Wat is een onderdak?

Een onderdak wordt op de dakconstructie geplaatst en ligt dus tussen het dakgeraamte en de dakbedekking. In sommige gevallen is er geen onderdak aanwezig.

Je kan zowel onderdakplaten als onderdakfolie als onderdak hebben. Onderdakfolie is een stuk populairder, dankzij de snelle plaatsing. Bovenop het onderdak worden dan latten geplaatst, daarop ligt dan de dakafwerking. Vooral bij oudere gebouwen met hellend dak vind je wel nog eens een dak terug zonder onderdak.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind erkende dakwerkers in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Functie van een onderdak

Een dak zonder onderdak isoleren is verre van ideaal. Er zijn enkele gevolgen wanneer het dak van je woning geen onderdak heeft.

De bedoeling van een onderdak is je woning te beschermen tegen vocht, wind, neerslag en andere, grillige weersomstandigheden. Vocht en andere, vergelijkbare weersymptonen kunnen namelijk op lange termijn zorgen voor houtrot in de dakconstructie. Wat op zijn beurt de stabiliteit van je dak in gevaar brengt.

Een onderdak is niet per sé heel erg duur en ook niet heel moeilijk om te plaatsen. Tegenwoordig worden zo goed als alle huizen voorzien van een onderdak en dat is niet zonder reden. Zonder onderdak is de dakconstructie heel wat minder beschermd tegen externe invloeden.

dakisolatie

Hoeveel kost het isoleren van een dak zonder onderdak?

Hoeveel kost het isoleren van een dak wanneer je geen onderdak geplaatst hebt? Dat is sterk afhankelijk van enkele factoren. Zo hangt een deel van de kosten af van of je het zelf doet of eerder een vakman inschakelt. Het is zeker aan te raden een specialist in te schakelen. Ook al zal die in de meeste gevallen adviseren een onderdak te plaatsen.

Verder in dit artikel sommen we de verschillende manieren om een dak zonder onderdak te isoleren meer in detail op. Al die mogelijkheden brengen natuurlijk hun eigen prijs met zich mee.

Het beste wat je kan doen om direct een realistisch beeld te krijgen van de gangbare prijzen is een offerte aanvragen bij meerdere specialisten in dakisolatie tegelijk. Dit kan je snel en eenvoudig via ons offerteformulier.

Op zoek naar een specialist?Krijg een idee van de prijzen door offertes te vergelijken

Prijs van een onderdak plaatsen

Een onderdak plaatsen is best wel een klus en kan enkel door een dakwerker gedaan worden. Reken op een prijs van ongeveer 10 euro per vierkante meter om een onderdak te plaatsen.

Hierbij komen natuurlijk wel enkele bijkomende kosten. Denk aan dakbedekking verwijderen en terugplaatsen, het vernieuwen van pannenlatten en tengellatten enzovoort. Hiervoor mag je op zo’n 35 euro per vierkante meter rekenen.

Indien je de dakbedekking van je bestaand dak wil vernieuwen is de prijs afhankelijk van het soort dakbedekking dat je kiest. Zo kosten betonnen dakpannen ongeveer 25 euro, mag je voor keramische dakpannen 45 euro neertellen en betaal je voor kleitegels 65 tot 100 euro per vierkante meter.

Natuurlijk zijn dit allemaal slechts richtprijzen. De kosten kunnen verschillen naargelang de vakman die je kiest, en er kunnen ook andere zaken invloed hebben op de prijs.

Om een realistische inschatting van de prijzen volgens jouw wensen te kunnen maken, is het handig om gratis meerdere vrijblijvende offertes aan te vragen.

Op zoek naar een specialist?Vraag gratis je offertes aan bij isolatiespecialisten

Heb je geen onderdak? Mogelijkheden om je dak te isoleren!

Er zijn verschillende mogelijkheden om je dak te isoleren, zonder dat je momenteel een onderdak hebt.

1. Onderdak plaatsen

Langs binnen

Het is mogelijk een onderdak langs binnen te plaatsen. Voor deze optie wordt vaak geopteerd wanneer mensen hun dakbedekking niet willen verwijderen. Wanneer een vakman een onderdak langs binnen plaatst, wordt er een waterdichte laag aangebracht tussen de spanten of kepers.

Na de beschermende laag wordt de isolatie geplaatst. Naast het feit dat je de dakbedekking niet moet verwijderen is het een vrij goedkope en makkelijke methode. Maar het is niet ideaal! Je loopt nog steeds het risico op koudebruggen, waardoor er schimmel kan ontstaan.

Langs buiten

Ook kan je een onderdak langs buiten plaatsen. Deze optie wordt vaak als beter beschouwd en is ook duurzamer. Is je dakbedekking nog in goede staat? Goed nieuws! Je kan het daarna gewoon terugplaatsen. Zo heb je meteen een gepast moment gevonden om nieuwe dakbedekking aan te leggen.

Overleg zeker met een dakwerker wat de beste optie is voor jouw situatie.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies aan dakwerkers in jouw regio

Verwijderen van de dakbedekking

Wanneer je jouw dak wil gaan isoleren langs buiten en je een onderdak wil, dien je eerst de dakbedekking te verwijderen. Het is het beste om dit door een specialist te laten doen, zo ben je zeker van een correcte uitvoering. Hierna kan je de dakbedekking terugleggen of vervangen door een nieuwe dakbedekking naar keuze.

Isoleren van de zoldervloer

Wanneer je geen onderdak hebt en liever ook geen onderdak wil, kan je altijd je zoldervloer isoleren. Dit is een goede methode voor wie de zolderkamer niet of weinig gebruikt. Je kamer verliest namelijk wel wat ruimte.

Het voordeel van de zoldervloer isoleren is een vrij eenvoudige methode. Indien je wat handig bent en er wat van kent kan je dit mogelijks zelf doen.

Zoldervloer isoleren

Gebruik van vochtwerende isolatieplaten

Je kan ook kiezen voor vochtwerende isolatieplaten om te isoleren zonder een onderdak te gebruiken. Je dak wordt zo beschermd tegen het indringen van vocht en het verbetert de thermische isolatie.

Vochtwerende isolatieplaten zijn niet de meest efficiënte manier om je huis te isoleren. Het is wel een goede keuze voor wie wil isoleren en absoluut geen onderdak wil. Als je dakpannen aan de binnenkant toch nog regelmatig vochtig zijn wil dat zeggen dat de isolatieplaten niet genoeg zijn. Dan is het aangeraden alsnog een onderdak te plaatsen.

Isolatieplaten die vochtwerend zijn, worden vooral als korte termijnoplossing gebruikt. Op lange termijn zal je hoogstwaarschijnlijk nog steeds last hebben van indringend vocht.

dak isoleren zonder onderdak

Dak isoleren zonder onderdak? Vraag advies aan dakwerkers in jouw buurt en ontvang offertes op maat

Je dak zonder onderdak isoleren of een nieuw onderdak laten plaatsen? Kom in contact met verschillende gespecialiseerde dakwerkers. Vraag via onderstaand formulier snel en eenvoudig naar meerdere offertes voor isolatie van jouw dak. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste keuze maken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie