Gordingendak, wat is dat?

Een gordingendak of keperdak is een type draagstructuur voor een hellend dak dat bestaat uit zware horizontale balken of gordingen die in de muren gemetseld zijn. Hierdoor kan je hellend dak op de muren van de woning steunen. Op de gordingen rusten kleinere verticale balken of kepers. Vandaar de benaming gordingendak of  keperdak. 

De kepers zijn de basis van het onderdak. Hiermee wordt het gewicht van het hellend dak naar de gordingen overgeheveld. Horizontale gordingen overspannen meestal zo’n 3 à 4 meter.

Gordingendak laten isoleren door vakmannen

Hoeveel kost het isoleren van een keperdak?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een de isolatie van een gordingendak bepalen. Welke isolatietechniek je voor de dakisolatie gebruikt, heeft het meeste invloed op de prijs. In de tabel hieronder vind je enkele richtprijzen per materiaalsoort.

Type materiaal Prijs per m² (inclusief plaatsing, exclusief btw) Isolatiewaarde Minimale dikte
Isolatieplaten € 20 – 25 0,021 – 0,045 W/mK 12 à 15 cm
Isolatiedekens € 20 – 35 0,030 – 0,040 W/mK 16 à 21 cm
Inblaasisolatie € 20 – 30 0,034 – 0,040 W/mK 16 à 21 cm
Spuitisolatie € 25 – 30 0,024 – 0,030W/mK 12 à 15 cm
Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis offertes voor de isolatie van een gordingendak

Welke isolatie materialen voor gordingendaken gebruiken?

Voor het isoleren van daken met gordingen kun je verschillende materialen gebruiken, met elk hun specifieke eigenschappen.

Kunststof isolatieplaten

Kunststofplaten zijn een hard type isolatiemateriaal dat 12 tot 15 centimeter meet. Het heeft een hoge thermische isolatiewaarde en is vrij goedkoop. Het is een efficiënt materiaal voor professionelen en particulieren. 

Je moet de isolatieplaten tussen de gordingen en kepers plaatsen via een tand- en groefsysteem. Voorbeelden van materialen van kunststof isolatieplaten zijn: PIR, PUR, EPS en XPS.

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn meestal gemaakt van minerale wol zoals steen- en glaswol. Omdat minerale wol flexibel en makkelijk snijdbaar is, is dit materiaal gemakkelijk handelbaar. Dit maakt van minerale wol een erg populair materiaal.

Het enige nadeel is dat je voor een stevig thermisch en akoestisch effect een dikkere isolatielaag moet plaatsen dan wanneer je isolatieplaten gebruikt.

Inspuitisolatie

Bij inspuitisolatie geniet je van een naadloze en snelle applicatie zonder koudebruggen. In de meeste gevallen is inspuitisolatie de gemakkelijkste manier voor gordingendak isolatie. 

Het is daarnaast een ideale afwerkingsmateriaal om kieren bij isolatieplaten te vullen. Een veelgebruikt materiaal voor inspuitisolatie is PUR-schuim.

Inblaasisolatie

Inblaasisolatie is vooral geschikt voor isolatie langs binnen en wordt ingespoten door professionele vakmannen. Het garandeert een naadloze isolatie met een kleinere kans op kieren dan bij isolatieplaten. 

Daarnaast biedt het in vergelijking met andere isolatiematerialen heel wat voordelen. Inblaasisolatie is namelijk brandwerend, niet-chemisch, vochtregulerend en recycleerbaar! 

Voorbeelden van materialen voor inblaasisolatie zijn cellulose en gespoten minerale wol.

Stappen voor isolatie gordingendak

Gordingendak isoleren: zo gaat een vakman aan de slag [stappenplan]

Een vakman gaat steeds te werk op dezelfde wijze. Je dak isoleren gebeurt in vier stappen:

Stap 1: Voorbereiding

Voordat hij daadwerkelijk aan de slag gaat, komt de vakman ter plaatse om de situatie in te schatten. Zo zal hij het dak onderzoeken, de kwaliteit van de constructie checken en kijken of de water- en winddichte folie niet ontbreekt.

Stap 2: Plaatsen van isolatielagen

Na een grondige check, begint het echte werk. De professionele vakman gaat in een dikke en een dunne laag isoleren: een dikke laag isolatie komt tussen de gordingen en een dunne laag tussen de kepers.

Twee lagen isoleren zorgt voor een gesloten isolatieschil zonder koudebruggen, zodat er geen warmte kan ontsnappen.

Stap 3: Plaatsen van dampscherm

Na isoleren komt de beschermingslaag tegen vocht. Een dampscherm wordt geplaatst aan de binnenzijde (warme kant) van het dak. Een dampscherm dient om vocht tegen te houden in het isolatiemateriaal en is enkel nodig voor materialen zonder waterdichte laag.

Stap 4: Afwerking

Om het dak mooi af te werken gebruikt de vakman panelen van hout of kunststof, of gipsplaten. Er bestaan ook isolatiematerialen die al over een afwerkingslaag beschikken.

Je dak isoleren? Via de knop hieronder vraag je gratis en makkelijk offertes aan.

Op zoek naar een specialist?
Start je offerte aanvraag

Spantendak isoleren versus gordingendak isoleren

Wat is het verschil tussen een spantendak en gordingendak isoleren? Het zijn twee verschillende draagstructuren die je op je hellende dak kan toepassen. 

Een gordingendak bestaat uit verticale kepers (lichte balken), die steunen op horizontale gordingen (zware balken). Die gordingen zijn vastgemetseld in de dragende muren waarop ze steunen. 

Spantendaken bestaan uit verticale spanten (verticale balken) die tussen de 30 en 60 centimeter van elkaar geplaatst zijn. De structuur lijkt op houten ribben. Meestal ligt er in de nok een dwarsbalk om de spanten te ondersteunen.

Doordat de ruimte tussen de kepers smaller is, is het gebruikelijk om twee lagen isolatie te plaatsen. Bij spanten heb je meer plaats waardoor één laag voldoet. Sowieso heeft het isoleren van keperdaken en spantendaken heel wat gelijkenissen. Zo zijn meeste materialen die bij gordingendaken worden gebruikt ook geschikt voor spantendaken.

Een voorbeeld van een spantendak is:

Spantendak structuur

Van plan om je gordingendak te isoleren? Vind dakwerkers in jouw buurt en vergelijk gratis offertes

Wil je tijd en geld besparen? Door op maat gemaakte offertes van dakwerkers te vergelijken, vind je makkelijk de beste professionele hulp voor jouw project. Vergelijk gratis vrijblijvende offertes via ons offerteformulier. 

Weet je nog niet precies wat je zoekt? Ook voor professioneel advies kan je via onderstaand formulier terecht bij de beste vakmannen in jouw regio. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie