Wat is de kostprijs van PIR afschot isolatie?

Gemiddeld betaal je tussen de 13 tot 65 euro per vierkante meter voor een afschot met een dikte van 10 millimeter. Voor een afschot met een dikte van 20 millimeter betaal je tussen de 15 en 70 euro per vierkante meter. Dit zijn louter richtprijzen, waarbij de plaatsingskosten, btw en extra werken niet zijn meegerekend.

De prijs van PIR afschot isolatie verschilt niet veel met die van vlakke isolatieplaten. Het prijsverschil bedraagt ongeveer 2 tot 3,5 %. Wil je een exacte prijsberekening voor jouw afschot isolatie? Vraag via het offerteformulier meerdere offertes op. Vergelijk producten en prijzen van meerdere vakmannen op een zeer eenvoudige manier.

De kostprijs van afschot isolatie hangt af van meerdere elementen. Factoren die een invloed hebben op de kostprijs van dit type platdak isolatie zijn de hellingsgraad, de moeilijkheidsgraad van de constructie, de oppervlakte van het dak en de gekozen afwerking. Daarnaast speelt de dikte, de afmetingen en het materiaal een belangrijke rol.

Onder een aantal voorwaarden is het mogelijk om subsidies te krijgen voor jouw afschot isolatie. Indien je kiest voor een erkende vakman, liggen de premiebedragen meestal hoger dan als je zelf de werken uitvoert. Je maakt gebruik van een verlaagd btw-tarief van 6 % voor de uitbesteding aan een professionele vakman, als je woning ouder is dan 10 jaar.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk offertes van meerdere vakmannen tegelijk

Voordelen van PIR afschot isolatie

Met dit type isolatie voorzie je jouw platte dak van een helling. Het plat dak heeft een hoge isolatiewaarde en het water blijft niet op het dak staan. De platen zijn in verschillende diktes en verschillende afschotten verkrijgbaar. Daarnaast zijn ze goed beloopbaar. Dit zijn echter niet de enige voordelen. Kiezen voor afschot isolatie heeft tal van pluspunten.

Bouwfase overslaan

De hellingslaag is overbodig bij dit type dakisolatie. De dakwerker maakt zelf de afwatering en helling van het plat dak. Dit maakt dat je een volledige bouwfase overslaat. Daarnaast hang je niet af van een aannemer die de betonhelling giet.

Platte daken worden in vier verschillende fases afgewerkt:

  1. De vakman plaatst hellingsbeton op de betonnen vloer
  2. Vervolgens wordt het dak van een dampscherm, isolatie en waterdichting voorzien
  3. Bij afschot isolatie zit het hellende gedeelte mee in het isolatiepakket inbegrepen
  4. De vakman plaatst het dampscherm op de vloer van het dak
  5. Tot slot brengt hij het isolatiepakket en de waterdichting aan

De platen kunnen voorzien worden van een losliggende, verkleefde, geballaste of een mechanisch bevestigde dakbedekking.

Afschotisolatie

Weinig last van bouwvocht

Bij deze isolatie is een betonhellingslaag overbodig. Hierdoor heb je weinig last van bouwvocht.

Vooraleer de waterdichting geplaatst wordt, moet de betonhellingslaag volledig uitgedroogd zijn. Dit kan maanden duren. Hierdoor verlies je vrij veel tijd. Soms krijgt de dakwerker de vraag om aan de volgende fase te starten. Indien hij hier te snel mee start, kan er restvocht optreden. Dit vocht lokt discussie uit. Je weet namelijk niet of het vocht al dan niet van een lek afkomstig is.

Eenmaal het dampscherm geplaatst is en de dakwerker gezorgd heeft voor waterdichting, is het niet langer mogelijk om het vocht te laten drogen. Dit leidt tot problemen in de woning zelf. Met een afschot isolatie heb je geen last van dit ongemak, aangezien de lange droogtijd niet van toepassing is.

Dampscherm plat dak

Hoger rendement en lichte constructie

De afschot isolatie beschikt over betere isolatiewaarden. Daarnaast is er geen hellingsbeton nodig bij dit type isolatie, waardoor je een lichtere bouwconstructie creëert.

Een andere naam voor afschot isolatie is hellingsisolatie. Daarnaast wordt afschot isolatie hellende isolatie genoemd.

Afschotisolatie plaatsen

Niet afhankelijk van de weersomstandigheden

Een betonhelligslaag kan beschadigingen oplopen door vorst en een felle regenbui. De weersomstandigheden spelen een grote rol voor de kwaliteit van jouw beton. Het is mogelijk dat de bovenste laag van het beton lost en er geen dampscherm op gemonteerd kan worden. Indien dit gebeurt, moet je het beton van een volledig nieuwe laag voorzien.

Bij afschot isolatie valt deze last weg. Je hangt niet langer af van de weersomstandigheden. Hierdoor komt jouw planning niet in gevaar.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan een vakman

Isolatieplaten met afschotplaten plaatsen: werkwijze

De dakwerker plaatst deze isolatieplaten snel en eenvoudig. De ondergrond dient droog, proper en effen te zijn, vooraleer de platen gelegd kunnen worden. Vervolgens plaatst de vakman een dampscherm. Op het dampscherm bevestigt hij de isolatieplaten.

De dakwerker berekent de waterafvoer en de hellingsgraad. Dit is nodig zodat alles precies past naargelang de afmetingen van jouw dak.

Plaatsen op standaard dak

Bij een standaard dak berekent de dakwerker gemakkelijk zelf de afmetingen. Vervolgens isoleert hij het dak met afschotplaten met een standaard formaat. Een uitgebreid legplan is niet noodzakelijk.

Beschik je over verschillende tappunten voor de afvoer van water? Dan loopt de helling eerst af naar het midden. De isolatieplaten veranderen op het laagste punt van richting. Het water loopt vervolgens richting de tappunten.

Dampscherm plat dak plaatsen

Plaatsen op complex dak

Een complex dak is een dak met verschillende hoeken, koepels, tappunten, onderbrekingen… Zo’n dak vergt precisiewerk. Het is niet de dakwerker die een legplan opstelt, maar de fabrikant van de isolatieplaten.

Andere methodes om plat dak te isoleren en laten afhellen

Er zijn ook andere manieren om jouw platte dak af te hellen. De manier waarvoor je kiest is afhankelijk van de draagstructuur.

Via hellingschape

Het is mogelijk om een helling te maken met beton. De isolatie hangt af van het type chape. Isolerende hellingschape is licht en isoleert uit zichzelf.

Een andere mogelijkheid is zand en cement hellingschape. Deze soort beschikt niet over thermische eigenschappen. Je moet deze chape voorzien van vlakke isolatieplaten. De hellingschape is zwaarder dan de andere chape en is niet geschikt voor elke dakstructuur.

Afschotisolatie platen

Via een houten draagstructuur met afschot

Om een helling te bouwen plaatst de dakwerker een houten constructie met afschot. Vervolgens bevestigt hij vlakke isolatieplaten op de constructie. De hoogte van de opbouw is hoger dan de opbouwhoogte bij afschot isolatie.

Afschot isolatie plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes!

Ben je geïnteresseerd in platdak isolatie, dan is afschot isolatie de beste keuze voor jou. Vraag via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend meerdere offertes op. Je ontvangt offertes van verschillende vakmannen uit jouw regio. Om te bespreken vergelijk je snel en eenvoudig de prijzen en diensten van de dakwerkers.

Neem contact op met de vakman die past binnen jouw project en ga samen aan de slag!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakisolatie