke en efficiënte administratie.
Meer controle en minder misbruik
Roep verdachte transacties en misbruik een halt toe.

Enkele voordelen van de tankkaart

Wat zijn de voordelen van tankkaarten?

Fiscaal en financieel voordeel

Een tankkaart aanschaffen kan fiscale voordelen bieden voor de werknemers, voornamelijk als de kaart in combinatie met een bedrijfswagen gebruikt wordt. In dat geval geniet de werknemer van het “voordeel alle aard”. De berekening wordt dan niet op het totale aantal getankte brandstofliters gemaakt, maar wel op de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de wagens. Als de werknemer geen bedrijfswagen heeft en een tankkaart gebruikt, dan is het fiscaal minder interessant.

Als u een tankkaart heeft, krijgt u verschillende promoties en extra kortingen. Bovendien verdient u na enkele tankbeurten de kosten van de tankkaart terug omdat een kleine besparing op de kostprijs per liter voor bedrijven al een groot verschil kan maken. Er kan een hoeveelheidskorting verkregen worden op het gebruik van de tankkaart, wat ervoor zorgt dat u minder zal betalen als wanneer u geen tankkaart gebruikt.

Vereenvoudigde administratie

De aanschaffing van een tankkaart zorgt ervoor dat u het overzicht kan behouden en dat de administratie van het wagenparkbeheer op zorgvuldige wijze gedaan kan worden, waardoor u tijd bespaart. De chauffeurs hoeven niet betaald te worden voor de brandstofkosten. Daarnaast is het ook makkelijker om de BTW terug te vorderen.

Meer controle en minder misbruik

Dankzij een tankkaart is er transparantie omtrent transacties, omdat alle transacties geregistreerd worden en ook toegankelijk zijn, waardoor misbruik zal afnemen. Transacties die verdacht zijn, kunnen snel gedetecteerd worden dankzij een online platform. Daarnaast kunnen tankkaarten gelinkt worden aan nummerplaten, zodat enkel de chauffeur van het bijbehorende bedrijfsvoertuig de kaart kan gebruiken.

Wat is een tankkaart?

Een tankkaart of brandstofkaart is een elektronische betaalkaart. De werking van de tankkaart kan vergeleken worden met die van een kredietkaart. Met deze kaart kan u tanken zonder dat u geld hoeft te gebruiken. De brandstofaankopen worden gebundeld in een factuur per maand of per week, zodat er niet na elke tankbeurt onmiddellijk betaald hoeft te worden. Dit vereenvoudigt de administratie aanzienlijk, omdat de administratie bij de leverancier van de kaart gebeurt.

Voor de tankkaart komen alle verschillende soorten voertuigen in aanmerking, met uitzondering van vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton.

Soorten tankkaart: merkgebonden- en multimerkenkaart

Er zijn verschillende soorten tankkaarten, namelijk merkgebonden- en multimerkenkaarten. Het is belangrijk om na te gaan welke soort tankkaart het voordeligst is voor u. Dit hangt namelijk af van het feit of de tankkaart bedoeld is voor een zelfstandige, een kmo of voor een groot bedrijf.

Merkgebonden kaart

Een doordacht tankbeleid is van uiterst belang omdat brandstof een dure zaak is en het tot 20% van de totale kost van bedrijfwagens bepaalt. Er zijn verschillende soorten tankkaarten, namelijk merkgebonden- en multimerkenkaarten. Het is belangrijk om na te gaan welke soort tankkaart het voordeligst is voor u. Dit hangt namelijk af van het feit of de tankkaart bedoeld is voor een zelfstandige, een kmo of voor een groot bedrijf.

 • Shell tankkaart voor zelfstandigen: Met deze tankkaart bent u verzekerd van een vlotte dienstverlening, van een overzichtelijk design en een begrijpbare rekening. De Shell tankkaart laat u toe om gemiddeld 119 euro per account te besparen.
 • Network Fuel Card voor zelfstandigen: Deze kaart is zeer gebruiksvriendelijk. U zal dankzij de Network Fuel kaart steeds snel een tankstation vinden.
 • Avia tankkaart voor zelfstandigen: U kan met deze kaart in meer dan 400 tankstations terecht, dankzij een samenwerking met Power en Octa+. Met deze kaart tankt u de beste brandstoffen, tegen de scherpste prijzen. Met de Avia kaart kan u tot 9 cent per liter besparen.
 • Gabriëls tankkaart voor zelfstandigen: Met de Gabriëls tankkaart zal u steeds in de buurt de beste prijs krijgen. U kan tot 9 cent per liter besparen.
 • DKV-tankkaart voor zelfstandigen: Ook deze kaart biedt talrijke voordelen voor zelfstandigen. Er zijn ondertussen al 120.000 tevreden klanten.
 • Total tankkaart voor zelfstandigen: Deze kaart is uiterst geschikt voor zelfstandigen, aangezien u deze tankstations overal terugvindt. Met de Total kaart kan u tot 10 eurocent korting krijgen per liter op de officiële brandstofprijs.
 • Q8 tankkaart voor zelfstandigen: De Q8 tankkaart biedt een aantal voordelen voor kmo’s, vrije beroepen of bedrijven. U kan per liter tot 5 cent besparen.

Multimerken tankkaart

De multimerkenkaart is de beste optie voor grote bedrijven met werknemers die grote afstanden afleggen met de wagen (in het buitenland). Met zo’n kaart dienen de medewerkers van het bedrijf niet op de baan op zoek te gaan naar een pompstation van het gepaste merk, waardoor ze geen tijd en geld verliezen, want time is money. Het nadeel in vergelijking met de merkgebonden kaart, is dat u lagere prijskortingen ontvangt.

Aandachtpunten en prijzen tankkaart

Aandachtspunten

Om te achterhalen welke soort tankkaart (merkgebonden- of multimerkenkaart) het beste bij uw bedrijfsprofiel past, dient u met een aantal zaken rekening te houden:

 • Hoeveelheid bedrijfswagens
 • Hoeveelheid werknemers die tot het buitenpersoneel behoren
 • Type bedrijfswagens
 • Brandstofkeuze
 • Zone
 • Aantal kilometers

Prijzen tankkaart

Hoeveel een tankkaart uiteindelijk kost en hoeveel u hiermee bespaart, hangt van meerdere factoren af. Hieronder ziet u een opsomming van de factoren die de prijs bepalen die u uiteindelijk betaalt:

 • Kosten per transactie aan de pomp;
 • Kosten van de aankopen in de shop en winkels;
 • De brandstofkosten;
 • Tolkosten (wegentol, tol bij bruggen / tunnels);
 • Aansluitingskosten (nieuwe gebruiker)
 • Onbetaalde facturen (herinnering)
 • Verzenden papieren factuur;
 • Verzenden elektronische factuur;
 • Jaarlijkse/ maandelijkse kaartbijdrage (abonnementskosten – soms is dit helemaal gratis of enkel gratis bij voldoende omzet)
 • Gebruik van extra services ( pechverhelping, carwash, betaalparking )
 • Kosten bij verlies van de kaart

Waarom een tankkaart voor uw bedrijf?

Veelgestelde vragen over tankkaarten

Wanneer krijg ik de factuur doorgestuurd met een tankkaart?

Dit hangt van kaart tot kaart af. Bij sommige tankkaarten is dit wekelijks, bij andere maandelijks.

Welke kaart kies ik het best?

Welke kaart u het best kiest, hangt samen met verschillende factoren. Als zelfstandige of als kmo, opteert u het best voor de merkgebonden kaart, terwijl de multimerkenkaart geschikter is voor grote bedrijven. Om na te gaan welke specifieke kaart u het beste kan kiezen, vraagt u het beste offertes aan via onze website, zodat u verschillende aanbieders met elkaar kan vergelijken.

Is de tankkaart gelinkt aan een chauffeur of aan een voertuig?

U kan zelf kiezen of u de kaart linkt aan een nummerplaat of aan de chauffeur. Daarnaast wordt op de kaart de bedrijfsnaam weergegeven.

Is een tankkaart gratis?

Dit hangt van kaart tot kaart af, maar verschillende tankkaarten zijn gratis. Het is ook wel mogelijk dat er een waarborg gevraagd wordt.

Wat moet ik doen als ik mijn tankkaart verlies?

Als u uw kaart verliest, dan dient u dit te melden aan uw brandstofleverancier of dan moet u uw kaart blokkeren via cardstop.

Hoe zorgt de tankkaart ervoor dat de werknemers van mijn bedrijf milieubewuster rijden?

Als uw werknemers een persoonlijke tankkaart hebben die aan hun nummerplaat gekoppeld is, dan kan hun brandstofverbruik opgevolgd worden. U ziet dan wie er een inefficiënte rijstijl heeft, zodat u ecologisch rijden kan stimuleren, waardoor voordeliger en milieuvriendelijker getankt kan worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel voertuigen heeft u in uw bedrijf (alle voertuigen samen)?
2*. Wat is uw totaal maandelijks verbruik (alle voertuigen)?
3*. Bent u ook geïnteresseerd in volgende oplossing voor elektrische wagens?
4. Gebruikt u reeds tankkaarten? (vink enkel deze die u in de toekomst zult blijven gebruiken aan)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Tankkaart